Ympning Av Ett äppelträd På Sommaren: Hur Man Ympar Med Färska Grenar Och Spirar I Augusti? Sommartransplantation Med Gröna Sticklingar I Klyftan

Innehållsförteckning:

Video: Ympning Av Ett äppelträd På Sommaren: Hur Man Ympar Med Färska Grenar Och Spirar I Augusti? Sommartransplantation Med Gröna Sticklingar I Klyftan

Video: Ympning Av Ett äppelträd På Sommaren: Hur Man Ympar Med Färska Grenar Och Spirar I Augusti? Sommartransplantation Med Gröna Sticklingar I Klyftan
Video: Ympning av äppelträd – för viltvården 2024, April
Ympning Av Ett äppelträd På Sommaren: Hur Man Ympar Med Färska Grenar Och Spirar I Augusti? Sommartransplantation Med Gröna Sticklingar I Klyftan
Ympning Av Ett äppelträd På Sommaren: Hur Man Ympar Med Färska Grenar Och Spirar I Augusti? Sommartransplantation Med Gröna Sticklingar I Klyftan
Anonim

Många trädgårdsmästare uppskattar ett träd som ett äppelträd för dess enkelhet i vården och fruktens smak. För att göra äppelträdets frukter väldigt söta och stora ympar trädgårdsmästare sticklingar. Ett sådant evenemang kan hållas från vår till höst. Vissa amatörer vet inte ens att sommarvaccination är den mest lovande. Låt oss överväga denna fråga mer detaljerat.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Graftning av ett äppelträd på sommaren. Det finns fler fördelar än nackdelar i den här frågan. Tänk på det positiva.

  • Du sparar tid . Efter att ha odlat äppelträdet ser du resultatet om ett år.
  • På sommaren är sticklingar väldigt enkla att förbereda .… Om du skördar dem på hösten måste du spara dem korrekt så att de inte förlorar sina egenskaper.
  • Sommartid bidrar till en fullständig sammansmältning av skärningen med basen … Sådan fusion eliminerar merkostnader och särskild omsorg för de ympade äppelträden.
  • När ett äppelträd ympas på sommaren, då på vaccinationsstället uppträder sällan inflöden mycket sällan .
  • Du kan se till på hösten att vaccinet var framgångsrikt .

Det måste än en gång understrykas att det är korrekt att plantera ett äppelträd på sommaren. Men i detta fall måste ett minus beaktas: om sommaren är torr, kan det finnas en risk att stjälken inte rotar sig.

Bild
Bild

Tidpunkt

Att ympa ett fruktträd är en manipulation som innebär att en klippning transplanteras på ett träd . Trädgårdsmästare använder ofta denna metod för att förbättra kvaliteten på frukten, liksom för att få en ny sort.

Vanligtvis ympas äppelträd på sommaren: i juli eller augusti. Först ympas päron, och först sedan äppelträd. Solen är mycket aktiv på sommaren. Dessutom har alla träd ett rotsystem som återgår till det normala vid denna tidpunkt. Det är dessa komponenter som är ett bra incitament för koalescensen mellan två livskraftiga halvor.

Den första sommaroperationen för att ympa sticklingarna kan utföras i slutet av maj och i början av juni. I den här frågan måste du övervaka saftflödet. Sapflödet börjar när den första gröna spetsen visas i rotstockens knoppar.

Efter ympning börjar stjälken att mata på huvudträdets saft genom bindväven och växa snabbt. Och aktivt sapflöde främjar bra separering av bark från trä. Det finns kambium under barken. Det är ett byggmaterial som främjar skarvning.

På hösten kan äppelträdet ympas fram till mitten av september. Manipulationen måste slutföras innan kallt väder börjar

Bild
Bild

Träning

Innan du skär klippningen måste du bestämma den exakta platsen på trädet där du senare kommer att ympa den. Kom ihåg att vaccinationsstället måste väljas korrekt och behandlas väl.

Så här går du tillväga

Plantera inte skäret mitt i basen eller i kronans nedre del. Det är också omöjligt att installera stjälken i slutet av mogna grenar. Och kom ihåg att om du planterar en stjälk högst upp på trädet kommer du att spendera mycket tid på att ta bort efterföljande skott, och din skott som utvecklas kommer inte att få den nödvändiga näringen.

På platsen för såret som finns kvar efter beskärning kan skadedjur föröka sig. Se därför till att du är ren under operationen. För att göra detta, förbered ett antiseptiskt medel i förväg.

Välj en plats för ympning som gör att de ympade sticklingarna kan komma fram. För att göra detta måste du med tiden ta bort gamla grenar.

I detta fall blir din ympade stjälk en favorit och ger hopp om en bra skörd.

Bild
Bild

Om du planterar ditt äppelträd på sommaren, då utför denna operation en grumlig dag, tidigt på morgonen eller på kvällen . Regnet kommer definitivt att störa alla dina handlingar.

Utför implantationsmanipulationer mycket snabbt. För att göra detta, förbered bearbetade och vassa instrument i förväg. Om du inte uppfyller detta villkor kommer du att skada kambium. Detta kommer att påverka vaccinkvaliteten.

Förbi Efter ympning måste rotstamplatsen vara väl förpackad med specialmaterial och noggrant belagd med trädgårdskitt . För att du ska kunna uppfylla detta villkor måste du förbereda alla nödvändiga komponenter i förväg.

Bild
Bild

Verktyg och material

Om du har ett mycket skarpt och specifikt verktyg tillgängligt kan du enkelt ympa flera sticklingar till ett träd samtidigt.

Verktyg och relaterat material som kommer att behövas för att genomföra rätt vaccination

  • Beskärare . Folk uppfann det tillbaka på 1800 -talet. Det finns många typer av beskärare. De består av två blad: stöd och arbete. För ympning av träd används endast följande typer: bypass (bladet flyttas till snittlinjen); med ett städ (arbetande och envisa blad finns på snittlinjen); med spärrmekanism (universalverktyg).
  • Trädgårdsknivar är populära eftersom de har en vikbar design. De används för att skära sticklingar. Bladen för trädgårdsknivar ympar (har ett rakt blad) och spirar (har ett böjt krokformat blad).
  • Bomullstussar och alkohol för att torka trädgårdsredskap.
  • Trädgård var eller fett .
  • Fixeringsmaterial: eltejp, specialförband och andra liknande.
Bild
Bild

Grundläggande sätt

Ympningstekniken för sticklingar är inte ett komplicerat förfarande . Vem som helst kan behärska den här färdigheten. Om du ska plantera ett äppelträd, kom ihåg: ett äppelträd är ett träd som lätt lämpar sig för ovanstående manipulation. Så, låt oss titta på alla sätt.

In i klyftan

Ett ganska enkelt steg att ympa med färska grenar. För att utföra denna uppgift måste du utföra ett antal manipulationer.

  • Ta en vass kniv och gör ett snitt (klyv) 3-4 cm djupt mitt i grundstammen.
  • Ta en gren med gröna knoppar och skär av den på båda sidor. Det är önskvärt att snittet görs snett.
  • För in handtaget i hålet.
  • Fixa vaccinationsstället och täck med en speciell förening.
  • Det är lämpligt att ta bort toppen av scion, nämligen: lämna en gren med bara en knopp.

Vanligtvis ger en sådan vaccination hundraprocentiga resultat

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För barken

Att kombinera sticklingar med en sågad stam är ganska universell metod . Stammen måste vara över 10 år gammal. Det är lämpligt att utföra en sådan manipulation efter att saftflödet har börjat.

Här är vad du ska göra

  • Du måste fälla trädet helt och lämna bara en meter lång stubbe.
  • Gör sedan ett snitt i barken. Snittets längd bör vara inom 5 cm.
  • Ta en stjälk och skär en liten del av den från botten med en vass kniv.
  • Sätt in denna stjälk i barken och säkra med ett speciellt bandage.
  • Täck vaccinationsstället.
  • Skär sedan av toppen av skäret ovanför knopparna.

Du kan ympa flera sticklingar på en bas samtidigt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Gryende

För en sådan manipulation är det nödvändigt att ta en gren med en knopp som är mogen. Vanligtvis är knopparna fullt mogna i juli eller augusti. Då måste du göra det här.

  • Vi väljer en flykt, som senare kommer att bli ett lager.
  • Vi gör ett snitt.
  • Vi tar en stjälk, skär ut en njure. Det ska vara med en sköld.
  • Sedan lägger vi njuren under barken av "T" -snittet.
  • Efter sådan manipulation, se till att säkra vaccinationsstället och belägg det med en speciell kitt. Kom ihåg att njuren måste vara öppen.
  • Vi väntar på att skjutningen ska dyka upp från knoppen, och vi knyter den. Detta måste göras så att den unga tillväxten inte går sönder.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid bron

Vanligtvis hjälper denna metod att rädda trädet om det blir bortskämt av gnagare. Inokulering med en brygga utförs innan sapflödet startar.

  • Ta bort barken . Lämna bara en del av denna bark intakt.
  • Gör T-snitt 5 cm långa på toppen och botten av basen . En skadad del av stammen bör finnas kvar mellan dessa snitt.
  • Slipa sticklingarna (du måste ta flera av dem samtidigt) på båda sidor och ta bort alla njurarna från dem.
  • Skär sticklingarna i T-spåren på ena sidan och den andra . Du bör ha bågformade leder. Således kommer du att ge trädet saftflöde.
  • Säkra alla anslutningar med eltejp , och täcka alla öppna platser och vaccinationer med en speciell förening.

Kom ihåg: om barken är allvarligt skadad måste du noggrant följa utvecklingen av processerna. Och du måste också veta att ympning med en bro kommer att förhindra att trädet dör om barken är allvarligt skadad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kopulation

Denna procedur utförs innan njurarna svullnar. I det här fallet måste du välja exakt samma grenar. Detta avser diametern.

Fortsätt sedan enligt följande

  • Ta en stam och skär den diagonalt. Gör samma sak med grenen på trädet.
  • Skivorna ska speglas från varandra.
  • Därefter måste du ansluta båda delarna och säkra med eltejp, och även täcka med en speciell förening.
  • Överst på den implanterade grenen måste skäras så att endast tre knoppar finns kvar på grenen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Uppföljningsvård

Vi undersökte hur äppelträd ympas. Vilken metod du än väljer måste du fortfarande bestämma skärningens överlevnad. Om du ser att såret på trädet ännu inte har läkt helt, måste du behandla transplantationsstället med ett antiseptiskt medel och åter smörja scionplatsen med trädgårdslack.

Och fortsätt sedan enligt följande

  • Efter 2 månader, lossa tejpen (med vilket handtaget är fixerat). Detta måste göras för att filialen ska kunna utvecklas vidare.
  • Det är lämpligt att ständigt skära av överskott , som kommer att börja visas på huvudstammen nedanför scion -webbplatsen. Det är nödvändigt att ta bort sidoskotten på själva skärningen. Endast de övre och nedre skotten ska vara kvar på skärningen.
  • Efter ympning ska du hålla ett öga på trädet . Det kräver verkligen noggrant underhåll. Skugga därför scionens plats från solens strålar.
  • Vattna ditt äppelträd under en torka , så att den ympade stjälken utvecklas snabbare.
  • Spendera ytterligare utfodring av trädet .
  • Om skotten är mycket långsträckta, då binda dem . Då kommer de inte att bryta under sin egen vikt.

Det ympade äppelträdet behöver verkligen noggrann vård efter mekanisk skada.

Bild
Bild

Vanliga misstag

Tyvärr är dödsfall av vaccin ganska vanligt. Varje trädgårdsmästare kommer att förstå om en månad om vaccinet har rotat sig eller inte. Det är många faktorer du måste ta hänsyn till för att alla evenemang ska gå bra. Låt oss lista dem.

  • Trädgårdsmästarens erfarenhet . Utan rätt kunskap kan ympning av ett äppelträd misslyckas.
  • Rätt verktyg nämligen: den måste vara mycket skarp och desinficerad.
  • Rätt attityd … Annars kommer du inte att kunna ta uppgiften på största allvar. Använd inte en skalpell eller rakhyvel för att skära sticklingarna. Du kommer inte att göra ett ordentligt snitt med dessa verktyg.
  • Hastighet spelar också roll . Om du agerar långsamt kan snittplatsen oxideras och du kommer inte att få en bra överlevnad av sticklingar.
  • Du kan inte göra snitt på handtaget i förväg . Annars oxideras dessa snitt och stjälken kommer inte att rota sig.
  • Död av vaccinet kan orsaka lösa rör eller dåligt applicerat beläggningsmaterial .
  • Om sticklingar har underkraftig bark, omogna eller öppna knoppar , då kommer vaccinationen sannolikt att misslyckas.
  • Om du ympar en stjälk från ett frostfritt träd till ett frostbeständigt träd , då kanske en sådan stjälk inte rotar sig.
  • Om de ympats på ett träd flera sticklingar från träd av helt olika sorter på en gång , då kommer en sådan operation att sluta med misslyckande.
  • Om rotsystemet i äppelträdet också vattentät , eller rotsystemet, tvärtom, inte kommer att ha tillräckligt med fukt, då kommer troligen transplantationen att misslyckas.
  • Om du inte har lämnat selen på vaccinationsstället för vintern , då kommer stjälken sannolikt inte att slå rot.
  • Om trädgårdsmästaren ser att vaccinet har slagit rot, och slutade följa trädet , då kan en sådan inställning leda till noll resultat. En etablerad stjälk kan dö på grund av felaktig vård av den och trädet.

Rekommenderad: