Hallonplockning: När Mognar Det I Moskva -regionen? Vilka Hallon Skördas Sommaren Juli? Skördesäsong I Olika Regioner I Ryssland. Mogen Bärfärg

Innehållsförteckning:

Video: Hallonplockning: När Mognar Det I Moskva -regionen? Vilka Hallon Skördas Sommaren Juli? Skördesäsong I Olika Regioner I Ryssland. Mogen Bärfärg

Video: Hallonplockning: När Mognar Det I Moskva -regionen? Vilka Hallon Skördas Sommaren Juli? Skördesäsong I Olika Regioner I Ryssland. Mogen Bärfärg
Video: Oxbo Raspberry & Blueberry Harvesters 2024, April
Hallonplockning: När Mognar Det I Moskva -regionen? Vilka Hallon Skördas Sommaren Juli? Skördesäsong I Olika Regioner I Ryssland. Mogen Bärfärg
Hallonplockning: När Mognar Det I Moskva -regionen? Vilka Hallon Skördas Sommaren Juli? Skördesäsong I Olika Regioner I Ryssland. Mogen Bärfärg
Anonim

Hallon är det mest älskade bären av alla trädgårdsmästare, och många är engagerade i sin odling i sitt hus och sommarstugor. Kulturen är en lövfällande flerårig buske, vars skott bär frukt under det andra tillväxtåret och sedan torkar ut, vilket ger plats för nya som växer från rötterna. Bärets speciella smak och medicinska egenskaper lockar det ständiga intresset för erfarna och nybörjare amatörträdgårdsmästare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur bestämmer man mognad?

Tidig mognad, medellång, sen och remontant sorter av hallon skiljer sig åt när det gäller mognad. Grödan skördas i flera steg som en del av frukten mognar. För att skilja mogna bär från grönaktiga, styrs tomternas ägare av de tecken som är gemensamma för alla typer av hallon.

  • Det första tecknet är en förändring av fruktfärgen från ljusrosa till intensiv.
  • När bären mognar blir de mjukare vid beröring.
  • Det mogna bären separeras lätt från stjälken.

I mitten av mognaden har frukter av alla sorter en blekrosa färg, och när de är redo att skörda får de en färgkaraktäristik för arten, som kan vara mörkröd, skarlet eller vinröd med en lila nyans. De hårda, gröna bären saknar mogen doft och har en syrlig smak.

I trädgårdarna finns sorter av buskar av gulfruktiga hallon, vars bär i mognadsstadiet får ett vackert genomskinligt utseende av droppar intensivt gult med en beige nyans eller apelsin. Den svartfruktiga sorten hallon, som är ny för många trädgårdsmästare, kan hänföras till avels rariteten.

Frukterna av dessa nya sorter ändrar färg flera gånger under mognaden. Från början av deras bildning har bären en grön färg, förvandlas sedan till lila, och när de äntligen är mogna blir de färgerna av svart bläck med en blåaktig nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mogningsvillkor, med hänsyn till sorten

Sedan början av sommaren har bärkännare väntat på att de första mogna hallonen ska dyka upp på deras tomter eller i skogen. Perioden för dess blomning och mognad kan variera tidsmässigt beroende på de lokala klimatförhållandena och olika buskar. Sedan urminnes tider har hallon skördats vid skogens kanter, längs flodstränderna och vid avverkningsplatsen. Från vilda naturförhållanden migrerade den användbara bären till kulturella lokala gårdar, och de första experimenten med val av lovande sorter har varit kända sedan 1500 -talet på Rysslands territorium. För närvarande har många nya sorter av hallon dykt upp, som mognar vid olika tidpunkter.

  • Skog vars vilda tillväxt kan hittas längs flodstränderna och i skogstjockarna. Skiljer sig i den lilla storleken på mycket doftande och välsmakande bär.
  • Traditionellt, som snabbt sprider sig över platsen och ger en riklig skörd på sommaren.
  • Reparerad, reproducerar dåligt på egen hand, ger två skördar under året - sommar och höst.
  • Shtambovaya, vars buskar i utseende liknar små träd på en stam, med flera skott som växer från den.
  • Storfruktig, selektiv, med en stor fruktvikt.

Inom var och en av de viktigaste arterna finns det många sorter med olika mognadstider. I grund och botten måste huvudvillkoret vara uppfyllt - hallon mognar under perioden närmare mitten av sommaren, när lufttemperaturen stiger över +23 grader.

Hallonbuske börjar växa i mitten eller slutet av april, beroende på naturliga förhållanden. Klimatfunktioner kan avsevärt påverka växtsäsongen för samma sort och skjuta upp dem med 10-15 dagar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hallonbuskar skiljer mellan tidigt, mitten och sent, men förutom de viktigaste sorterna finns det mellanliggande, till exempel mitten av tidigt eller mitten av sent. De tidigaste bären kan avnjutas från det andra decenniet i juni till slutet av denna månad . Hallon av mitten av säsongen sorterar mogna i juli, och sent eller remontant sorter av buskar kan ha mogna frukter i augusti till mitten av september.

Bland de vanligaste tidiga sorterna av hallon är "Scarlet Sails", "Sun", "Cumberland ". Blomning och öppning av löv börjar i mitten av april, och i början av sommaren finns det redan gröna druvor på buskarna, varav den första blir teknisk mogen i mitten av juni. Hela skördeperioden kan vara från en till en och en och en halv månad.

Medelstora sorter delas in i mitten av tidigt - "Luck", "Arbat", "Izobilny" och mid -sen - "Peresvet", "Tarusa ". Deras växtsäsong inträffar under maj, och de första grödorna kan skördas från början av juli. Sena sorter börjar blomma, respektive, senare, med början i slutet av den första sommarmånaden. På sorter som "Arabesque", "Sputnitsa" mognar de första frukterna i mitten av augusti och fortsätter att skörda fram till mitten av september.

Reparerade hallon bär frukt två gånger under sommaren-höstsäsongen . Första gången frukter visas på den i juni, sedan beskärs skotten. Efter ett tag bildar busken nya, unga skott, på vilka blomningen börjar igen. Den andra grödan på en säsong är vanligtvis mindre än den första när det gäller kvantitet, men varar fram till det första uppkomsten av frost.

I de nordligaste regionerna kan det ibland hända att den andra frukten av remontant sorter inte uppstår på grund av en plötslig försämring av vädret. Denna typ inkluderar de tidiga sorterna "Morning Dew" och "Yaroslavna", medium "Hercules" och "Lilac dimma", sena "Apricot" och "Kalashnik".

Bild
Bild
Bild
Bild

När mognar bären beroende på region?

På Ryska federationens territorium kan mogningstiden för hallon av samma sorter variera beroende på odlingsregion. I söder kommer våren cirka 2-3 veckor tidigare, vilket påverkar början av växtsäsongen för både vild- och trädgårdshallon. I centrala Ryssland och Moskva -regionen skördas tidiga bärsorter från slutet av juni, de mellersta - i mitten av sommarperioden och sena - från slutet av juli till början av september.

Under de hårda förhållandena i Sibirien och Ural, liksom i Karelen, kommer hallonälskare att kunna få de första frukterna först i början av juli, och sena sorter kommer att bära frukt från första halvan av augusti till frost. Samtidigt kan skördetiden variera beroende på väderförhållandena. I de fall då sommarsäsongen är sval och regnig fördröjs mognaden av bär 1-2 veckor längre än genomsnittliga kalenderdatum . Samtidigt skördas vilda bär överallt bara på sommaren, till skillnad från sorter som odlas specifikt för hårda planteringsområden.

En speciell hallonsort är känd i Kaliningrad och långt bortom regionen. Den föddes upp av tyska uppfödare och dök upp i trädgårdstomter nära Kaliningrad efter det stora patriotiska kriget . Den höga busken är frostbeständig och bären utmärks av sin utmärkta smak och uttalade doft. Kaliningrad -sorten är medelhög och skörden sker under juli - första halvan av augusti.

Rekommenderad: