Grå Blomning På Druvor: På Bär Och Blad. Hur Bearbetas Om Druvorna är Täckta Med En Grå Blomning?

Innehållsförteckning:

Video: Grå Blomning På Druvor: På Bär Och Blad. Hur Bearbetas Om Druvorna är Täckta Med En Grå Blomning?

Video: Grå Blomning På Druvor: På Bär Och Blad. Hur Bearbetas Om Druvorna är Täckta Med En Grå Blomning?
Video: Välj rätt vin till osten - Mischa Billing tipsar 2024, Mars
Grå Blomning På Druvor: På Bär Och Blad. Hur Bearbetas Om Druvorna är Täckta Med En Grå Blomning?
Grå Blomning På Druvor: På Bär Och Blad. Hur Bearbetas Om Druvorna är Täckta Med En Grå Blomning?
Anonim

Det är ingen hemlighet att en grå blomma som visas på bladen och ännu mer på druvbär kan uppröra alla trädgårdsmästare. Enligt aktuell statistik leder olika sjukdomar till att cirka 30% av grödan dör årligen.

Och det är viktigt att ta hänsyn till att ignorering av rekommenderade förebyggande åtgärder kan öka denna indikator minst två gånger. Om druvorna är täckta med en grå blomma kan detta vara en manifestation av en hel lista över sjukdomar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Orsaker

Det beskrivna problemet är ett av de uttalade symptomen på bakteriella växtsjukdomar. Som regel faller aktiveringsstadiet på våren, och som ett resultat kan alla delar av druvorna påverkas. Listan över svampsjukdomar som visas i form av en grå plack på en växt inkluderar de som anges nedan.

  • Mögel - en sjukdom som provoceras av en svamp som är så frostbeständig som möjligt. Det utvecklas aktivt med ankomsten av värme och under förhållanden med hög luftfuktighet.
  • Oidium - den farligaste svampen för druvor som kan orsaka maximal, irreparabel skada. De sjuka bladen är täckta med en rik blomning, liknande aska eller damm.
  • Grå röta - påverkar mogna frukter, som som ett resultat omvandlas till en mjuk, aktivt sönderfallande boll, täckt med form av motsvarande färg.
  • Antraknos Är en annan farlig svampsjukdom hos druvor som påverkar skott och bär.
  • Vit ruttna - en sjukdom, vars symptom oftast syns i varmt väder och under torka. Samtidigt börjar frukterna bli bruna, tappar sin elasticitet och så småningom faller av.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att notera att i vissa situationer kan en grå blomning på redan mogna bär av vita sorter i viss utsträckning förbättra druvens smak.

I det här fallet talar vi om att öka sockerhalten, vilket kommer att vara mest relevant i samband med vinframställning . Men utseendet av bakteriell mögel på frukterna av röda druvor leder till förstörelsen av pigmentet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Behandling

Det viktigaste effektiva sättet att bekämpa svampar och förhindra deras utseende är fungicider. Med hänsyn till funktionsprincipen är de indelade i tre kategorier.

  • Systemisk, vars lista innehåller "Skor", "Topaz", "Quadris " - preparat som kan tränga in i stjälkar och bladplattor av druvor, varefter saften sprids genom busken.
  • Kontakt ("Shavit", "Kuprozan") agerar direkt vid utbrottet. Dessa medel tvättas bort under nederbörd, varför behandlingen måste utföras oftare.
  • Komplex ("Polychom", "Paracelsus") , det vill säga att kombinera egenskaperna hos de två tidigare sorterna, därför att vara den mest effektiva.

Praktiken har visat att den mest effektiva är den berömda Bordeaux -blandningen. Förresten, denna fungicid har framgångsrikt använts av trädgårdsmästare under det senaste århundradet. Dess aktiva ingredienser är lime (kalk) och kopparsulfat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på sjukdomen krävs särskilda åtgärder för att behandla växterna

  • Mögel - sprutning med Bordeaux -blandning, samt behandling av drabbade växter med "Horus", "Ridomil", "Strobi", "Kuproksat", "Antracol" och "Thanos".
  • Oidium - beskärning av skadade delar, behandling med fungicider "Thanos", "Horus" och "Strobi", samt introduktion av fosfor-kaliumgödsling.
  • Grå röta - beskära vinstockarna som skadats av sjukdomen och bearbeta sektionerna med en 3% lösning av Bordeaux -vätska eller 5% vitriollösning. Som en del av behandlingen används "Switch", "Sunilex", "Euparen", "Ronilan", liksom "Ronilan" och "Topsin M".
  • Antraknos - behandling av druvor med droger "Ridomil", "Antrakol" eller "Hom".
  • Vit ruttna - avlägsnande av alla drabbade klasar, följt av obligatorisk förstörelse och behandling av buskarna med läkemedel som inkluderar penkonazol eller metylteofanat. Horus har bevisat sig bra.
Bild
Bild
Bild
Bild

En av de mest populära och effektiva folkmedicinerna kan kallas en lösning, som inkluderar kaliumpermanganat, läsk och jod. För att förbereda det behöver du:

  • i 1 liter vatten (ca 45 grader) tillsätt 5 msk. l. soda;
  • tillsätt jod - 20 droppar;
  • späd den resulterande lösningen med 9 liter vatten;
  • tillsätt kaliumpermanganat tills ljusrosa;
  • tillsätt 2 msk. l. riven tvätttvål;
  • omrör lösningen tills komponenterna är helt upplösta.
Bild
Bild
Bild
Bild

Mjölksvassle används också framgångsrikt för bearbetningsanläggningar. Det måste spädas med vatten i ett förhållande av 1: 8. Vinbuskar bör behandlas med denna vätska minst en gång i veckan.

Träaska kommer att vara inte mindre effektiv i kampen mot svampar . Du kommer att behöva späda ut 2 kg aska i 10 liter vatten och lämna lösningen i 2-3 dagar. Sedan späds en liter av den resulterande blandningen i 10 liter vatten och besprutas med druvor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

Det är viktigt att ta hänsyn till att alla läkemedel som redan finns för behandling av druvor är kemi. Att förhindra både själva sjukdomen och den negativa effekten av dessa medel på växten och dess frukter kommer att möjliggöra snabb och kompetent implementering av förebyggande åtgärder . Och först och främst, för att motverka riskerna för infektion av växter med en svamp, är det nödvändigt att se till att det finns luftåtkomst från alla sidor till druvbuskarna. Bristen på tillräcklig ventilation skapar de mest gynnsamma förutsättningarna för utvecklingen av svampen. En lika viktig punkt är emellertid markluftning av hög kvalitet.

Det är viktigt att komma ihåg att det rekommenderas starkt att börja vidta förebyggande åtgärder under höstperioden . Detta avser kompetent beredning av druvbuskar för övervintring. De måste behandlas med koppar eller järnsulfat. Dessa lösningar har visat sig vara effektiva svampdödande medel. Med vårens början bör växter sprutas med Azophos -lösningen. Den innehåller kväve, vilket förbättrar effekten av koppar kraftigt.

Det viktigaste är att behandlingen utförs före svullnad av njurarna. I framtiden används fungicider före början av blommande druvor, liksom i stadiet av äggstockbildning.

Rekommenderad: