Kolloidalt Svavel För Druvor: Bruksanvisning. Druvbearbetning I Augusti Och Väntetid Efter Sprutning. Hur Späds Svavel? Lösningsdosering

Innehållsförteckning:

Video: Kolloidalt Svavel För Druvor: Bruksanvisning. Druvbearbetning I Augusti Och Väntetid Efter Sprutning. Hur Späds Svavel? Lösningsdosering

Video: Kolloidalt Svavel För Druvor: Bruksanvisning. Druvbearbetning I Augusti Och Väntetid Efter Sprutning. Hur Späds Svavel? Lösningsdosering
Video: How to spray BioJadi on Grape Vines 2024, April
Kolloidalt Svavel För Druvor: Bruksanvisning. Druvbearbetning I Augusti Och Väntetid Efter Sprutning. Hur Späds Svavel? Lösningsdosering
Kolloidalt Svavel För Druvor: Bruksanvisning. Druvbearbetning I Augusti Och Väntetid Efter Sprutning. Hur Späds Svavel? Lösningsdosering
Anonim

För att vingårdarna inte ska bli sjuka och bära frukt väl måste de ständigt tas om hand. Men även i detta fall är växten ofta utsatt för olika sjukdomar. För att bekämpa dem finns det ett universellt botemedel som kallas kolloidalt svavel. Det används både för behandling av sjukdomar och för att genomföra förebyggande åtgärder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning och syfte

Kolloidalt svavel är ett läkemedel som har en positiv effekt på vinstocken, som är benägen för alla typer av sjukdomar.

Men först och främst kan läkemedlet motstå svampsjukdomar.

Bild
Bild

Med hjälp av kolloidalt svavel kan du bekämpa olika sjukdomar

  1. Oidium eller mjöldagg . Sjukdomens huvudsymptom är bildandet av vit blomning på lövverket. I det här fallet faller blomställningarna av, har inte ens tid att blomma, och klungorna är väldigt små. Mjöldagg orsakas av en svampbakterie.
  2. Mjölk skiljer sig från nuet när det gäller symptom på manifestation . I detta fall är de nedre delarna av bladen täckta med en vit blomning. Det täcker också bären och sprickor uppträder på huden. Frukterna börjar ruttna eller torka ut. Mörka fläckar kan ses på vinstockar som är utsatta för denna infektion.
  3. Antraknos är en annan sjukdom vars första tecken är utseendet på mörka fläckar på vinstocken. Vid utvecklingen av sjukdomen bildas hål på platsen för fläckarna.
  4. Grå röta . Symptomen på denna sjukdom kan ses visuellt. En plack visas på buntarna som ser ut som mögel.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kolloidalt svavel för druvor tillhör kategorin giftfria fungicider . Ett karakteristiskt drag är bristen på att ämnet tränger in i växtvävnader. Men trots bristen på toxicitet rekommenderas det inte att använda lösningen för ofta (högst 5 gånger per säsong).

Bild
Bild

Användningsinstruktioner

För att förbereda en lösning är det nödvändigt att blanda 80 g av ämnet med 10 liter vatten. Om medlet inte används för behandling av sjukdomar, utan bara för att förebygga dem, bör koncentrationen av kolloidalt svavel i vattnet minskas något. Bäst för avel i en plasthink.

Innan du börjar bearbeta anläggningar måste du bestämma perioden . Det mest gynnsamma alternativet är bearbetning i juli (före blomning). Men det är inte heller förbjudet att utföra bearbetning i augusti (vanligtvis under denna period börjar äggstockarna bildas).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Slutsprutning ska göras några dagar före skörd. Om den behandlas enligt detta schema kan den maximala effekten erhållas från behandlingen.

För att förebygga bör druvor sprutas tidigt på våren, även innan knoppen bryts. Förebyggande åtgärder är mycket viktiga eftersom de förhindrar uppkomst och vidare utveckling av sjukdomar.

För behandling av någon sjukdom förblir dosen oförändrad: 80 g per 10 liter vatten . Denna volym räcker för bearbetning av cirka 60 kvm. m. För att förebygga kan du späda lösningen lite svagare. Väntetiden för effekten av behandlingen är flera dagar.

Bild
Bild

Du kan bearbeta vingårdar nästan när som helst på dygnet . Men det är bäst att göra detta på eftermiddagen, när solaktiviteten reduceras avsevärt. Och du bör också vägledas av vädret. Det är mycket viktigt att regn inte faller strax efter behandlingen. Annars blir effekten av behandlingen försumbar.

Om lufttemperaturen sjunker under +16 grader är det praktiskt taget meningslöst att utföra bearbetning.

Faktum är att förstörelsen av svampar sker aktivt när ämnet passerar i ångformigt tillstånd . Och för detta måste lufttemperaturen vara högre än den angivna indikatorn.

Bild
Bild

Säkerhetsåtgärder

Vid bearbetning av vingårdar rekommenderas att iaktta försiktighetsåtgärder. Naturligtvis tillhör inte kolloidalt svavel ämnen som är giftiga för människor, men skydd kommer inte att vara överflödigt.

Det är bättre att utföra bearbetning i lugnt väder så att droppar inte faller på personen som sprutar. Det rekommenderas att använda en mask eller andningsskydd, skyddsglasögon och skyddsdräkt som personlig skyddsutrustning.

Om produkten kommer på huden eller slemhinnorna är det nödvändigt att snabbt skölja detta område under rinnande vatten

Sök läkare om det behövs.

Efter behandling med en kemikalie (vilket betyder den sista sessionen) måste bären tvättas innan de äts.

Bild
Bild

Lagringsnyanser

Eftersom kolloidalt svavel tillhör kategorin kemikalier, ställs vissa krav på dess lagring. Huvudvillkoret är att hålla det utom räckhåll för barn och husdjur. För förvaring, välj en sval och mörk plats där direkt solljus inte tränger in.

Det är strängt förbjudet att förvara detta läkemedel i omedelbar närhet av mat, liksom droger . Dessutom är det bäst att förvara kolloidalt svavel i originalförpackningen och inte hälla det i burkar, lådor eller påsar.

Svavel tillhör kategorin brandfarliga ämnen, så det måste hållas borta från värmeapparater och öppna eldkällor.

Bild
Bild

Om läkemedlet har gått ut måste det kasseras utan att förpackningen öppnas. Att använda ett sådant verktyg är osäkert och ineffektivt.

Principen att använda kolloidalt svavel skiljer sig lite från dem som tillämpas på fungicider av detta syfte . Det viktigaste är att följa bruksanvisningen och inte försumma försiktighetsåtgärderna. Det behöver inte heller överbehandlas, eftersom även den säkraste kemikalien kan skada växten.

Rekommenderad: