Vit Blomning På Druvor: Hur Man Behandlar Löv Och Gröna Bär, Klasar Och äggstockar? Sjukdomar Och Deras Behandling

Innehållsförteckning:

Video: Vit Blomning På Druvor: Hur Man Behandlar Löv Och Gröna Bär, Klasar Och äggstockar? Sjukdomar Och Deras Behandling

Video: Vit Blomning På Druvor: Hur Man Behandlar Löv Och Gröna Bär, Klasar Och äggstockar? Sjukdomar Och Deras Behandling
Video: Doktor Mikael: "Mässligen är en mycket allvarlig sjukdom" - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, April
Vit Blomning På Druvor: Hur Man Behandlar Löv Och Gröna Bär, Klasar Och äggstockar? Sjukdomar Och Deras Behandling
Vit Blomning På Druvor: Hur Man Behandlar Löv Och Gröna Bär, Klasar Och äggstockar? Sjukdomar Och Deras Behandling
Anonim

En till synes ofarlig vitaktig blomning på druvor kan så småningom leda till döden av både busken själv och grödan. För att undvika obehagliga konsekvenser är det viktigt att starta kampen mot sjukdomar i tid och inte glömma förebyggande åtgärder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur hanterar jag mögel?

Vit blomning på druvor är i de flesta fall mögel (dunig mögel), en ganska vanlig druvsjukdom. Svampens verkan manifesterar sig först på plattornas insida, varefter den "kryper" på skotten, blomställningarna och äggstockarna . Utseendet av en mögel för en nybörjare trädgårdsmästare kommer att signaleras av närvaron av en gråaktig kanon på bladen, vilket är särskilt märkbart i regnigt väder, som blir brunt med tiden. Svampen utvecklas aktivt vid temperaturer från +20 till + 27 ° C, åtföljt av hög luftfuktighet och dålig ventilation. Sjukdomen kan "röra sig" på flera sätt: i vinden, på insekternas tassar eller på bekostnad av kläder och trädgårdsredskap. Mögel övervintrar i jord och under nedfallna löv.

Om du inte reagerar på sjukdomen i tid kan druvbusken vara så infekterad att den bara måste förstöras . Oljiga, smutsiga gula fläckar, med vilka bladbladen är täckta från utsidan, smälter gradvis samman till en enda formation och påverkar därmed hela ytan. Bladet blir mörkbrunt och sedan svart, det torkar och faller av. Samma öde väntar buntknippen: de blir blåa, blir bruna och slutligen torkar.

För att diagnostisera sjukdomen i tid är det nödvändigt att regelbundet inspektera vingården . Om lövblad med misstänkta fläckar hittas ska de genast rivas av och läggas på fuktigt papper med den drabbade delen. Om det är mögel, kommer en vitaktig blomning att dyka upp på baksidan efter ett tag. Man bör komma ihåg att inkubationstiden för sjukdomen börjar i det ögonblick som sporerna träffar ytan och fortsätter tills oljiga formationer uppträder.

Som regel varar den från 3 till 15 dagar. Alla delar av växten täckta med en vit blom skärs av med ett kraftigt skärpt instrument behandlat med alkohol.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om förekomsten av mögel bekräftas bör följande göras - klipp omedelbart bort alla drabbade delar och använd sedan kontaktfungicider. Framför allt är kopparinnehållande preparat lämpliga för detta ändamål:

  • bordeaux vätska;
  • "Antrakol";
  • "Ridomid";
  • Thanos;
  • "Cuproxat".

Eftersom kontaktfungicider endast verkar på det område som de täcker, bör bladens yta behandlas mycket noggrant med särskild uppmärksamhet åt baksidan. Sprutning med kolloidalt svavel kan vara till hjälp . För att förbereda lösningen kommer det att vara nödvändigt att späda 80 gram av produkten i 10 liter vatten. Den resulterande mängden ska vara tillräckligt för att hantera 60 kvadratmeter.

För att förbereda en svavellösning måste du späda 30 gram svavel i 10 liter vatten . Efter att ha blandat ingredienserna tills de är släta och den resulterande blandningen filtrerats, kommer det att vara nödvändigt att hälla vätskan i sprayflaskan och använda den för att spraya löv och buntar.

Det är viktigt att temperaturen under proceduren överstiger +20 grader så att svavlet kan avdunsta. Bearbetning kan dock endast utföras i grumligt väder för att undvika brännskador.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om ruttningen av blommor och bär redan har börjat i vingården måste kraftfulla medel användas, som är baserade på captafol, captan eller folpet. Tvärtom, i ett tidigt skede kan du försöka bli av med vit blomning med hjälp av folkliga metoder.

  • Till exempel måste ett glas skalade vitlöksklyftor malas i en mixer eller köttkvarn och hällas sedan med en liter vatten . Efter att ha blandat innehållet, täck över det och lägg det på ett mörkt ställe i 24 timmar. Den färdiga lösningen filtreras, späds med 5 liter vatten och används för att spraya buskar.
  • Du kan också använda en lösning av kaliumpermanganat , för beredning av vilken du kommer att behöva späda ut 10 kristaller i en liter ren vätska. Alla busldelar av busken behandlas med en ljusrosa lösning, med särskild uppmärksamhet åt bladbladens baksida.
  • Vanligtvis kan träaska förbättra situationen . Ett kilo pulver späds ut i en hink med vatten. Efter att ha blandat allt noggrant kommer det att vara nödvändigt att lämna lösningen i 5-6 dagar. Före bearbetning måste varje liter asklösning spädas med 10 liter vatten.

Det är värt att nämna det i varje folkmedicin kommer det att vara korrekt att lägga till tvålspån, så att du kan hålla produkten på ytan under en lång period . Om större delen av växten påverkas är det bättre att förstöra den genom att bränna. Det lediga utrymmet desinficeras nödvändigtvis, grävs upp och matas med mineralkomplex. Dessa aktiviteter bör utföras i ett par år, och först då bör nya grödor planteras på det uppdaterade fragmentet av platsen. Förresten, om en av orsakerna till sjukdomsuppkomsten visade sig vara hög luftfuktighet, måste den minskas genom att ta bort det översta jordlagret och ersätta det med torv blandat med sand.

Bild
Bild
Bild
Bild

Andra sjukdomar

Symtom som liknar mögel, det vill säga en vit blomning, har också mögel, alternaria och ett antal andra sjukdomar.

Oidium

Oidium infekterar alla delar av växten, inklusive löv, stjälkar och penslar. Denna sjukdom är särskilt farlig för blomställningar och unga äggstockar, även om den kan påverka hela luftdelen av druvbusken, från de nedre vinstockarna till toppen . I avsaknad av snabb behandling börjar bladen mörkna, torka ut och smula, och blommorna täcks av en gråaktig blomma, från vilken de blir gula och faller av. Det faktum att druvorna har smittats med oidium bevisas av utseendet av en plack på den nedre delen av bladen. Om du torkar bort det, kommer du genast att hitta fläckar av brun färg. Ovanifrån är plattan täckt med formationer av vit, grå eller gulaktig färg.

Sjukdomen sprider sig snabbt genom busken. De gröna delarna av växten blir gradvis svarta eller mörkbruna. En mjölig blomning visas på frukterna, som senare förvandlas till smutsiga grå fläckar. Knippen slutar utvecklas i storlek, och själva druvorna blir bruna och torra. Vid sen angrepp kan bären också spricka och ruttna. För att rädda vingården från mjöldagg är det nödvändigt att omedelbart svara på den specifika lukten av ruttnande fisk.

En vitaktig blomning på någon del av busken bör också varna. Kulturen bör också behandlas med kontaktfungicider:

  • "Horus";
  • "Topas";
  • "Tiovit";
  • Blixt.

Som regel räcker det med en tvåfaldig behandling för att stoppa spridningen av en svampsjukdom.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alternaria

Ett symptom på vingårdssjukdom med Alternaria är det försilvrade bladbladet. Efter hand täcks ytan med ljusgula fläckar, som ytterligare rostar och blir bruna . Buskens skott torkar ut på samma sätt som bladen. Vidare rör sig svampen till stammen och bär. Allt detta händer mycket snabbt - i varmt, fuktigt väder kommer druvorna att dö på 5 dagar. Dessutom, om skadade bär, krympta och täckta med en metallisk glans, hamnar i samma korg med friska frukter, kommer hela grödan att förstöras.

Kulturen infekterad med Alternaria bör besprutas med kopparinnehållande medel. Om sporerna har tid att tränga in i buskens vävnader kommer behandling med systemiska läkemedel att vara nödvändig, såsom:

  • Horus;
  • "Quadris";
  • Blixt.

På våren är det vettigt att spraya buskarna med kontaktfungicider. Vi får inte glömma att när en sjukdom uppstår, kastas alla drabbade delar av växten omedelbart och om möjligt ändras jordens översta lager. De återstående proverna behandlas med en 3% lösning av Bordeaux -vätska eller kopparsulfat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter 10 dagar är det vettigt att mata druvorna med läkemedel som inkluderar mikroorganismer, till exempel "Emochka ". För att göra detta späds 100 ml av ämnet i 10 liter vätska. Efter ytterligare 10 dagar behandlas kulturen igen med Bordeaux -vätska eller kopparsulfat. En kopparsoda-lösning har en god effekt på vingårdens tillstånd, för skapande av vilka 50 gram soda, 200 gram tvålspån och 10 gram kopparsulfat, tidigare utspätt i vatten, kombineras.

Om det vid första anblicken är svårt att förstå vad växten exakt har infekterats med, är det värt att börja med att genomföra universella "sparande" åtgärder. För att begränsa multiplikationen av sporer kommer det att vara nödvändigt att spraya druvorna med en manganlösning varannan vecka . Parallellt bör systemiska läkemedel införas, liksom att planteringen ska behandlas med en lösning av humus. Svavelinnehållande preparat hjälper alltid till att bekämpa vit plack. Detta beror på att svavel som absorberas av svamparna omvandlas till svavelväte, vilket i sin tur påverkar mycelet negativt. Bordeaux -vätska klarar effektivt en svag vitaktig lösning.

Unga buskar kan sprutas med vassle . Sådan bearbetning utförs nödvändigtvis under solens strålar för att aktivera effekten av mjölkprotein. En lösning bereds av en portion mjölk och tre delar vatten.

I alla fall får man inte glömma att bekämpningsmedelsbehandlingar ska avbrytas tre veckor före skörd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

För att ge nödvändigt förebyggande av sjukdomar på druvor är det nödvändigt att förstå varför kulturen i allmänhet påverkas av en vit blomning. Svampsporer infekterar växter med svag immunitet och mekanisk skada. Ofta lider de exemplar som attackeras av alla typer av skadedjur också. Orsakerna till utvecklingen av sjukdomen kan vara felaktig vård och olämpliga tillstånd . I det första fallet orsakas problemet av avsaknaden av beskärning, och därmed förtjockningen, på grund av vilken vinstockarna och det täta lövverket stör penetration av luft och ljus. Den resulterande ökade luftfuktigheten och trängseln är idealiska förutsättningar för spridning av sjukdomen. Detsamma kan sägas om vattendämpning av jorden.

För att förhindra buskens nederlag av olika sjukdomar är det nödvändigt att förebygga i tid

  • De främsta förebyggande åtgärderna inkluderar rengöringsprocedurer . Det är viktigt att befria platsen från fallna löv, toppar, växtskräp och ogräs.
  • Naturligtvis spelar förebyggande sprutning med kaliumpermanganat och svavellösningar en viktig roll , som hålls tidigt på våren och hösten före övervintringen.
  • Druvor behöver rätt utfodring: så, kväve är fördelaktigt för kulturen först i början av växtsäsongen, och då kräver växten redan kalium och fosfor. Sanitär beskärning bör utföras minst två gånger om året och frigöra vingården för överflödiga stjälkar, grenar och grön materia. Gallring bör endast utföras med steriliserade instrument. Att vattna druvorna kräver regelbunden men måttlig vattning.
  • För att inte uppleva problem med druvor kommer det att vara nödvändigt att ägna vederbörlig uppmärksamhet åt växten även i skedet av att skaffa plantor . Det är bättre att köpa plantmaterial i beprövade specialaffärer, med företräde åt friska och välutvecklade prover.

Vid plantering är det viktigt att hålla tillräckligt med utrymme mellan enskilda buskar. Du bör inte heller placera grödor i närheten som utsätts för liknande svampsjukdomar.

Rekommenderad: