Äppelträdgrop: Hur Man Förbereder En Planteringsgrop För Plantering Av Olika Sorter? Mått. Vilka Gödningsmedel Ska Appliceras På Våren Och Hösten? Rätt Djup

Innehållsförteckning:

Video: Äppelträdgrop: Hur Man Förbereder En Planteringsgrop För Plantering Av Olika Sorter? Mått. Vilka Gödningsmedel Ska Appliceras På Våren Och Hösten? Rätt Djup

Video: Äppelträdgrop: Hur Man Förbereder En Planteringsgrop För Plantering Av Olika Sorter? Mått. Vilka Gödningsmedel Ska Appliceras På Våren Och Hösten? Rätt Djup
Video: Hur planterar man en ros utomhus på våren eller hösten (för nybörjare) 2024, April
Äppelträdgrop: Hur Man Förbereder En Planteringsgrop För Plantering Av Olika Sorter? Mått. Vilka Gödningsmedel Ska Appliceras På Våren Och Hösten? Rätt Djup
Äppelträdgrop: Hur Man Förbereder En Planteringsgrop För Plantering Av Olika Sorter? Mått. Vilka Gödningsmedel Ska Appliceras På Våren Och Hösten? Rätt Djup
Anonim

Det finns inga trädgårdsmästare som inte skulle plantera äppelträd på sina tomter. Det är sant att det vore trevligt att känna till de viktiga landningsreglerna samtidigt. Särskild uppmärksamhet förtjänar till exempel beredning av planthål för detta.

Var kan du gräva?

Det är viktigt att hitta en lämplig plats för att gräva ett hål . Äppelträd föredrar områden som är väl upplysta av solljus. Dessutom måste de utvalda platserna vara väl skyddade från vindarna. Och det bör komma ihåg att vid plantering är det nödvändigt att hålla ett visst avstånd mellan unga plantor. Det optimala avståndet mellan växter bör vara 4-6 meter, närmare bestämt beror det på trädtypen.

Det rekommenderas inte att gräva planteringshål nära byggnader eller andra träd för att undvika skuggning

Det är bättre att flytta långa och medelstora sorter från dem på ett avstånd av minst 6-7 meter. Lågväxande kan planteras lite närmare-3-5 meter från byggnader och fruktplanteringar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Diametern på sätet för en ung planta bör vara cirka 1 meter. Dess djup bör nå 60-80 cm … Om trädet planteras i lerjord måste du gräva hål med större bredd, men grundare djup.

Bild
Bild

Hur man förbereder en grop, med hänsyn till tidpunkten för plantering?

Äppelträd planteras antingen på vår- eller höstdagar

Under våren

I det här fallet är det bättre att gräva alla planteringshål på hösten eller 5-6 veckor före plantering. På våren görs detta omedelbart efter att jorden tinar. När man gräver ett hål kastas jorden från de övre skikten åt ena hållet och jorden från de nedre lagren kastas till den andra. Därefter hälls jorden som samlats upp ovanifrån tillbaka i det grävda hålet. Gropväggarna ska vara branta.

Det är viktigt att applicera lämpligt gödningsmedel, som kan vara organiska komponenter, superfosfat, träaska.

Bild
Bild

På hösten

För höstplantering av äppelträd bör hål grävas på försommaren . I det här fallet, omedelbart på båda sidor av det avsedda hålet, måste du sprida en plastfolie. Under grävningen sätts jorden från de övre skikten på filmen på ena sidan, och jorden från den nedre nivån läggs på polyeten på den andra sidan. Därefter lossas botten av det grävda spåret väl. Olika gödningsmedel läggs till jorden som ligger på filmen, inklusive humus, kompost, gödsel, träaska. Allt detta blandas noggrant med varandra, så att som ett resultat bildas en homogen näringsrik massa.

I botten av gropen hälls jord från de övre lagren, och sedan läggs resten ovanpå. Allt detta är återigen noggrant blandat och komprimerat. En planteringsplats med bördig jord kommer att stiga över platsens totala yta med cirka 10-15 cm. Efter ett tag kommer allt detta att lösa sig.

Bild
Bild

Hur förbereder man sig på olika jordar?

Därefter kommer vi att överväga hur man korrekt förbereder plantgropar på olika typer av jord.

På lera

Lerjord är mycket tyngre än alla andra, kännetecknas av låg fertilitet och dåligt genomträngande vätska . Rotsystemet av växter i sådana jordar absorberar inte tillräckligt med syre.

Ett år före plantering läggs sågspån (15 kg / m2), ren ren sand (50 kg / m2), släckt kalk (0,5 kg / m2) till marken … Dessutom tillsätts kompost, torv, gödsel och humus. Den resulterande kompositionen skapar de mest gynnsamma förutsättningarna för odling av grödor på lerjord. Det kommer att göra dem mycket lättare och luftigare.

Så att unga plantor kan slå rot, du måste berika jorden med superfosfat och kaliumsulfat . Allt detta blandas väl (grävdjupet är cirka 0,5 m). Därefter bör du använda speciella siderater (senap, lupin). De borde växa, och innan de planterar äppelträden skärs de av. Efter det grävs jorden väl igen. Det är nödvändigt att bilda större gropar i leran så att plantornas rötter har tillräckligt med utrymme för tillväxt.

Bild
Bild
Bild
Bild

På torv

Torvmarker är i allmänhet inte rika på näringsämnen. Men samtidigt är de ganska lätta, de passerar vätska och syre bra .… Det är sant att hög torv har en hög surhetsgrad, och äppelträd föredrar neutrala jordar. Därför är det bättre att tillsätta krita eller dolomitmjöl till sådan jord, ibland används också släckt kalk. För att mäta surheten måste du köpa ett speciellt lakmustejp.

I torvjord bör du inte applicera kväve- och fosforgödsel samtidigt. Om torven läggs i ett stort enda lager, bör du lägga till lite ren sand när du gräver.

Som i den tidigare versionen är det bättre att plantera grön gödsel och klippa den innan du planterar.

Bild
Bild

På sanden

Ett år före landning införs en blandning av lera, humus, kalk, kalium och superfosfat i marken. Därefter grävs jorden upp till 50 cm djup. Sedan måste gröna gödsel sås på denna plats, och när de växer måste de klippas. Först efter det planteras unga plantor.

Bild
Bild

På lera

Sådana jordar innehåller sand och lera. För att mätta dem med de näringsämnen som är nödvändiga för äppelträd tillsätts en blandning av färdig kompost, hästgödsel, superfosfat och kaliumsulfat under grävningen . En bra lösning vore läggs på botten av dräneringsplanteringshålen.

Det finns funktioner i bildandet av planteringshål i områden med grundvatten nära ytan. Det är värt att komma ihåg att äppelträd inte gillar överdriven fukt: med konstant kontakt med vatten börjar deras rötter ruttna, så trädet kommer så småningom att dö.

För att lösa problemet är en dräneringsanordning det bästa alternativet. I detta fall är ett enda system organiserat för att tömma överflödigt vatten. Det bör genomföras med hänsyn till terrängen, platsen för byggnader på platsen och planeringens planering.

Dränering kan helt enkelt ledas till botten av varje säte (grop) . Det kommer att förhindra att rotsystemet kommer i kontakt med grundvattnet.

Men denna metod kan inte ge maximal effektivitet och några garantier.

Bild
Bild

Ofta, för att skydda äppelträden från överdriven fukt, utförs plantering på en kulle . I det här fallet, innan hålen bildas, kommer det att vara nödvändigt att fylla i en stor mängd bördig jord med nödvändig förbandning. Gropar grävs senare precis på dessa kullar.

I alla fall när du gräver hål måste du befrukta jorden … Varje sort av äppelträd behöver specifika kompositioner. Dessutom kan speciella mikrobiologiska tillsatser för fruktgrödor användas. Det är dock bäst att ta in dem. inte direkt i jorden, utan i kompost eller humus.

Gödsel kan passa nästan alla jordtyper. Den innehåller nästan alla element som är nödvändiga för fruktträdens normala utveckling. I det här fallet anses hästgödsel vara det bästa alternativet, men alla andra kan användas. Den vanligaste är ko, även om den är betydligt sämre i kvalitet än samma häst. Lägg inte för mycket organiskt material i brunnarna - detta kan framkalla en snabb "förbränning" (död) av planteringen.

Bild
Bild

Förberedelsestips för olika sorter

Förberedelsen av planteringsplatser för plantering bör utföras med hänsyn till den specifika sorten av äppelträd.

Lång

För höga träd grävs ett hål på avstånd inte mindre än 7-8 m från byggnader, samt minst 5-6 m från underdimensionerade träd . Ett fritt utrymme på 4-5 m bör lämnas mellan växterna själva. Cirka 6 m är mellanrum mellan raderna.

Djupet på varje säte måste vara minst 80 centimeter och diametern måste vara minst 1 m.

Bild
Bild

Medelstor

Dessa sorter kräver planteringsutrymme. 60 cm djup och 70 cm i diameter . Avståndet mellan växter i en rad bör vara minst 3 m, och mellan raderna - minst 4 m.

Bild
Bild

Underdimensionerad

När man planterar sådana sorter bildas groparna på ett sådant sätt så att avståndet mellan äppelträden av samma sort är 2-3 m, och mellan raderna-4 m. Hålen har vanligtvis ett djup på 50-55 cm och en diameter på 60-65 cm.

Bild
Bild

Pelar

För dessa sorter måste du göra hål med ett djup och en diameter på 50x50 cm . Det är absolut nödvändigt att lägga ett dräneringsskikt på botten av varje grävning. Det är bättre att bilda det från flodsand och grus. Dräneringstjocklek - minst 20 cm . Det är bättre att blanda jorden med humus innan du planterar.

Och även kolumnerade sorter som mineralgödselmedel, så det rekommenderas att lägga till ytterligare mineraltillskott i jorden (ibland används aska och kaliumsulfat för detta).

Rekommenderad: