Skogshallon (12 Bilder): I Vilka Skogar Växer Vilda Bär? Beskrivning Av Löv Och Buskar. Hur Ser Små Vilda Hallon Ut?

Innehållsförteckning:

Video: Skogshallon (12 Bilder): I Vilka Skogar Växer Vilda Bär? Beskrivning Av Löv Och Buskar. Hur Ser Små Vilda Hallon Ut?

Video: Skogshallon (12 Bilder): I Vilka Skogar Växer Vilda Bär? Beskrivning Av Löv Och Buskar. Hur Ser Små Vilda Hallon Ut?
Video: Wild Edible Berries - Foraging for Berries Found in the Pacific Northwest, Interior of BC and More! 2024, April
Skogshallon (12 Bilder): I Vilka Skogar Växer Vilda Bär? Beskrivning Av Löv Och Buskar. Hur Ser Små Vilda Hallon Ut?
Skogshallon (12 Bilder): I Vilka Skogar Växer Vilda Bär? Beskrivning Av Löv Och Buskar. Hur Ser Små Vilda Hallon Ut?
Anonim

Sedan urminnes tider har mänskligheten ätit vilda bär. Frisk och full av vitaminer, frukt förbättrar inte bara hälsan, utan blir också en utsökt efterrätt. Hallon har länge ansetts vara den mest populära skogsgrödan. Dess egenskaper, liksom odlingsmetoderna, är värda att känna till för dem som bor nära skogar.

allmän beskrivning

De första omnämnandena av vilda hallon finns i beskrivningarna av forntida romerska filosofer. Det kallas också populärt kattens eller björnens bär. Skogshallon tillhör familjen Pink. Kulturen har mycket kraftfulla och utvecklade rötter, som kastar ut nya skott från år till år . Växten tillhör halvbuskar. Skotten det första året har en grön färg, de bär inte frukt. Under den andra säsongen blir dessa grenar bruna, stelnar. Det är på sådana skott som frukter dyker upp.

Vilda hallonblad har en oval form. Deras intressanta egenskap är deras färg. Bladets övre del är mörkgrön, och den nedre är mycket ljus, täckt med silvermjukt ludd.

Bild
Bild

Blommorna är små och vita. Varje prov innehåller många ståndare och pistiller . Vilda hallon blommar under de första och andra månaderna av sommaren, sedan börjar de bära frukt. Fruktkulturen är inte stabil. Med långvariga regn flyger pollinerande insekter inte till växten, vilket innebär att det blir få frukter, eller så kommer de inte att dyka upp alls.

Det bör noteras att skogshallon skiljer sig från trädgårdshallon . Skillnaden kommer att vara både i odling och i form av frukt. Trädgårds hallon älskar solen, medan vilda hallon ofta växer i skuggan av träd. Det är vanligt att skydda hem hallon för vintern, och skogs hallon överlever även de mest allvarliga frosten, de är mer hårda. Bären i den vilda kulturen ser mindre ut i jämförelse med trädgårdens frukter, men de kännetecknas av en rikare uppsättning användbara element. Skogshallon är mycket mer användbara, de gör utmärkta ämnen.

När det gäller fördelar överträffar vildkulturen nästan alla inhemska buskar med bär. Dess frukter innehåller en enorm mängd organiska syror, sockerarter, vitaminer, makronäringsämnen, eteriska oljor. Tack vare detta komplex av ämnen är det vanligt att använda hallon:

  • för att förebygga förkylning och ARVI;
  • med ökat blodtryck;
  • vid förgiftning, tarmsjukdomar;
  • med blödning (som hemostatisk);
  • med svag immunitet och en tendens till förkylning, influensa.
Bild
Bild
Bild
Bild

Livsmiljö

Vilda hallon är mycket vanliga i Ryssland, men varje år fortsätter deras antal i skogen att minska stadigt. Idag finns buskar av denna kultur i lövfällande, barrträd och andra skogar, de kan växa i nästan alla regioner i landet . En vild buske bör letas efter vid kanten och i skogens djup; den finns ofta i öppna gläntor. Skogshallon växer nära floder, sjöar och andra vattendrag. Det finns ofta också i raviner.

Det är bäst att plocka vilda bär på morgonen, för det är inte ett lätt jobb . Hallon är taggiga, så du bör ta med dig handskar, liksom insektsmedel, som är många i skogen en varm dag. Det är bäst att samla hallon i en korg eller korg så att bären inte viker. De går för bär på en varm och torr dag, eftersom de skördade hallonen är rädda för fukt. Det kommer snabbt att skrynkla och flöda. Av samma anledning tvättas uppsamlingsbehållarna i förväg. Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att du lägger ut bären i lager, separerar skikten från varandra med lövverk. Det är lämpligt att bearbeta frukterna samma dag.

Viktigt: under frukten vandrar björnar ofta runt hallon som älskar dessa bär. Under denna period är djuren inte för farliga, de är lata, men det är bättre att undvika att träffas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använda bär

Vilda bärgrödor är mest fördelaktiga när de äts direkt från busken. Så du kan få ett komplett utbud av näringsämnen. Men du kan naturligtvis inte äta några kilo, eftersom detta kan orsaka överskott av vitaminer, matsmältningsbesvär och allergier. Därför är det värt att tänka på ämnen.

  • Frysning . Om du fryser hemma kan du spara näringsämnen. Du kan frysa hela frukten, eller så kan du trycka ner och täcka med socker.
  • Godis . Frukterna undersöks och de bästa väljs ut. Ta en behållare med 2 eller 3 liter, blanda bäret med socker i förhållandet 1 till 1. Rör om, ta till kylskåpet. Samma dag tar de ut några timmar för att blanda igen. Den andra dagen löses sockret och kompositionen kan hällas i separata behållare. Förvara dessa hallon på en sval plats.
  • Torkning . Få människor vet att skogskulturen också kan torkas. Utvalda bär hälls på ett bakplåt, på vilket bakplåtspapper eller tygmaterial tidigare spreds. Därefter sätts ugnen på vid låg temperatur och bakplåten skickas dit i cirka 5 timmar. Varje och en halv timme öppnas ugnen och bären blandas.

Torkad frukt viks i dukpåsar och förvaras i mörker för att undvika fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Även gjord på färska hallon:

  • sylt;
  • utsökt fyllning för pajer, kakor, muffins, bakverk;
  • kompott;
  • mousse;
  • Fruktdryck;
  • marmelad;
  • en mängd olika cocktails.

Det bör noteras att vildskogshallon används inte bara till mat. Det används mycket av kosmetologer.

  • Acne . Du behöver inte bär, utan kulturens blad. De krossas för att göra juice. Sedan blandas 1 del av saften med 3 delar smör. Denna blandning kommer snabbt att bli av med akne.
  • Hudskydd . Om du lägger till färsk hallonjuice till din vanliga grädde, kommer det att vara ett utmärkt förebyggande av hudens åldrande. Dessutom kommer dermis alltid att vara i bra form.
  • Förbättra hårets utseende . Hallonjuice kan läggas till ditt dagliga schampo eller balsam. Detta kommer att få ditt hår att se blankare och friskare ut.
  • Bli av med hudfel . Många människor gillar inte fräknar, åldersfläckar i ansiktet. Hallonjuice som läggs till en grädde eller mask hjälper också till att hantera dem.
Bild
Bild
Bild
Bild

Kan jag växa på webbplatsen?

Vilda hallon kan framgångsrikt odlas på din egen tomt. Det är bara viktigt att tänka på några få regler.

  • Först och främst måste du välja en plats där direkt ljus inte konstant kommer att falla på kulturen . I skogen växer hallon i skuggan, så det borde vara på platsen. Men om det inte finns någon sådan plats är det okej. Kulturen är inte särskilt krävande när det gäller belysning. Marken är en annan sak. I skog växer växten bara på näringsrika jordar. I förhållande till deras brist på frukt kan man inte vänta.
  • Platsen är förberedd i förväg, gräver upp den och applicerar toppdressing . För sura jordar måste avoxideras genom tillsats av dolomitmjöl.
  • Det rekommenderas att plantera hallon direkt med en jordklump . För att göra detta bör det grävas noggrant ut i skogen. Kan också planteras i en gräv. Furen blir 0,6 m djup och 1 m lång. Marken måste befruktas. Sedan planteras buskar där. Om de är utan koma, även i skogen är det värt att slå in rötterna med en fuktig trasa för att lugnt få hem kulturen.

Att ta hand om en skogsplanta är nästan detsamma som för en trädgårdsväxt. Efter skörd beskärs skotten som bar frukt i år. Dessutom ska skott inte tillåtas färdas längs marken. Bättre att binda dem, så det blir mer skörd. På vintern läggs grenarna på marken. Om det inte finns någon snö måste du täcka dem. Vilda hallon är väldigt kalltåliga, i skogen kommer det naturligtvis ingen för att skydda dem, men det finns helt andra förhållanden och ett annat mikroklimat. Om det finns snö behövs inget skydd.

På våren hittas skott som kommer att bära frukt. Deras toppar måste klämmas. En sådan enkel åtgärd gör att du kan få mer saftiga frukter.

Rekommenderad: