Trädgårdsblåbär I Moskva -regionen: Ska De Planteras På Hösten? Planteringsregler På Sin Sommarstuga, Vård Av Blåbär På Våren När De Växer. Förbereder Sig För Vintern

Innehållsförteckning:

Video: Trädgårdsblåbär I Moskva -regionen: Ska De Planteras På Hösten? Planteringsregler På Sin Sommarstuga, Vård Av Blåbär På Våren När De Växer. Förbereder Sig För Vintern

Video: Trädgårdsblåbär I Moskva -regionen: Ska De Planteras På Hösten? Planteringsregler På Sin Sommarstuga, Vård Av Blåbär På Våren När De Växer. Förbereder Sig För Vintern
Video: How to Grow Blueberries: 7 Step Guide for Beginners 2024, April
Trädgårdsblåbär I Moskva -regionen: Ska De Planteras På Hösten? Planteringsregler På Sin Sommarstuga, Vård Av Blåbär På Våren När De Växer. Förbereder Sig För Vintern
Trädgårdsblåbär I Moskva -regionen: Ska De Planteras På Hösten? Planteringsregler På Sin Sommarstuga, Vård Av Blåbär På Våren När De Växer. Förbereder Sig För Vintern
Anonim

Lövbuske med djupblå bär finns alltmer i trädgårdstomter i centrala Ryssland. Från ett vildbär blir blåbär en delikatess som många amatörträdgårdsmästare odlar på sina tomter. Under de senaste åren har många sorter av kulturellt urval uppträtt, som känns bra i det tempererade och svala klimatet i Moskva -regionen.

Bild
Bild

Växter rotar sig bra i trädgårdar och ger rikliga skördar av söta men kalorifria bär med en behaglig, delikat smak.

Lämpliga sorter

Vilda blåbär växer överallt i Eurasiens stora territorium, på fastlandet i Nordamerika, Island och Japan . Busken föredrar platser tillräckligt långt från industriell civilisation och megastäder. Kultursorter skiljer sig åt när det gäller inträde i frukt, buskens storlek, avkastning och fruktsmak. Av stor betydelse för trädgårdsmästare är anspråkslöshet, motståndskraft mot frost och sjukdomar, som också skiljer sig åt i olika blåbärssorter.

Bild
Bild

Bland de mest populära sorterna av trädgårdsblåbär i Moskva -regionen kan du vara uppmärksam på "Elliot", "Blurei", "Bonus", "Elizabeth", "Aurora", "Toro", "Spartan", "Flamingo" och "Hertig ". När man köper och väljer trädgårdsvarianter bör amatörträdgårdsmästare kontakta stora plantskolor som är specialiserade på odling av sällsynta växter som har visat sig på plantmarknaden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den utbredda distributionen av blåbär i trädgårdarna i Moskva -regionen är i ett tidigt skede, så de bästa sortplantorna är sällsynta.

Efterfrågan på friska och välsmakande bär växer ständigt, och fler och fler ägare av trädgårdstomter vill se denna goda och mycket hälsosamma produkt på sina dachas, som också är lämplig för kostnäring. Alla kan välja den sort som är mest lämplig när det gäller mognad och andra egenskaper.

" Elizabeth " Är en självpollinerande hybrid som visar högre produktivitet i närvaro av andra sorter för ytterligare pollinering. Skiljer sig i resistens mot många sjukdomar, inklusive senblåsa och rotröta. Den tål vinterfrost ner till -30 grader, men utvecklas dåligt på sandjord, föredrar torvmossar. Bären är stora, ljusblå i färgen, med en behaglig doft, men för mör för långvarig förvaring.

Bild
Bild

" Blukrop "- buskarna av denna standardsortiment för mittfältet växer upp till 1,5-2 meter. Mellansäsongen är känd för sin utmärkta anpassning till alla förhållanden och är motståndskraftig mot svåra frost ner till -30-35 grader. Torktolerans hänger däremot efter på våta jordar. Unga skott blir ibland sjuka och kräver beskärning. Utbytet är mycket högt, inte bara på grund av antalet bär, utan också på grund av deras storlek - upp till 2 cm i diameter. Smaken av ljusblå frukter kommer ihåg för sin utmärkta doft och ljusa stränghet.

Bild
Bild

" Hertig " -mitten av tidig och kraftig sort, vars buskar växer upp till 1, 5-1, 8 meter och bildar många sidoskott. Buskens blomning börjar sent, vilket garanterar säkerheten hos äggstockarna som bildas efter hotet om vårfrost. Sorten tolererar inte våta och kalla platser i låglandet, men den är resistent mot vintertemperaturer ner till -34 grader. Bär är lämpliga för lagring och transport, har en behaglig sötsur smak.

Bild
Bild

" Aurora " - en mängd sen mognad, ger regelbundet rikliga skördar, särskilt med korsbestämning på platsen. Hybriden är frostbeständig ner till -30 grader och har en lång växtsäsong. Buskar växer upprätt, medellånga (upp till 1, 4 meter) och sprider sig. Bären av denna sort mognar till hösten och kännetecknas av en vacker ljusblå färg, en ljus arom och en söt dessertsmak.

Bild
Bild

De tål transport bra, används färska, frysta och bearbetade.

" Blue Ray "-hybridsort under mellansäsongen, tål frost bra ner till -25 grader. Ger frukt under en längre tid och föredrar torra, soliga platser. Frukterna mognar i korta komprimerade kluster och är upp till 2 cm i diameter. Smaken är söt, aromatisk och minnesvärd. Busken kan också planteras som en prydnadsväxt, som ändrar lövfärgen till röd i början av hösten.

Bild
Bild

När och var ska man plantera?

Blåbär är mycket krävande för odlingsförhållanden och kan helt enkelt dö om platsen och tidpunkten för plantering, liksom jordbrukstekniker, inte är lämpliga för dem . För att skapa bekväma förutsättningar för tillväxt av blåbärsbuskar, med stora och stabila utbyten, måste du först bekanta dig med reglerna för plantering och skötsel av det, så att du från de första dagarna av växtlivet i trädgården inte gör oåterkalleliga misstag.

Bild
Bild

Du måste börja med att välja plantor av hög kvalitet som köps från pålitliga producenter, i stora företag för odling av plantmaterial. Vid köp ska varje växt se frisk ut och ha ett välutvecklat rotsystem.

Bild
Bild

Samtidigt bör du förbereda en plats för att plantera unga växter . Under naturliga förhållanden föredrar blåbär öppna, soliga platser på höjder. Brist på nödvändig mängd belysning har en skadlig effekt på växternas hälsa och produktivitet. Samtidigt bör en tillräckligt öppen plats, långt från höga träd och skuggor, inte blåsa igenom av den genomgående vinden.

Bild
Bild

Därför bör plantering av bär på norra sidan helst stängas av en byggnadsvägg eller ett fast staket.

En annan anledning till att odla trädgårdsblåbär bort från fruktträd är konkurrensen om vattenintag . Buskens rotsystem utvecklas på ett sådant sätt att huvuddelen av rötterna ligger på markens yta. Av denna anledning är växten inte rädd för överskott av grundvatten, men det kan sakna fukt från markens övre lager.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas tidpunkten för plantering av trädgårdsblåbär. Med höstplanteringen av plantor av den första skörden kan du vänta på nästa år . Uteplanterade på våren rotar unga växter mindre bra och kommer in i frukten från det andra levnadsåret på en permanent plats. Plantor med ett öppet rotsystem, planterade på hösten, hinner slå rot innan vinterkylan och efterföljande växtsäsong börjar. Tidpunkten för plantering av växter i öppen mark spelar egentligen ingen roll om de har ett slutet rotsystem.

Bild
Bild

Landningsteknik

Torktåliga växter av trädgårdsblåbär bör planteras i öppen mark med goda dräneringskvaliteter, eftersom stillastående vatten och vattentätning av de övre skikten på jorden kan leda till sjukdomar och buskens död. Av denna anledning är den mest lämpliga jorden för blåbär i en sommarstuga torvmossar, som ofta finns i Moskva -regionen. Om jorden består av lerlager måste planteringsplatsen för blåbär vara speciellt förberedd. För detta finns det regler som följs i en specifik sekvens.

  • Du bör gräva hål i marken med en rund eller fyrkantig form, som mäter 0,8-0,9 meter, till ett djup av minst 0,5 meter.
  • För att få det nödvändiga dräneringsskiktet måste du blanda bördig jord med sågspån och bark av barrträd och lägga till hackade kvistar och mossa.
  • Mineralgödsel måste appliceras på gropen, med särskild tonvikt på halten av svavel och kväve.
  • För att skapa den nödvändiga surheten i jorden, vars optimala värde för blåbär är 4,5 pH, kan du lägga till bordsvinäger eller citronsyralösning till jorden för fyllning. För dessa ändamål används också speciella färdiga blandningar. På grund av den ökade surheten kan plantornas löv bli röda redan innan hösten börjar.
Bild
Bild

Efter att ha förberett groparna återstår det att plantera plantorna korrekt och ordna dem i rader. Avståndet mellan buskar för höga sorter är 1,5 meter och för låga - 1 meter . Det är nödvändigt att lämna gångar upp till 2 meter breda mellan raderna, oavsett typ av blåbär. En växt installeras i hålet, rätar ut rotsystemet, täckt med förberedd jord och mulstammar, vattnar plantorna rikligt.

Bild
Bild

Vård

Trädgårdsblåbär anses vara en opretentiös växt. Om de grundläggande planteringsvillkoren är uppfyllda och enkla agrotekniska regler följs, kommer anläggningen att glädja ägarna till platsen med välsmakande och hälsosam frukt i många år.

Fukta jorden

Bland egenskaperna hos växande hybridsorter av blåbär är vattning av stor betydelse. Efter plantering är det nödvändigt att applicera vatten för plantor var 2-3 dagar, och för vuxna växter i genomsnitt 2 gånger i veckan. Mitt i sommarvärmen måste du vattna växterna ofta, och vid normala tillfällen, regelbundet fukta jorden i rotzonen . Under särskilt torra perioder av sommarsäsongen är det bra att spraya blåbären med rent vatten före solnedgången.

Bild
Bild

Mulching, ogräs och lossning

Omedelbart efter plantering av plantorna på våren, mulch jorden runt stammen. För att göra detta, ta barrspån, krossad bark eller nedfallna nålar. Detta kompostmaterial måste ruttna. Detta skydd är nödvändigt för rötter som ligger nära markytan, eftersom det hjälper till att behålla fukt i jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om ogräs ändå spirar genom täckskiktet måste de dras ut regelbundet och regelbundet utföra försiktig och ytlig lossning för att inte skada blåbärsrotsystemet.

Bild
Bild

Toppdressing och försurning av jorden

Jordbruksteknikens unika karaktär när det gäller vård av blåbär ligger i behovet av regelbunden försurning av jorden runt buskarna, i de fall marken på platsen har neutrala pH -värden.

Erfarna trädgårdsmästare vet att när du bekämpar alkalisering av jorden är det inte nödvändigt att köpa kemikalier, men du kan använda folkhemligheterna för att förbereda en sur lösning från naturliga råvaror.

För att göra detta, ta syra, rabarber och sorrel, mala ett stort gäng av dessa växter och förbered en sorts kompott, som infunderas i 10 liter vatten i 3 timmar . Denna infusion kan hällas över blåbär utan att spädas med vatten. Du kan också använda citronsyra eller infusera en hink med vatten med en krossad citron.

Den första appliceringen av gödningsmedel görs vanligtvis 2 veckor efter plantering av plantorna eller sticklingarna . För att göra detta, lägg en tesked ammoniumsulfat, superfosfat och kaliumsulfat på en hink vatten. 1 liter lösning hälls under varje buske, och efter ytterligare 2 veckor kan du vattna buskarna med utspätt organiskt material. På hösten befruktas blåbär med en fosfor-kaliumkomposition.

Bild
Bild

Blåbär matas 3 gånger under hela växtsäsongen . I butiker för trädgårdsmästare säljs speciella typer av mineralgödselmedel, där allt är balanserat för blåbär, inklusive en försurande effekt. Mineraler för denna kultur finns i förpackningar under namnen Biopon, Planton, Florovit, Target och andra. Om det inte är möjligt att hitta gödningsmedel specifikt för blåbär i bosättningsområdet, är kompostgödselmedel för azaleaväxten liknande i sammansättning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

För första gången skärs blåbärsbuskar direkt efter plantering, vilket förkortar sidoskotten. Vuxna växter beskärs 2 gånger om året . Huvudproceduren för kronbildning utförs i mitten av våren, när frysta, sjuka och förbrukade fjolårets skott tas bort. På hösten, efter avslutad fruktning, görs en preliminär rengöring av växten från sjuka, trasiga och outvecklade grenar.

Det rekommenderas att nypa ettåriga skott som har börjat växa starkt, vilket bidrar till deras snabbare mognad . Vid 5-6 års ålder genomgår trädgårdsblåbär allmän beskärning för att bilda kronan, som senare kommer att bli buskens huvudform.

Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

De flesta blåbärsorter uthärdar de hårda vintrarna i Moskva -regionen med temperaturer som sjunker till -30 grader. Det är dock nödvändigt att ta hand om trädgårdssorter, förbereda dem för vintern, täcka dem vid blåsigt och snöfritt väder.

För att skydda buskarna lägger de metallbågar längs planteringsraderna, slänger fiberduk eller vanlig säckväv på dem. Sådana barriärer utför uppgiften att ytterligare skydd och isolering.

Bild
Bild

Vi får inte glömma att bristen eller överskottet av surhet dramatiskt minskar blåbärsbeständighet mot frost, eftersom rötterna är deprimerade.

Sjukdomar och skadedjur

Alla hybridsorter av trädgårdsblåbär kan vara sjuka med de typer av bakteriella, virala eller svampsjukdomar som är karakteristiska för kulturen. Gråmögel infekterar växter om de försvagas av överflödig fukt . I sådana fall kommer behandlingen att vara enheten för dräneringssystemet och behandling av stammen med läkemedlet "Eurapen".

Unga plantor blir ibland täckta med svullna röda fläckar, vilket indikerar infektion med fysalosporos . Det enda sättet att bekämpa sjukdomen är att trimma de sjuka delarna av stammen. Tecken på monilios uttrycks i växtens hängande lövverk, och denna sjukdom behandlas med hjälp av det universella läkemedlet "Topaz".

Bild
Bild

Framväxande sjukdomar i trädgårdsblåbär behandlas genom att spruta buskarna i tid med insekticid- och fungicidpreparat, som aktivt bekämpar bladlöss, blomsterbaggar och njurmider. Förebyggande behandling med Bordeaux -vätska fungerar också bra.

Rekommenderad: