Plantera Ett äppelträd På Hösten: Hur Man Planterar En Planta Korrekt I Moskva -regionen Och I Ural, I Sibirien Och I Leningrad -regionen? Vilka Gödningsmedel Ska Appliceras?

Innehållsförteckning:

Video: Plantera Ett äppelträd På Hösten: Hur Man Planterar En Planta Korrekt I Moskva -regionen Och I Ural, I Sibirien Och I Leningrad -regionen? Vilka Gödningsmedel Ska Appliceras?

Video: Plantera Ett äppelträd På Hösten: Hur Man Planterar En Planta Korrekt I Moskva -regionen Och I Ural, I Sibirien Och I Leningrad -regionen? Vilka Gödningsmedel Ska Appliceras?
Video: Planting Apple tree in our Backyard 2024, April
Plantera Ett äppelträd På Hösten: Hur Man Planterar En Planta Korrekt I Moskva -regionen Och I Ural, I Sibirien Och I Leningrad -regionen? Vilka Gödningsmedel Ska Appliceras?
Plantera Ett äppelträd På Hösten: Hur Man Planterar En Planta Korrekt I Moskva -regionen Och I Ural, I Sibirien Och I Leningrad -regionen? Vilka Gödningsmedel Ska Appliceras?
Anonim

Äppelträd planteras på hösten och våren. Båda årstiderna är ganska lämpliga för att plantera träd och till förmån för varje kan du samla en imponerande hög med obestridliga fördelar. Men för att välja när du ska planera landningen måste du ta hänsyn till de specifika omständigheterna. Klimatdragen i regionen, till exempel, och inte bara dem. Och allt detta är värt att förstå.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tidpunkt

Hösten är tiden för plantering. På sommaren är detta svårare, värmen kan förvärra allt . Regnen, som är frekventa på hösten, hjälper till och med - på så sätt rotar plantorna bättre. Jordens fuktinnehåll är optimalt för att träden ska rota ordentligt. Och om rötterna utvecklas bra kommer de bättre att absorbera vatten och mineraler, vilket kommer att påskynda vårens växtsäsong. Det viktigaste är att vara i tid med höstplanteringen en månad innan frost börjar.

Mycket beror på klimatet i regionen, eftersom den kalla perioden i Moskva -regionen och i Sibirien till exempel kommer vid olika tidpunkter. I mittfältet är det bättre att planera en landning i slutet av september och första halvan av oktober. I Ural, i Leningrad -regionen, i Sibirien är det värt att ta sig tid före slutet av september. Tja, för dem som bor i söder behöver du inte skynda dig - till slutet av oktober anses datumen vara gynnsamma. Men månaderna kan också vara olika: någon gång onormal värme och torr månad, någon gång tidig kyla. Därför måste du fokusera på temperaturindikatorer.

Följande anses vara optimalt: under dagen - + 10-15 grader, på natten - +5. Så snart temperaturen sjunker under, blir rotningen av trädet mer problematisk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Val av sittplats

Detta är ett av de viktigaste stegen om landningen kommer att ske utomhus. Om platsen är obekväm, kommer inte ens den mest kraftfulla plantan att börja växa som den skulle under de mest lämpliga förhållandena för sig själv. Regler för att välja plats på webbplatsen:

  • territoriet bör belysas av solen bokstavligen från alla sidor, ett öppet område utan skuggning är optimalt;
  • platsen bör skyddas från kalla vindar, såväl som från drag - barriären är särskilt viktig som kommer att vara på norra sidan;
  • platsen bör avlägsnas från andra träd och byggnader, särskilt med avseende på spridningssidan;
  • i skugga och halvskugga planteras inte äppelträdet, precis som de inte gör det i områden med lerjord, vattentät, i låglandet.

Men om jorden på platsen representeras av lätt lera, är detta det bästa alternativet för ett äppelträd. Sandig lerjord och ljus svart jord är också lämpliga. När det gäller surhet bör jorden vara neutral, jorden själv bör vara bördig, lös, lätt, med god luft- och fuktöverföring. På lerjord är det naturligtvis praktiskt taget omöjligt att odla ett starkt äppelträd. Och för ljusa sandiga kommer inte att klara en sådan uppgift.

En mycket viktig punkt när det gäller val av plats är förekomsten av grundvatten . Om de ligger på 2,5 m djup behöver inga ytterligare åtgärder vidtas. Om vattnet är på ett grundare djup väljs den högsta platsen. Och du kan skapa det själv: för att hjälpa till att fylla jorden, som kommer att innehålla torv och övre jordlager. Ja, metoden är riskabel, eftersom rötterna kan torka ut och även öka känsligheten för frost. Men då måste du också installera ett bevattningssystem.

Det finns också ett sådant alternativ: plantorna placeras på marknivå, på två ställen är de fixerade till pinnarna. Efter att träden "sätter sig" och säkras med tråd, täcks deras rötter med jord så att en 30 centimeter hög bildas.

Det är nödvändigt att plantera träd strikt på en grumlig dag, eftersom en solig dag hotar rötterna med att torka ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förbereda och fylla gropen

Det är värt att börja med det faktum att gropen förbereds 2 eller till och med 3 månader innan du planterar trädet. Marken måste grävas upp och gödslas. Planteringshålet ska fyllas med näringsrik mark. Det är tack vare den bördiga högkvalitativa förband som det finns en stor sannolikhet för en framgångsrik start av plantan.

Vilken blandning kan det vara:

  • en hink med kompost (humus fungerar också);
  • översta bördiga jordlagret;
  • gödningsmedel i form av 100 g superfosfat;
  • 70 g kaliumsulfat.

Detta är ett klassiskt, nästan win-win-alternativ . Men om du till exempel måste hantera avoxiderad jord är det också värt att tillsätta dolomitmjöl där. Om jorden är mycket sur - ett kilo mjöl, om det är måttligt surt eller lätt surt - cirka 400 g. Hålet måste fyllas upp så att fördjupningen motsvarar storleken på plantans rotsystem … Om det är ett träd med ett slutet rotsystem kommer gropen att vara behållarens storlek. Allt som fördes in i gropen måste blandas noggrant i den. Då behöver jorden vattnas normalt så att jorden sätter sig på ett naturligt sätt.

Om hålet är för djupt kommer luft inte att strömma till rotsystemet så att det kan andas. Det kommer bara inte att gå så djupt. Det är möjligt att rötterna i denna situation till och med börjar ruttna. Om däremot djupet i gropen är otillräckligt kommer rötterna att exponeras. Och den allra första frosten kan förstöra dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Algoritm för att bilda ett hål för ett äppelträd

  • Ta bort spadet mycket försiktigt, ta sedan bort det översta jordlagret (det vill säga det mest bördiga). De måste vikas separat.
  • Därefter tas de närmaste 25-30 centimeterna av jorden bort.
  • Allt grävs upp, snyggt planat.
  • Gropens djup kommer att vara cirka 50 cm eller lite mer, och bredden kommer att vara högst en meter. Den mest "springande" gropstorleken för ett äppelträd är 60x60 cm.
  • I botten, gräs ner, placeras torv. Detta drag kan inte hoppas över säkert, eftersom gräset, tillsammans med mikroorganismer, ruttnar och förvandlas till humus. Vilket är värdefullt i sig.
  • Du måste förbereda gödselmedel i förväg. Det kan vara antingen som i beskrivningen ovan, eller något liknande - bladkompost, träaska, inaktuell ko -gödsel. Du kan också gödsla med hästgödsel, men kycklingavfall är helt olämpligt. Alla dessa komponenter skickas till gropen och blandas noggrant där. Marken ska vara lös och fuktig.
  • Ett märke sätts, eftersom det inte räcker med att förbereda ett hål, du måste sedan hitta en plats.

Om trädet måste planteras på lerjord är det bättre att göra ett hål som inte är så djupt, men bara 30 centimeter. Men samtidigt kommer bredden att vara redan en och en halv meter. Tack vare detta kommer rotsystemet att växa i bredd, vilket krävs för lerjord.

Bild
Bild
Bild
Bild

Planteringsteknik för plantor

Förresten, du måste fortfarande köpa den och göra rätt val. Det är bättre att göra detta i en speciell plantskola, för att köpa ett träd på marknaden av en okänd säljare är ett riskabelt företag . Det är bra om det är ett träd som inte är mer än två år gammalt. Kombinationen av klimat och sorter måste övervägas. På rötterna ska det inte finnas synliga skador, svampplack, mögel. Rötter av olika längd på samma planta är ganska normala. Om rötterna verkar alltför långa kan de trimmas.

Traditionell

Reglerna är enkla, och om du ska plantera ett träd med ett öppet rotsystem behöver du inte uppfinna hjulet igen. Plantera ett äppelträd steg för steg.

  • Gropen är täckt med jord och lämnar en liten fördjupning, stor som en rotkrage.
  • En träpinne körs in bredvid trädet, det blir ett stöd.
  • Plantan placeras i hålet så att rotkragen stiger 4 cm över marknivån.
  • Rötterna rätas ut så delikat som möjligt åt olika håll.
  • De bör strös med lös jord, som regelbundet skakas av. Detta görs för att undvika tomrum.
  • Jorden måste tampas för hand.
  • Längs fossas omkrets bildas hål, 2-3 är tillräckligt. 10 liter vatten hälls i dem (totalt).
  • Plantan knyts vertikalt till stödet.
  • Marken nära trädet måste jämnas ut och sedan mulas. Det händer på hösten, vilket innebär att du kan använda lövverket.
Bild
Bild
Bild
Bild

Stängt rotsystem

Sådana exemplar av unga äppelträd säljs i speciella behållare. Låt oss överväga hur man korrekt planterar ett träd med en sluten rot.

  • Gropen kommer att vara ungefär densamma i storlek , 1 meter bred, 50-60 cm djup.
  • Det nedre jordlagret måste kasseras och en jordblandning måste bildas från den övre jorden … Detta innebär att tillsätta gödsel och aska till marken. Jordblandningen skickas till gropen. En fördjupning bildas i gropen; dess diameter kommer att stå i proportion till behållarens diameter.
  • Marken i behållaren måste vattnas . Därefter vänds behållaren upp och ner, därifrån tas ett träd med rötter och en jordklump bort.
  • Trädet, precis med en jordklump, placeras i urtagningen … Marknivån i tanken och gropen måste vara i linje. Är det ett par centimeter jordklump kan stiga.
  • En strumpeband är installerad, ett träd knyts … Alla tomrum i gropen är täckta med jord.
  • Marken måste komprimeras lite , varefter du kan vattna plantan.

Inte för att säga att denna metod är särskilt svår. Men barn kan naturligtvis plantera träd, med ordentlig övervakning. Det är mycket viktigare att stödja växterna då med korrekt och aktuell omsorg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uppföljningsvård

Regelbunden vattning, liksom beskärning av grenarna, är särskilt viktigt under den första tiden efter plantering . Beskärning utförs för att påskynda fruktprocessen. Men hon, beskärning, kommer fortfarande inte att passera före våren. Och det kommer att äga rum det andra året efter landningen. Du måste fånga ögonblicket tills knopparna börjar svälla på grenarna. Vid denna tidpunkt skärs kronan, torkade grenar tas bort.

Andra funktioner i vården av ett ungt äppelträd:

  • jorden i cirklar nära stammen bör vara ständigt lös, och detta kommer att förhindra ogräs från att växa farligt för ett ungt träd;
  • under det andra året kan blommor bildas på trädet - du måste bli av med dem, eftersom det är karga blommor;
  • om hösten är torr, bör vattning vara obligatorisk, men inte för ofta (en gång i veckan), konventionellt för ett träd - en hink med vatten;
  • en vecka före den förutspådda frosten måste du tvätta stammarna - en vattenhaltig blandning av kopparsulfat och vanligt krita är lämpligt;
  • när frost kommer till regionen bör stammen förpackas i säckväv (detta är endast relevant för kalla områden).

Det finns inga andra särskilda vårdregler. Om platsen väljs korrekt är plantan frisk, planterad i tid och enligt teknik finns det ingen anledning att oroa sig. Även om situationer där "något gick fel" naturligtvis inte utesluts.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användbara tips

Planteringsfel leder oftast till att trädet inte utvecklas. Eller så gör han det långsamt, med problem. Detta händer om det beslutades att gödsla jorden endast vid plantering och inte i förväg. Men även på sommaren måste jorden matas på platsen för den föreslagna planteringen av äppelträdet. Faktum är att gödningsmedel inte kommer att göra sitt jobb direkt, det kommer att ta en eller två månader att ändra jordens sammansättning.

Andra expertråd:

  • användningen av sjukt plantmaterial är orsaken nummer 1 till varför trädet inte rotar sig, och detta händer oftare om det köps på marknaden och inte i plantskolan;
  • felaktig mulching av plantor är också ett vanligt misstag, lövverk och humus läggs mycket nära stammen, vilket får barken att smälta och därefter uppstår svampsjukdomar och bakterieinfektioner;
  • om en sort med svag immunitet, risken för icke-överlevnad är högre, är det absolut nödvändigt att läsa egenskaperna hos äppelsorten;
  • den vanligaste trädsjukdomen är skabb, det verkar på grund av trädets svaga immunitet och otillräckliga förebyggande behandlingar;
  • för bättre rotning av trädet, innan du planterar, kan du också klippa av markdelen, förkorta den med cirka 5 cm;
  • planteln är bunden till stödet utan användning av traumatiska material (tråd eller syntet), bara ett mjukt rep;
  • all kvävehaltig gödsel bör vara på våren (det är ingen idé att gödsla dem på hösten, det är till och med farligt);
  • vatten för bevattning måste försvaras i minst en halvtimme;
  • en spade, innan du gräver ett hål, måste desinficeras.

Ett äppelträd kommer att växa bra i rymliga områden. Och, naturligtvis, där allt, från val av plantor till desinfektion av verktyg, gjordes med all uppmärksamhet och kärlek för trädgårdsbranschen.

Rekommenderad: