Vård Av Sommardruvor: Hur Man Matar Unga Druvor I Augusti, Juli Och Juni? Hur Man Bryr Sig? Potash Och Annat Gödningsmedel

Innehållsförteckning:

Video: Vård Av Sommardruvor: Hur Man Matar Unga Druvor I Augusti, Juli Och Juni? Hur Man Bryr Sig? Potash Och Annat Gödningsmedel

Video: Vård Av Sommardruvor: Hur Man Matar Unga Druvor I Augusti, Juli Och Juni? Hur Man Bryr Sig? Potash Och Annat Gödningsmedel
Video: Ett år på en svensk vingård. Del 2: Sommarsysslor juli 2016 2024, April
Vård Av Sommardruvor: Hur Man Matar Unga Druvor I Augusti, Juli Och Juni? Hur Man Bryr Sig? Potash Och Annat Gödningsmedel
Vård Av Sommardruvor: Hur Man Matar Unga Druvor I Augusti, Juli Och Juni? Hur Man Bryr Sig? Potash Och Annat Gödningsmedel
Anonim

Druvorna ska tas om hand under sommarsäsongen. Endast korrekt vattning, toppdressing, samt snabb beskärning gör att du kan samla en rik skörd och förbereda vinstocken för vintern viloläge. Vi kommer att prata om allt detta i vår artikel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Under hela sommaren kräver unga druvplantor riklig fukt. Bevattning kommer att vara särskilt viktigt i det spirande stadiet, vid bildandet av äggstockar och mognad av bär . I detta skede behöver växten 40-60 liter vatten, och när man odlar vinstockar på sandig lera och sandjord ökar vätskevolymen. Omedelbart före blomning rekommenderas inte riklig vattning, eftersom överdriven bevattning kan leda till att blommor tappas.

Dessutom avbryts vattningen under andra halvan av augusti, 2-3 veckor innan frukterna når full mognad . Vid denna tidpunkt har växten tillräckligt med regnfuktighet. Men om vädret är torrt kan du tillsätta vätska i små portioner. Detta gäller dock uteslutande för unga buskar, såväl som senmogna druvsorter. Mogna buskar och tidiga mogna druvor under andra halvan av augusti slutar vattnas, oavsett väderfaktorer. Om du fortsätter att vattna i mognadsstadiet kan detta leda till sprickor och utveckling av förruttnande sjukdomar.

Du måste fokusera på bärens tillstånd: de ska vara mjuka och skalet ska ha en karakteristisk sortnyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

Under odlingsprocessen måste druvor av alla sorter befruktas. Vinstockens tillväxt och utveckling, bildandet av rotsystemet beror direkt på kvaliteten och volymen av införda mikro- och makroelement . Korrekt utfodring påverkar också grödans storlek. De grundläggande näringslösningarna matas genom rötterna. För att göra detta grävs en liten dike på 30-50 cm på ett avstånd av 50-80 cm från huvudstammen. Det är i den som alla näringsblandningar läggs. Denna plats ligger i området där de viktigaste rötterna ligger, så druvorna kommer att absorbera alla näringsämnen efter behov.

Befruktning sker i tre steg . Det första inträffar tidigt på våren. På sommaren matas kulturen två gånger. Den första utfodringen ges i slutet av juni-början av juli 10-14 dagar innan blommor uppträder. I detta fall måste växten befruktas med en blandning av 30-40 g kaliumsulfat, 50 g urea eller annan kvävegödsling och 50 g superfosfat. Som ett alternativ till mineralkomplex kan kycklinggödsel och gödsel införas i detta skede. Andra gången måste druvorna matas i de tidiga stadierna av fruktmognad. Vid denna tidpunkt bör kvävegödsling uteslutas, endast kalium- och fosforkompositioner används här: 2 matskedar per vuxen växt. Älskare av folkmedicin kan använda aska istället för färdiga mineralkompositioner. I detta fall bör gödningsdosen ökas 5-8 gånger.

Bladförband kommer att vara ett bra komplement till grundgödsling . Första gången vinstocken sprutades strax före blomningen, den andra - omedelbart efter dess slutförande, i början av bildandet av äggstockar. Den tredje behandlingen genomförs i slutet av augusti.

Använd sprayinfusion eller preparat "Aquarin", "Plantafol" och "Novofert" för sprutning. Alla typer av sprutning utförs på kvällen eller i grumligt men inte regnigt väder.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Erfarna odlare vet hur viktigt beskärning är för denna gröda. Utan det är det helt enkelt omöjligt att uppnå en rik skörd. Beskärning bidrar till korrekt bildning av vinstockarna och normaliserar belastningen. Dessa åtgärder tunnar ut landningarna och frigör utrymme för obehindrad tillgång till solljus. Under beskärning avlägsnas dessutom all överflödig tillväxt, vilket förhindrar full tillväxt och utveckling av druvor.

Beskärning innebär flera jordbrukstekniker

  • Torr strumpeband av druvor - det första steget i vården av vinstockarna på sommaren. I södra delen av landet kan strumpebandet göras tidigare, under andra halvan av maj. I detta skede är vinstocken fixerad till stöd eller spaljéer, vilket ger den en bekväm riktning för framtida utveckling.
  • Sanitär beskärning . Denna teknik består i att ta bort alla svaga, förtjockade såväl som sterila skott. Eventuella dubblar och teer måste tunnas ut och lämnar bara en (den mest kraftfulla).
  • Haveri . Syftet med denna teknik är att reglera belastningen på busken. Fragmentet produceras tills längden på de årliga skotten har nått 15-20 cm. Om du använder en beskärare just nu kan du orsaka allvarlig skada på växten.
  • Nypa . Tekniken består i att nypa topparna på tvååriga skott. Det utförs 3-4 dagar före blomningen eller i det första stadiet av blomning. Denna behandling låter dig bromsa tillväxten av unga stjälkar. Denna åtgärd minskar risken för att äggstockarna tappas och underlättar pollineringsprocessen. Arter som är benägna att bilda kvinnliga blommor och fäller är särskilt mottagliga för dessa manipulationer. För att nypa skottet korrekt måste du lämna 5-7 löv över gänget och ta bort resten.
  • Normalisering av blomställningar . Utfört för att öka kvantiteten och kvaliteten på den framtida skörden. Dessutom hjälper det till att minska fruktens viktbelastning på vinstocken. Skötselproceduren utförs enligt resultaten av en visuell undersökning före blomningsstadiet. Oerfarna trädgårdsmästare tar bort de extra klasarna efter att druvorna har bleknat. I vilket fall som helst, kvarstår 1 borste på vinstockar, vars massa buntar överstiger 800 g, och om vinstockens vikt är från 500 till 800 g, då två penslar. På tekniska och vin sorter kan du lämna 3 eller fler.
  • Druvplockning . Antar helt eller delvis förkortning av andra ordningens skott. Bearbetningen utförs från mitten av juli till slutet av augusti, syftet är att minska antalet sidoskott av huvudstammen. Sådana manipulationer bidrar till fullständig omfördelning av användbara makronäringsämnen. Beroende på sortens egenskaper och vinstockens tillstånd utförs proceduren två eller tre gånger. Det rekommenderas inte att radera grenar helt. Det är lämpligt att lämna 2-4 ark på varje styvbarn.
  • Jagar druvor . Denna typ av bearbetning består i att skära av de övre delarna av skotten med alla löv som växer där. Detta förbättrar druvornas näring och påskyndar mognadsprocessen, och fungerar också som ett sätt att öka avkastningen. Under myntningen är 10-14 blad kvar, allt annat skärs av. Manipulationer utförs i början av den sista sommarmånaden.
  • Gallring av löv . Blad tunnas ut 2-3 veckor före skörd. Denna åtgärd ger maximal ventilation av vingårdarna och påskyndar mognaden av frukter, förhindrar utveckling av förruttnande sjukdomar. I detta skede är det nödvändigt att klippa av alla gamla och skadade löv.
Bild
Bild
Bild
Bild

Behandling mot sjukdomar och skadedjur

Eventuella svamp- och virusinfektioner slutar oftast dåligt för druvor. Därför är förebyggande åtgärder mest effektiva. I de tidiga stadierna av växtsäsongen visar fungicider goda resultat. I de norra regionerna i Sibirien, liksom i Vitryssland och de baltiska staterna, genomförs den sista kemiska behandlingen under första halvan av augusti . De flesta svampdödande läkemedel har en 3-veckors väntetid. I stadium av fruktbildning och mognad ersätts kemikalier med folkmedicin. För att behandla svampen tillverkas lösningar av jod, läsk, tvål eller tobak. Biologics ger en bra effekt.

Ett viktigt steg i växtskyddet är bekämpningen av getingar och fåglar, som anses vara de vanligaste skadedjuren . Deras bestånd kan förstöra hela grödan på några veckor; inga kemiska behandlingar kan rädda dem från dem. Det är därför man föredrar skapandet av fysiska hinder.

För att göra detta dras ett nät runt vinstocken eller påsar läggs på druvorna.

Rekommenderad: