Japansk Plommon (11 Foton): Hur Ser En Japansk Aprikos (Mume) Ut? Beskrivning Av Frukter, Odlingsdrag

Innehållsförteckning:

Video: Japansk Plommon (11 Foton): Hur Ser En Japansk Aprikos (Mume) Ut? Beskrivning Av Frukter, Odlingsdrag

Video: Japansk Plommon (11 Foton): Hur Ser En Japansk Aprikos (Mume) Ut? Beskrivning Av Frukter, Odlingsdrag
Video: Japanese apricot 2024, April
Japansk Plommon (11 Foton): Hur Ser En Japansk Aprikos (Mume) Ut? Beskrivning Av Frukter, Odlingsdrag
Japansk Plommon (11 Foton): Hur Ser En Japansk Aprikos (Mume) Ut? Beskrivning Av Frukter, Odlingsdrag
Anonim

Sakura är inte den enda blommande skatten i japanska trädgårdar. Det finns en annan otroligt vacker kultur, vars utseende är hisnande. Låt oss prata om egenskaperna hos den japanska plommon, och också ta reda på hur man odlar den under förhållandena i vårt land.

Bild
Bild

allmän beskrivning

Kulturen har också andra namn - "japansk aprikos" och "Mume ". Klassificeringen tilldelar den Pink -familjen, Plum -släktet. Växten ser imponerande ut. Vanligtvis är det ett högt, frodigt träd med en gråaktig bark, som växer upp till 6-7 meter. Ibland har den japanska plommonen form av en spridande buske med medelhöjd.

Mumbladen är något långsträckta, liknar ett ägg i form, har dentiklar i kanterna och lätt pubescens . Blommor börjar blomma tidigt på våren. Kronbladen kan vara vanliga eller dubbla. Färgen är vit eller rosa. Frodig och lång blomning åtföljs vanligtvis av en rik doft och glädjer ögat i 2, 5 månader.

De första frukterna visas i juli. De har en gul eller grönaktig nyans och ett ben tätt "sitter" i den hårda massan . Under naturliga förhållanden kan kulturen hittas i norra och centrala Kina. Den är också uppfödd av japaner, koreaner och vietnameser.

När det gäller Ryssland är växten exotisk för våra trädgårdsmästare, även om odlingen är ganska möjlig även här.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nyanser av att växa

Den ursprungliga versionen av kulturen är termofil. Det kommer inte att kunna överleva i det ryska klimatet, det enda undantaget är de varmaste regionerna . Men tack vare uppfödare har flera hybrider med mycket bra vinterhårdhet nyligen fötts. Därför kan japanska aprikoser odlas i svalare områden idag.

Från benet

I det här fallet är det bäst att plantera i slutet av juli eller början av augusti. Ett hål grävt i en trädgård bör fyllas med en näringsblandning av gräs, sand, humus och lövmark . Stenen är nedsänkt till ett djup av 5 cm. Uppkomsten av plantor kan förväntas i slutet av våren nästa år.

Bild
Bild

Plantera plantor

Denna process kan utföras både på våren och hösten. Hålet förbereds 2 veckor innan det unga trädet sänks ner i marken . Den optimala håldiametern är 60 cm. Marken berikas med humus före plantering.

Efter att ha placerat kulturen i marken vattnas den rikligt. Den närmaste stjälken cirkeln är mulched med torv eller kompost.

Bild
Bild

Vård

På våren matas plantan med kvävehaltiga medel. De hjälper trädet att växa snabbare och få grön massa. I slutet av växtsäsongen är det nödvändigt att använda kväve-kalium- och fosfortillskott. På hösten kommer introduktionen av organiskt material (kompost och humus) att vara användbar.

Rotskott måste elimineras inom en radie av 3 meter från stammen . Vissa sorter kräver också fruktförtunning. Ett överskott av äggstockar bör elimineras omedelbart efter uppkomsten, utan att vänta på att frukterna ska börja hälla. Detta förfarande förbättrar avsevärt kvaliteten på den nuvarande grödan och ökar chanserna för god frukt i framtiden.

Bild
Bild

Trädet beskärs på våren eller försommaren . Det är önskvärt att vädret redan är stabilt vid denna tidpunkt. Skarpa temperaturhopp är inte välkomna. Endast ett förfarande som utförs vid en behaglig temperatur garanterar bevarandet av kulturens hälsa. Beskärning kan inte ignoreras. Detta kan leda till en överbelastning av stammen och en minskning av kronans prakt.

När det gäller sjukdomar och skadedjur är den ursprungliga japanska plommonen resistent mot dem.

Men vissa hybridsorter kan inte skryta med perfekt immunitet och förmåga att motstå insektsattacker . Därför bör anläggningens tillstånd övervakas noggrant och vid behov lämplig behandling utföras.

Bild
Bild

Användande

De odiskutabla fördelarna med kulturen inkluderar förmågan hos de skördade frukterna att behålla sin form och smak under lång tid. Du kan plocka dem utan att vänta på fullmognad . Liksom tomater kan de nå full mognad utanför trädet. I ett svalt rum eller i kylskåpet kan du förvara redan mogna japanska plommon (upp till tre veckor).

Frukterna av den ursprungliga växten har en mycket specifik smak - syrlig, med örtaktiga toner . Därför äts de inte i sin ursprungliga form. Men inlagd, inlagd och saltad Mume används ofta i asiatiska rätter. Japansk aprikosolja anses vara mycket användbar. Det kan ha en fördelaktig effekt på mag -tarmslemhinnan, förhindra utveckling av mag-, hjärt- och kärlsjukdomar och fylla på bristen på vitaminer i kroppen. Alkoholhaltig likör görs också av frukterna av detta träd.

Bild
Bild

Förutom att de äts används japansk plommonolja också för kosmetiska ändamål. Det har anti-aging, tonic och antiinflammatoriska egenskaper.

Det ingår i olika krämer och lotioner, och appliceras också på huden i sin rena form. Vid regelbunden användning, produkten:

  • lugnar, eliminerar irritation;
  • återfuktar och ger näring åt överhuden;
  • återställer vatten- och fettbalansen;
  • löser problemet med överdriven torrhet och flagnning;
  • gör rynkor mindre synliga.

Huden förvandlas, blir mjuk, elastisk och sammetslen. En särskilt uttalad effekt kan ses med åldersrelaterade förändringar och uttorkning av överhuden. Denna produkt används också för att ta hand om torrt, sprött hår. En naturlig produkt är inte billig, men detta bekräftar bara dess värde.

Bild
Bild

Några ord bör sägas om hybridsorter ("Souvenir of the East", "Shiro", "Ka-hinta", "Alyonushka", "Skoroplodnaya" och andra) . Alla är lika vackra och opretentiösa att ta hand om. Skillnaderna ligger i fruktens färg och smak. Skalet kan vara vinrött, lila eller rött. Smaken är oftast dessert, söt-kryddig, ibland med en behaglig syrlighet. På grund av detta kan vissa sorter av japansk aprikos ätas färska och även användas för att göra sylt, marmelad och kompott.

Rekommenderad: