När Ska Man Skörda Rädisan? När Ska Man Gräva Olika Sorter Från Trädgården För Förvaring? Skörddatum I Olika Regioner

Innehållsförteckning:

Video: När Ska Man Skörda Rädisan? När Ska Man Gräva Olika Sorter Från Trädgården För Förvaring? Skörddatum I Olika Regioner

Video: När Ska Man Skörda Rädisan? När Ska Man Gräva Olika Sorter Från Trädgården För Förvaring? Skörddatum I Olika Regioner
Video: Planting & Harvesting Radishes - Straight to the Point 2024, April
När Ska Man Skörda Rädisan? När Ska Man Gräva Olika Sorter Från Trädgården För Förvaring? Skörddatum I Olika Regioner
När Ska Man Skörda Rädisan? När Ska Man Gräva Olika Sorter Från Trädgården För Förvaring? Skörddatum I Olika Regioner
Anonim

Rädisa är en av de mest populära rotfrukterna i Ryssland och finns i nästan varje tomt. Rädisan är opretentiös, men det finns många nyanser som bör studeras, till exempel vid skörd. Det är mycket viktigt att skilja mellan tidiga och sena sorter, var uppmärksam på klimatförhållandena för säsongen och regionen. Om du inte tar hänsyn till dessa funktioner kommer du inte att kunna spara skörden.

Bild
Bild

Insamlingstid, med hänsyn till sorten

Innan du bestämmer när du ska ta bort rädisan från trädgården för förvaring måste du först ta reda på vilken sort som planteras på din webbplats. Det finns många sorter av rädisor, de är alla indelade i kategorier beroende på mognadstiden.

  • Tidig mognad, eller sommar . De lagras inte på länge, det maximala som en sådan rädisa kan är att ligga i kylskåpet i ungefär en månad. Rötterna är saftiga, med en behaglig mjuk konsistens, med en liten kryddig ton.
  • Mittsäsong och sent . De skördas redan på hösten och lagras framgångsrikt på vintern. De är hårdare, tätare än sommaren.

Skörden beror inte bara på sorten, utan också på rotgrödans mognad, och detta är huvudorsaken. Det är nödvändigt att vägledas av de datum för såning och mognad som anges för varje sort. Det är mycket viktigt att gräva upp frukterna i tid, eftersom de försämras när de är övermogna. Om du missar ögonblicket börjar tomma zoner bildas inuti, massan förlorar sin saftighet, högkvalitativa konsistens.

Det finns många tecken som hjälper till att avgöra om det är dags att skörda eller inte. Men alla varierar med hänsyn till regionens klimat, sortens egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sommar

Sommarsorter gör att du kan skörda snabbt, men det kommer inte att lagras länge . Tidiga mogna frukter sås i mitten av vårsäsongen, det senaste datumet är början av maj. Efter en och en halv månad eller lite längre börjar rötterna sjunga. Under denna period kan du samla in för ett prov. Mognad kan bestämmas av dess utseende - åtminstone ska rädisan växa i diameter till den storlek som anges i beskrivningen av sorten. Oftast är det 3 cm.

När det gäller färgen beror det på sorten: rädisan kan vara grön, vit eller röd. Skörden utförs på flera sätt, med hänsyn tagen till mognad eller behov. Sommarskörd utförs helst inte under regnperioden, då räcker det med att dra ut frukterna ur marken.

Om vädret inte är torrt är det bättre att gräva upp rötterna, annars finns det risk för att huden skadas.

Bild
Bild

Höst

Mellansäsongs sorter behöver inte en lång dag med ljus för att mogna helt . Grödan av denna typ skördas runt augusti-september, de exakta datumen beror på tidpunkten för sådd. Ibland skjuts uppsamlingsperioden till början av oktober. Om du behöver en gröda till hösten, men du inte kommer att lagra den, kan du helt enkelt så sommarsorterna senare. Innan hela samlingen startar måste du utföra en testsamling och gräva upp ett par frukter. Detta hjälper till att undvika misstag och inte gräva upp rädisor som ännu inte är mogna.

Det rekommenderas inte att hoppa över mognadsperioden, det är viktigt att hålla detta ögonblick under kontroll. Skörden görs bäst på dagar då det inte regnar och det är tillräckligt varmt

Innan du gräver måste du vattna sängarna, ungefär en vecka i förväg. Denna tid räcker för att jorden ska torka ut, och frukterna har absorberat en stor mängd användbara ämnen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vinter

Om klimatet är åtminstone relativt varmt, mognar sorter av denna kategori i mitten eller sen höst .… När man skördar en sådan gröda kommer väderförhållandena fram, eftersom frost är ganska troligt vid denna tidpunkt. I inget fall ska du vänta på dem. Om frukten fryser avdunstar det mesta av dess användbarhet, och det kommer att bli problem med lagring. Dessa sorter sås under de sista veckorna i juni, efter cirka 100 dagar kan du vänta på en mogen gröda.

Det är viktigt att inte skynda sig för att skörda, eftersom omogna rädisor också lagras dåligt . Grödan börjar snart sjunka, så det är nödvändigt att ta bort skadade, omogna, övermogna rotgrödor. Att skörda för tidigt ökar risken för att rädisan får färre näringsämnen och näringsämnen.

Bild
Bild

När ska man städa, med hänsyn till regionen och vädret?

Datum för plantering av rädisan väljs inte bara med hänsyn till lämpliga väderförhållanden, utan också med hänsyn till önskat datum för insamling. Denna grönsak växer i olika regioner i landet, under alla klimatförhållanden.

  • Södra regioner . Här är tidiga frost extremt sällsynta, så det är ganska realistiskt att planera grävning för november. Detta är den mest bekväma regionen när det gäller väder, här kan datumen flyttas tills vintern börjar.
  • Mellanfilen . Detta inkluderar vanligtvis Moskva, Moskva -regionen och alla områden i närheten. Den optimala tiden för skörd är slutet av september, oktober, du kan försöka lämna den till början av november. Under denna period är vädret fortfarande ganska stabilt i denna klimatzon. I det här fallet, glöm inte de villkor som anges i beskrivningen av sorten.
  • Ural … I denna region i landet är klimatet mindre förutsägbart och stabilt, så det är definitivt inte värt att lämna skörden förrän i november. Det är optimalt att avsluta med detta i oktober, maxvärdet är de första dagarna i månaden. Tyvärr, under denna period börjar konstant regn, och grävning kan vara komplicerat även ur denna synvinkel. Det är nödvändigt att noggrant övervaka prognosen och såna främst sorter från tidig och mellan säsong.
  • Sibirien och Altai … Klimatet i dessa områden är ganska kallt, så det är viktigt att inte missa insamlingsdatumet. Naturligtvis bör du vägledas av vädret, men oftast är den optimala grävtiden början av oktober. Fram till den tiden kan inte alla sorter nå den önskade mognadsnivån, så risken för att skörda en lös och smaklös gröda är hög. Det är bäst att plantera sorter som är speciellt utformade för regionen och med en kort växtsäsong.
Bild
Bild
Bild
Bild

Således, för att kunna skörda i tid i Altai, i Ural och Sibirien, måste du så rädisan senast i början av juli. Men i söder kan tidpunkten säkert flyttas med hänsyn till växtsäsongen för en viss sort.

Användbara tips

Experter säger att du måste tänka på skörd redan vid plantering. Det finns rekommendationer som gör att du kan få frukter av hög kvalitet som kommer att lagras väl:

  • du kan inte plocka frukt under en för varm period, liksom efter frost, under regn - allt detta påverkar rädisans struktur och fördelar negativt;
  • efter grävning, ta inte bort rotgrödan från trädgården omedelbart, låt det torka ordentligt;
  • en och en halv vecka innan du gräver är det nödvändigt utför bra vattning;
  • grödan tas bort manuellt , före detta är det gröna bladet ordentligt skrynkligt så att torkningen sker snabbare;
  • rädisa i sängarna ligger i ett lager , annars torkar det längre;
  • före skörd till lagring, du måste ta bort topparna, den långsträckta roten;
  • separera alla frukter som är osäkra , - skadade, slöa, maskiga, ruttna, omogna och övermogna;
  • det är bäst att lämna de rotfrukter som har den genomsnittliga storleken , de lagras bättre, eftersom de togs bort i tid;
  • utvärdera fruktens hud om det finns bucklor, sprickor, repor , ät sådana frukter omedelbart, lägg dem inte på en förvaringsplats för vintern;
  • ta bort frukt från trädgården efter torkning, ta bort jordklumpar från dem, annars minskar hållbarheten kraftigt;
  • om insamlingen utförs i regnigt väder och händelsen inte kan skjutas upp, ta en spade, höna, gräva i växten och dra ut den, håll kvar vid lövverket, det viktigaste är att inte skada fostret;
  • om vädret efter skörden förutses att det ska regna, ta bort frukterna från sängarna och sprids ut i ett lager under taket .

Rekommenderad: