Sprinkling Av Druvor På Våren: Första Behandlingen Efter öppnandet Tidigt På Våren Och Innan Knoppbrytning. Hur Bearbetas Med Järnvitriol?

Innehållsförteckning:

Video: Sprinkling Av Druvor På Våren: Första Behandlingen Efter öppnandet Tidigt På Våren Och Innan Knoppbrytning. Hur Bearbetas Med Järnvitriol?

Video: Sprinkling Av Druvor På Våren: Första Behandlingen Efter öppnandet Tidigt På Våren Och Innan Knoppbrytning. Hur Bearbetas Med Järnvitriol?
Video: Spraya druvor med kopparsulfat 2024, April
Sprinkling Av Druvor På Våren: Första Behandlingen Efter öppnandet Tidigt På Våren Och Innan Knoppbrytning. Hur Bearbetas Med Järnvitriol?
Sprinkling Av Druvor På Våren: Första Behandlingen Efter öppnandet Tidigt På Våren Och Innan Knoppbrytning. Hur Bearbetas Med Järnvitriol?
Anonim

Den första behandlingen av druvor efter öppnandet i början av våren utförs innan knoppen bryts genom att spruta vinstockarna. Men, förutom denna nödvändiga skyddsåtgärd, finns det andra förfaranden för att skydda växter mot sjukdomar och skadedjur, vilket stimulerar tillväxt och utveckling av skott. En detaljerad översikt med steg-för-steg handlingsplaner hjälper dig att förstå hur och när du kan behandla druvor med järnsulfat eller andra kemikalier.

Bild
Bild

Behovet av ett förfarande

Sprutning av druvor på våren är en nödvändig åtgärd för att ta hand om växterna och förbereda dem för den nya fruktsäsongen . Många trädgårdsskadegörare och patogener övervintrar i marken eller knoppar och vaknar när varma dagar börjar. Tidig förebyggande behandling hjälper till att minska risken för infektion, ger en immunstimulerande boost till växter. Om vi försummar vårskyddsåtgärderna lämnar vinstockaren öppna vägar för att infektera druvor:

  • mjöldagg, som täcker bladen med en karakteristisk vit blomning;
  • mögel, ger gul fläck;
  • vit, grå eller svart röta;
  • antraknos.

Och även bladlöss, spindelmider, phylloxera kan övervintra på buskarna. På våren, när vinstocken vaknar, börjar bladrullar, thrips och sniglar intressera sig aktivt för unga skott. Tecknen på en angrepp i buskarna ser ganska uppenbara ut. Blad och sticklingar är skadade eller missfärgade. Deformation, torkning av skotten sker.

Alla dessa symtom kräver ett omedelbart svar redan innan plantorna går in i blomningsstadiet, annars blir det svårt att vänta på skörden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka medel används?

Vingården på våren måste behandlas mot sjukdomar - mögel, oidium, samt från skadedjur . För dessa ändamål används komplexa preparat, liksom individuella medel för biologisk eller kemisk verkan.

Vissa moderna tillverkare producerar kombinerade insekticid- och fungicidsprayformuleringar. Men druvor behöver också lokala behandlingar för att bekämpa specifika källor till problem.

Bild
Bild

Kemisk

Bland preparaten som används vid bearbetningen av vingården på våren är det agenterna i denna grupp som visar sig bättre än andra. Växter som går in i växtsäsongen kan sprutas med olika medel.

  • Bläcksten . Vanligtvis används den på hösten, men på våren kommer denna sprutning också att ge resultat. Spraya lösningen över den nakna vinstocken.
  • Kopparsulfat . Inom vinodling används den i form av en 3% lösning. Kopparsulfat verkar på ett komplext sätt, dödar svampsporer, stöter bort insekter och ger ytterligare matning. Verktyget presenteras i form av ett kristallint pulver av blå färg, har en kontaktytande effekt. Det används för att bekämpa dunig mögel, grå, vit och svart ruttna, antraknos.
  • Urea (urea) . Ett medel som är en kvävekälla. Vid bladapplikation har den också fungicida egenskaper.
  • Bordeaux vätska . Den innehåller sulfatkoppar och kalk, vilket minskar surheten. Kompositionen har använts i många år som fungicid på vingårdar i Bordeaux.
  • Horus . Detta fungicida preparat tillhör den systemiska kategorin, presenterad i form av vattendispergerbara granuler med ett innehåll av 75% cyprodinil. Läkemedlet är effektivt mot de vanligaste svampsjukdomarna - mjöldagg, fläckar, röta, mögel och mjöldagg. Applicering av ett kemiskt bekämpningsmedel rekommenderas på bar vinstockar, innan knoppen bryts.
  • Kolloidalt svavel … Denna kemikalie är mycket effektiv mot både svampar och skadedjur. Svavel är skadligt för mögel och mögelpatogener.
  • " Quadris " … Läkemedlet baserat på azoxystrobin kan kombineras väl med andra typer av fungicider. Den är lämplig för bearbetning före och efter blomningen. Det bekämpar framgångsrikt mjöldagg och mjöldagg.
  • Bi-58 . Kontaktinsektinsekticid. Effektiv när atmosfärstemperaturen stiger till +10 grader eller mer. Ampullen löses i en hink med vatten. Produkten förstör spindelmider, bladlöss och andra typer av insekter.
  • Ridomil guld … Kombinerat systemiskt läkemedel som kan tränga igenom växtvävnader. Det har en profylaktisk effekt mot de flesta svampsjukdomar. Sprutning utförs upprepade gånger från det att knopparna blommar, med ett intervall på 14 dagar.

Huvuddragen i kemikalier är deras begränsade verkan. Vissa är endast effektiva när de appliceras vid kontakt. Så snart bladen börjar bildas aktivt i växten är det värt att gå vidare till kumulativ verkan och systemiska fungicider.

Bild
Bild
Bild
Bild

Biologisk

Denna grupp läkemedel innehåller ämnen som är naturliga fiender till patogen mikroflora. Här är de mest kända.

  • Mikosan … Den aktiva ingrediensen i detta läkemedel kallas samma som själva läkemedlet. Sprutning utförs på de första bladen i en andel av 250 ml per 10 liter vatten. En egenskap hos den biologiska produkten är förbudet mot dess gemensamma användning med andra formuleringar. Mikosan undertrycker effektivt svamp- och bakteriell mikroflora, förstör virus.
  • " Fitosporin-M " … Ytterligare ett preparat med en biologisk bas från en blandning av humin och höbacill. Vårbearbetning utförs under spirande perioden, sedan igen i slutet av blomningen. Lösningen bereds i 2 steg med en koncentrationsförändring.
  • " Aktofit " … En biologisk produkt för sprutning baserad på agravertin, en restprodukt från en jordsvamp. Åtgärden hjälper till att bekämpa spindelkvalsten och den härliga bladmask på druvor.
  • " Trikodermin " … Den är baserad på en saprofyt som kan förstöra organiskt material. Läkemedlet är effektivt mot mer än 50 typer av infektionssjukdomar. Frisättningsform - granulat eller vätska. Lågtoxiskt medel är väl lämpad för kombination med andra läkemedel, behandlingen utförs två gånger, på de första bladen och sedan 3 veckor efter deras utseende.
Bild
Bild
Bild
Bild

Folk

För vårbehandling av vingårdar kan folkmedicin användas. Oftast tillagas de baserat på tillgängliga ingredienser.

  • Vitlök … Ett avkok bereds från huvudet på förra årets skörd - tillräckligt med 100 g per 1 liter vatten, den resulterande produkten infunderas i 2-3 timmar, filtreras, späds till 1,6 liter. Mögelbehandlingar utförs 2-3 gånger med ett intervall på 5 dagar.
  • Mjölk … En liter vassle eller lite syrlig produkt blandas med 10 liter vatten. Denna sprutning förhindrar spridning av mjöldagg.
  • Kaliumpermanganat … En blandning av 10 liter vatten och 3 g pulver räcker. En svag lösning desinficerar jorden, eliminerar sporer av svampsjukdomar. Ett sådant medel är säkert att använda även under blomning och frukt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Bearbetningssystem

Standardschemat för vårbearbetning av druvor omfattar minst 3 procedurer. Det första - järnsulfat - anses valfritt, men används av de mest erfarna vinodlare. Det är nödvändigt att spraya buskarna tidigt på våren omedelbart efter öppnandet, i mars, före knoppbrytning, utseendet på unga skott. Behandlingar i förebyggande syfte, men med olika doser av medel, lagras till hösten. Sprutplanen är värd att studera mer i detalj.

Huvudstadierna är följande

  • Efter att ha tagit bort skyddet … Växter binds upp, besprutas med föreningar med komplex verkan. Sprutning kan upprepas efter 10-14 dagar.
  • Vid de blommande knopparna , med utseendet på de första bladen.
  • I spirande skede … Under denna period används professionella behandlingar utan bekämpningsmedel, med en minsta koncentration av aktiva ämnen.

Egenskaperna för varje sprutning spelar också roll. Det är värt att överväga dem mer detaljerat.

Bild
Bild

I början av våren

På bar vinstockar börjar bearbetningen när luften i vingården värms upp till +4 grader Celsius och högre . Under denna period anses kontaktmedel vara de mest effektiva och bildar en skyddsfilm på vinstockens yta. De fungerar bäst med en förebyggande sprutning mot svamp. Det är viktigt att spruta medlen inte bara på skotten utan också på markytan, där skadedjur kan gömma sig.

Om kopparsulfat används för vårbearbetning bereds lösningen uteslutande i icke-metalliska behållare. För unga buskar räcker det med en blandning av 50 g pulver och 10 liter vatten. För mogna vinstockar fördubblas mängden kopparsulfat.

Bordeaux vingård vätska används både på nakna grenar och löv. Du kan göra en blandning själv genom att kombinera följande ingredienser:

  • 300 g kalk;
  • 300 g kopparsulfat;
  • 10 liter vatten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla komponenter är anslutna i en specifik ordning . Först värms vattnet upp till +60 grader, annars löser sig ingredienserna inte. Sedan hälls kalk till botten av en tom hink, fylld med 1/5 av den totala volymen vätska. Detta kommer att aktivera processen för dess släckning. Separat, i en annan behållare, kombinera det återstående vattnet med kopparsulfat. Den resulterande basen hälls i en hink med kalk. Alla ingredienser blandas med en träpinne. Därefter kyls och filtreras kompositionen. Efter det kan du omedelbart fortsätta spruta, eftersom lösningen inte lagras på länge. Efter 5 timmar kommer det att ändra dess konsistens.

Kolloidalt svavel är effektivt inte bara i bar vinstockar. Men i början av våren hjälper en lösning av 40 g pulver i 10 liter vatten till att öka skyddet av unga växter. Vanligtvis kombineras sprutning med det med behandling med kopparinnehållande preparat. Det är viktigt att ta hänsyn till att de insekticida egenskaperna hos kolloidalt svavel manifesteras bättre vid en atmosfärstemperatur på minst +18 grader, och under blomningsperioden kan sprutning upprepas.

Insekticidbehandlingar på kala grenar, svullnadsknoppar utförs med preparaten "Vermitic" eller "30B". Produkterna är inte lämpliga för användning under andra växtsäsonger.

Bild
Bild

På de formande bladen

Under denna period utförs sprutning med systemiska fungicider eller biologiska produkter, proceduren upprepas 2-4 gånger. Huvudproblemet representeras av svampsjukdomar, vars orsaksmedel aktivt sprider sig med en ökning av atmosfärstemperaturerna. Växter måste skyddas mot mögel, oidium, antraknos och svart fläck. För bearbetning i detta skede, före blomning, använd kompatibla kemikalier "Quadris", "Ridomil Gold ".

Det är viktigt att byta dem regelbundet för att undvika utveckling av fungicidtolerans hos patogena svampar.

Bild
Bild

I spirande skede

Under denna period används huvudsakligen systemiska läkemedel. Behandlingar utförs två gånger, när tecken på en sjukdom upptäcks ökar deras antal upp till 4 gånger. I detta skede är det bättre att överge bekämpningsmedel till förmån för Trichodermina, Mikosan och andra biologiska produkter.

Rekommenderad: