Jästtoppdressing För Gurkor: Hur Man Matar Rätt? Recept För Att Förbereda En Lösning För Bevattning Med Torr Och Färsk Jäst. Proportioner

Innehållsförteckning:

Video: Jästtoppdressing För Gurkor: Hur Man Matar Rätt? Recept För Att Förbereda En Lösning För Bevattning Med Torr Och Färsk Jäst. Proportioner

Video: Jästtoppdressing För Gurkor: Hur Man Matar Rätt? Recept För Att Förbereda En Lösning För Bevattning Med Torr Och Färsk Jäst. Proportioner
Video: så här planterar du ditt äppleträd för att lyckas på bästa sätt - Framtidens Frukt 2024, Maj
Jästtoppdressing För Gurkor: Hur Man Matar Rätt? Recept För Att Förbereda En Lösning För Bevattning Med Torr Och Färsk Jäst. Proportioner
Jästtoppdressing För Gurkor: Hur Man Matar Rätt? Recept För Att Förbereda En Lösning För Bevattning Med Torr Och Färsk Jäst. Proportioner
Anonim

Syftet med jästmatningen för gurkor är accelererad tillväxt och en uppsättning grön massa, aktiv bildning av blommor och sedan frukt. Denna effekt är bra på gårdar där odling av grönsaker sätts igång för att få mer vinst. Men det används också av amatör sommarboende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Fördelarna med jästmatning är följande

  1. Jästdressing för gurkor gör det möjligt att släppa ut från gödselmedel och föreningar som har fallit i marken på grund av införandet av det första kvävet och fosforet i stora mängder. Fosfor och kväve frigörs också lätt (fosfor och kväveoxid) i stora mängder med hjälp av jästmikroorganismer.
  2. Av det ovanstående följer att jästfoder för gurkor i de flesta fall är en bioaktiv tillsats som påskyndar de nödvändiga reaktionerna än näringsämnet i sig. Gödselmedel är oumbärliga här.
  3. Förutom att mätta jorden med fosfor och kväve påskyndas processerna för omvandling av vissa organiska ämnen till andra, assimilering av mineraler som löses i vatten. Organiska ämnen och mineraler bearbetas till de enklaste föreningarna som är viktiga inte bara för gurkor, utan i allmänhet för alla vegetationer.
  4. Denna dressing är lätt att förbereda själv. Det räcker bara att köpa jäst - det har en låg kostnad. Torr eller färsk (rå) jäst kräver inga speciella manipulationer, vilket tvingar dem att arbeta effektivt för att klara din uppgift.
  5. Toppdressningens höga miljövänlighet gör att du kan överge alla andra syntetiska tillsatser, varav några är gift inte bara för ogräs som växer nära gurksängar, utan också för människor.
  6. Jästtoppdressing, som främjar bildandet av blommor och frukter, kan öka avkastningen från varje kvadratmeter gurktjocklek.
  7. Med jästlösningen kan du ta med fler bin och andra insekter till blomställningarna, utan vilka det skulle vara svårt att pollinera blommorna. Naturligtvis är korsbestämning med vinden också möjlig, men när fullständigt lugn observeras under blomningsperioden är korsbestämning av insekter oumbärlig här. Jästlukten, med en sur accent, lockar insekter på avstånd.
  8. Rötterna på växter som hälls med en jästlösning växer extremt snabbt. Plantornas vitalitet stärks.
  9. Gurkor (och andra trädgårdsgrödor) som vattnas med jäst kommer att bli godare - tack vare skapandet av alla förutsättningar för att få en utmärkt skörd.
  10. Eftersom de är nära besläktade med andra mikroorganismer (mögel, parasitisk svamp) hämmar jäst deras utveckling avsevärt och förskjuter dem från den allmänna livsmiljön (plantering av grödor).
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också nackdelar med jästmatning

  1. Kaliumreserver i jorden är utarmade - det går över till andra föreningar som är svåra för växter att assimilera. Även om kalium är extremt ovilligt att absorberas av växter i sin rena form, används oxid och salter baserade på det för att skapa önskad effekt. Kaliumoxid och fosfat tillsätts dessutom.
  2. Markens försurning kommer att kräva tillsats av träaska.
  3. Jäst kan inte användas mer än tre gånger under en gurksäsong. Växtperioden, åtföljd av en överdriven introduktion av jästtillsatser, kan ha motsatt effekt.
  4. Jäst kan endast användas i varmt väder - den optimala temperaturen är från 25 till 35 grader, vilket är nästan orealistiskt att nå i april i Ryssland, exklusive molnfria, varma dagar. På natten blir jästens aktivitet - på grund av ett betydande temperaturfall - intet.
  5. Lösningen bereds 1,5 timme före användning. Jäst kan inte ligga mer än en halv dag i upplöst form - utan att ta emot näringsämnen börjar mikroorganismer bearbeta varandra, vilket resulterar i att lösningen plötsligt tappar sin reaktivitet. Efter förvaring över natten - även i kylskåp - är jästlösningen värdelös.
  6. Utgången jäst kan inte användas - troligtvis kommer den att vara död, och det kommer ingen mening. De kommer bara att fungera som en liten mängd organiskt material, som helt enkelt kommer att absorberas i jorden.
  7. Frånvaron av det ursprungliga organiska materialet i jorden, som de kan bearbeta, gör det omöjligt att använda jäst som en biokatalysator som påskyndar fördelaktiga processer.

Jäst har inga kontraindikationer för gurkspiror.

Bild
Bild

Recept med olika typer av jäst

Beredningen av lösningen tvingar den koncentrerade kompositionen att spädas. Du kan inte bara hälla ut en burk jästgranulat utspätt i vatten - överskott av jäst är skadligt för växter . Det är omöjligt att använda en jästlösning utan preliminär vattning - precis som vilket gödningsmedel som tillsats, hälls lösningen på våt mark så att den sipprar överallt och når alla rötter hos gurkskårorna.

Se till att jorden har värmts upp - på våren, till exempel i maj, utförs utfodringsproceduren under dagen, på sommaren, på varma dagar - på sen eftermiddag, när solens strålar blir snedare. Effekten uppnås endast med rätt andel.

Bild
Bild

Med färskt

Färsk jäst bereds enligt följande - ett kilo rå jäst blötläggs i 5 liter (en halv hink) rent vatten. Insistera på att de är varma i cirka 6 timmar. Före användning späds lösningen ut med vatten 10 gånger mer - som ett resultat går ett kilo jäst i 50 liter (en halv centner) vatten . En svagt koncentrerad lösning som erhålls på detta sätt hälls under varje buske i en mängd av 1 liter - efter preliminär vattning av sängarna. För plantor används inte mer än 200 ml - för varje kvadratmeter i det område som sås med gurkplantor.

Bild
Bild

Med torrt

Du kan göra en lösning med torrjäst enligt följande. Ta två matskedar torr jäst, 10 liter varmt vatten och samma mängd (som jästkorn) socker. Lös upp jästen i varmt vatten, tillsätt socker, blanda noggrant. Efter 2 timmar - på en varm plats (högst 36 grader) - multiplicerar jästen snabbt, efter att ha ätit socker, som en lavin . Den resulterande lösningen späds ut i 50 liter varmt vatten. Vattna dina planteringar vid roten - som i föregående fall.

Det finns också flera recept som gör att du kan få den mängd "råmaterial" du behöver - för en liknande effekt - för att mata gurkor. Gör följande - valfritt.

Använd 10-12 g torrjäst, 2 g askorbinsyra (du kan använda "Revit") och 5 liter varmt vatten . Krossa tabletterna till pulver, blanda med torr jäst, fyll med varmt vatten. Insistera varmt i en vecka. Vid vattning, späd ett glas av den resulterande lösningen i en hink med vatten. Vattna varje gurkväxt vid roten - bara 0,5 liter räcker.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förbered en lösning av jäst med socker enligt följande. Blanda 0,5 kg jästgranulat med ett glas socker, lös den resulterande blandningen i en hink med vatten. Insistera varmt hela dagen. Lös upp 2 liter av denna lösning i en hink med vatten . Vatten, spenderar upp till en halv liter per buske.

Istället för socker kan du också använda bröd. Ett vete -råg - eller rent råg - bröd eller bröd passar bättre. Crackers fungerar inte - de kommer inte att blanda lösningen direkt, eftersom det tar upp till flera minuter att svälla och bli mjuka.

Blanda följande ingredienser: en limpa krossat bröd, en hink med vatten. Du måste insistera i värme i genomsnitt - sex dagar. Sila bort vätskekomponenten, bringa den resulterande volymen till 10 liter (full hink) och vattna gurkskotten med samma dosering som i föregående fall. Sprutning, sprinkling på växter är tillåtet - överskottet kommer att flöda i marken av sig själv.

Resultatet av sådan vattning märks inom en vecka - tillväxten kommer att accelerera, blomställningarna kommer att dyka upp mycket tidigare än förfallodagen, och under skördesäsongen kommer själva skörden att bli rikligare, gurkorna blir godare än vanligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jäst toppdressing med aska gör att du kan mätta jorden med mineraler - främst kalium, kväve och fosfor. Mineraler bearbetas aktivt av jäst till en modifierad komposition, fullt lämplig för assimilering av växter i en accelererad rytm . Samtidigt multipliceras tuberösa mikrober och behåller en betydande mängd kväve i jorden. Det rekommenderas att applicera denna komposition under blomningstiden.

100 g rå jäst blandas med samma mängd (i vikt) aska, samma mängd socker tillsätts och späds ut i en 3-liters burk vatten . Observera - alla glöd från askan måste tas bort. Rör om och låt stå på en varm plats i tre dagar. Vidare späds kompositionen ut i 50 liter vatten. Vattna varje planta under roten - 1 liter för varje buske. Under blomningsperioden ska inga lösningar sprutas - de kommer att tvätta bort pollen från blommorna och det blir ingen skörd.

Bild
Bild
Bild
Bild

100 g komprimerad jäst blandas med mjölk i en mängd av 1 liter . Mjölk behöver inte kokas - du kan också använda ånga. Insistera i 2 timmar, späd lösningen med vatten i förhållandet 1: 10, vattna varje buske under roten, använd 1 liter för varje växt. Den beredda lösningen har en gynnsam effekt på fruktsättningen, skyddar gurkavegetationen från sjukdomar. Blomningen av fett som finns kvar på växterna under sprutning hindrar mikrober från att sätta sig på dem.

Alla ovanstående recept används också med råjäst. Det viktigaste är deras livskraft. Utgången jäst är vanligtvis död och har liten effekt.

Bild
Bild

Hur matar man ordentligt?

För öppna och växthusförhållanden är användningen av jästfoder något annorlunda. Detta beror på att öppen mark torkar snabbare, kan placeras i öppet solljus . På sommarhettan, på grund av en höjning av marktemperaturen med mer än 40 grader Celsius, inträffar för tidig utrotning av jästmikroorganismer. Matlagningsrecept ändras i allmänhet inte.

Både i växthuset och på det öppna fältet måste gurkor befruktas i fruktstadiet en gång i månaden. Du kan gissa att en ny jästlösning krävs av den långsammare tillväxten av växter och frukt.

Bild
Bild

I växthuset

Gödsling av gurkplantor utförs omedelbart efter vattning. På grund av hög luftfuktighet, ett ytterligare hinder för inträngning av direkt solljus, kanske den andra rikliga vattningen av jorden inte är användbar, vilket inte kan sägas om de solfyllda öppna platserna i sommarstugan. Växthus tjocklekar av gurkor matas ofta med rågbröd istället för jäst . Det erhållna resultatet märks efter tre dagar från utfodringsdatumet. En sur miljö har redan bildats i rågbröd, vilket behövs i detta fall.

Sur rågdeg stimulerar utseendet på kaliumbaserade salter, varav några snabbt absorberas av växter.

Bild
Bild
Bild
Bild

I det öppna fältet

När avel gurka skott i det öppna fältet används ofta en örtinfusion med jäst. En 150-liters fat fylls till en tredjedel av sin volym med ogräs (till exempel nässlor), ett kilo jäst, ett bröd tillsätts och fylls sedan med vatten till 60% -märket. Efter tre dagar späds den resulterande surdegen i förhållandet 1: 10 - och används för utfodring . Den allmänna regeln är att en liten mängd socker används med torrjäst: det är nödvändigt för dem att "vakna" för att komma igång (efter matning och multiplicering).

På den öppna marken utförs vattning före och efter utfodring - i motsats till "växthus" -regimen, där den andra vattningen med rent vatten kan reduceras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattna plantor

På fönsterbrädan, på balkongen vattnas plantor dropp. Mängden toppdressing hemma minimeras - bara några droppar av lösningen var 15: e dag, medan den vanliga vattningen utförs regelbundet, varje dag - och även med droppmetoden . Faktum är att plantor växer främst i små behållare - kapaciteten är inte större än den som används för till exempel urinering för analys.

Som näringsämne utförs odling av gurkplantor i torv eller i en blandning av torv med svart jord (1: 1) . Om endast torv används kan jästfoder inte vara nödvändigt - fokusera på den specifika situationen. Om plantorna är bleka (det finns inte tillräckligt med fosfor och kalium), är det vettigt att lägga till en jästlösning i små mängder - den bereds enligt ett av ovanstående recept.

Matade plantor - innan de planteras på en permanent plats - anpassar sig lättare till nya förhållanden, rotar snabbare och växer till vuxna växter.

Bild
Bild

Möjliga misstag

  • Tillsätt inte för mycket jäst - för ofta, till exempel ett par gånger i veckan. Genom att göra detta, genom att accelerera tillväxten av den gröna massan, kommer du att rubba balansen mellan den och mängden av grödan. Mirakel händer inte: efter att ha spenderat näringsämnen på "topparna" kommer gurka växter inte att kunna bilda ett stort antal blommor från äggstockarna. Den förväntade avkastningsökningen kommer inte att hända.
  • Använd inte kallt, iskallt vatten: jästmikroorganismer "vaknar" inte förrän de kommer in i värmen.
  • Spraya inte jäst på växten. Det enda undantaget är receptet, som nämner mjölk. Men i detta fall bör växterna behandlas med en jästlösning genom sprutning, inte sprutning - bladmatning utförs exakt enligt denna princip.
  • Vattna inte växterna med jästlösning i värmen - vattnet avdunstar tillräckligt snabbt, jorden överhettas och jästmikroorganismerna dör.
  • Vattna inte växten "torr" med kompositionen - den når inte alla rötter och växterna får mycket mindre av den.
  • Försök inte att stänka den beredda lösningen direkt på sängarna - normalt ska det jäsa till ett skummigt tillstånd. För detta används en större behållare än vad som krävs: om skummet lämnar, blir fördelarna med lösningen mindre.
  • Använd inte kokande vatten - jästen dör av överhettning. Om vattnet är varmt, kyla det tills handen inte längre känner värmen från behållaren.
  • Blanda inte jästlösningar med jod och andra komponenter som inte är karakteristiska för deras normala funktion - kaliumpermanganat, borsyra. Kom ihåg att dessa tre ingredienser är skyddande, inte närande. Det är värt att skydda mot skadedjur separat - någonstans i mitten mellan matningssessionerna. Till exempel reagerar mjölksyra som utsöndras av jäst och etanol med jod och borsyra för att bilda föreningar utan någon fördel.

Rekommenderad: