Hur Skiljer Sig Tomater Från Tomater? Skillnad I Termer. Är Det Korrekt Att Kalla En Grönsak - Tomat Eller Tomat?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Skiljer Sig Tomater Från Tomater? Skillnad I Termer. Är Det Korrekt Att Kalla En Grönsak - Tomat Eller Tomat?

Video: Hur Skiljer Sig Tomater Från Tomater? Skillnad I Termer. Är Det Korrekt Att Kalla En Grönsak - Tomat Eller Tomat?
Video: Odla tomat, från fröna på en tomat till nya tomater. 2024, April
Hur Skiljer Sig Tomater Från Tomater? Skillnad I Termer. Är Det Korrekt Att Kalla En Grönsak - Tomat Eller Tomat?
Hur Skiljer Sig Tomater Från Tomater? Skillnad I Termer. Är Det Korrekt Att Kalla En Grönsak - Tomat Eller Tomat?
Anonim

Det verkar för oss att tomaten (eller tomaten) är en ursprungligt rysk växt. Denna grönsak har blivit så bekant för vårt kök att det är omöjligt att föreställa sig att den har andra rötter. I artikeln kommer vi att berätta hur tomater skiljer sig från tomater, och hur det fortfarande är korrekt att kalla allas favoritgrönsak.

Bild
Bild

Termernas ursprung

På det ryska språket kom namnet "tomat" från franska (tomate), men i själva verket går rötterna till detta namn tillbaka till det inte så välkända och populära språket i världen - Aztec (tomatl) från gruppen indiska språk i El Salvador och Mexiko . Enligt vissa uttalanden anses grönsakens hemland vara området där aztekerna bor (även om det är officiellt erkänt att detta är Amerika), som kallar det ett stort bär. Men "tomat" är av italienskt ursprung. Detta är ordet pomodoro, som betyder "gyllene äpple". Kanske var de första frukterna som dök upp i Italien gula.

I alla fall, äpple förekommer också i översättningen från det franska ordet pomme d`amour . Endast fransmännen betyder inte ett gyllene äpple, utan ett kärleksäpple. Uppenbarligen var detta fallet på grund av tomatens ljusröda färg. På ett eller annat sätt, men grönsaken är definitivt inte av ryskt ursprung (även om produkten länge har ansetts vara rysk).

Förresten, tillbaka på 1500 -talet, när den berömda navigatören och resenären Columbus tog med den till Europa, ansåg européerna länge tomaten som ett prydnadsbär och hade inte bråttom att äta den men när recept med sammansättningen av ett sådant "äpple" blev tillgängligt i den tidens kokböcker blev grönsaken ganska populär.

I modern lingvistik i Ryssland finns orden "tomater" och "tomater" som besläktade och används så nära i betydelsen, men det finns fortfarande skillnader.

Bild
Bild

Skillnader

Låt oss försöka ta reda på hur dessa termer skiljer sig åt. Sedan antiken har tomat och tomat betecknat samma grönsak, men på ryska är de fortfarande olika begrepp . Allt är ganska enkelt: om vi pratar om själva växten (som en kultur från familjen Solanaceae), så är detta en tomat. Frukten av denna växt kallas korrekt en tomat - det är hela skillnaden. Följaktligen kallas det som växer på grenar i växthuset och i det öppna fältet tomater, och vad uppfödare arbetar med är sorter och frö av tomat.

Men varför producerar processorer då tomatjuice, tomatpuré, tomatsås? Varför kallas bearbetade produkter inte tomat? Det är allmänt accepterat att bearbetade frukter är tomater, och det vi just ska laga och ännu inte har bearbetat är tomater.

Bild
Bild

Vad är rätt namn på en grönsak?

I recepten på olika profilsajter, istället för ordet "tomat" vid tillagning av rätter, indikerar de ofta "tomat". Att tro att författaren har kategoriskt fel är inte heller helt korrekt, eftersom det i många ordböcker är synonyma ord.

Men om du närmar dig denna fråga noggrant, skulle det vara mer korrekt att skriva "tomat" i receptet, för vi pratar om att lägga en hel (obearbetad) grönsak i skålen . Om den utsätts för teknisk bearbetning och en annan produkt erhålls från tomaten (juice, sås, pasta), kommer en sådan produkt att kallas tomat, men inte tomat.

Men topparna kommer att vara tomat på grund av det faktum att vi i det här fallet inte pratar om värmebehandling av produkten. Och som de flesta redan har förstått planterar vi en tomat på landet eller i en grönsaks trädgård nära huset, inte en tomat, och köper tomatsorter (som en växt).

Bild
Bild

Inledningsvis kan det tyckas att allt är förvirrande, men i själva verket är det inte så svårt att förstå och komma ihåg i vilka fall och vilken term som kommer att vara lämplig. Förresten, på botaniklektioner, även i gymnasiet, ges skillnader mellan termerna "tomater" och "tomater", men uppenbarligen, då vår "folkkonst" fortfarande råder, kallar vi vår favoritgrönsak vad vi vill och gör tänk inte på rätt uttal.

Talenhet är ett tecken på gott sätt, det pryder alltid den som talar det . Se till att du använder den korrekt, och då kommer du definitivt att imponera på den kompetenta samtalspartnern, och du kommer att känna dig mer trygg i sällskap av kompetenta människor.

Rekommenderad: