Hur Knyter Man En Björnbär Korrekt? 17 Foton Typer Av Stöd Och Instruktioner För Fjädrar. När Ska Man Lyfta Den? Vilken Spaljé är Bättre Att Använda?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Knyter Man En Björnbär Korrekt? 17 Foton Typer Av Stöd Och Instruktioner För Fjädrar. När Ska Man Lyfta Den? Vilken Spaljé är Bättre Att Använda?

Video: Hur Knyter Man En Björnbär Korrekt? 17 Foton Typer Av Stöd Och Instruktioner För Fjädrar. När Ska Man Lyfta Den? Vilken Spaljé är Bättre Att Använda?
Video: Så får du till en bra studieteknik – Lärcentrum tipsar! 2024, April
Hur Knyter Man En Björnbär Korrekt? 17 Foton Typer Av Stöd Och Instruktioner För Fjädrar. När Ska Man Lyfta Den? Vilken Spaljé är Bättre Att Använda?
Hur Knyter Man En Björnbär Korrekt? 17 Foton Typer Av Stöd Och Instruktioner För Fjädrar. När Ska Man Lyfta Den? Vilken Spaljé är Bättre Att Använda?
Anonim

Björnbär är en trädgårdsgröda som kräver mycket uppmärksamhet. Det måste inte bara klippas på våren och hösten, matas med vitaminer och mineraler, utan också ordentligt bunden.

Bild
Bild

Behovet av stöd

Björnbär växer ganska snabbt och når en höjd av 1,5-2 meter. Om den inte är bunden redan på nivån av unga skott, kommer den att bli en övervuxen buske, vilket kommer att vara mycket svårt att ta hand om, särskilt under vinterläggning . Spaljéer är ett universellt stödalternativ - en gitterstruktur för stödjande buskar.

Blackberry -grenar är flexibla men spröda. Under starka vindar eller kraftigt regn, liksom under vikten av sina egna grödor, går de sönder. Och stöd i detta fall är nödvändigt.

De flesta björnbärs sorter har taggar på stjälkarna, vilket kan göra det svårt att skörda . Om hela massan av grenar ligger på marken kommer du inte nära bären. Föreställ dig hela strukturen: unga skott börjar bara växa, men uppifrån pressas de ner av gamla grenar. De hindrar solens strålar från att nå nya stjälkar, varför de dör. Blackberry är en solälskande växt.

Bild
Bild

Det finns flera sätt att knyta en björnbär

  • Med hjälp av spaljéer . Tapisserier förhindrar att unga skott dör. Grenarna böjer sig inte under sin egen vikt eller på grund av ogynnsamma väderförhållanden. Varje del av växten får tillräckligt med sol. Samtidigt skadar spaljéerna inte grenarna, eftersom de är gjorda av naturmaterial eller hal metall.
  • Buntstrumpeband . Denna metod är endast tillämplig under jordodlingsperioden, så att stjälkarna inte stör. En insats 2 m hög placeras i mitten av busken och alla grenar är bundna till den i ett knippe. Således tränger inte solljus in i alla grenar, skörd blir svårare och bakterier får mer utrymme att reproducera sig. Dessutom, om alla grenar sammanförs, finns det risk för att de går sönder och skadas.
  • Fläktformad strumpeband . För ett sådant strumpeband behöver du också en insats som är 2 meter hög. Placera den mellan buskarna och ta flera grenar från varje. Bind dem till ett stöd, det här kommer att bli ett fan. Detta är ett bra sätt att cirkulera luft. Och vid skörd kommer det att vara bekvämt att komma till frukterna, eftersom de alla kommer att vara i sikte.
  • Enkelt stöd . Den enda stödmetoden används vid odling av enstaka buskar. Den installeras bredvid en buske och stjälkarna är bundna med garn, tygtejp och en klämma.
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av spaljéer

Stöd för buskar bör vara gjorda av vissa material, ha en höjd av 1,5-2 meter (medelhöjd på busken).

Det finns också några krav på material:

  • materialet ska vara lätt och flexibelt så att det lätt kan bandas;
  • materialet ska inte glida: stjälkarna ska inte röra sig ut under stark vind och gnugga mot tråden;
  • under påverkan av solljus, kemiska sprayer eller under jordodling bör materialet inte förlora sin styrka;
  • vid beskärning av buskar och skörd bör materialet inte skada växterna.
Bild
Bild

Tapeter är oftast gjorda av hållbara material: ask, ek, kastanj, akacia . De är också gjorda av plast: det är ett billigare material, hållbart, tål till och med regn, men är skadligt för själva växten, särskilt när temperaturen stiger utanför.

Men det finns också metallspaljéer. De är mer hållbara och motståndskraftiga mot olika väderförhållanden: från höstskurar till vinterkylning.

När du installerar spaljéer måste växten flätas och skäras på ett visst sätt med egna händer . De har flera nivåer, mellan vilka en tråd sträcks, vilket säkerställer korrekt fördelning av grenarna.

Bild
Bild

Tapisserier skiljer sig inte bara i material utan även i andra egenskaper. När du väljer bör du vara uppmärksam på följande parametrar.

  • Form . Björnbär kan vara antingen krypande eller upprätt, så spaljéer i form av en båge, galler eller nät är lämpliga. Fördelen med bågen är att den kan installeras var som helst i trädgården (särskilt om busken växer i trädgården, inte på plantagen). Grillen installeras endast bredvid en vertikal yta (vanligtvis en vägg eller staket), och nätet fästs på spaljéer eller annat stöd.
  • Cellstorlek . Buskens stjälkar måste passera fritt genom cellöppningarna. Cellernas storlek bestäms av hur snabbt stjälkarna växer och hur starka och tjocka de är.
  • Höjd . Olika typer av björnbär når ungefär samma höjd, men någonstans kan centimeter skilja sig åt. Därför tillhandahålls spaljornas höjd precis ovanför buskens höjd. Huvudsaken är att stjälkarna inte ska hänga ner, inte ens spetsen. Detta kan skada hela grenen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Spaljéer av trä och metall måste behandlas med en speciell färg för träytor eller bitumenmastik. Om vi pratar om den yttre formen finns det trelliser av följande typer.

Enkel

Trellisens bågform är enkel och mobil.

Det räcker med att fördjupa två insatser med en halv meter på ett avstånd av 1,5-2 m från varandra, dra en tråd mellan dem eller installera ett galler. Redo!

Om spaljéerna är gjorda av metall måste de strö över sand eller grus ovanpå så att de inte dyker upp ur marken.

Bild
Bild

T-formad

För större tillförlitlighet placeras spaljéerna i form av bokstaven "T": en insats drivs i marken och horisontella lameller fästs vinkelrätt på den på ett avstånd av 30-50 cm från varandra (hur många lameller som ska fästas beror på höjden på den centrala pelaren). På motsatt sida placeras samma struktur och en tråd dras mellan dem, som fästs på var och en av skenorna.

Bild
Bild

V-formad

Tapeterna placeras i en vinkel och bildar en V-form. Mellan dem sträcker alla samma tråd och placerar buskens stjälkar.

Moderna rörliga spaljéer låter dig lägga björnbär för vintern utan att ta bort dem från tråden.

Bild
Bild

Värmeälskande växter kan också odlas på den snurrande spaljén i kalla områden. Lutningsriktningen är justerbar beroende på väderförhållandena i regionen:

  • på sommaren placeras strukturen vertikalt så att hela grödan värms upp i solen;
  • på vintern läggs strukturen på marken, på grund av vilken unga skott är begravda under de gamla, vilket inte tillåter dem att frysa och dö;
  • på våren höjs stödet, vilket ger plats för nya skott och gör att växten kan bilda knoppar.
Bild
Bild

Tidpunkt

Blackberry -strumpebandet utförs två gånger om året: på våren och hösten. På våren utförs det så snart frosten avtagit och de unga skotten började få styrka, och på hösten - efter skörden, för att göra växten mer frostbeständig. På våren, omedelbart efter beskärning, lyfts björnbärens grenar på spaljéerna och de unga skotten separeras från de ettåriga.

Bild
Bild

Strumpebandsteknik

För att få en bra skörd måste björnbären knytas ordentligt.

Om busken odlas på landet är det bättre att binda växten på spaljéer (de kommer att hålla grenarna och frukterna intakta) eller på ett gitter placerat mot väggen eller staketet.

Det ser vackert ut och buskstjälkarna får tillräckligt med solljus.

Bild
Bild

Här är en snabbguide om hur man knyter en björnbär

  1. Ett avstånd på 30-40 cm bör lämnas mellan trådbitarna för att binda grenar. För växter med svaga grenar kommer avståndet att vara 20-25 cm.
  2. Varje stam bör placeras så att alla får samma mängd solenergi.
  3. Så snart grenen har växt är den bunden en nivå högre. Stammen ska inte hänga.
Bild
Bild

Strumpebandsmetoder och teknik är följande

  • Interlacing . Gamla skott är sammanflätade på de nedre nivåerna, och unga rätas ut för bättre tillväxt.
  • Fläktformad strumpeband . Gamla grenar är knutna till de nedre nivåerna i en vinkel, de unga dras upp.
  • Ensidig lutning . Gamla grenar är bundna till en spaljé och lutade åt sidan. När unga skott dyker upp tas de bort i motsatt riktning.

Björnbär är ett hälsosamt och välsmakande bär som kräver noggrann vård. Strumpeband är en nödvändig procedur som utförs två gånger om året för att säkerställa en korrekt tillväxt av trädgårdskulturen.

Rekommenderad: