Plantera Krusbär I Det öppna Under Våren: Hur Man Planterar Plantor Korrekt? Under Vilken Månad Kan Du Plantera Den? Steg-för-steg-instruktioner För Avstigning, Rekommendationer

Innehållsförteckning:

Video: Plantera Krusbär I Det öppna Under Våren: Hur Man Planterar Plantor Korrekt? Under Vilken Månad Kan Du Plantera Den? Steg-för-steg-instruktioner För Avstigning, Rekommendationer

Video: Plantera Krusbär I Det öppna Under Våren: Hur Man Planterar Plantor Korrekt? Under Vilken Månad Kan Du Plantera Den? Steg-för-steg-instruktioner För Avstigning, Rekommendationer
Video: Lär dig odla: Plantera tomatsticklingar 2024, April
Plantera Krusbär I Det öppna Under Våren: Hur Man Planterar Plantor Korrekt? Under Vilken Månad Kan Du Plantera Den? Steg-för-steg-instruktioner För Avstigning, Rekommendationer
Plantera Krusbär I Det öppna Under Våren: Hur Man Planterar Plantor Korrekt? Under Vilken Månad Kan Du Plantera Den? Steg-för-steg-instruktioner För Avstigning, Rekommendationer
Anonim

Många gillar den lite sura och ovanliga smaken av krusbär. Läckra sylt och konserver görs av det. Bär innehåller en stor mängd vitaminer C, E, många mikro- och makroelement.

Det är inte förvånande att varje trädgårdsmästare vill ha åtminstone några buskar av denna fantastiska växt på sin webbplats. Hur man planterar krusbär korrekt på våren, vilken plats är bättre att välja för plantering och hur man sköter det, kommer vi att berätta för dig i vår artikel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken månad kan du plantera?

Någon föredrar att plantera buskar och träd på hösten, medan andra på våren. Varje landningstid har sina egna fördelar och nackdelar. Fördelarna med våren inkluderar det överflöd av fukt i jorden som har ackumulerats efter att snön har smält. Den transplanterade växten kommer inte att torka ut, även om det inte går att komma till dacha i tid och vattna plantorna. Tack vare fukt rotar växten snabbt. Nackdelarna med vårplantering inkluderar ett otillräckligt urval av plantor till salu, höstsortimentet är alltid större. I regioner med nyckfullt väder är det möjligt att välja fel tidpunkt för transplantation av krusbär. Om de planteras tidigt kan frost återvända och skada växten. Fröplantor som planterats för sent är tröga och dåligt utvecklade.

Hur man hittar den gyllene medelvägen för planteringsperioden och gör allt rätt beror på klimatförhållandena i varje viss region

  • I södra landet - i Stavropol -territoriet, i Kuban, kan krusbär planteras från slutet av mars till början av april. De specifika datumen bestäms av vädret och fritiden för trädgårdsmästare.
  • I centrala Ryssland, i Moskva-regionen, i Volga-regionen, transplanteras plantor i mitten av april, då frost inte längre förväntas, och varmt väder är fortfarande långt borta.
  • I Ural, Sibirien, Karelen planteras krusbär i öppen mark i slutet av april och hela maj, när vädret tillåter det.

För landning krävs vissa villkor:

  • det kan utföras först efter att snön har smält helt;
  • jorden bör inte ha spår av frysning;
  • växter planteras vid en stabil temperatur från 4 till 8 grader;
  • för landning måste du välja en grumlig lugn dag med lugnt väder.

Det viktigaste, när man planterar buskar, är att slutföra planteringsarbetet innan plantans växtsäsong börjar, tills knopparna börjar svälla.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urval och beredning av en planta

Redan innan du väljer plantor bör du bestämma dina preferenser och veta exakt vilken typ av krusbär du behöver - svart, grönt eller gult. Själva planteringsmaterialet köps bäst i plantskolor eller specialaffärer. Det blir synd att vänta 3-4 år innan den första skörden dyker upp och inse att du inte har köpt det du ville ha.

Bild
Bild
Bild
Bild

Val

Du bör välja zonerade plantor, det vill säga lämpligt för odling i ett specifikt område, bara i detta fall kommer det att vara möjligt att få maximal avkastning från busken. Efter 6-8 år kommer en korrekt utvald krusbärsbuske att ge 10 till 15 kg bär per säsong. När du väljer plantor med ett öppet rotsystem måste du vara uppmärksam på följande punkter.

  • Plantor bör vara 1-2 år gamla, det är bättre att föredra tvåårigt planteringsmaterial.
  • Växten bör undersökas för sjukdom. I en frisk buske har barken en enhetlig struktur och färg. En tvåårig planta innehåller två eller tre starka skott 20 till 40 cm långa och 9-10 mm i diameter. Årliga skott har en mindre diameter - 7-8 mm.
  • Rotsystemet måste vara väl utvecklat, minst 25 cm långt och ha en frisk mörk färg.
  • För att kontrollera om plantan är torr måste du dra den tunna roten, om den inte går sönder är allt i ordning med växten.

Plantor med ett slutet rotsystem väljs enligt följande

  • Du kan säkert köpa både en årlig och en tvåårig växt.
  • Längden på krusbärsskotten med slutna rötter är 40-50 cm.
  • Rotsystemet kan bedömas genom att ta bort växten från krukan, jordklumpen ska vara helt grodd av rötterna. Om säljaren inte låter dig nå anläggningen kan du flytta den. Välvuxna rötter kommer att sitta tätt i behållaren.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förberedelse av plantor

Innan planteringen måste plantan noggrant inspekteras, klippa av skott med skador eller tecken på sjukdom med en beskärare, lämna bara friska och starka grenar. Om du skär av rotsystemets spetsar börjar sidorötterna växa mer aktivt. För att växten bättre ska slå rot och påskynda sin tillväxt, bör öppna rötter hållas lite i en rotbildningsstimulator, till exempel med hjälp av läkemedlen "Kornevin" eller "Heteroauxin ".

När det gäller det slutna rotsystemet bör växten vattnas rikligt 5 timmar före plantering, då blir busken lättare att ta bort från krukan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var ska man plantera?

För att krusbären alltid ska glädjas med en hög skörd och inte bara tar plats i trädgården måste busken planteras på en plats som är bekväm för den. Låt oss titta närmare på vad växten älskar och vad som är oacceptabelt för den.

  • Varje krusbär föredrar varma, soliga platser.
  • Buskar gillar inte skugga, men de måste planteras bredvid ett staket eller byggnader, eftersom växter är rädda för starka vindar och drag. Buskarna ska vara 1,5 m från staketet, detta avstånd kommer att vara den gyllene medelvägen, så att krusbären kan vara i solen och gömma sig för vinden.
  • Krusbär reagerar dåligt på överflödig fukt. Det kan inte planteras i ett lågland, där nederbörd strömmar från hela trädgården. Rötterna ruttnar när grundvattnet kommer för nära markytan; när vattnet ligger på en och en halv meters djup känns växten bekväm. I en trädgård med fuktig jord, höj sängen, ungefär en halv meter hög, innan du planterar krusbär.
  • Krusbär växer bra på svart jord, sandig lera och lerig jord med neutral syra. För sur jord, du måste lägga till kalkbruk, krita eller dolomitmjöl. Lerjord blandas med sand och lätt sandig jord, tvärtom med lera.
  • Krusbären gillar inte grannskapet med vinbär, eftersom de har samma preferenser näringsämnen som erhålls från jorden, och de tävlar med varandra. Dessutom är deras sjukdomar också vanliga och kan överföras till varandra. Krusbär växer dåligt i ett företag med hallon och björnbär; med sina många skott tillåter dessa växter inte buskar att utvecklas. Plantorna är svåra att tolerera närvaron av träd med ett stort rotsystem och en tät nyans.

Om du följer alla ovanstående regler och rekommendationer kan du med tiden vänta på en riklig och välsmakande skörd.

Bild
Bild

Hur förbereder man en grop?

Innan du gräver hål bör du förbereda ett torrt och soligt område för dem. För detta tas fjolårets grenar, löv och annat skräp bort från ytan. Därefter grävs jorden till spadens djup, ogräsens rötter tas bort, jorden bryts upp och krossas.

När marken är förberedd grävs en serie spår under buskarna i steg om 120 cm. Varje hål ska vara 50 cm i diameter. Ju djupare och bredare den är, desto mer bördig jord kan du ta in i den. I botten av varje urtag hälls ett översta näringsskikt av jord 10-15 cm tjockt (det togs bort vid grävning av ett hål). För att mata växten placeras en återfyllning från följande gödningsmedel:

  • kompost eller humus - 7-8 kg;
  • superfosfat - 2 msk. l.;
  • kaliumfosfat - 40 g;
  • 150 g krita pulver;
  • gödsel och aska med vatten i form av en flytande blandning;
  • torv med hög myr;
  • benmjöl - 400 g.

Gödsel blandas med bördig jord och fylls 2/3 av planteringshålet med den beredda kompositionen . Ovanpå ytterligare 5 centimeter, strö över vanlig jord så att rötterna inte kommer i direkt kontakt med koncentrerat gödningsmedel och inte brinner. Den förberedda urtagningen med kompletterande livsmedel får vila i 2-4 veckor. Under denna tidsperiod sker naturlig krympning av den befruktade jorden i gropen. Det är nödvändigt att vänta tills jorden avtar så att det inte bildas tomrum i jorden efter plantering, och rötterna kan komma i nära kontakt med marken och ta emot näringsämnen från den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktion

När du börjar plantera krusbärsplantor utförs följande steg i etapper

  • I de förberedda groparna, där krympning redan har inträffat, kan du lägga till lite torv med humus. Detta hjälper vattnet att inte dröja kvar på växtens rötter under lång tid och skyddar dem från förfall.
  • Därefter måste du korrigera spåren enligt storleken på plantornas rotsystem, fylla hålet med vatten och vänta tills fukten har absorberats i jorden.
  • Före plantering doppas de öppna rötterna en kort stund i preparat som stimulerar rotbildning - "Kornevin", "Tsikron". Växten placeras sedan i mitten av fossan. Om rötterna är stängda installeras de tillsammans med en jordklump, helt enkelt skakade något.
  • Därefter är krusbärsbusken noggrant täckt med näringsrik jord. Detta bör göras genom att placera plantan vertikalt, och inte i en vinkel, som är fallet med vinbär. Rotkragen (platsen för den övre roten) instillas till ett djup av 6-7 cm. Efter att ha täckt hålet med jord måste det vara något tampat för att ta bort överflödiga hålrum.
  • Det finns ingen anledning att skapa en fördjupning för att samla vatten under stammen, fukten kommer att stagnera och skada växten. Tvärtom är det möjligt att organisera en landningsback, med tiden kommer den att sjunka och bli lika med markytan.
  • Efter plantering, häll en hink med vatten under varje buske.

Våt jord efter vattning, strö lätt över med torr jord och mulch, så att solen inte torkar ut jorden snabbt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Uppföljningsvård

Att plantera plantor innebär halva kampen för att odla friska fruktbärande buskar, du måste fortfarande ta hand om dem ordentligt. Att lämna består av följande steg.

  • Vattning . En ung transplanterad växt vattnas i genomsnitt en gång i veckan tills busken slår rot. Intervallet mellan vattningarna väljs med hänsyn till väderförhållandena.
  • Kompostering . Mulch hjälper växten att hålla sig i optimala fuktförhållanden, skyddar från jordskorpan och skyddar även krusbärsrötterna från att frysa på vintern. Ogräs växer inte under ett tjockt lager av mulch; med tiden, ruttnar och faller i marken, blir det ett bra organiskt gödningsmedel. Torv, hö, halm, kompost, humus, sågspån används som mulch. Du kan göra en blandad komposition och täcka jorden runt busken med den, 10-15 cm hög.
  • Beskärning . Om plantorna som köpts för vårplantering inte klippts av säljaren, bör skotten klippas av själv och lämna 4 till 6 knoppar på var och en av dem (10-20 cm groddlängd). Med svaga rötter är det i allmänhet möjligt att lämna groddar med liten längd (7-10 cm), med två eller tre knoppar. Denna procedur tillåter inte växten att slösa energi på att släppa löv, men kommer att omdirigera energi för att stärka rotsystemet och bildandet av grenar på busken.
  • Gödselmedel . Med en ordentligt fylld planteringsgrop och bördig jord med neutral surhet behöver en ung växt bara kväve i flera år, eller ingen matning alls, eftersom den redan levereras med allt den behöver. Men om jorden är sandig måste organiskt gödningsmedel appliceras varje år.
  • Ogräs . I tung lerjord är det nödvändigt att lossa ofta. I andra fall lossas marken efter regn och vattning. Ogräs bör avlägsnas i tid, utan att ge möjlighet att attackera busken.
  • Sjukdomar . Krusbär är ganska sjukdomsresistent. Det är bättre att plantera flera buskar, så om en av dem är skadad kan du få en skörd från friska växter. Det enda undantaget är mjöldagg, den täcker hela den planterade krusbärskulturen, inklusive vinbär, om den växer i närheten. De bekämpar mjöldagg genom att spruta med bekämpningsmedel.

Om det finns tillräckligt med utrymme på platsen är det bättre att plantera olika sorter av denna växt med en ojämn mognadsperiod. Sedan kan du njuta av frukterna länge, fylla på kroppen med en annan vitaminkomposition, till exempel har gula krusbär hög E -vitamin, röda krusbär har C -vitamin och alla sorter innehåller, utan undantag, en stor mängd vitaminer i grupp B, PP, A.

Rekommenderad: