Bär Som Liknar Hallon (19 Bilder): Svarta Och Röda Stora Bär, Gula Och Blå Stora Frukter Som Liknar Hallon

Innehållsförteckning:

Video: Bär Som Liknar Hallon (19 Bilder): Svarta Och Röda Stora Bär, Gula Och Blå Stora Frukter Som Liknar Hallon

Video: Bär Som Liknar Hallon (19 Bilder): Svarta Och Röda Stora Bär, Gula Och Blå Stora Frukter Som Liknar Hallon
Video: Lär dig bär med Babblarna! Babblarna väljer bär! Lek och lär med Babblarna på svenska! 2024, April
Bär Som Liknar Hallon (19 Bilder): Svarta Och Röda Stora Bär, Gula Och Blå Stora Frukter Som Liknar Hallon
Bär Som Liknar Hallon (19 Bilder): Svarta Och Röda Stora Bär, Gula Och Blå Stora Frukter Som Liknar Hallon
Anonim

Hallon är allas favorit. Både gott och vackert, och viktigast av allt, mycket hälsosamt. I den här artikeln kommer du att bekanta dig med bär som liknar hallon, ta reda på vad som är deras likheter och skillnader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av mullbär

Låt oss börja vår bekantskap med hallonliknande kulturer med mullbär.

Vad ser det ut som?

Mullbär, eller mullbär, liknar bara vagt hallon . Bären är mer långsträckta, avlånga. Fruktlängden är 5-5,5 cm. De mognar i juli-augusti. På botanisternas språk är en mullbär en nöt täckt med drupes med öm saftig massa med en unik smak och eftersmak som inte liknar något annat.

Växten i sig är ett högt, spridande träd. I naturen når den en höjd av 15 m eller mer. Mullbär växer i norra Kaukasus, på Krim, Volga -regionen, på Moldaviens territorium.

Genom uppfödarnas ansträngningar har standardavelsorter odlats, som växer bra inte bara i varma områden, utan också i centrala Ryssland, i Vitryssland.

Bild
Bild

Svartvitt

Mullbär är vita och svarta. Mörk, blå med ljusblå eller djuplila frukter har en sötare, lite sötaktig smak på grund av det högre sockerinnehållet.

Vita mullbärsträd är inte bara snövit, utan också ljusrosa, gulaktig, grädde . Smaken av vita bär är specifik. De är lika saftiga, men mer sura och mindre kluriga. På grund av dess låga sockerhalt och höga innehåll av vitaminer och mineraler används mullbär i kostnäring och behandling. Det är ett utmärkt diuretikum och koleretiskt medel och en naturlig källa till kalium och fosfor för personer med hjärt -kärlsjukdom.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sylt, kompott, sylt och mousser är gjorda av mullbär. De gör utsökt vin.

Jämförelse med hjortron

Hjortron kallas det kungliga bären, träskvakten och nordens guld. Du kan möta henne i fuktiga unga björk- och granskogar, sumpiga lågland, mossatundra. Den växer i Fjärran Östern, i Karelen, på Kolahalvön . Det finns i Leningrad -regionen, Vitryssland, Sverige och Norge.

Bild
Bild

Vad ser det ut som?

Hjortron är en örtartad låg buske. Växtens höjd är cirka 20-30 cm. Den blommar i juni, enstaka vita blommor och börjar bära frukt i slutet av juli. Omogna röda frukter är 1, 5-2 cm i diameter, mycket lik vanliga hallon. När hjortronen mognar, växlar det från ljusrött till gult, som liknar de gula sorterna av hallon "Porana dagg" och "Gyllene kupoler ". Mogna genomskinliga bär av ljusorange färg får en delikat syrlig söt, lite sammandragande smak med kryddiga toner och en uttalad honungsarom.

Med sina egenskaper är hjortron lika känsliga som hallon . Mjuka frukter kräver känslig uppsamling och hantering, de kan inte skrynklas och skakas, annars rynker de snabbt och släpper ut saften.

Bild
Bild

Hur är det användbart?

Hjortron är inte bara vackra, som hallon, men inte mindre användbara. Den innehåller fettsyror och antioxidanter, fytoncider, värdefulla mineraler, spårämnen.

Bären är rik på vitamin C, A och betakaroten. Dess användning är användbar för sjukdomar i det kardiovaskulära systemet och gallvägarna, njurpatologi, förkylning och låg immunitet.

Bild
Bild

Blackberry likhet

Oerfarna trädgårdsmästare förvirrar ofta björnbär och svarta hallon. Det finns många likheter mellan dessa kulturer, men det finns också skillnader . Björnbär är mycket större och tyngre än hallon i storlek. Avkastningen för den förra är mycket högre: det händer att lövverket på busken är mycket mindre än de mörklila glansiga bären.

Kulturen i sig är något högre än trädgårds- eller skogshallon . Buskar växer i höjd från 1, 5 till 2 meter, och långa taggiga taggar växer på skotten. Samla björnbär lika noggrant som hallon och hjortron. Att äta bär till mat eller till matlagning är också bättre direkt. De försämras snabbt och försämras.

Bild
Bild

En upprätt buske växer till en höjd av upp till 3 m och en krypande björnbär - upp till 1,5 m i höjd. Växtens stjälkar är täckta med många stora taggar. Björnbär blommar i juni med stora vitrosa blommor. Grödan skördas på hösten, före den första frosten. Trädgård och upprätt sorter har en syrlig smak, medan skog och krypande björnbär är sötare.

Massan av näringsämnen i bären är inte sämre än de tidigare: pektin, fiber, aminosyror, antioxidanter, mineraler och vitaminer finns i den i stora mängder . Liksom hallon har björnbär febernedsättande och antiinflammatoriska egenskaper, har en positiv effekt på kroppens hjärt- och nervsystem och förhindrar uppkomsten av neoplasmer.

Läckra bär används aktivt i matlagning, för hemlagade förberedelser, de äts precis så.

Bild
Bild

Granskning av andra bär

Mora

Mora och hallon är de närmaste släktingarna. Båda grödorna tillhör familjen Rosaceae. Mora är en lång flerårig buske, under 3 m hög . Den växer i länderna i Syd- och Centralamerika. Han älskar värme och ljus, men tål också temperaturer runt noll grader bra.

Morabär liknar mycket hallon i utseende . Volymen av stora bär är cirka 3 cm och vikten är 3-5 gram. I smak är frukterna inte sämre än deras släkting och överträffar till och med henne i värdefulla egenskaper och näringsvärde. Saftiga och söta, med lite stränghet, de innehåller en stor mängd C -vitamin, fosfor, järn och kalcium, mycket organiska syror och pektin.

Mora hjälper till att bekämpa andningssjukdomar, är ett utmärkt antiinflammatoriskt medel och används för att öka blodtrycket . Det höga järninnehållet gör morabär till en utmärkt tonisk och naturlig källa för anemiska patienter.

Som från alla bär, sylt, sylt, gelé och kompott är gjorda av mora. Används för att dekorera konfektyr.

Bild
Bild

Jordgubbsspenat

Jordgubbsspenat, hallonspenat eller Marya mångfacetterade, trädgårdsmästare har nyligen planterat på sina tomter. Kulturen tillhör svanfamiljen och har ingen släktskap med hallon, trots att plantornas bär liknar varandra. Den närmaste infödda av jordgubbsspenat är lövspenat, rödbetor och vanlig quinoa.

I de södra regionerna växer kulturen vilt . Ettåriga växter utvecklas och växer snabbt och når en höjd av 500 till 800 cm. Kulturen är inte rädd för vare sig värme eller kyla, och tål till och med frost.

I axlarna på de spridande bladen visas ljusröda mjuka frukter med svarta frön. Bärens massa är öm och smakrik, med en liten aning jordgubbar, innehåller betakaroten, protein, magnesium, kalium och järn, oxalsyra, fosfor, vitaminer från grupp B, A.

Intressant nog kan du äta inte bara bär, utan hela växten som helhet. Kompott och konserver, sylt och potatismos är gjorda av bär. Torkad, fryst och konserverad för vintern. Bladen och stjälkarna används för att göra sallader.

Bild
Bild

Liknande hybrider

Stenbär

Detta bär kallas annorlunda: sten, berendea bär, sten hallon eller norra granatäpple. Växten älskar ett svalt klimat. Du kan träffa honom i Karelen och Fjärran Östern, i Altai -territoriet, på Sakhalin. Den växer i Nordamerika, Tibet, Himalaya, Island och Medelhavet.

Små buskar 30-40 cm höga växer i stenig terräng, klamrar sig fast vid berget med sina krypande skott . Benbären är ljusröda, blanka, högst 1,5 cm i diameter, som om de lyser inifrån. 4-5 druvor täckta med rubinmassa samlas i en handfull runt ett stort ben.

Bild
Bild

Boneberry blommar i juni och bär frukt i slutet av augusti - början av september. Smaken på benet är behaglig, köttet är sött och surt, inte cloying, mjukt och saftigt. Frukten innehåller pektinföreningar, karotenoider, fytoncider, naturliga syror. Ben är rika på vitamin C, järn, mangan, koppar.

Bär ökar hemoglobin, hjälper till att bekämpa patogena processer och har antiinflammatoriska effekter . De normaliserar blodtrycket, har en gynnsam effekt på hematopoiesprocessen.

Ben äts på samma sätt som hallon. De bakar pajer med henne, gör sylt, fruktdrycker, kompottar.

Färsk frukt passar bra till mejeriprodukter: grädde, gräddfil, yoghurt.

Bild
Bild

Ezhemalina - Logan Berry

En fantastisk växt - ezhemalina dök upp 1881 i trädgården hos den kaliforniska uppfödaren James Logan, som korsade två populära grödor: hallon och björnbär. Men den nya hybriden uppskattades mycket av erfarna trädgårdsmästare, och den ryska uppfödaren Vladimir Michurin kallade Yezhemalina för ett loganbär för att hedra sin skapare.

Anläggningen har fantastiska egenskaper . Den är inte rädd för frost och växer bra på nordliga breddgrader, och dess avkastning är fantastisk. Upp till 8 kg bär kan skördas från en buske. Frukterna är större än hallon och björnbär, har en långsträckt form och en vacker mörklila färg.

Loganbärets buskar är höga, sprider sig, med många skott böjda i form av bågar, som är fästa vid spaljéer. Ezhemalina mognar gradvis. Skördas sent: från september till november. Saftiga och syrliga bär med syrlighet liknar vagt hallon i smaken, men liknar mer björnbär. De gör utmärkt vin, kompottar och fruktdrycker.

Frukterna är rika på fibrer, fettsyror, mineraler, kolin och spårämnen, vitaminer från grupp B, AC, PP . Den kemiska sammansättningen har en positiv effekt på mag- och kardiovaskulära systemets funktion, normaliserar ämnesomsättningen, har en lugnande effekt och förbättrar immuniteten. Förbättrar synen, förhindrar utvecklingen av osteoporos, sänker blodsockret.

Bild
Bild

Tataramoa

Små, gula med orangefärgade bär mognar på skotten av en hög 15-meters liana i Nya Zeelands skogar. Små druvor, täckta med massa, lyser vackert i solens strålar och lockar djungelns invånare.

Lokalbefolkningen odlar lianen som en häck runt sina hem, och frukterna, som smakar färska, används endast för skörd.

Bild
Bild

Sylvanberry

Denna hybrid skapades av uppfödare i Australien genom att korsa de bästa sorterna av björnbär, hallon och jemalina. Den djuplila, nästan svarta Sylvanberry är mycket saftig, söt och stor i storlek. Bären väger 9-10 g. Mer än 10 kg bär kan skördas på en vuxen buske . Frukterna är utsökta, inte bara råa. De gör utmärkt sylt, kompott, sylt, marshmallow.

Bild
Bild

prinsessa

Frukterna liknar hallon och drupes. Reliktbiennalen växter älskar sumpiga och svala platser och finns sällan i skogarna i mellersta zonen. Den växer i Ural, i Transbaikalia, och finns i Sakhalin. För detta fick prinsen smeknamnet "Arctic hallon".

Bären är väldigt söta, smakar ananas, lingon och hallon samtidigt och deras lukt är jämförbar med världens bästa årgångsviner . För sin ovanliga smak och färgglada utseende var bären högt värderad i Ryssland. Den serverades på bord och var en favoritdelikatess för ädla människor.

Prinsessan växer i små buskar upp till 40 cm höga och blommar i maj med stora rosa blommor. Frukterna mognar mot slutet av sommaren och får en rik rosa färg med en körsbärsfärg. Bären är rik på vitaminer, syror och mineraler. Det har länge använts som ett antiinflammatoriskt och febernedsättande medel, som används för att behandla sjukdomar i mag-tarmkanalen, lever och njurar.

Flitiga sommarinvånare odlar trädgårdssorter av prinsessan i centrala Ryssland . De finska uppfödarhybriderna som kallas "Nektarhallon" är särskilt populära bland trädgårdsmästare.

Rekommenderad: