Plantera Björnbär På Hösten: Hur Man Planterar Dem Korrekt Med Plantor Med Rötter Och Sticklingar? När Ska Man Plantera Trädbjörnbär I Moskva -regionen Och Andra Regioner?

Innehållsförteckning:

Video: Plantera Björnbär På Hösten: Hur Man Planterar Dem Korrekt Med Plantor Med Rötter Och Sticklingar? När Ska Man Plantera Trädbjörnbär I Moskva -regionen Och Andra Regioner?

Video: Plantera Björnbär På Hösten: Hur Man Planterar Dem Korrekt Med Plantor Med Rötter Och Sticklingar? När Ska Man Plantera Trädbjörnbär I Moskva -regionen Och Andra Regioner?
Video: Planting Blackberries - Family Plot 2024, April
Plantera Björnbär På Hösten: Hur Man Planterar Dem Korrekt Med Plantor Med Rötter Och Sticklingar? När Ska Man Plantera Trädbjörnbär I Moskva -regionen Och Andra Regioner?
Plantera Björnbär På Hösten: Hur Man Planterar Dem Korrekt Med Plantor Med Rötter Och Sticklingar? När Ska Man Plantera Trädbjörnbär I Moskva -regionen Och Andra Regioner?
Anonim

Björnbär är en hallonrelaterad gröda från Amerika. Bäret lockar med sin smak och spårämnen som är fördelaktiga för hälsan. Hastigheten att erhålla och överflödet av fruktskörden beror till stor del på att unga buskar planteras i tid . Därför är det värt att överväga vad som är att föredra för höstplanteringen av björnbär, hur man bestämmer det optimala datumet för proceduren, liksom tekniken för att plantera grödor.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Att plantera björnbär på hösten rekommenderas för ett antal positiva faktorer

  1. Planteringsmaterial från trädgårdsodlingar anländer vid denna tid på året. Därför är hans val bredare än på våren.
  2. Höstvädret kännetecknas av hög luftfuktighet. Fuktning av rotsystemet stöds av regn och smält snö. Därför behöver plantorna inte ytterligare vattning.
  3. Även på vintern kommer björnbärsrötter gradvis att utvecklas med bra täckning. Och med värmen börjar skotten växa en storleksordning snabbare än buskarna planterade på våren.
  4. Under vintern kommer plantorna att hinna slå rot. Därför kommer sommaren att ta hand om dem som vanligt. Om buskarna planteras på våren måste de ge skydd och intensiv vattning. Och detta är ganska problematiskt, med tanke på behovet av att förbereda sängarna och plantera andra växter i början av säsongen.
  5. I början av hösten förblir jorden varm. Och kylningen börjar när plantorna redan har börjat. På våren finns det alltid risk att plantera trädgårdsbjörnbär i kall mark, som långsamt värms upp på grund av snösmältning.
  6. Sådana plantor är bättre skyddade mot extrema temperaturer, sjukdomar och skadedjur. Och frånvaron av den stekande solen på hösten kommer att öka komforten för överlevnad.
Bild
Bild

När du väljer höstmånaderna för att plantera björnbär, bör du dock komma ihåg att proceduren bör utföras 20-30 dagar före frostens början.

Därför kan ett fel i datumet kosta skörden och kan också förneka ansträngningen.

För att unga växter ska överleva vintern måste de dessutom täckas noggrant och säkert.

Bild
Bild

Tidpunkt

Valet av det optimala datumet för plantering av björnbär i Ryssland beror på regionens klimategenskaper

  1. I mittfältet (inklusive i förorterna) detta kan göras i slutet av september eller början av oktober. Samtidigt är det viktigt att vara uppmärksam på vattning och mulching för att kompensera för bristen på fukt i början av hösten, samt för att förbereda växterna väl för vintern.
  2. I Sibirien, Ural och den nordvästra delen av landet hela september är avsatt för plantering. Men i Leningrad -regionen och det omgivande området är det värt att begränsa vattningen, med tanke på den sumpiga jorden. I Sibirien kommer det att vara nödvändigt att ge vindskydd samt förbereda planteringar för frost, särskilt om en snöig vinter inte förväntas.
  3. I Kaukasus och Krasnodar -territoriet varmt väder på hösten varar längre. Därför börjar plantering av björnbär här i oktober. Med tanke på det behagliga vädret i kombination med ett minimum av nederbörd är det dock tillåtet att förlänga arbetet till mitten av december. När du bestämmer hur länge det kommer att vara bättre att arbeta med plantor är det värt att överväga det aktuella årets särdrag.
Bild
Bild

Ofta bestäms den optimala landningstiden av månkalendern . Men när man känner till månaden och gynnsamma datum bör man inte ignorera väderprognosernas prognoser för att utesluta plantering av en gröda i dåligt väder.

Bild
Bild

Sätten

När du planerar att plantera eller transplantera björnbär på platsen bör du komma ihåg att kulturen multiplicerar:

  • plantor;
  • genom ympning;
  • genom frön eller lignifierade avkommor;
  • rotsticklingar;
  • apikala lager;
  • genom att dela buskarna.

Trädgårdsmästarnas erfarenhet visar att om du planterar en växt med en rot rotar den snabbare och börjar bära frukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar

Denna del av björnbärsbusken kan vara stam eller rot. Det första alternativet är populärt vid uppfödning av tornlösa sorter. Det utförs enligt schemat som beskrivs nedan.

  1. Sticklingar skärs av ettåriga växter. De innehåller flera knoppar (minst 2-3) och löv. Arbetsstyckets längd måste vara mer än 15 cm.
  2. Blad avlägsnas från sticklingarna och vänds med den apikala knoppen till vatten.
  3. Nu måste du vänta tills rötterna dyker upp från knoppen, och den övre delen blir till en liten växt.
  4. Därefter kan den flyttas till en behållare med näringsjord, som är en blandning av perlit med torv (eller sand med vermikulit) i ett förhållande 1: 1.

När växten blir starkare kan den planteras i marken. Det tar 1–1,5 månader från skärningstillfället.

Bild
Bild

Blackberry -sorter med taggar förökas ofta med rotsticklingar. Detta görs enligt en specifik algoritm.

  1. Buskar som inte är äldre än tre år väljs.
  2. Rötter grävs ur dem, som skärs i sticklingar på 5–7 cm. Arbetsstyckenas optimala tjocklek är 7 mm.
  3. Sticklingar läggs omedelbart i marken. För detta förbereds spår 10–12 cm djupa. Om björnbären planteras i flera rader bör ett avstånd på 70–80 cm vara kvar mellan dem.
  4. Sticklingarna läggs i fåror 20 cm från varandra, strös med lös jord och vattnas rikligt.
Bild
Bild

I detta fall kan insamling av planteringsmaterial ske på hösten. Men om det inte var möjligt att plantera sticklingar före vintern måste de förvaras i källaren till våren.

För detta förbereds en låda med fuktad sand.

Och plantering i marken planeras i början av värmen, men före värmen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Planter

I avsaknad av nödvändigt planteringsmaterial eller under den första erfarenheten av odling av björnbär måste du använda plantor istället för sticklingar. I det här fallet är det lämpligt att använda tjänster från specialiserade trädgårdsavdelningar. När du väljer bör du vara uppmärksam på nedanstående kriterier.

  1. Överensstämmelse med sorten med klimatförhållanden . Så för de norra regionerna och mellersta zonen behövs björnbär, vilket tål vinterfrost bra. Därför är det värt att uppmärksamma upprättade och halvkrypande sorter som har tillräcklig frostbeständighet.
  2. Bekvämlighet att växa . Denna faktor bestäms av webbplatsens egenskaper, trädgårdsmästarens färdigheter och det önskade resultatet.
  3. Plantans skick . Om växten har förberett sig för plantering i ett år har den 2-3 skott 5 mm i tjocklek.
  4. Rotsystem . En värdig planta kännetecknas av 3-4 välutvecklade rötter, frånvaro av mögel, röta och mekanisk skada. En förutsättning är närvaron av en bildad njure.
Bild
Bild
Bild
Bild

Alternativet med ett slutet rotsystem kommer att vara mer att föredra . Detta underlättar anpassningen av plantan vid plantering. Här kan dess kvalitet kontrolleras på följande sätt: du måste plocka bort en bit bark från skottet. Om växtvävnaden under är grön är det ett hälsotecken.

Den bruna färgen på den inre delen av skottet indikerar en låg kvalitet på plantan.

Även beprövat planteringsmaterial behöver förebyggande desinfektion . För att göra detta placeras rötterna i en lösning framställd av en liter vatten och en tesked väteperoxid (6%). Efter 10-15 minuter avlägsnas plantan och flyttas ner i marken.

Bild
Bild

Teknologi

För att plantera björnbär i landet korrekt bör du följa planen som nämns nedan

  1. Innan du planterar i öppen mark måste du välja en lämplig plats på platsen. Preferens bör ges till en plats som är stängd från vind och drag. Mängden ljus och skugga är inte avgörande för buskens utveckling. Men i solen kommer bären att vara större och sötare än på växter i halvskugga.
  2. När du väljer plats är det viktigt att tänka på vad som växte här tidigare. Björnbär ska inte planteras efter hallon och jordgubbar. Nypon och rosor kommer att bli oönskade grannar. Anledningen ligger i predisponeringen för samma sjukdomar och insekts skadedjur.
  3. Björnbär är inte särskilt krävande på typen av mark. Men den mest utsökta skörden kommer från buskar som växer i neutrala eller lätt sura leriga jordar. Gödsling och dränering kommer att vara en viktig del av grödans underhåll.
  4. Du måste plantera björnbären på rätt avstånd. Det är viktigt att hålla minst 1 meters avstånd mellan plantorna och avståndet mellan raderna bör ökas till 2–2, 5 meter. Avståndet kan variera beroende på typen av bär och längden på dess skott. Annars kommer björnbärsbuskar med tiden att bilda oförkomliga tjocklekar. Som ett resultat kommer bären att bli mindre, skörden blir svårare och optimala förutsättningar kommer att utvecklas för sjukdomsutveckling och en ökning av skadedjurens aktivitet.
  5. Enligt tekniken börjar förberedelserna för avstigning om en månad. Platsen är rensad för skräp, stenar och ogräs. Planteringshål grävs 50 cm djupt och 40 cm brett. Kompost (eller 6 kg humus), superfosfat (30 g), kaliumsalt (15 g) placeras på botten. Allt detta tar upp hälften av landningsgropens volym. Resten är täckt med ett bördigt jordlager.
  6. Reglerna för att förbereda plantor skiljer sig beroende på rötternas öppna eller stängda tillstånd. I det första fallet undersöks rötterna noggrant, alltför långa bör skäras av med en desinficerad kniv, de skadade områdena tas omedelbart bort. De skurna platserna måste behandlas med träaska eller aktivt kol. Slutligen blötlägg plantans botten i en speciell lösning för att stimulera rotbildning. Ett stängt rotsystem behöver bara preliminär fuktning av jordklumpen. För plantering avlägsnas plantan från behållaren och överförs till en förberedd grop.
  7. Öppenheten för plantans rotsystem gör planteringsprocessen mer noggrann. Växten sjunker till botten av gropen. Det är nödvändigt att räta ut rötterna för att utesluta veck eller avböjningar uppåt. Om du täcker rotsystemet med jord måste du skaka växten för att säkerställa bättre markpenetrering mellan rötterna.
  8. Det slutna rotsystemet underlättar plantering. Det är bara nödvändigt att kontrollera fördjupningen av rotkragen (högst 2-3 cm) och täcka jordklumpen med rötterna med jord.
  9. Efter plantering uppmärksammas markkomprimering och förekomsten av ett hål för bevattning, vilket görs runt plantan. För första gången krävs riklig fuktighet med en hastighet av 10 liter per buske. Slutligen måste marken runt växten mulas.
Bild
Bild

När du planterar björnbär i marken på hösten är det viktigt att förbereda dem för eventuell frost, särskilt om snötäckets förväntade höjd inte överstiger 30 cm . För att göra detta pressas buskarnas skott mot marken, täckta med ett fiberduk ovanpå. Ett tjockt lager av mulch används för att isolera rotsystemet. Det skyddande skyddet måste dock tas bort ganska snabbt så snart marken värms upp till temperaturer över noll, annars kan skotten värmas upp.

För att sammanfatta: även om björnbär inte har vunnit popularitet i ryska trädgårdar som hallon, odlas de aktivt i olika regioner. Detta underlättas av de olika sorter som är anpassade till klimatförhållanden.

Bild
Bild

Du kan plantera unga buskar i marken på våren eller hösten, och det senare alternativet har ett antal betydande fördelar . För att plantorna ska ta över och utvecklas väl är det viktigt att uppmärksamma plantmaterialets kvalitet, valet av en tomt och markens beredning. Björnbär planteras på ett visst avstånd för att undvika förtjockning, liksom i enlighet med ett enkelt och tydligt schema. När du planerar arbete på hösten är det också värt att ta tid att förbereda ungarna för vintern. Då kommer buskarna för nästa år att glädja dig med snabb tillväxt och en riklig skörd.

Rekommenderad: