Svavel För Blåbär: Användning Av Kolloidalt Och Granulärt Trädgårdssvavel För Utfodring På Hösten Och Våren

Innehållsförteckning:

Video: Svavel För Blåbär: Användning Av Kolloidalt Och Granulärt Trädgårdssvavel För Utfodring På Hösten Och Våren

Video: Svavel För Blåbär: Användning Av Kolloidalt Och Granulärt Trädgårdssvavel För Utfodring På Hösten Och Våren
Video: Att leva och bo med nya klimatförutsättningar,, del 2: Vad kan vi lära av rymdforskningen? 2024, April
Svavel För Blåbär: Användning Av Kolloidalt Och Granulärt Trädgårdssvavel För Utfodring På Hösten Och Våren
Svavel För Blåbär: Användning Av Kolloidalt Och Granulärt Trädgårdssvavel För Utfodring På Hösten Och Våren
Anonim

För höga trädgårdsbär är sol och sur torvjord med god luftgenomsläpplighet och fuktkapacitet viktigt. Det är denna jordkomposition som är mest gynnsam för utveckling, tillväxt och frukt. Kolloidalt svavel kommer att ge de nödvändiga indikatorerna på jordens surhet.

Egenskaper

Den optimala pH-nivån för blåbär är 3,5-3,8. Vid 4 enheter börjar buskarna lida av kloros, och vid lägre värden börjar de symbiotiska svamparna dö och bildar mycorrhiza (symbios), med hjälp av vilken växten tar emot nödvändiga ämnen, ge bort det, vad svampar behöver. Blåbär är en av få växter som inte behöver bördig jord . Dessutom kan införandet av organiska ämnen förstöra trädgården "asketisk". Saken är att odlade blåbär odlades relativt nyligen - de är bara 100 år gamla.

I växtgenomet finns det fortfarande för starkt arv av egenskaperna hos vilda stamfäder som växer på utarmade träskmarker.

Bild
Bild

Naturligtvis behöver trädgårdsjorden försurning, och torven som introduceras under plantering över tid förlorar de egenskaper som är nödvändiga för symbiotiska svampars liv . Den mest lämpliga surgöraren är granulärt eller kolloidalt svavel. Den granulerade produkten sönderdelas gradvis, dess verkan börjar efter cirka 6 månader. Genom sönderdelning tillåter granulerna kulturen att extrahera de nödvändiga ämnena från jorden. Kolloidalt svavel i form av en lösning börjar verka omedelbart, men dess effekt är ganska övergående. Detta är en bra lösning om blåbär behöver omedelbar hjälp, till exempel klorosbehandling. Granulerat svavel införs vid plantering, blandas med torv. Toppdressing appliceras tidigt på våren eller mitt på sommaren.

Svavel innehåller inga tungmetaller, klor och natrium . Ämnet försurar inte bara jorden utan har också en positiv effekt på bärens kvalitet, dess smak och arom. Svavel förhindrar gulning av grön massa, hjälper till att bättre tillgodogöra sig makro- och mikroelement, stärker växtens immunitet. Med sin hjälp kan blåbär motstå mjöldagg, skorv, antraknos, mjöldagg etc.

Bild
Bild

Ansökningsgrad

Från 40 till 60 g kolloidalt svavel införs i planteringsgropen. För toppdressing kan svavelanvändningen variera: allt beror på den mekaniska jordkompositionen . Till exempel har bördiga och leriga jordar en ökad katjonutbyteskapacitet och som ett resultat är appliceringshastigheten märkbart högre än på sandjord, lätt och inte rik på humus. Tabellen hjälper till att bestämma normerna mer exakt.

Bild
Bild

Hur man använder?

Användning av svavel som jordförsörjare är möjlig i vilken form som helst, det är bara viktigt att komma ihåg hastigheten på den förväntade effekten. Som nämnts ovan är det bäst att använda kolloidalt svavel för akutvård. I denna form löses ämnet bra i vatten och blir mer tillgängligt för de nödvändiga vitala processerna av symbiotiska svampar . I andra fall är konventionellt granulärt svavel att föredra eftersom det har en långvarig effekt på grund av dålig löslighet.

Vissa människor använder bilelektrolyt, eftersom det redan är en färdig 40% svavelsyralösning.

Bild
Bild

Toppdressing med granulerat svavel äger rum tidigt på våren, då hälls det i stamcirklarna. Beräkningen görs på det faktum att fukt i form av naturlig nederbörd eller under bevattning kommer att börja lösa upp granulerna, därför kommer jorden hela tiden att sura . Det händer på följande sätt: vatten, som interagerar med svavel och jordbakterier, provocerar bildandet av svavelsyra, vilket har en extremt fördelaktig effekt på mycorrhiza och det efterföljande utbytet av blåbär. Man bör komma ihåg att detta är en lång process, den sträcker sig över flera månader och har ingen omedelbar effekt. Baserat på syrabalansen i jorden kan förbrukningen vara 20-100 gram per kvadratmeter.

Bild
Bild

För att använda elektrolyten som ett gödningsmedel för trädgårdsblåbär är det bäst att köpa en ny formulering från butiken: den använda är inte lämplig för användning. Vattna blåbären med lösningen tre gånger per säsong:

  1. i början av våren;
  2. före blomning;
  3. efter skörd.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att mata ordentligt på våren, bestämma surhetsgraden och späd i 10 liter vatten från 20 till 50 g. Denna volym räcker för ett par buskar. Samma proportioner observeras för efterföljande förband. På hösten behöver blåbär fosfor- och kaliumsalter för att återhämta sig från sommararbetet och lägga grunden för den framtida skörden: deras vegetativa knoppar läggs under den aktuella säsongen.

Rekommenderad komposition:

  • kaliumsulfat - 40 g;
  • ammoniumsulfat - 90 g;
  • superfosfat - 110 g.

Om granulärt svavel väljs för förband, ökar hastigheten på dess effekt på naturliga processer markant om det löses i vatten med en byggmixer. Inte allt kommer att lösas upp, men vissa kommer ändå att övergå i ett annat aggregationstillstånd.

Rekommenderad: