Skogsbjörnbär (14 Bilder): I Vilka Skogar Växer Vilda Bär Och Hur Ser Buskar Ut? Hur Växer Man?

Innehållsförteckning:

Video: Skogsbjörnbär (14 Bilder): I Vilka Skogar Växer Vilda Bär Och Hur Ser Buskar Ut? Hur Växer Man?

Video: Skogsbjörnbär (14 Bilder): I Vilka Skogar Växer Vilda Bär Och Hur Ser Buskar Ut? Hur Växer Man?
Video: Wild Edible Berries - Foraging for Berries Found in the Pacific Northwest, Interior of BC and More! 2024, April
Skogsbjörnbär (14 Bilder): I Vilka Skogar Växer Vilda Bär Och Hur Ser Buskar Ut? Hur Växer Man?
Skogsbjörnbär (14 Bilder): I Vilka Skogar Växer Vilda Bär Och Hur Ser Buskar Ut? Hur Växer Man?
Anonim

Efter att ha läst artikeln kan du ta reda på allt du behöver veta om skogens björnbär. Det kommer att bli klart i vilka skogar detta vilda bär växer och hur buskarna ser ut. Och det kommer också att vara möjligt att ta reda på hur man odlar en sådan kultur i ditt lanthus.

Bild
Bild

allmän beskrivning

Det bör genast påpekas att skogens björnbär, enligt den exakta botaniska klassificeringen, inte är en buske, utan en halvbuske. Hon tillhör den rosa familjen, och därför är hennes "nära släktingar":

  • Körsbär;
  • fågelkörsbär;
  • Rönn;
  • jordgubbar;
  • persika;
  • Äppelträd;
  • päron;
  • trädgårdsros;
  • nypon;
  • hagtorn;
  • plommon.
Bild
Bild
Bild
Bild

På gynnsamma klimatställen kan vilda björnbär växa mycket kraftigt . Ofta blir dess tjocklekar i allmänhet ett oöverstigligt hinder. Formellt tillhör denna växt den lövande gruppen. Björnbärsblad kan dock förbli på grenarna till slutet av vintern. Lövverket på sommaren är mörkgrönt och glänsande; med höstens början blir den brun eller får en rödbrun ton.

Skogsbjörnbärets höjd överstiger inte 1 m. Skottlängden kan dock vara mycket längre. I olika fall ligger de antingen på marken eller hänger på ett välvt sätt.

Bild
Bild

Barken är täckt med ett stort antal taggar. De kan variera mycket i längd och geometri.

Du kan förvänta dig blommornas utseende på försommaren . Blomningen kan fortsätta till början av juli. Skogens björnbär blommar mycket frodigt, men själva blommorna är små. Bären är ätbara. De kommer att mogna i slutet av sommaren och början av hösten. Utåt sett liknar dessa blåsvarta frukter hallon.

Blackberry rotkomplex bildar aktivt skott. Vissa rötter är ganska långa.

Bild
Bild

Var och hur växer den?

Du kan möta björnbär i skogen överallt i tempererade och varma klimat . I vårt land finns det både i närheten av Arkhangelsk och i norra Kaukasus. Det växer också i Nordamerika. Där odlas björnbär till och med i industriell skala.

Björnbär är särskilt utbredda i mittfältet. Där syns hon på våta översvämmade ängar. Och även denna art älskar att växa nära bäckar och floder. Blackberry buskar är också en av de första som växer i röjningar. Skogens kanter är inget undantag.

Växten tål ganska mycket skugga . Det utvecklas dock mycket bättre i bra belysning. Krävande mark är låg. I naturen kan skogsbjörnbär växa på torr och våt, sur och måttligt alkalisk jord.

I många fall kommer den till marken tidigare än andra växter och som "pionjär" stärker den och förbättrar jorden.

Bild
Bild

Du kan ofta se henne:

  • i raviner mitt i skogen;
  • i flodområden;
  • bredvid träsket (även om det inte växer på de träskiga områdena själva).

Stammar, liksom hallon, utvecklas under en tvåårig cykel. Under den första säsongen går de upp i vikt och lignifierar. Den andra säsongen åtföljs av bildandet av bär och slutar med torkning och vissning av grenarna. Blomning och fruktbildning separeras inte ens i minsta grad. Därför ser buskarna väldigt vackra och pittoreska ut på sommarsäsongen.

Bild
Bild

Blommorna är vita eller något rosa i färgen, deras tvärsnitt är cirka 20 mm.

Vid kulturplantering används skogsbjörnbär oftast för:

  • häckbildning;
  • skapa trottoarkanter;
  • klippträdgårdar.
Bild
Bild

Hur växer man?

Blackberry blommor är självpollinerande och lockar bin . Därför är artificiell pollinering extremt sällsynt för sin odling. Man bör komma ihåg att denna växt är uppdelad i upprätt och krypande former. Tillvägagångssättet för att odla dem är förutsägbart annorlunda. Det är absolut nödvändigt att ta hänsyn till egenskaperna hos en viss sort.

För alla odlade björnbär, definitivt att föredra de mest upplysta platserna . Endast lätt skuggning är tillåten. Detta är motiverat med långvarig tillväxt och omöjligheten att förbereda sig för vintern. Bär som odlas i skuggan kommer fortfarande att vara goda och stora. Det är mycket viktigt att ta hand om jordens bördighet och dess fasta dränering.

Björnbär behöver intensiv bevattning. Men ett överskott av fukt för henne är inte bättre än brist.

Bild
Bild

Om det är troligt att kalla vintrar måste du täcka växten. Det är värt att välja sorter som är så motståndskraftiga mot kyla som möjligt. Avstigning sker huvudsakligen på våren eller hösten.

Storleken på planteringshålen ska motsvara buskens storlek. Botten av hålet måste vara mättad med gödsel. Den nyplanterade plantan klipps till en höjd av 30 cm och vattnas försiktigt. Radavståndet bör vara 2,5 m. Det rekommenderade gapet mellan enskilda buskar är 0,5 m mindre.

Bild
Bild

Man måste komma ihåg att björnbärsbuskar är höga och kan sträcka sig till 3,5 m. Därför måste de planteras endast där det inte kommer att bli störningar (och där en så kraftfull anläggning i sig inte kommer att störa någonting). Korrekt utformning av buskarna är mycket viktigt. Det är bäst att använda en enkel fläktformad teknik, där växterna riktas till en eller två sidor. De igenvuxna skotten är bundna.

Vattning av björnbäret krävs i torrt väder. Om det finns tillräckligt med nederbörd kan det vanligtvis ignoreras. I alla fall det är värt att lossa marken och ta bort ogräs . På våren matas växten med mineralföreningar. För mulching används ruttet humus.

Med en fullfjädrad vårbeskärning på hösten kan du begränsa dig till att ta bort föråldrade och deformerade skott. Föryngring gör att du kan få en ny gröda varje år.

Bild
Bild

Att förbereda sig för vintern innebär att böja grenarna till marken . Då kan du dra full nytta av det naturliga snöskyddet. Raka buskar böjer sig gradvis för att inte skada någonting.

Det är möjligt att stimulera utvecklingen av den underjordiska delen av busken genom att ta bort blomställningarna under det första året. Gödsling och vattning utförs enligt önskemål. Det är möjligt att kombinera och separera dessa procedurer. Fuktbevattning (vanligtvis i slutet av oktober) krävs. Dess specifika datum kan variera beroende på vädret.

Bild
Bild

Om gödsel läggs efter vattning (detta är exakt vad de gör i de flesta fall), bör det användas på hösten för 1 kvm. m 50 g superfosfat och 25 g kaliumsulfat. Ovanifrån är bokmärket mulched med humus. Det är kategoriskt omöjligt att använda kvävekompositioner under hösten. Det är nödvändigt att förbereda sig för ett vinterskydd en vecka innan frysningstemperaturerna börjar. Om du täcker växten direkt under frost kan grenarnas bräcklighet orsaka mycket olägenhet.

Rekommenderad: