Lager 54-118: Vad är Det För Ett äppelträd? Beskrivning Och Egenskaper Hos Den Halvdvärga Grundstammen. Höjd Och Planteringsmönster Av äppelträd På Beståndet

Innehållsförteckning:

Video: Lager 54-118: Vad är Det För Ett äppelträd? Beskrivning Och Egenskaper Hos Den Halvdvärga Grundstammen. Höjd Och Planteringsmönster Av äppelträd På Beståndet

Video: Lager 54-118: Vad är Det För Ett äppelträd? Beskrivning Och Egenskaper Hos Den Halvdvärga Grundstammen. Höjd Och Planteringsmönster Av äppelträd På Beståndet
Video: UPPBYGGNADSBESKÄRNING AV UNGA FRUKTTRÄD 2024, April
Lager 54-118: Vad är Det För Ett äppelträd? Beskrivning Och Egenskaper Hos Den Halvdvärga Grundstammen. Höjd Och Planteringsmönster Av äppelträd På Beståndet
Lager 54-118: Vad är Det För Ett äppelträd? Beskrivning Och Egenskaper Hos Den Halvdvärga Grundstammen. Höjd Och Planteringsmönster Av äppelträd På Beståndet
Anonim

Innan du planterar äppelträd på sin tomt väljer trädgårdsmästaren en sort. Jag vill få en rik skörd, men samtidigt ge trädet ett minimum av omsorg. Låga sorter är populära, eftersom det är bekvämt att skörda från dem och utföra ytterligare beskärning.

Bild
Bild

Vad det är?

Många moderna plantskolor planterar äppelträd på 54-118 grundstammar. Enligt beskrivningen är detta ett rödbladigt medelhögt lager, som dök upp på grund av inhemskt urval . Medelhöjd - betyder "halvdvärg".

Bild
Bild

Uppfödningen genomfördes av Fruit and Vegetable Institute, under ledning av avdelningen i Michurinsk. Arbetet utfördes av Budagovsky.

I dag är denna rotstam utbredd i mittzonen i vårt land. Vi lyckades få det genom korsningen:

  • Budagovskijs paradis (PB9);
  • hybrid 13-14.

Om vi jämför det ansedda fröbeståndet Ranetka lila, har det följande fördelar:

  • går in i fruktfasen tidigt;
  • avkastningen är på en hög nivå, frukter bildas stabilt varje år;
  • det finns immunitet mot rotblötläggning;
  • tillväxt kan beskrivas som återhållsam.
Bild
Bild

Fruktträd som växer i lerjord dör snabbt eftersom deras rotsystem inte tål stillastående vatten i jorden. Problemet löses enkelt genom att plantera denna rotstam. Dess stabilitet beror på de horisontellt placerade rötterna med stor flimmer.

Klonen 54-118 har också fördelar jämfört med Ranetka lila:

  • tål långa torka;
  • ger hög tillväxt;
  • slår rot perfekt;
  • utmärkt frostbeständighet.

Rötterna till denna rotstam fryser inte på vintern, vilket är mycket viktigt för vissa regioner i vårt land.

Bild
Bild

Viktigaste egenskaperna

Beståndet 54-118 kan beskrivas som en medelstark buske som är kompakt. Kronans form är cylindrisk, det finns många skott som står rakt och inte förgrenar sig.

Grenarna är vanligtvis från 1 till 1, 20 m långa. De har ett rundat tvärsnitt, inte tjockt, ganska medium. Färgen är mörkbrun, mycket nära svart. Ett svagt ludd bildas på grenarna. Där basen ligger kan en liten böj observeras i skotten.

Bild
Bild

Om vi pratar om lenticeller, så finns det många av dem och de är medelstora . Knopparna är pubescenta, de är också medelstora, pressade mot grenarna. Träet i denna rotstock har en rödrosa färg. Det är tillräckligt starkt.

Lövverket är glest. Gröna är medelstora, dess form är något mellan ovoid och oval. Bladen har en lopp i rotdelen, de är kortspetsiga och något korrugerade. Skuggar rött med grönt.

Beståndets rötter är starka, utvecklas väl och har många grenar . Lobben är tjock, så underjordiska skott kan tränga djupt ner i jorden, så att trädet vänjer sig vid de befintliga miljöförhållandena.

Bild
Bild

En av de positiva egenskaperna hos äppelträd på denna rotstock är att de sitter tätt i marken, så de är inte rädda för starka vindar och ett överflöd av skörd. I ett lager från 50 till 60 cm ligger huvuddelen av rötterna, men full penetration av rhizomen är upp till en meter.

När man växer i en trädgård har träd på den beskrivna grundstammen inte mycket överväxt, som vanligtvis bildas runt stammen . Det är heller ingen mening att använda droppbevattning.

Vanligtvis växer träd upp till 3, 5 eller till och med 4 meter, medan kronan bildar cirka 3 meter i diameter, men regelbunden beskärning krävs för att begränsa tillväxten.

Bild
Bild

Stammen är inte bara resistent mot frost, utan också mot skador orsakade av solens strålar. Beståndet har utmärkt kompatibilitet med alla typer av äppelträd. Det är bättre att använda den med medel- och lågväxande arter som tillhör annelidstypen. Bland dem finns Champion eller Welsey.

Demonstrerar grundstammen och bra motståndskraft mot:

  • bladlöss;
  • fästingar;
  • virus;
  • sårskorpa;
  • mjöldagg;
  • mikroplasma.
Bild
Bild

Äppelträd, odlade 54-118, rotar sig oavsett den valda tomten, de visar snabb tillväxt och tredje året efter att plantan har planterats kan de glädja sig med en bra skörd.

Tips för att odla äppelträd på lager

Med tanke på den höga tillväxten av växter på den beskrivna grundstammen är det värt att använda ett visst planteringsschema så att äppelträden kan må bra och bära frukt regelbundet. Du måste förstå att den årliga bildningen i detta fall spelar en betydande roll.

Det finns flera system som används av trädgårdsmästare:

  • 3x4 m;
  • 5x3 m;
  • 4x4 m.

Livslängden för sådana växter är från 28 till 35 år. Men perioden kan förlängas om du gör beskärning mot åldrande.

När det gäller frukterna är de i alla avseenden överlägsna dem som odlas på höga äppelträd. De har ett högt innehåll av vitaminer och näringsämnen.

Bild
Bild

För att stödja trädet i dålig jord, där det finns mycket lera, är det värt att använda komplexa gödningsmedel flera gånger om året. Detta är inte bara kväve, utan också kalium-fosforblandningar. Gödsel, kycklingspillning är perfekt.

När det gäller bearbetning är detta i de flesta fall en förebyggande åtgärd, eftersom beståndet är resistent mot många insekter och sjukdomar som oftast drabbar äppelträd

Om en odlare letar efter ett alternativ som är ekonomiskt lönsamt, så är det här. Arbetskostnaderna är lägre, plantering kräver mycket mindre utrymme, men samtidigt är avkastningen hög och frukterna har en hög grad av säljbarhet.

På grund av sin lilla storlek är det skönt att skörda från rotstammen och det tar mindre tid att odla trädgården helt . Om det är nödvändigt är en ökning av planteringstätheten tillåten, utan att skada träd och äpplen. Även plantorna som odlas på denna rotstam har en attraktiv presentation.

Rekommenderad: