Svart Cancer På Ett äppelträd (18 Bilder): Behandling På Hösten Och Våren. Vad Händer Om Pipan är Svartnad Och Förkolnad? Resistenta Sorter. Hur Behandlas äppelträd Med Antibiotika

Innehållsförteckning:

Video: Svart Cancer På Ett äppelträd (18 Bilder): Behandling På Hösten Och Våren. Vad Händer Om Pipan är Svartnad Och Förkolnad? Resistenta Sorter. Hur Behandlas äppelträd Med Antibiotika

Video: Svart Cancer På Ett äppelträd (18 Bilder): Behandling På Hösten Och Våren. Vad Händer Om Pipan är Svartnad Och Förkolnad? Resistenta Sorter. Hur Behandlas äppelträd Med Antibiotika
Video: Avsnitt 147: Expanderat medvetande och tidigare liv 2024, April
Svart Cancer På Ett äppelträd (18 Bilder): Behandling På Hösten Och Våren. Vad Händer Om Pipan är Svartnad Och Förkolnad? Resistenta Sorter. Hur Behandlas äppelträd Med Antibiotika
Svart Cancer På Ett äppelträd (18 Bilder): Behandling På Hösten Och Våren. Vad Händer Om Pipan är Svartnad Och Förkolnad? Resistenta Sorter. Hur Behandlas äppelträd Med Antibiotika
Anonim

Att odla ett äppelträd kräver särskild uppmärksamhet på detaljer; trädgårdsträd är ofta utsatta för olika sjukdomar. En av dessa är svart cancer, som kan kännas igen av ett antal symptom. Om det finns minst ett tecken på denna sjukdom på trädet, är det nödvändigt att omedelbart starta behandlingen, samt vidta förebyggande åtgärder. Vi vill uppmärksamma dig på användbar information om sjukdomens särdrag, orsakerna till infektion samt rekommendationer om kampen mot svart cancer på äppelträd.

Bild
Bild

Vad det är?

Svart äppelcancer tillhör kategorin infektionssjukdomar som orsakas av olika typer av svampar och bakterier. Oftast manifesteras detta problem i regioner med plötsliga temperaturförändringar, men ingen trädgård är immun mot denna sjukdom . Om du inte påbörjar behandlingen i tid, slutar träden att bära frukt, eller kvaliteten på äpplen försämras markant, och med tiden kan trädgården till och med dö om du inte vidtar åtgärder.

Svampinfektion, som i folkmun kallas”brandmask”, påverkar många fruktträd . Infektion börjar på våren, eftersom sporer uthärdar även svåra frost, kvar i fallna löv eller ruttna frukter, kan de också sätta sig i barkens sprickor. Det är därför trädgården måste tas om hand på hösten efter lövfallet, ta bort allt onödigt och gammalt, för att inte lämna utrymme för utveckling av svampsjukdomar. Så snart frosten avtar faller de uppvaknade sporerna på äppelträdets skadade grenar, växer och förstör trädets celler. Svart cancer kan stängas, den gömmer sig under tillströmningen och blåsorna i barken, medan öppen cancer är mer märkbar, eftersom den bildas i djupa icke-växande områden.

Äldre fruktträd påverkas mest av denna infektion, men det påverkar också unga fruktträdgårdar, så det är viktigt att lära sig om orsakerna till att förhindra växtdöd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Orsaker till infektion

För att svampsporer ska aktiveras kräver de optimala förhållanden, nämligen hög temperatur och luftfuktighet. Därför är äppelträdgårdar oftast hotade i april och maj, när solen inte har torkat vattnet helt och vädret redan är tillräckligt varmt . Lufttemperaturen bidrar till infektion med svart cancer, den patogena svampen utvecklas bra i temperaturområdet från 22 till 28 grader Celsius, medan luftfuktigheten ska vara cirka 80%. Under sådana förhållanden behöver skadliga mikroorganismer bara 6 timmar att mogna, varefter de börjar infektera trädet.

Orsaken till infektion av fruktväxter är ofta låg immunitet, särskilt för gamla fruktträdgårdar som inte är välskötta . Sådana träd försvagas och kan inte motstå någon infektion, särskilt cancer, på egen hand. Svampen tränger lätt in i den träiga vävnaden och börjar föröka sig, varefter den kan spridas över hela trädgården.

Bild
Bild

Om agronomiska principer inte följs kan fruktträd lätt bli angripna . Vi pratar om felaktig beskärning, otillräcklig kvalitetssårbehandling, överdriven förtjockning av grenarna - allt detta bidrar till utvecklingen av svart cancer. Sjukdomen kan leda till skador på trädgården av skadedjur, lockar andra parasiter som helt kan förstöra en potentiell gröda. Om du inte tar hand om träden börjar det växa mossa och lav på dem, vilket stimulerar smittspridning, eftersom de skapar optimala förutsättningar för svampen. Det bör noteras att överdriven vård också kan påverka fruktväxternas tillstånd negativt: om du missbrukar gödsling kommer ämnen att börja samlas i jorden, vilket kommer att skapa en grogrund för svampinfektion.

Felaktig plantering är en annan anledning till svart cancer i äppelträd . Om tomten inte är tillräckligt stor och du bestämmer dig för att plantera träd nära varandra, måste du noggrant övervaka deras tillstånd och ge kvalitetsvård.

Frukt bör inte odlas nära kompostgropar och på platser med aktivt sönderfall av organiskt material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tecken på förekomst

För att förstå vad du har att göra med måste du bekanta dig med symtomen på äppelsjukdom. Svart cancer ser olika ut beroende på var den bor . Många experter hävdar att det är ganska svårt att känna igen en svampsjukdom i ett tidigt skede, så det är bättre att inspektera trädgården hela tiden för att upptäcka olika skador.

Svart cancer kan dyka upp på barken . Såret kännetecknas av en violettbrun kant, som gradvis börjar sprida sig över ytan, varefter det blir svart. Om sjukdomen fortskrider blir fläckarna till djupa bucklor, barken börjar flagna och ser förkolnad ut.

Om stammen inte är helt svartad finns det alltså en chans att rädda trädet.

Bild
Bild

På våren, när trädgården börjar blomma, blir färgen brun, varefter den deformeras och torkar, detta gäller pistill och ståndare . Om vi pratar om sjukdomen på ett redan moget träd, blir frukterna infekterade i en vecka, varefter mörka fläckar bildas på ytan, som ökar i storlek. Äpplet börjar skrynkla och förvandlas till en "mamma" och blir helt svart.

Om rödbruna fläckar dök upp på bladen, som snart blev gråa, betyder det att trädet har infekterats med cancer . Svarthet visas antingen på frukten eller på stammen. Under sjukdomsförloppet kommer antalet sådana fläckar bara att öka, och om du inte vidtar åtgärder börjar bladen dö av och trädet torkar snart ut. Ett stort äppelträd dör inom två månader.

Bild
Bild

Hur behandlas äppelträd?

Om du märker en liten plack på barken, hittade fläckar på bladen, måste du omedelbart starta en räddningsinsats. Behandlingen består av flera steg, och om du följer rekommendationerna blir det mycket lättare att bekämpa sjukdomen.

Rengöring

Detta är den inledande fasen som spelar en viktig roll. Eftersom ett av tecknen på sjukdomen är bildandet av fläckar på bladen eller plack på barken, måste du utföra en rengöringsprocedur . Vi pratar om att sanera inte bara det infekterade trädet utan hela trädgården. För att göra detta måste du samla redan infekterade frukter och löv med fläckar, klippa av grenar som har genomgått en sjukdom och förstöra växtskräp utanför trädgården.

Bild
Bild
Bild
Bild

Behandling

Det kommer att vara nödvändigt att bearbeta barken på stammen och skelettgrenarna som ännu inte har påverkats av den svarta cancern. Efter rengöring är det viktigt att agera på alla sporer som kan ha spridit sig till bladen och till och med jorden . Ett antiseptiskt medel är avsett för detta, det är bättre att välja fungicider och preparat som innehåller koppar. Dessutom är det viktigt att behandla hela området med hjälp av svampdödande medel.

För närvarande kan du inte gräva upp marken, eftersom du kan skada rötterna, vilket omedelbart kommer att infektera sporerna. Det är bättre att lossa jorden något och behandla den med samma fungicider.

Bild
Bild

Traditionella metoder

Om vi inte pratar om en stark infektion kan du börja med folkmedicin som också kan hjälpa till att bota äppelträdet från svart cancer. Saltvatten med jod eller tvålösning är lämpligt för desinfektion av sår; färsk sorrjuice är också effektiv . Efter behandling ska såret stängas med en blandning av lera och mullein (1: 1), skikttjockleken ska vara minst 10 cm. Då och då fuktas de drabbade områdena med Heteroauxin, för detta behöver du en hink med vatten och två tabletter. Nigrol och kolofoniumvax är utmärkta isolatorer, som kan blandas med lera och knådas ordentligt.

Trädgårdsjord kan hjälpa till att hantera svarta äppelkräftor - för detta måste jorden fuktas, förbehandlas med fungicider och sedan täckas med alla sprickor . Detta är en svår metod, för varje gång efter regn måste proceduren upprepas.

Erfarna trädgårdsmästare använder en trädgårdslack som appliceras på den skadade delen av trädet täckt med frisk bark.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fatinjektion

Kanske är denna behandlingsmetod den mest effektiva när det gäller ett svårt stadium. Antibiotika fungerar bra mot infektionssjukdomar, så de är mycket efterfrågade. I specialaffärer kan du hitta "Streptomycin", som ges som en injektion . Denna aktivitet rekommenderas under växtsäsongen. För att göra detta borras ett litet hål i bagageutrymmet på en meters höjd från marken (det ska inte finnas några sår eller drabbade områden i närheten), en slang sätts in där och ett antibiotikum injiceras. För injektioner har specialister utvecklat ett speciellt system, med hjälp av det injiceras en 4% lösning av läkemedlet i äppelträdet, varefter hålet måste stängas tätt med en propp. Proceduren bör upprepas med alla grenar som är mer än 15 cm tjocka . Injektionen fungerar med en diameter på 3 m. Det är bättre att upprepa denna behandling 5 gånger med intervall per vecka.

Om du väljer denna metod utförs avskalning med beskärning av träd efter proceduren.

Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

För att inte behöva bekämpa svart cancer i ett sent skede och rädda hela trädgården är det bättre att vidta säkerhetsåtgärder som hjälper till att förhindra utvecklingen av sjukdomen. Det rekommenderas att placera äppelträdet på en lämplig plats, nämligen: bort från kompostgropen, där det finns mycket organiskt gödningsmedel. Att plantera träd i områden där det är hög luftfuktighet på grund av nära liggande grundvatten rekommenderas inte. Södra sidan är inte heller lämplig för en trädgård, eftersom ultraviolett strålning kan bränna växten och hjälpa svampsjukdomen att utvecklas. Det är viktigt att förhindra plötsliga temperaturförändringar som negativt påverkar barkens tillstånd, så platsen för den framtida trädgården måste väljas noggrant.

En viktig regel för alla trädgårdsmästare är regelbunden sanitär beskärning, under vilken alla svaga, sjuka och överflödiga grenar tas bort och såren behandlas noggrant och stängs från vind och fukt . Varje träd behöver tidig vattning och högkvalitativ matning; du bör inte kasta området med onödiga växter. Ett viktigt steg i vården av frukt är kalkning på två meters höjd, vilket skyddar äppelträdgården från insekter och andra skadedjur. På äldre träd börjar barken spricka och bryta sig loss från stammen, så det är viktigt att rengöra för att tillåta gasutbyte genom att ta bort död vävnad, vilket är en idealisk grogrund för svampsporer.

Det är nödvändigt att göra de listade åtgärderna regelbundet, så här kan du skydda en trädgård med fruktträd inte bara från svart cancer, utan också från andra sjukdomar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Resistenta sorter

Om du bara funderar på att plantera din egen äppelträdgård är det bäst att först välja rätt sort som är resistent mot ett antal infektionssjukdomar, inklusive brandmask. Sådana arter som "Alva" och "Papirovka" (sommarsort), "Borovinka", "Freedom" och "Autumn Joy" är osårbara för svarta kräftor, liksom för vinteräpplen - dessa är "Jonathan", "Stable", "Bolotovskoe "och" Haralsson ".

Sammanfattningsvis är det säkert att säga att svart äppelcancer inte är en ofarlig sjukdom; vid de första tecknen måste du starta behandlingen utan dröjsmål. Om du använder alla ovanstående rekommendationer, försumma inte vårdreglerna och bearbeta plantorna noggrant, då behöver du inte möta ett så allvarligt problem.

Rekommenderad: