När Ska Man Ta Bort Vinteräpplen För Förvaring? När Ska Man Samla Sena Sorter I Ural Och Volga -regionen? Hur Tar Man Bort äpplen Från Ett Träd?

Innehållsförteckning:

Video: När Ska Man Ta Bort Vinteräpplen För Förvaring? När Ska Man Samla Sena Sorter I Ural Och Volga -regionen? Hur Tar Man Bort äpplen Från Ett Träd?

Video: När Ska Man Ta Bort Vinteräpplen För Förvaring? När Ska Man Samla Sena Sorter I Ural Och Volga -regionen? Hur Tar Man Bort äpplen Från Ett Träd?
Video: MRIF - Russian Cuisine - Apple Picking 2024, April
När Ska Man Ta Bort Vinteräpplen För Förvaring? När Ska Man Samla Sena Sorter I Ural Och Volga -regionen? Hur Tar Man Bort äpplen Från Ett Träd?
När Ska Man Ta Bort Vinteräpplen För Förvaring? När Ska Man Samla Sena Sorter I Ural Och Volga -regionen? Hur Tar Man Bort äpplen Från Ett Träd?
Anonim

Trots det faktum att plockning av en äppelskörd anses vara ett elementärt yrke, påverkar riktigheten av dess genomförande i hög grad fruktens ytterligare säkerhet. I det här fallet är det nödvändigt att inte bara ta hänsyn till tidpunkten, utan också tekniken.

Bild
Bild

Hur bestämmer man mognad?

Eftersom sena sorter inte mognar på grenarna, men redan skördats för lagring, bör de avlägsnas fortfarande hårt och surt, innehållande en stor mängd stärkelse. Frukterna ska vara måttligt stora och fröna ska färgas i en rik brun nyans. En annan indikator på att frukten har nått det erforderliga mognadsstadiet är förmågan att enkelt lossa den från grenen utan att förlora bladbladet.

I princip kommer en noggrann studie av fallna exemplar att göra det möjligt att bestämma mogenhet hos vinteräpplen - om det finns stora bland dem är skörden redo för skörd.

Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar i allmänhet att fokusera på frukterna som ligger under trädet - om vädret är lugnt och högkvalitativa exemplar fortfarande hamnar på marken, är det dags att samla dem själv.

Bild
Bild

Det finns också ett enkelt sätt att bara sniffa äpplet . För vintersorter är det viktigt att ha en mycket lätt doft, eftersom frukter som inte luktar alls är osannolika att mogna i lagring och en ljus lukt är karakteristisk för ett prov som är överexponerat på grenarna. När det gäller färgen, i frukter som har nått ögonblicket för avtagbar mognad, förblir den sällan grön - snarare blir den gulaktig och får en mer uttalad rodnad. Utseendet på en vaxbeläggning anses också vara karakteristiskt.

Nybörjare kan försöka bestämma början på avtagbar mognad genom två indikatorer: äppeltäthet och stärkelseinnehåll . Den första parametern bestäms av en speciell enhet som kallas en penetrometer.

Bild
Bild

Vanligtvis kontrolleras flera prover från södra och norra sidan av äppelträdet. En indikator på densitet eller applicerad kraft anses vara optimal för insamling, lika med 7-7, 5 kilogram per kvadratcentimeter.

Stärkelsehalten beräknas som en del av ett litet kemiskt experiment. Det första steget är att förbereda testförberedelsen. Den innehåller 10 gram av en 5% lösning av jod i alkohol, 80 gram 2,5% kaliumjodid och 410 gram destillerat vatten. Ett halvt äpple doppas i den resulterande blandningen i ungefär ett par minuter. Om hela snittet blir gulvitt betyder det att konsumentmognad har kommit, och helt blått indikerar att frukten inte ens har nått löstagbar mognad.

När det gäller vintersorter bör du fokusera på medelvärdet.

Bild
Bild

Insamlingstid

Alla sorter av äppelträd klassificeras vanligtvis i sommar, vinter och höst. Tidpunkten för skörd av frukt beror till stor del på denna klassificering, men det tas också hänsyn till om äpplen kommer att lagras eller ätas färska . Vintersorter har maximal hållkvalitet och faller nästan aldrig på bordet direkt från trädet. Innan du äter frukt måste du vänta på deras maximala mognad, som kan komma om några månader. I princip mognar sådana äpplen direkt under lagring, och vissa förblir ätbara under våren.

Det är vanligt att ta bort vinteräpplen för förvaring någonstans från slutet av september till mitten av oktober . Alla procedurer bör dock slutföras innan ständigt låga temperaturer upprättas och därför ofta måste passa in i ett intervall på mindre än en månad. Det är inte bara möjligt att plocka av, utan det är också nödvändigt att inte fullt mogna frukter, eftersom de når det önskade tillståndet redan i lådorna. Naturligtvis kan väderförhållandena också påverka tiden då det är dags att skörda. Till exempel, efter en varm sommar, kommer äpplen att mogna tidigare, medan kalla och regniga månader kommer att försena mognad med flera veckor.

Bild
Bild

Ofta påverkar även de specifika egenskaperna hos vintersorten tidpunkten för skörd . Till exempel är det bättre att skära av stora och viktiga frukter av Bogatyr -sorten i oktober, så att de hinner få juice innan kallt väder börjar. Under konstgjorda förhållanden mognar de fram till slutet av december. Aport -sorten bör skördas under de sista dagarna i september. Njut av de glansiga frukterna av ljusröd färg på en månad. Den mest populära "Antonovka" kan tas bort från grenarna under september och söta och saftiga äpplen "Jonathan" - bara i slutet av den första höstmånaden.

Plockningsperioderna för äpplen kan variera mycket beroende på region . Så, i mittfältet, inklusive i Moskva-regionen, kan skörd för vintern i allmänhet börja från mitten av oktober. Men samma "Antonovka" kan rivas tidigare, redan i slutet av september. I Ural och Volga -regionen, inklusive i Saratov, plockas äpplen oftare i september, medan de fortfarande är hårda, grönaktiga och "vadade".

Bild
Bild

Hur man skördar korrekt?

Borttagning av vinterfrukter från äppelträd utförs i enlighet med ett väl beprövat schema. Proceduren bör utföras på en varm dag, inte bortskämd av regn, och ännu mer snö . Du måste börja agera efter lunchen, när daggen torkar. Träd dagen innan ska inte vattnas, och äpplena själva ska förbli torra. Först måste trädgårdsmästaren ta bort frukterna från de nedre grenarna och sedan gradvis gå uppåt och nå toppen av trädet.

För att inte skada fruktens känsliga hud är det bättre att arbeta med latexhandskar.

Bild
Bild

Frukter som är för höga erhålls med hjälp av speciella enheter, till exempel ett slags äppel "hink" på en lång pinne eller en krok som gör att du kan locka grenar till dig själv. I princip blir det möjligt att klara sig med en enkel trappstege. Många trädgårdsmästare konstruerar tillbehör själva . För detta väljs oftast en två-liters plastflaska, som skärs horisontellt i hälften. Endast den övre delen, som har en hals, ska vara involverad i arbetet. Ett kilformat gap bildas på snittlinjen, vilket hjälper till att separera bladstelen från grenen. En stolpe med önskad längd fästs på flaskhalsen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan göra det ännu enklare: fixa ett plastkärl på en pinne och skär sedan en cirkel exakt i mitten . Cirkelns diameter bör bara vara ett par centimeter större än storleken på den skördade frukten. Direkt i cirkeln skapas ytterligare en V-formad snitt så att den vassa delen av den går till nacken. Dess uppgift blir också att skilja stjälkarna från grenarna.

Bild
Bild

En mer sofistikerad, men också mer effektiv design innebär också användning av en två-liters flaska . Botten på arbetsstycket skärs först. Vidare skärs på samma sida "kronblad", i vilka två hål måste stickas igenom. Ett starkt fiskesnöre trängs genom halsen, sedan leds det växelvis genom varje hål i "kronbladen" och dras slutligen tillbaka genom halsen. Dessutom är designen fixerad med en hals på valfri hållare med ett hålrum i mitten, till exempel en bas för en mopp. En fiskelinje passeras också genom det befintliga hålet.

Om allt görs korrekt kommer skörden att ske enligt följande: efter att frukten har placerats i mitten av flaskan måste du dra i linan. De självtillverkade kronbladen stängs och förhindrar att de rullar ut.

Genom att vrida på handtaget på maskinen kommer frukten att försiktigt separera från grenen.

Bild
Bild

Det är oerhört viktigt att frukten inte faller till marken, eftersom bucklor snabbt börjar ruttna, och därför är sådana prover inte föremål för långtidslagring . På södra sidan av trädet mognar äpplen snabbare i ett par dagar, och därför är det klokare att börja skörda från det. Under arbetet är det viktigt att inte grovt riva eller dra i frukterna, utan att ta bort dem försiktigt, lyfta och rulla, utan att separera stjälken och utan att skada de återstående grenarna. Det rekommenderas att lägga dem i en korg, vars botten och väggar är klädda med tjock trasa eller gasväv, vikta flera gånger.

Bild
Bild

Naturligtvis är endast äpplen som inte berörs av maskar, utan sprickor och bucklor och inte infekterade med några sjukdomar lämpliga för långtidsförvaring . Avvisade kopior måste skickas för återvinning. Omedelbart efter skörden, utan att låta frukten värma upp i solen, överförs skörden till trälådor, där hål för ventilation redan har borrats.

Alla behållare måste desinfekteras, till exempel med en lösning av kaliumpermanganat, torkas i solen och täckas med rent papper.

Bild
Bild

Det är inte nödvändigt att tvätta frukterna innan du skickar dem till lagring, eftersom den naturligt bildade filmen kommer att kunna skydda dem från förruttnande processer . Om så önskas är varje frukt inlindad i servetter eller sidor i gamla tidningar och staplade med stjälken uppåt, även om trädgårdsmästare oftast föredrar att lägga fruktlagren med sand eller skalad sågspån. Frånvaron av beröring mellan enskilda frukter spelar en viktig roll. Vi får inte glömma sorteringen: experter rekommenderar att grödan fördelas efter storlek, förekomst av stjälk och naturligtvis sort.

Bild
Bild

Fyllda lådor tas bort i ett utrymme där temperaturen inte överstiger 5 grader och som ventileras regelbundet . Det optimala fuktinnehållet för att bevara grödan går inte längre än 85-90%, vilket kan upprätthållas genom att det finns behållare med våt sand. Om skafferiet ligger i källaren måste det rengöras och desinficeras innan det fylls med en lösning av kalk och kopparsulfat.

Under senhösten och vintern måste äpplen sorteras ut regelbundet, rensa dem från ruttna eller skadade exemplar och också för att förhindra att de fryser.

Bild
Bild

Det är värt att nämna att skörden bör slutföras genom att ordna det "förstörda" trädet . Innan övervintringen börjar måste den bevattnas rikligt, matas med komplexa preparat och även rengöras från lavar och mossa som har vuxit på barken. Det är vanligt att ta bort dem tillsammans med den gamla skorpan, liksom insekterna som gömmer sig bakom den. Vid behov utförs förebyggande behandling mot skadedjur, placering av färsk mulch och kalkning.

Rekommenderad: