Skiftnyckel (35 Bilder): Vilket är Bättre Att Välja Vinkel, Vridmoment Eller Bensin, Impulsivt Eller Spår? Hur Skiljer Det Sig Från En Skruvmejsel?

Innehållsförteckning:

Video: Skiftnyckel (35 Bilder): Vilket är Bättre Att Välja Vinkel, Vridmoment Eller Bensin, Impulsivt Eller Spår? Hur Skiljer Det Sig Från En Skruvmejsel?

Video: Skiftnyckel (35 Bilder): Vilket är Bättre Att Välja Vinkel, Vridmoment Eller Bensin, Impulsivt Eller Spår? Hur Skiljer Det Sig Från En Skruvmejsel?
Video: Vakuumskruvmejsel för icke-magnetiska skruvar,borstlös elektrisk skruvmejsel med strömförsörjning 2024, Maj
Skiftnyckel (35 Bilder): Vilket är Bättre Att Välja Vinkel, Vridmoment Eller Bensin, Impulsivt Eller Spår? Hur Skiljer Det Sig Från En Skruvmejsel?
Skiftnyckel (35 Bilder): Vilket är Bättre Att Välja Vinkel, Vridmoment Eller Bensin, Impulsivt Eller Spår? Hur Skiljer Det Sig Från En Skruvmejsel?
Anonim

Nyligen, både i produktionen och hemma, började de använda mer avancerad teknik. Så, ofta, istället för skiftnycklar, används nycklar redan, eftersom de inte bara är snabbare att arbeta med, utan också lättare att klara stora arbetsmängder.

Bild
Bild

Vad det är?

En sådan anordning är en anordning för att arbeta med olika anslutningar och trådar. Med dess hjälp kan de skruvas loss och vridas. Det är faktiskt en förbättrad skiftnyckel. Dess layout är ganska enkel. Slagnyckeln är lite som en skruvmejsel, den liknar formen som en pistol med en något långsträckt kropp , inuti vilken alla huvudnoder finns. Dessutom har en sådan enhet utmärkta egenskaper. Den består av ett momentelement och har även snabb hastighet, batteri eller elektrisk laddning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var och en av dess delar är ansvarig för vissa funktioner, nämligen:

  • beklädnad - mutterdragare är gjorda av metaller, ibland av polymerer; kroppen själv förenar delar och sammansättningar till en enda helhet;
  • drivning - det kan vara hydrauliskt och elektriskt och mekaniskt;
  • effektförstärkare - utformad för att öka vridmomentet;
  • utgående axel - ger tillförlitlighet när du håller huvudet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vikt beror direkt på vilken typ av arbete den ska användas till. Så för hushållsarbete är sådana små verktyg lämpliga som inte väger mer än 3 kilo. För mer professionellt arbete finns det dock modeller med två handtag. De är mer massiva.

Varje slagnyckel är gjord för att vara bekväm att använda, så även en stor professionell modell är fortfarande lämplig för bekvämt arbete.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Precis som vilken teknik som helst har slagnyckeln både fördelar och nackdelar, som du definitivt måste bekanta dig med. Det är värt att börja med det första. Dessa verktyg är ganska enkla att använda. De kan användas inom olika verksamhetsområden, även på fältet. Skiftnycklar gör jobbet mycket enklare, särskilt där en konventionell skiftnyckel inte längre hjälper. Nästan alla, även en oerfaren person, kan hantera ett sådant verktyg. Nackdelen är att de flesta av dessa verktyg skiljer sig åt genom att de inte kan justera hastigheten. Och även vissa modeller fungerar med hög vibration, vilket sätter på händerna, och detta kan i slutändan leda till ledsjukdomar om du använder en skiftnyckel ofta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utnämning

Tillämpningen av denna teknik är ganska varierad. Själva syftet är fastställt i namnet, det vill säga att det skapades för att kunna klara åtdragning ganska snabbt och skruva loss muttrarna. Den är avsedd att användas både hemma och av proffs. Oftast tas det för att arbeta med stora strukturer, till exempel vid arbete på maskiner eller över stora tunnlar. I det här fallet måste du arbeta inte bara effektivt, utan också snabbt. Det är för denna typ av arbete som en skiftnyckel är lämplig. Den används för anslutning och lossning av muttrar, bultar, förstärkta träspår och ankare, samt för åtdragning av olika anslutningar i bilar och inom olika branscher.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur skiljer det sig från en skruvmejsel?

Många tror att det nästan inte finns några skillnader och skiftnyckeln är bara en slags skruvmejsel. Men i verkligheten är detta inte alls fallet, och det finns skillnader mellan de två verktygen. Som nämnts ovan är en skiftnyckel ett verktyg som tjänar till att vrida och skruva bort gängade element. Den används på platser där muttrarna är rostiga och knappt lossna. Dessutom hanterar den lätt åtdragningsmuttrar på särskilt svåra platser.

En skruvmejsel är ett verktyg som du inte bara kan skruva i olika skruvar utan också självgängande skruvar och olika fästelement . Den kan dessutom användas som borr. Och till skillnad från en mutterdragare har en skruvmejsel en stång med ett speciellt mutterhuvud, vilket gör att den klarar de nödvändiga uppgifterna. Dessutom har slagnycklar stor effekt, vikt och storlek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Om vi pratar om typerna av slagnycklar kan de delas in i slag- och slagfria verktyg. Det är värt att överväga dessa grundläggande sorter mer i detalj.

  • Puls . Med andra ord kan detta instrument kallas slagverk och rotation. Det låter dig göra rörelser med hjälp av en speciell bilaga. Sådana verktyg kan reglera vridningselementets funktion, samt beräkna hur många slag som behövs. Till en början gör en sådan enhet ganska långa slag, och i slutet av arbetet blir de korta. I slutändan blir det sista slaget det starkaste, på så sätt gör det anslutningen ganska pålitlig. Denna typ av modell används oftast av professionella arbetare.
  • Obetonad . Denna modell används oftast för dagligt arbete. Den har högt vridmoment. En sådan nutrunner kostar flera gånger billigare än en impuls.
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom skiljer sig nutrunners också i typen av drivenhet. De presenteras i flera varianter.

  • Växellåda . Denna modell är mekanisk. Det finns en cylinder med en reduktionsväxel inuti. Det kallas också en momentförstärkare. Därför betraktas sådana modeller som momentnycklar. På ena sidan av en sådan anordning finns ett handtag, genom att rotera vilket du kan sätta igång själva stången med huvudet. Oftast används dessa skiftnycklar för att "bryta" rostade muttrar, till exempel på bilarnas hjul.
  • Elektrisk . Denna modell drivs av ett elnät. Det kännetecknas av sin låga ljudnivå och lilla storlek. Ett sådant verktyg är ganska kraftfullt, men det består samtidigt av en enkel mekanism för att växla det roterande huvudet, samt justera åtdragningsmomentet.

Den elektriska slagnyckeln kännetecknas av sin höga prestanda, vilket gör att den kan användas inom olika verksamhetsområden, därför kallas den också universell.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Uppladdningsbar . En av huvuddragen i denna typ av modell är dess autonomi. Den kan användas både av proffs och hemma. Med denna teknik kan även de nötter som redan blivit rostiga skruvas loss. Dessa modeller har också en momentregulator som kan gå upp till 500 Nm. De mest populära är sådana skiftnycklar, vars slagfrekvens når upp till 3000 per minut. För bilar används skiftnycklar som drivs av en 12 volts bil.
  • Pneumatisk . Denna modell används mycket ofta i bilverkstäder, eftersom den består av ett metallhölje och har också ett anslutningssystem till kompressorn. De är både slagverk och stressade.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Hydraulisk . En sådan skiftnyckel kommer att behövas på de platser där det krävs mycket ansträngning för att skruva loss muttrarna. Dess nominella effekt når 10 tusen. Dessutom skiljer sig modellen från att den kan användas under vatten.
  • Bensin . Arbetet med ett sådant verktyg tillhandahålls av en motor som körs på bensin.

Kraften hos denna spårnyckel är mycket stor, därför används den i större skala, till exempel för arbete på järnvägar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom kan slagnycklar delas in i två typer

  • Hörn . De har en bekväm pistolliknande form som gör att de kan användas även på besvärliga platser. I dessa modeller är spindelns rotationsaxel vinkelrät mot motoraxeln, vilket gör det möjligt att klara även med ganska smutsiga muttrar.
  • Hetero . I sådana skiftnycklar är rotationsaxeln parallell med motorns axel, vilket gör det möjligt att utveckla ett vridmoment på upp till 4 000 bitar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Trots att ett sådant verktyg dök upp för inte så länge sedan, är valet ganska stort. Särskilt populära är modeller som skapats i Japan, Amerika, Ryssland och Tyskland, bland vilka flera av de mest kända är värda att notera.

  • Bosch . Ett utmärkt exempel är GDR 10. Den har en borstad motor, batteri, bakgrundsbelysning och motorbroms. Dessutom innehåller satsen ett andra batteri. En sådan modell är ganska kraftfull, lätt och också kompakt, men den har ett obekvämt grepp.
  • Hilti . SIW -modellen är mycket populär, som har tre hastigheter, kan inte bara reglera frekvensen utan också rotationsriktningen. Den kompletteras med belysning och har ett extra batteri.

En sådan skiftnyckel är lätt att använda, tar inte mycket plats. Den enda nackdelen är det höga priset.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • AEG . Detta tyska varumärke har börjat erbjuda premiumprodukter. BSS 18C 12Z-0-modellen körs på batteri och kan stängas av om belastningen är för tung. Satsen innehåller en bakgrundsbelysning, en reservladdare. En sådan enhet är lätt att använda, ganska kraftfull och har ett genomsnittligt pris.
  • " Bison ". Det ryska företaget har ett välförtjänt rykte. ZGUE-350-skiftnyckeln är frostbeständig och har en metallkropp. Dessutom har den en automatisk justering av varvtalets hastighet, den är bekväm att använda och har ett genomsnittligt pris. Företaget ger en garantitid på upp till 5 år.
  • DEWALT . Detta är en av ledarna på den moderna marknaden. DW 292 -modellen är mer professionell. Den har ett stötsäkert hus, ett gummerat grepp som hjälper till att minska vibrationer och ett lås. Dessutom är DW 292 en ganska kraftfull modell som sticker ut för sin hållbarhet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilket ska man välja?

När du väljer en skiftnyckel, det finns flera nyanser värda att uppmärksamma.

  • Först måste du bestämma vad du behöver det för. Om du använder ett sådant verktyg i vardagen är det tillräckligt att köpa en skiftnyckel med en effekt på upp till 400 watt. För professionella behov är det bättre att välja en kraftfullare enhet.
  • Du måste vara uppmärksam på rotationshastigheten för själva patronen. För arbete hemma räcker det med 20 till 400 varv / min. För proffs är det nödvändigt att köpa en sådan skiftnyckel, vars hastighet kommer att vara minst ett och ett halvt tusen varv per minut.
Bild
Bild
  • Om det beslutades att köpa ett verktyg som körs på ett batteri, är nutrunners med nickel-kadmiumladdningar lämpliga för vardagen. För proffs är det bättre att ta ett verktyg med ett gjutjonbatteri. Denna modell kan laddas i alla stadier av laddning.
  • Vid köp bör mekanismen ägnas särskild uppmärksamhet. Om en skiftnyckel behövdes för att arbeta med bilar eller för att skruva fast tunga fästelement, är det bättre att titta närmare på slagmekanismerna, eftersom en sådan uppgift annars inte kommer att vara stark.
  • För arbete på svåråtkomliga platser bör du titta närmare på hörnmodellen. Dessutom bör det finnas en bakgrundsbelysning för att göra det mer bekvämt att arbeta.

Viktig! När du gör ett val bör du inte jaga mycket dyra modeller, eftersom priset ibland inte motiverar köpet.

Det enda som behöver göras är att avgöra för vilket ändamål ett sådant verktyg behövs, och följa råd som beskrivs ovan när du väljer.

Bild
Bild

Driftsregler

Innan du börjar använda slagnyckeln måste du kontrollera hur det fungerar. För att göra detta måste du ansluta luftanslutningen med en slang som tillför tryckluft, varefter allt måste klämmas fast med en klämma. Dessutom måste du blåsa ut alla slangar innan du ansluter den för att ta bort eventuell smuts. För att göra detta måste du ta en slang upp till 12 meter lång. Det bör kontrolleras att startmekanismen inte är blockerad vid start, annars fungerar inte utrustningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glöm inte regelbunden smörjning av ett sådant verktyg. Detta kommer att hjälpa det att hålla längre. Dessutom måste oljan fyllas med distinkta egenskaper. Det kommer trots allt att hjälpa till att förhindra slitage, samt rädda från bildandet av rost, vilket kan leda till alla typer av skador. Frekvent underhåll och inspektion av hela nutrunner bör utföras. Detta bör göras i specialverkstäder där lämpliga verktyg finns, samt arbetare med nödvändig kunskap. Vid inspektion kan de inte bara smörja verktyget korrekt utan också byta ut slitna delar om det behövs. Det kommer i alla fall att göras professionellt.

Allt fler strävar efter framsteg, försöker göra sitt arbete så enkelt som möjligt för sig själva . Alla låssmedarbeten är inget undantag. Genom att använda verktyg som skiftnycklar kan du få jobbet gjort mycket snabbare. Dessutom kommer själva arbetet att utföras mycket bättre och bättre. Dessutom kan det här verktyget användas inom olika verksamhetsområden: inom industrin och i bilhandlarna, och till och med inom konstruktion.

Det enda du behöver göra är att välja rätt skiftnyckel.

Rekommenderad: