Att Odla En Tagglös Björnbär (16 Bilder): Vårdregler. Beskärning På Hösten Och Våren. Landning. Hur Förökar Man Tagglösa Björnbär?

Innehållsförteckning:

Video: Att Odla En Tagglös Björnbär (16 Bilder): Vårdregler. Beskärning På Hösten Och Våren. Landning. Hur Förökar Man Tagglösa Björnbär?

Video: Att Odla En Tagglös Björnbär (16 Bilder): Vårdregler. Beskärning På Hösten Och Våren. Landning. Hur Förökar Man Tagglösa Björnbär?
Video: How to Grow Thornless Blackberries 2024, April
Att Odla En Tagglös Björnbär (16 Bilder): Vårdregler. Beskärning På Hösten Och Våren. Landning. Hur Förökar Man Tagglösa Björnbär?
Att Odla En Tagglös Björnbär (16 Bilder): Vårdregler. Beskärning På Hösten Och Våren. Landning. Hur Förökar Man Tagglösa Björnbär?
Anonim

Blackberry är en av de grödor som du vill se på din webbplats. Men att ta hand om det kan vara svårt på grund av det stora antalet taggiga taggar som kan fastna i kläder och skada huden. Om du inte vill ständigt kämpa med snår rekommenderas det att välja en törnlös sort. Dessa sorter är perfekta för nybörjare trädgårdsmästare.

Bild
Bild

Särdrag

Skogsbjörnbäret odlas i stor skala idag. Denna kultur är helt tämd, och uppfödare fortsätter att utveckla nya resistenta sorter från år till år . Björnbär växer i form av en buske, deras lövverk är grönt, litet i storlek. Blomningen sker i juni, medan växten är täckt med små vita eller vitrosa blommor. Mogna bär finns i olika nyanser: mörkblå, röd, lila.

Ibland händer det att hela busken är en flerfärgad palett. Det är därför den dubbla björnbären ofta används för trädgårdsdekoration.

Att odla en trädgårdsklättringskultur har sina fördelar:

  • avkastningen är en storleksordning högre än för sorter med taggar;
  • bär kan lätt plockas;
  • kulturen motstår frost perfekt;
  • frukterna är läckra och fulla av vitaminer.
Bild
Bild

Det finns också några negativa punkter:

  • ojämn mognad;
  • mottaglighet för skadedjurattacker
  • ingen pollinering sker vid regn.

De som planerar att starta en öppen skönhet på webbplatsen bör veta att det finns många sorter av en sådan kultur. Valet bör göras baserat på bostadsregionen. Så för Moskva -regionen kan du välja följande sorter:

  • Apaches;
  • Chester;
  • Svart satin;
  • Törnfri;
  • Svart diamant.
Bild
Bild
Bild
Bild

Lämplig för mittfältet:

  • Doyle;
  • Ruben;
  • Loch Tei;
  • Natchez;
  • Columbia Start.
Bild
Bild

De bästa vinterhärdiga sorterna:

  • Polär;
  • "Oregon";
  • "Agavam";
  • Chester Thornless;
  • "Krossa".
Bild
Bild

Landningsnyanser

Planteringsegenskaper beror på hur vinterhård sorten är och i vilken region den ska odlas . I södra landet, i Moskva -regionen, liksom i mittfältet, är det vanligt att plantera björnbär på hösten, cirka 30 dagar innan den första frosten börjar. Det är viktigt att vara i tid innan temperaturen sjunker under -2 grader. I det sibiriska distriktet, liksom i Ural, är det bättre att plantera kulturen på våren tills luften värms upp till +15 grader. Detta gör att björnbäret snabbt kan anpassa sig och växa.

Området där skogens skönhet kommer att växa måste fyllas med ljus. Ju mer det är desto sötare blir skörden . Den minsta skuggning är oacceptabel. Marken bör också väljas korrekt. Det bör vara lera med humus i kompositionen. Sandsten hindrar växter från att blomstra. Grävning utförs i förväg, beroende på sorten. Om planteringen sker på våren utförs förberedelserna på hösten, om på hösten, sedan på våren. Platsen är rensad för skräp, grävd, organiskt material, träaska införs.

För plantering rekommenderas plantor vid 1 års ålder . De ska ha välutvecklade rötter, cirka 10 centimeter långa. Innan planteringen beskärs rötterna lätt. Gropar grävs på en meters avstånd från varandra. Deras diameter kommer att vara 50 cm. Klättringssorten planteras på ett något annorlunda sätt. Här ska buskarna vara 4 meter från varandra. Humus, superfosfat och kalium läggs i groparna (1 hink, 100 respektive 35 gram). Humus är placerad längst ner, täckt med ett jordlager. Fossans djup är cirka 80 cm.

Rotkragen är inte djupt begravd, cirka 1 centimeter. Efter plantering vattnas växten, dosen är 5 liter.

Bild
Bild

Vård

Det är inte för svårt att odla vilda björnbär om de sköts ordentligt. Du måste vara uppmärksam på nyanser av jordbruksteknik som anges nedan.

Beskärning

Frukterna av den tornlösa björnbären kommer att växa på förra årets skott, detta måste alltid beaktas vid beskärning. Kom ihåg att skotten är mycket långa, så installationen av spaljéer blir ett måste . Stöden är placerade cirka 3 meter från varandra. Därefter sträcks tråden. Alla dessa åtgärder hjälper till att göra beskärning enklare och mer produktiv.

När det gäller själva proceduren utförs det på ett visst sätt

  • Sanitär beskärning bör utföras under våren . Undersök buskarna, ta bort grenar och skott som fryser, liksom de som har blivit torra. Denna procedur kommer att påskynda mognad. Det bör utföras före saftflöde.
  • Växter som är på platsen det första året, förutom våren, beskärs i juli . På våren är de engagerade i sidoskott: de ska förkortas med 7 cm. På sommaren finns grenar mer än 50 cm långa. De skärs av med inte mer än 10 cm. Dessutom kan du nypa topparna. Det maximala antalet laterala processer är 7–8. Detta gör att busken kan bildas korrekt.
  • Det viktigaste är höstbeskärning .… Denna bildning utförs på hösten, efter fruktets slut. Du måste ta bort nästan allt, som regel lämnar trädgårdsmästare cirka 8 skott i år. De ska skäras med 1/3. Detta förfarande gör att kulturen kan övervintra bra.
Bild
Bild

Vattning

Blackberry är en ganska torktålig gröda, och dess kraftfulla rötter gör att den kan dra ut vatten från jordens djupa lager. Därför behövs inte ofta vattning . Det räcker att vattna 3-4 gånger per säsong, men rikligt. Växten behöver särskilt starkt vatten när den börjar blomma och bära frukt. Den sista vattningen kommer att vara vattenladdning, utformad för bekväm övervintring. Det utförs efter den senaste skörden.

Om det finns många buskar kan det vara svårt att vattna dem för hand. Den optimala lösningen är spåren som grävs längs raderna. Ett annat alternativ är droppbevattning.

Någon av typerna utförs på kvällen, när solen går bort. Annars kommer fukt att avdunsta från jorden. Häll inte heller vatten på bladen.

Bild
Bild

Toppdressing

Unga plantor kommer inte att kräva befruktning, eftersom det som trädgårdsmästaren lade vid plantering är tillräckligt för dem. Vidare rekommenderas att använda ett schema som består av tre huvudsteg:

  1. mullein / kyckling / ammoniumnitratlösning i flytande form - ett av dessa gödningsmedel väljs för våren;
  2. träaska det används på sommaren, under aktiv mognadsperiod;
  3. superfosfat , liksom igen kommer träaska till nytta under hösten.

Dessutom ska man inte glömma komplexa mineralkompositioner . De flesta trädgårdsmästare använder dem dock bara när växten har upplevt stress: det gjorde ont, transplanterades etc.

Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

Den studlösa björnbären kräver nödvändigtvis skydd för vintern. För att förhindra att växten fryser måste den tas bort från spaljén och sedan fixeras på marken . Det är vanligt att täcka kulturen uppifrån med specialmaterial, halm eller grangrenar. Så snart snö dyker upp byggs små snödrivor.

Du kan inte ta löv från andra buskar, träd och till och med björnbäret själv, eftersom det ofta finns svamppatogener i det.

Bild
Bild

Överföra

Det krävs för växtföryngring . På samma tomt ger den framgångsrikt en skörd i 10 år, sedan måste den transplanteras och förlänga kulturens livslängd under samma period. Jord- och platsberedning kommer att vara densamma som för plantering. Det är viktigt att ta hänsyn till kulturens vinterhårdhet. Om björnbäret ursprungligen planterades på hösten, bör en transplantation göras samtidigt.

Förfarandet är inte svårt, men det bör göras noggrant. Det är bäst att transplantera växten direkt med en jordklump, då kommer den att ha mindre stress från att byta plats. Svårigheter kan uppstå med huvudroten eftersom den är tjock och går djupt ner i marken. I de flesta fall är huvudroten helt enkelt hackad. Växten överförs till en ny plats, rötterna är rätt rakt ut och sänks ner i hålet. Strö över jorden och vattnas. Det sista steget är att lägga mulch.

Bild
Bild

Fortplantning

För att inte köpa nya plantor i plantskolor varje år kan björnbär odlas oberoende. Låt oss beskriva de mest populära teknikerna.

Sticklingar

Detta är den mest efterfrågade metoden . Sticklingar tas, som är cirka 7 cm långa och 1 cm tjocka, sedan viks de i en påse och läggs i kylskåpet. Under vinternas sista månad planteras sticklingar i en behållare och odlas fram till april. Sedan tar de ut det på gatan, ut på den öppna marken. Nackdelen med denna metod är att taggar kommer att dyka upp på björnbäret.

Därför finns det ett annat alternativ för hur man skär en växt. Skott som redan är lignifierade ska skäras i bitar som är 40 centimeter långa under höstens andra månad. De ligger begravda i marken på ett grunt djup. I april är det värt att gräva ur sticklingarna, klippa av spetsarna. Instanser läggs ut från varandra på ett kvarts meters avstånd, strös med jord och täcks. Därefter måste du vattna plantorna och lossa marken.

När lövverk dyker upp delas de i plantor och planteras i separata behållare. Förstärkta sticklingar är rotade i öppen mark.

Bild
Bild

Gräver in

Proceduren sker i augusti. Du behöver apikala lager, som ska lutas mot jorden. För att få växten att växa snabbare kan du klippa den på flera ställen. Skikten är fäst vid jorden, täckt med jord, men så att toppen ser ut ur marken. Skikten är mulched och glöm inte att vattna. På våren separeras den mogna växten från huvudbusken.

Bild
Bild

Rotprocesser

Metoden är lämplig för växter som redan är tre år gamla . Avkomman ska separeras från huvudbusken med en spade och sedan rotas på en ny plats. Detta bör göras under våren.

Det frölösa björnbäret odlas nästan aldrig av frön. Det är en lång och svår process och grobarheten är extremt låg.

Rekommenderad: