Jaga Efter Druvor: I Augusti På Sommaren Och I September. Hur Man Myntar Unga Ettåriga Druvor Korrekt För Nybörjare?

Innehållsförteckning:

Video: Jaga Efter Druvor: I Augusti På Sommaren Och I September. Hur Man Myntar Unga Ettåriga Druvor Korrekt För Nybörjare?

Video: Jaga Efter Druvor: I Augusti På Sommaren Och I September. Hur Man Myntar Unga Ettåriga Druvor Korrekt För Nybörjare?
Video: Training grape vines.From Beginning To Canopy.pt6 2024, April
Jaga Efter Druvor: I Augusti På Sommaren Och I September. Hur Man Myntar Unga Ettåriga Druvor Korrekt För Nybörjare?
Jaga Efter Druvor: I Augusti På Sommaren Och I September. Hur Man Myntar Unga Ettåriga Druvor Korrekt För Nybörjare?
Anonim

Efter att ha planterat flera druvor på sin webbplats vet många nybörjare inte alltid hur de ska ta hand om dem på rätt sätt. Men för en full skörd är det nödvändigt att ta hand om grödan, se till att regelbunden vattning, sprutning och andra manipulationer säkerställs. Om de flesta vinodlare anser att dessa procedurer är obligatoriska, är det inte alla som klämmer eller jagar, men utan dem är det inte alltid lätt att få en full skörd. Vad jagar druvor, hur man gör proceduren korrekt och inom vilken tidsram det behöver göras kommer att diskuteras vidare.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Jaga anses vara det rekommenderade förfarandet, vilket är en förkortning av skottet till en längd på upp till 30 cm med 6-8 underutvecklade löv på den . Detta görs genom att korta skotten till normala blad. Efter en korrekt utförd procedur bör det finnas cirka 15-16 fullvärdiga löv på skotten.

Glöm inte samtidigt att med en onödigt kort beskärning, som lämnar en liten mängd blad, kan druvgänget inte få de nödvändiga näringsämnena, vilket direkt påverkar bärens smak och avkastning.

En nybörjare måste lära sig alla detaljer i proceduren innan den genomförs . Även om denna teknik liknar klämning, har den också skillnader, eftersom detta avsevärt tar bort en del av skottet.

Bild
Bild

Myntningens uppgift är att bromsa den aktiva tillväxten med 2-3 veckor, vilket leder till en omfördelning av näringstillförseln direkt till frukten.

Det är allmänt accepterat att för ett bra gäng som väger ca 1 kg, 1 kvm. meter grön massa, det vill säga i genomsnitt 25 blad . Att ha en lång skott med många löv gör att du kan få nödvändig näringstillförsel för hela busken. På grund av detta vissa odlare föredrar att inte skära skotten, utan att sprida dem, placera dem ovanpå den övre tråden och tro att en stor mängd lövverk kommer att öka buskens produktivitet . Detta alternativ kan anses vara ganska bra, men bara om om spaljén är ganska hög, det vill säga den är mer än 2,5 meter hög.

Bild
Bild

Ändå anser de flesta vinodlare att myntning är ett nödvändigt förfarande.

Tack vare dess genomförande:

  • det sker en acceleration av vinstockens mognad med klasar;
  • tillväxten av unga skott saktar ner;
  • busken blir mer upplyst, vilket underlättar tillgång till luft och solljus;
  • grödans kvantitet, dess kvalitet förbättras;
  • växten förbereds för övervintring.
Bild
Bild

Det är lämpligt att göra sådana manipulationer på buskar med en genomsnittlig mognadsperiod, eftersom det är de som har en predisposition för den snabba tillväxten av grön massa. I detta fall kommer näringsämnen att spenderas bara för att bygga upp grönska, och inte för att bilda ett gäng.

Arbete som utförs felaktigt eller vid fel tidpunkt kan orsaka försämrad avkastning, minskad smak av bär och bidra till utvecklingen av sjukdomar.

Bild
Bild

Datum för

Tidpunkten för myntning kan vara helt annorlunda och beror på olika druvor som odlas. Beskärning sker vid en tidpunkt då tillväxten av en ung vinstock stannar. Signalen för proceduren är uträtning av skotten i deras övre del. Den aktiva tillväxten av skotten leder till grenens lutning och skottets böjning.

  • För tidiga sorter det rekommenderas att präglas på sommaren - från mitten av juli till de första tio dagarna i augusti.
  • I Augusti manipulationer utförs på både mellansäsong och sena sorter. Datum för mellansäsongssorter kan variera från 1-15 augusti.
  • För sena sorter de lämpligaste datumen för ett sådant förfarande är 10-20 augusti.
  • Om druvorna odlas i växthus eller växthus , mintning på sådana buskar utförs från mitten av juli, när skotten växer mer än 1 meter.

Det finns många rekommendationer om tidpunkten för präglingen. Enligt majoriteten, det är bättre att utföra proceduren när druvorna har nått den övre tråden.

Bild
Bild

Efterföljande beskärning utförs på sensommaren och hösten, i september. Genomförandet av dem bidrar till en effektivare packning av kolonnen i druvor.

Hur myntas rätt?

Sommarmyntning kan kallas en obligatorisk sanitär åtgärd för att minska förtjockningen av vingården

Tips för blivande vinodlare hjälper dig att mynta rätt. Först och främst bör du ta hand om tillgängligheten av ett lämpligt verktyg i form av en beskärare. Du kan också nypa toppen av skottet med händerna.

Bild
Bild

Under proceduren bör ett antal åtgärder utföras

  • Ta bort den övre delen av skottet, som har upp till 19 blad … Avståndet ska vara cirka 7 blad.
  • Därefter bör du också plocka lövverket som växer ovanför de övre borstarna . Tack vare detta kommer bärens storlek att öka, deras smak och färg förbättras.
  • Proceduren utförs i en rätt vinkel . Skott ska klippas till höjden av en utsträckt arm, det vill säga med fokus på spaljens höjd.

Bild
Bild

Med dubbelklämning kommer knopparna som återstår under styvsonen inte att blomma tidigare än planerat.

Du kan utföra proceduren, styrd av Kurdyumov -metoden. För att göra detta, ta toppen av unga skott i händerna och bestäm deras styvhetsnivå. Unga, mjuka löv måste tas bort, och de som redan har blivit hårda lämnas kvar.

Tack vare sådana handlingar, två veckor efter manipulationerna, börjar stegsonen aktivt utvecklas. Detta kommer att leda till ackumulering av juice och näringsämnen, vilket kommer att vara extremt nödvändigt för tillväxten av vilande knoppar och deras utveckling.

Bild
Bild

Vad händer om myntet är felaktigt?

Alla manipulationer i vingården måste utföras inom den angivna tidsramen, med hänsyn till väderförhållandena. Underlåtenhet att följa kraven kan leda till förlust av avkastning, lägre fruktkvalitet, försämrad smak.

  • Om proceduren utförs för tidigt kommer stegsönerna att börja växa mycket snabbt, vilket kommer att leda till en försvagning av busken, en minskning av äggstocken . Jaga, gjord under den aktiva utvecklingen av skott, kan leda till riktningen av näringskomponenter, inte till utveckling av klasar och förstärkning av vinstocken, utan till utveckling av nya skott, som måste brytas av i framtiden. Proceduren som utförs tidigare än det schemalagda datumet kan få de bördiga knopparna som sparats för nästa år att vakna, och de kan börja blomma redan under den aktuella säsongen.
  • För sent mynt ger ingen mening , eftersom alla nödvändiga ämnen som vinstocken fått redan har förbrukats omfördelning av dem fungerar inte längre .
  • Att jaga anses också felaktigt om odlarna bara tar bort kronan . När tillväxtpunkten avlägsnas kommer de fortfarande oformade bladen att ta upp mycket näring tills de är helt formade. För att förhindra att detta händer rekommenderas att ta bort en del av vinstocken upp till 40 cm tillsammans med bladen.
Bild
Bild

Användbara tips

Det är värt att läsa de praktiska tipsen från erfarna vinodlare för att uppnå en bra skörd. Även om myntning anses vara ett viktigt förfarande av många odlare, rekommenderas det inte i vissa fall.

Bild
Bild

Låt oss analysera i vilka fall det inte är värt att göra manipulationer

  • Under en mycket varm sommar, utan regn, för vid förkortning av skotten kan det finnas spår av brännskador på bladen och klasarna .
  • Jagning utförs inte om vindruvor växer på valv eller arbors … I detta fall får plantorna tillräckligt med ljus, är väl ventilerade och har starka och robusta skott. Alla dessa faktorer leder till god utveckling och som ett resultat till en anständig skörd.
  • Det är oönskat att jaga efter en ung ettårig buske, eftersom dess skott inte har vuxit tillräckligt . Beskärning kan leda till att tillförsel av nödvändiga ämnen till unga buskar kanske inte räcker för vintern. På kraftiga buskar är det bäst att jaga när skotten börjar nå marken.
  • Och det rekommenderas inte heller att förkorta skotten på vinsorter, eftersom de vanligtvis har ett minimum av grön massa, växer små . I det här fallet är jakten mer lämplig för bordsorter.
Bild
Bild

Dessutom bör du inte skära av skott som försvagats av sjukdomar eller angrepp av skadedjur.

Efter att ha utfört manipulationerna är det lämpligt att behandla vingården med fungicida preparat. Under de sista sommardagarna eller i början av hösten utförs rot- och bladkaliumfosforförband.

Rekommenderad: