Hur Odlar Man Druvor? Reproduktion Av Frölösa Och Dekorativa Druvor På Sommaren Och Hösten. Hur Man Planterar En Vinstock? Andra Metoder

Innehållsförteckning:

Video: Hur Odlar Man Druvor? Reproduktion Av Frölösa Och Dekorativa Druvor På Sommaren Och Hösten. Hur Man Planterar En Vinstock? Andra Metoder

Video: Hur Odlar Man Druvor? Reproduktion Av Frölösa Och Dekorativa Druvor På Sommaren Och Hösten. Hur Man Planterar En Vinstock? Andra Metoder
Video: ☑️ как вырастить лимонное дерево из семян 🍋 - невероятный трюк 🌳 2024, April
Hur Odlar Man Druvor? Reproduktion Av Frölösa Och Dekorativa Druvor På Sommaren Och Hösten. Hur Man Planterar En Vinstock? Andra Metoder
Hur Odlar Man Druvor? Reproduktion Av Frölösa Och Dekorativa Druvor På Sommaren Och Hösten. Hur Man Planterar En Vinstock? Andra Metoder
Anonim

Förökningen av druvor kan göras både på våren och på hösten. Men som praktiken visar ger vårplantering de bästa resultaten. Under denna period rotar plantorna lättare, de är inte rädda för frost, och den första grödan kan skördas tidigare än under höstplanteringen. Det finns flera populära sätt att odla druvor, var och en har sina egna fördelar och nackdelar - vi kommer att prata om dem i vår recension.

Bild
Bild

Förökning genom sticklingar

Den enklaste metoden för att föröka trädgårdsdruvor är att använda sticklingar . De kan skördas tidigt på våren eller senhösten. I det första fallet görs detta före början av växtsäsongen och sapflöde, i det andra - med ankomsten av vinterperioden.

Höstskörd av plantmaterial anses vara att föredra, eftersom några av skotten på våren skadas av frost.

En frisk, stark vinstock utan yttre tecken på skador och sjukdomar med en tjocklek på 8-10 mm är lämplig för sticklingar . Det måste skäras i separata skaft så att 6-8 knoppar bevaras på varje. Om du planerar att skörda många sticklingar samtidigt är det bättre att lagra hela vinstocken utan att klippa den. Detta beror på det faktum att snittplatserna under vinterförvaringen torkar något, på våren måste de uppdateras. Under trimningen av kanterna minskar därför skärningens längd avsevärt - materialet kan helt enkelt vara olämpligt för efterföljande rotning.

Arbetsstyckena sorteras efter typ, kopplas till buntar och skickas till lagring. För detta är rum med hög luftfuktighet och en temperatur på 2-4 grader lämpliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ägare av privata hus gör detta i källaren, där temperatur- och luftfuktighetsindikatorerna är så nära ideala som möjligt. Dessutom finns det tillräckligt med ledigt utrymme i delfältet för att rymma hela vinstocken.

Arbetsstyckena förvaras i plastfolie, flera ventilationshål måste finnas i den. På vintern måste du regelbundet kontrollera tillståndet för framtida plantor. Om du märker att sticklingarna torkar bör du strö dem med vatten från en sprayflaska . Om luftfuktigheten i källaren är högre än det normaliserade och tecken på ruttning uppträder på dem, bör de tas bort från filmen, de skadade fragmenten ska avlägsnas och behandlas med en lösning av kopparsulfat eller Bordeaux -vätska. När ämnena är torra, lindas de igen i film, men försök att inte linda dem för hårt.

Bild
Bild

Erfarna odlare håller sticklingar i sanden . I detta fall hälls ett lager av flodsand 6–10 mm tjockt på källargolvet. Substratet fuktas något uppifrån och vinstockarna placeras och strös sedan med våt sand igen. Att ta hand om sticklingar reduceras till att behålla den nödvändiga fukten i jorden.

Om du inte har en källare kan du förvara arbetsstycken direkt på platsen … För att göra detta, gräva ett hål i marken 40–60 cm djupt och placera försiktigt vinrankan i den. För att skydda mot frost täcker de den med en jordhög och lindar den med grangrenar. I denna form kan sticklingarna överleva till våren utan problem.

Du kan placera sticklingarna i kylskåpet. I detta fall ska de delas upp i separata fragment, inslagna i en fuktig trasa och placeras i en plastpåse med ventilationshål. Det är bäst att förvara dem på nedre hyllan i kylskåpet eller i en grönsakskorg . Vissa trädgårdsmästare täcker sticklingarna med plasticine eller smält vax - denna metod gör att du kan behålla fukten maximalt.

Bild
Bild

All efterföljande vård reduceras till periodisk inspektion av sticklingarna och vid behov fuktas. I slutet av februari - början av mars tas ämnena bort från filmen, inspekteras och skadade fragment tas bort. Därefter skärs vinstocken i separata sticklingar så att det nedre snittet passerar under den undre knoppen i en vinkel på 90 grader, den övre ett par centimeter ovanför den övre knoppen i en vinkel på 45 grader.

Innan rotning ska materialet blötläggas, denna procedur tar 2-3 dagar. För detta placeras arbetsstyckena 2/3 av längden i bordsvatten eller regnvatten med ett tillväxtstimulerande läkemedel utspätt i det: Kornevin, Epin eller Heteroauxin . För samma ändamål kan du ta blomsterhonung, den är uppfödd i andelen 1 msk. l. på en hink med vatten.

På toppen av friska ämnen kommer vattendroppar att dyka upp under den första timmen. Om du inte märker dem även efter en dag måste du uppdatera skärplatserna och skicka tillbaka till näringslösningen. Om droppar inte visas inom 3 dagar är materialet olämpligt för efterföljande rotning.

Bild
Bild

För att sticklingarna ska rota sig så snabbt som möjligt är det vettigt att hålla dem furing . För att göra detta, efter blötläggning, skärs den lägsta knoppen och flera snygga längsgående skär görs på den nedre delen av skärningen. Det har märkts att rötterna visas mycket snabbare på dessa platser.

Beredda sticklingar läggs i våt sand och väntar på att rötterna ska dyka upp. Så snart de dyker upp kan du skicka dem för odling. För detta bereds en jordblandning från skogsmark, humus, flodsand och lågt liggande torv, taget i lika stora proportioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Expanderad lera eller eventuell dränering ska hällas på botten av behållaren där landningen är planerad. Behållaren fylls med jordblandning med en tredjedel och placeras i mitten av skärningen. Efter det återstår bara att försiktigt lägga jorden till toppen så att den översta njuren är över marknivå.

All ytterligare vård är vattning . Men du måste vara försiktig här. Om det finns för mycket vatten börjar unga rötter ruttna. Vattning i pannan snarare än vid roten kommer att vara mest effektivt.

När man rotar druvsticklingar är det alltid bättre att fylla lite än att fukta för mycket.

Bild
Bild

Från mitten av maj planteras rotade ämnen på en permanent plats . Så att den unga växten inte upplever stress från den ändrade temperaturen måste sticklingarna härdas. För att göra detta tas de ut på gatan varje dag: först i en timme, sedan ökas tidsintervallet gradvis. Strax före plantering ska sticklingar lämnas utomhus hela dagen.

Det kommer inte vara överflödigt att vänja plantorna till den ljusa solen. För detta, efter härdning, placeras unga växter på en solig plats, vilket gradvis ökar exponeringstiden för ultravioletta strålar. När hotet om återkommande frost helt har passerat placeras de förberedda plantorna på en permanent plats.

Bild
Bild

Hur man planterar genom att släppa vinstockar?

Många fruktbuskar planteras med lager. Denna metod innebär att man begraver skott och grenar till marken. Om proceduren utförs korrekt kan flera nya växter erhållas samtidigt på en sommar . Denna metod används för dåligt rotande sorter såväl som frölösa sorter, den kan användas för dekorativa flickaktiga druvor. Samtidigt bevaras näringen av framtida plantor från moderbusken, vilket säkerställer full utveckling och bildning av dess rotsystem.

Bild
Bild

Lignified shoot

Lignifierade skott begravs i april, innan sapflödet börjar . För detta är starka skott från det senaste året, som ligger nära marken, lämpliga. På det valda stället gräver de en dike 45 cm djupt från busken till det område där du planerar att gräva i vinstocken.

I det här hålet hälls jord, matas med humus, kompost och superfosfat, och sedan läggs skottet noggrant. Du måste böja den försiktigt för att inte bryta den. I botten av hålet är det fixerat med tråd eller sten.

Där det är planerat att odla en ny växt, böjer vinstocken, tas sedan försiktigt ut och fästs på en pinne. Efter det är det nödvändigt att ta bort alla knoppar och ögon på skottet från föräldradruvorna till böjzonen. Strö över diket med jord och fukta noggrant. Vanligtvis bildas ganska starka rötter på ett år, och med början av nästa vår kan du smärtfritt skilja den unga växten från föräldern.

Bild
Bild

Grön skott

Om en druvbuske har gett många unga skott, kan du i juni eller juli försöka gräva i de mest kraftfulla av dem . Arbetstekniken är liknande och innebär att den övre delen av skottet avlägsnas med ett par blad. Om skottet är långt kan du gräva i det som en sinusoid och ta det upp till ytan två eller flera gånger. I det här fallet fixeras alla områden som finns kvar under marken noggrant i diket med hårnålar.

Under rotningen är det viktigt att förhindra att jorden torkar ut. Överensstämmelse med jordbruksteknik gör att du kan få flera unga växter samtidigt i början av nästa växtsäsong.

Bild
Bild

"Kinesiska" kranar

Namnet "kinesiska" gavs till lagren, som bildas på grund av fullständig läggning av lignifierade skott i substratet . Denna metod används för att odla dåligt rotade sorter. I det här fallet, tidigt på våren, väljs den längsta skotten som växer vid basen av druvbusken och begravs längs hela längden i en gräv till ett djup av 20–25 cm.

Strö plantmaterialet på toppen med ett fuktat underlag och stift det flera gånger. Gropen är inte helt täckt med jord, men i ett lager på 5-6 cm. När knoppar dyker upp på grenarna och skott börjar växa från dem kan du lägga till lite mer jord i diket.

Med rätt vård kommer skott att växa i alla begravda knoppar … I det här fallet, under det sista decenniet i augusti - början av september, grävs vinrankan noggrant upp och skärs i flera unga plantor - de kan planteras på en permanent plats. Men i det här fallet, under sommarsäsongen, måste du ta bort inte bara extra buntar, utan också unga skott och alla styvbarn. Detta kommer att minska belastningen på huvudbusken, men samtidigt minska avkastningen.

Bild
Bild

Hur späds ut med vaccinet?

Erfarna odlare använder ympning för att odla en kultur. Det kan utföras på olika sätt, medan det är tillåtet att använda sticklingar som skördats från unga skott av den aktuella säsongen, och förra året. Beroende på detta används olika terminologi: "svart till grönt", "svart till svart", "grönt till svart".

Det är bäst att använda sticklingar tillagade på hösten och lagrade i källaren som en scion.

En sådan vaccination kommer att vara effektiv om knopparna på grenarna redan är något svullna . När arbetet utförs väljs sticklingarna på ett sådant sätt att deras storlek passar rotstammen. Därefter blötläggs arbetsstycket i vatten i 3-5 timmar och sneda snitt bildas på handtaget och grundstammen, sedan är ympzonen ansluten och tätt fixerad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ympning "svart på grönt" innebär användning av tvååriga sticklingar med väckta knoppar. De ympas på årets starka gröna skott. Denna ympning utförs med hjälp av "splittning" -tekniken, arbetet kan utföras under hela växtsäsongen.

Njurtransplantation utförs i juni / juli, alltid på en grön vinstock. Det innebär implantation av njuren i förrådet med hjälp av längsgående eller T-formade snitt. Vaccinationsstället är insvept med plastfolie, och efter månader kommer det redan att vara väl etablerat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur växer man från frön?

Frömetoden för odling av druvor är mycket lång, den första skörden måste vänta i flera år . Vanligtvis använder forskare denna metod för att odla nya sorter. I sommarstugor är det inte efterfrågat.

Vanligtvis planteras frön till ett djup av 2 cm, på sandiga underlag - med 4 cm. De första skotten visas efter en och en halv till två veckor, i detta ögonblick måste behållaren med unga skott placeras på en upplyst fönsterbräda, skyddad från utkast. I detta skede behöver plantorna minst 15 timmar ljus per dag, så använd bakgrundsbelysning om det behövs.

Det kommer att vara användbart att täcka marken med perlit. Detta förhindrar utvecklingen av det svarta benet. Så snart det blir varmt kan unga buskar planteras i skrymmande behållare eller öppen mark.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trots den uppenbara komplexiteten, Alla som är bekanta med reglerna för vård av frukt- och bärgrödor kan odla druvor … Trots att trädgårdsdruvor är liana, skiljer de sig till sin natur inte mycket från andra fruktbuskar. Följaktligen är hans uppfödningstekniker i princip desamma som till exempel krusbär och vinbär. Du kan få nya växter hemma genom sticklingar, ympning eller skiktning. Om du följer alla regler kommer även nybörjare att kunna få planteringsmaterial av hög kvalitet.

Rekommenderad: