Vilka Gödningsmedel Ska Appliceras Under Hösten? Höstgödsel För Grävning Av Mark I Trädgården Och Grönsaks Trädgård, Reglerna För Att Göra Gödselmedel

Innehållsförteckning:

Video: Vilka Gödningsmedel Ska Appliceras Under Hösten? Höstgödsel För Grävning Av Mark I Trädgården Och Grönsaks Trädgård, Reglerna För Att Göra Gödselmedel

Video: Vilka Gödningsmedel Ska Appliceras Under Hösten? Höstgödsel För Grävning Av Mark I Trädgården Och Grönsaks Trädgård, Reglerna För Att Göra Gödselmedel
Video: Gödselvatten - gör 3 gratis näringslösningar gödslar i din trädgård . Odla grönsaker och blommor 2024, Maj
Vilka Gödningsmedel Ska Appliceras Under Hösten? Höstgödsel För Grävning Av Mark I Trädgården Och Grönsaks Trädgård, Reglerna För Att Göra Gödselmedel
Vilka Gödningsmedel Ska Appliceras Under Hösten? Höstgödsel För Grävning Av Mark I Trädgården Och Grönsaks Trädgård, Reglerna För Att Göra Gödselmedel
Anonim

Du behöver inte vara en professionell bonde för att odla en bra skörd på platsen. Men även utan grundläggande kunskaper om jordbruksteknik går det inte att lämna. Nybörjare inom trädgårdsarbete och trädgårdsarbete gör ofta ett typiskt misstag: de följer inte utfodringsregimen eller väljer helt enkelt fel gödselmedel. Låt oss ta reda på vilka gödningsmedel som ska appliceras på hösten och hur man gör det korrekt.

Bild
Bild

Vad behövs de för?

Inte bara våren och sommaren är heta tider för trädgårdsmästare. Du måste ta hand om skörden under hela året, och hösten är säsongen när du behöver ta strategiska steg. Det vill säga befruktning. De hjälper till att berika jorden, skapa en näringstillförsel. Varför appliceras toppdressing på hösten?

  1. Växter som finns kvar för vintern får den nödvändiga energiförsörjningen. Detta kommer att öka deras motståndskraft mot frost. Buskar och träd på platsen bör matas året om. Om vintern är snöfri, men ändå frostig, är höstdressningar ersättbara.
  2. Om du gödslar jorden på hösten kommer näringsämnena inte bara till de växter som precis har "vaknat" efter viloläge, utan också till färska plantor och frön.
  3. Gödsel som appliceras på hösten främjar proteinsyntes av proteinkolhydrater. Och det stimulerar andra viktiga tillväxtprocesser.

Vilken typ av gödselmedel som ska tas beror på jordens sammansättning och dess typ . Men planteringarna saknar vanligtvis fosfor och kalium. Om jorden är sandig eller sandig lera på platsens territorium kommer mer gödningsmedel att krävas. Men tunga lerjordar är ekonomiska i denna mening, gödselmedel tvättas inte ur dem så snabbt.

Specifikt om fruktträd och buskar , på hösten börjar den andra perioden av deras utveckling. Det finns ingen mer luftväxt av skott, men tillväxten av rotsystemet är relevant just under hösten. Vid denna tidpunkt läggs fruktknoppar, i rötterna finns en aktiv ackumulering av näringsämnen.

Det är därför, efter höstens ekvatorn, det är nödvändigt att applicera fosfor-kaliumgödselmedel och naturligtvis organiskt material.

Bild
Bild

Vyer

Det finns flera stora grupper av gödningsmedel som appliceras under hösten. De mest populära är ekologiska.

Organisk

Huvudegenskapen för organiskt material är att återställa mängden humus och förbättra jordens biokemiska sammansättning . Organiskt material anses vara en miljövänlig produkt, och detta är särskilt viktigt för trädgården och grönsaksodlingen. I ekologiskt finns det nästan allt för att återställa jordens sammansättning och stimulera växtens utveckling. Organic är en "cocktail" monterad av naturen, där allt är harmoniskt. Därför gör höstmatning med sådana formuleringar det möjligt för växter att få näring i en uppmätt dos vid det optimala utvecklingsmomentet.

Vilken typ av ekologisk matning kan vara?

Bild
Bild

Gödsel

Den mest efterfrågade typen av organiskt material. Men det finns tillräckligt med begränsningar för det .… Till exempel odlas inte färsk gödsel under träd och buskar, eftersom det är farligt att bränna rotsystemet. Den perfekta kombinationen skulle vara gödsel och aska, men gödselmedel kan endast användas i form av humus eller kompost. Det är inte nödvändigt att befrukta höstträdgården med gödsel årligen, en gång i 2-3 år är tillräckligt.

På hösten är mullein och fågelspillning att föredra. Gödsel anses vara ett kvävehaltigt gödselmedel, det är lämpligt för grävning.

Bild
Bild

Träaska

Nästan universell komposition . Ask främjar växttillväxt, skyddar det från skadedjurattacker och katalyserar även verkan av andra näringsämnen.

Ask används som en självförsörjande toppdressing, eller annat gödningsmedel kan kompletteras med det (som i exemplet med gödsel).

Bild
Bild

Benmjöl

Det anses vara en långspelande organik . Djurrester innehåller mycket fosfor, kalium, kalcium och de viktigaste spårämnena.

Men du bör inte göra det ofta med sådant gödselmedel, bara en gång om 3 år kan du ordna höstmatning med benmjöl.

Bild
Bild

Sågspån

Trärester är inte bara användbara som gödningsmedel. Dessutom lossar de också jorden och hjälper till att behålla fukt

I det här fallet ruttnade sågspånen efter ett tag och humus matar också jorden.

Bild
Bild

Kompost

Detta är en lämplig toppdressing för utarmade jordarter . Det förbättrar jordens bördighet.

Och de ämnen som introducerades tidigare ökar deras fördelar.

Bild
Bild

Torv

Den används på alla typer av jord, den matas ofta till plantor. Torv innehåller praktiskt taget allt som behövs för tillväxt, utveckling och förstärkning av grödor.

Detta är ett långvarigt gödningsmedel, därför är det perfekt för höstdressing.

Bild
Bild

Alla listade typer av gödningsmedel är naturliga … Dessa är ekologiska tillskott, naturliga och säkra. Men de räcker inte alltid.

Mineral

Det är oönskat att endast använda mineralgödsel, eftersom mängden humus kommer att minska med varje efterföljande säsong . Marken kommer att förlora sin viktiga löshet och börja spricka. Och detta kommer att påverka grödans smak. Om grönsaker odlas enbart på mineralblandningar, kommer de märkbart att smaka annorlunda än ekologiska produkter. Mineralgödsel kan vara omedelbar och långvarig. Här är de mest populära kompositionerna.

Bild
Bild

Fosforsyra

Fosforitmjöl är till exempel så nära naturligt gödningsmedel som möjligt, därför anses det vara en gåva för trädgårdsmästare. Sådant mjöl erhålls genom finmalning av fosforiter (dessa är sedimentära bergarter, därför anses produkten vara en naturlig produkt). På sura jordar är detta gödningsmedel optimalt, eftersom det alkaliserar jorden, för det närmare en neutral reaktion. Men det mest populära fosfatgödselmedlet är dubbel superfosfat.

Det är optimalt att introducera det tillsammans med organiskt material, humus.

Bild
Bild

Kali

De kan appliceras på våren, om inte för klor i deras sammansättning . Med höstmatning avdunstar klor, därför blir matningen helt säker på våren. Agronomer rekommenderar att du använder kaliumsulfat. Dess främsta värde är att det förhindrar att nitrater ackumuleras i frukter .… Men samtidigt försurar kaliumsulfat jorden, därför rekommenderas det att använda det strikt i alkaliska och neutrala områden. Ett annat kaliumgödselmedel är kaliummagnesium. Den innehåller mindre kalium, men det finns också magnesium. På sandjord är detta en extremt viktig toppdressing. Tja, det mest kaliumrika gödningsmedlet är kaliumklorid , men det finns också mycket klor i den.

Därför tas det bara in på hösten, oftare matas betor med kaliumklorid.

Bild
Bild

Kväve

I grund och botten införs kväveföreningar bara på våren . Men det finns också de i denna kategori som kan fixeras i jorden under lång tid. På hösten behöver växter kväve, om än i små doser. Av de populära alternativen - ammoniumnitrat , som fungerar bra även i frusen jord. Men det har en destruktiv effekt på sur jord.

Mindre kväve i ammoniumsulfat, som används i alkaliska områden.

Bild
Bild

Potatis och tomater älskar en komplex toppdressing, där det finns tillräckligt med kväve. Men i mineralformen kvarstår inte kväve i jorden länge, därför skulle det bästa valet vara sidor . Men valet av gröngödsel är inte begränsat till detta.

Siderata

Siderata är ett mycket effektivt organiskt material . Bonden kan plantera dessa växter mellan de viktigaste grödorna på platsen. Men vanligtvis planerar sidorna att plantera efter att skörden har skördats. Då kan ogräs attackera på tomma områden, och för att förhindra detta och samtidigt berika marken planterar jag vegetation med ett starkt rotsystem. I denna roll gäller de vanligtvis:

  • baljväxter är sojabönor och ärtor, liksom klöver, linser, alfalfa, sötklöver, etc.;
  • växter av deras familj Spannmål - till exempel korn- eller vårhavre, hirs, vinterråg och vete;
  • phacelia;
  • ringblomma;
  • bovete;
  • solros;
  • amarant.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Siderata lossar jorden, berikar den med en användbar komposition, skyddar mot ett stort antal skadedjur, ger inte ogräs en chans att växa … Släckt gröngödsel kan bli utmärkt mulch . Och om du planterar frostbeständiga gröngödsel, planterade mellan sängarna i huvudgrönsakerna, kan du minska skadorna från vårfrost. Vintergödsel gör ett utmärkt jobb med att behålla snö . För höstsådd är följande optimala: senap och ärtor, raps och smörräddis, nasturtium och calendula, alfalfa. Om det finns vattentät mark på platsen rekommenderar experter att plantera lupin och seradella.

Ett exempel på bra vård : baljväxter planteras, de berikar jorden med kväve som är tillgängligt för huvudplantorna. Därefter växer friska tomater, kål, potatis på denna plats. Om du sår bovete kommer det att minska jordens surhet, berika det med fosfor och kalium. Det är bra att odla alla grödor på denna plats, förutom rabarber, sorrel och även spenat. Och om du planterar spannmål som siderater, mättar de jorden med kalium och kväve, vilket ökar dess fuktpermeabilitet längs vägen.

Här kommer det att vara möjligt att odla tomater och potatis, zucchini och gurkor.

Bild
Bild

Ansökningsgrader

Gör höstdressing före det kalla vädret. Du måste fokusera på den ungefärliga dosen av befruktning.

Ungefärliga indikatorer:

  • ammoniumsulfat - 80-95 g på senhösten för grävning;
  • enkelt superfosfat - 40 g för grävning för alla grödor;
  • kaliumklorid - 10-20 g för höstgrävning av jorden;
  • ammoniumnitrat - 20-25 g på sensommaren eller varm höst för kål, gurkor;
  • dubbel superfosfat - 10-15 g för grävning på hösten;
  • kaliumsulfat - 30 g i mitten av september.

Det är vettigt att registrera gödningsmedlet, datumet och mängden. Detta gäller särskilt för nybörjare trädgårdsmästare som fortfarande måste analysera framgången med sina första steg.

Bild
Bild

Hur matar man ordentligt?

Ler- och lerjord är så komprimerat under vintern att vårsäsongen ofta är frustrerande. Erfarna bönder lossar sådana jordar sedan hösten. Hur befruktas jorden korrekt?

  1. Gödsel . Du måste lägga till 3-4 kg organiskt material per 1 kvadratmeter. Men det är nödvändigt att göra det inte mer än en gång vart tredje år. När all mark har grävts, bör gödsel försiktigt läggas runt plantorna till ett djup av 20 cm, så att den inte kommer i kontakt med deras rötter.
  2. Fosfor-kaliumföreningar . I genomsnitt appliceras 40-60 g superfosfat och 30 g kaliumsalt per 1 kvadratmeter jord.
  3. Siderata . Så snart dessa växter har vuxit till 10 cm är det dags att klippa av dem och gräva upp dem med marken.
  4. Humus under fruktträd kan appliceras i mitten av oktober … 30 kg humus appliceras under unga träd och 50 kg under de som redan är 10 år eller mer.
  5. Ask är extremt användbar för bärbuskar .… 3-4 kg ask läggs till per 1 kvadratmeter, men inte oftare än 1 gång på 3 år.
Bild
Bild

Användbara tips

I en sådan mängd gödselmedel är det inte svårt att bli förvirrad. Men om du noggrant följer informationen visar det sig att varje gödselmedel är bra för en viss jord, förhållanden och perioden för den senaste höstmatningen. Erfarna specialister rekommenderar dig att följa de grundläggande reglerna för applicering av höstgödsel.

  • Växtrester appliceras 50 till 50: några av dem bränns för att få aska, och den andra hälften grävs upp för att återföra näringsämnen från bladen och topparna.
  • Fallna löv behöver inte tas bort - de skyddar jorden från kylan och kommer dessutom att vara en utmärkt toppdressing för att lossa jorden på våren. Men självklart måste du ta bort skadade och infekterade löv.
  • När man matar träd och buskar är det vettigt att applicera gödselmedel i stamcirkeln.
  • Gödselmedel fungerar mer effektivt om både torr och flytande form av kompositionerna tas samtidigt.

Gödselmedel måste appliceras i doser, det är ännu bättre att något minska den rekommenderade mängden än att öka dosen . Höga belastningar är lika hårda för markens skick och den framtida skörden som deras brist. Det finns inga speciella svårigheter med höstdressing, detta är ett logiskt skede i slutet av trädgårdsäsongen. Och för att jorden ska klara vintern bra och på våren för att vara redo för nya planteringar måste du jobba hårt på hösten.

Rekommenderad: