Druvkrossar: Med Och Utan Kamavskiljare. Manuella Modeller DMA, LOZA-M Och Andra. Hur Gör Man Det Själv Enligt Ritningarna?

Innehållsförteckning:

Video: Druvkrossar: Med Och Utan Kamavskiljare. Manuella Modeller DMA, LOZA-M Och Andra. Hur Gör Man Det Själv Enligt Ritningarna?

Video: Druvkrossar: Med Och Utan Kamavskiljare. Manuella Modeller DMA, LOZA-M Och Andra. Hur Gör Man Det Själv Enligt Ritningarna?
Video: rotina da noite♥️♥️ 2024, April
Druvkrossar: Med Och Utan Kamavskiljare. Manuella Modeller DMA, LOZA-M Och Andra. Hur Gör Man Det Själv Enligt Ritningarna?
Druvkrossar: Med Och Utan Kamavskiljare. Manuella Modeller DMA, LOZA-M Och Andra. Hur Gör Man Det Själv Enligt Ritningarna?
Anonim

Vinframställning är en vacker men komplex process, som börjar med odling av druvor och slutar med lagringen av en utmärkt drink. Ett av mellanstadierna i bearbetningen av grödan är att krossa klasarna. Inledningsvis gjordes det manuellt, mer exakt "med en fot", sedan uppfanns den första mekaniska enheten, som har genomgått ett antal förbättringar under århundradena.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner och syfte

Syftet med krossen är att pressa ut saften från bär, separata frön, åsar, tårta . Det är oumbärligt på gårdar som odlar vindruvsorter. En egenskap hos anordningen är närvaron av ett gap mellan arbetsaxlarna. Denna teknik gör att du kan krossa massan utan att krossa fröna, eftersom skadade frön ger vinet en obehaglig bitterhet, vilket påverkar dess kvalitet och smak negativt.

Bygganordningen är så enkel att den kan göras med egna händer . Druvorna laddas i den mottagande behållaren, varifrån de matas till de rörliga axlarna. Rotationen omvandlar hela bär och klasar till vört, som rinner ner i en speciell behållare. Den ytterligare processen sker redan utan hjälp av en kross. En av sorterna av smulor är en juicepress.

Druvtrycksdesignen har utan tvekan fördelar och saknar några nackdelar. De är dock så minimala att de inte spelar någon betydande roll.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar med att använda en kross:

  • tekniskt avfall reduceras kvalitativt;
  • tidskostnaderna reduceras, kvaliteten på massan ökar;
  • efter krossen finns det inga oönskade komponenter i druvmassan;
  • en mekanisk eller manuell enhet fungerar även i frånvaro av elektricitet;
  • krossar för druvor av rostfritt stål är av hög kvalitet, korroderar inte och absorberar främmande lukt, enhetens enkelhet gör att du kan göra nödvändiga ändringar, förbättra apparaten för ägarens behov.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelen är selektiviteten hos vissa modeller - kvarn med kamavskiljare kan inte fungera med muskotnötssorter. Priset på produktionsmodeller kan verka för högt, men prestanda och kvalitet är värda investeringen.

Vyer

Druvodlare använder flera sorter av druvsmulor, med vilka skörden bearbetas. Enheterna skiljer sig åt på flera sätt.

Genom närvaron av en kamavskiljare

En kross med kamavskiljare används för bearbetning av vita muscatdruvor. Det handlar om de obligatoriska kraven för muscatviner - de ska inte innehålla bitterhet, som ges av kammarna, som har ett högt innehåll av tanniner . Det är för att få en sådan vört som modeller med kamavskiljare väljs. När det gäller arbete med röda vinsorter är närvaron av en kam i vörten obligatorisk - det är det som ger rött vin en utsökt stränghet och smakdjup. Sådana krossar antar en mekanismoperation av en vals eller slagcentrifugal typ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter typ av ledning

Vinmakare använder 2 typer av kvarnar

Handkross . Detta är en mekanism av rulltyp, vars konstruktion inkluderar: en matartratt, en axel, skruvblad, horisontella cylindrar och en mottagningsbehållare för vört. Horisontella cylindrar är placerade inuti enheten parallellt med varandra, gör en motroterande rörelse och krossar bären. Ett specialdesignat gap stoppar åsarna och leder dem ut.

Bild
Bild

Elektriska enheter … De är baserade på en choccentrifugal princip, de pressar frukt med en elektrisk rotor och har en hög produktivitet: de ger ett stort utbyte av vinbas, färgämnen och fenoler. Juicextraktion sker med samtidig separation av åsarna och deras avlägsnande från den totala massan. Som ett resultat har vinmakaren en ren massa vid utgången.

Bild
Bild

Preferensen för denna eller den modellen ges beroende på volymen på den producerade produkten.

Det är inte tillrådligt att använda manuella anordningar i vingårdar med ett område mätt i tiotals eller hundratals hektar. För att odla druvor i sommarstugor och få vin, tvärtom är inköp av elektrisk utrustning olönsamt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära modeller

DMA

Italiensk skruvmaskin med kamavskiljning . Manuell kontroll minskar på allvar produktens kostnad och gör den mer bekväm att använda - enheten kan alltid flyttas till en bättre plats. Krossmaskinen är lätt att sköta, tvätta och rengöra. Krossbredd - 500 mm, vikt - 39 kilo, bunkerlängd - 0,9 m.

Bild
Bild

LOZA-M

En annan rivare av det italienska märket med en kamavskiljare och två typer av styrning (elektrisk och manuell). Polypropylenbehållaren är avsedd för lastning på 40 liter, skruvaxelns axel och kvarnstenar i krossen är monterade på lager av högkvalitativt rostfritt stål, vilket garanterar en lång livslängd.

Enheten separerar åsarna med hög kvalitet och är utformad för bearbetning av stora volymer.

Bild
Bild

Mekanisk kross Polsinelli

Mekanisk design utan kamavskiljare, alla yttre delar är belagda med säkert pulverpigment. De horisontella axlarna är gjorda av duralumin, vilket ökar materialets motståndskraft mot korrosionsprocesser och ökar livslängden.

Bild
Bild

Elkross "Clever" EI-1

Enhetens dimensioner är 4, 4x2, 5x0, 7 m, vikt - 11, 5 kg. Enheten är utformad för bearbetning av frukter av olika sorter - förutom druvor kan krossmaskinen krossa jordgubbar, äpplen, persikor och andra frukter. Tack vare denna krossmaskin kan vinmakarna producera inte bara druvor utan även andra viner.

Produktiviteten för "Clever Girl" når 1 ton per timme.

Bild
Bild

Manuell hackare med MOLINARA kamavskiljare

Den manuella hackaren med rostfritt stålbehållare kan användas för bearbetning av Muscat och röda vindruvor. Enheten kan användas både i små hushåll för hemframställning och i stora vingårdar.

Bild
Bild

De listade modellerna av makuleringsmaskiner är de mest populära i detta segment, som faktiskt erbjuder ett brett utbud av produkter.

Urvalstips

När du väljer en kvarn för druvor styrs de först och främst av volymen av bearbetade produkter . Kraven på en kross är påfallande olika på stora gårdar och i små sommarstugor. Den förra mäter avkastningen i ton, den senare - i tiotals kilo. För stora vingårdar behöver du en modell med eldrift; för en sommarboende är det manuella alternativet optimalt.

Beroende på vilka viner som produceras väljs en kross med eller utan kamavskiljare. Storleken på fatet väljs också baserat på mängden bearbetade bär. Tanken kan vara från 10 liter eller mer, och för en liten trädgård och ett dussin plantor räcker en 5-liters volym. Typen av press beror på hur exakt det är planerat att installera strukturen: en skruvpress behöver en stationär infästning och en hydraulisk kan enkelt placeras ovanpå.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Ägaren till trädgårdstomten, som odlar vinstockar i små mängder och får en skörd på högst ett halvt ton, kan göra en druvkross på egen hand. Detta kommer inte bara att spara pengar, utan också låta dig ha en enhet som exakt matchar dina behov.

Steg-för-steg tillverkningsinstruktioner

För tillverkning av en träkross behöver du en noggrann ritning av den framtida enheten, enligt vilken de i framtiden följer dimensionerna och utför alla stadier av tillverkning och montering.

  • Från träbjälkar 50x50 cm slås en ram ned, vars storlek är lika med massan.
  • De förberedda rullarna fixeras i mitten av ramen och lämnar ett mellanrum på 2-3 mm mellan dem.
  • Därefter görs en pyramidformad bunker. Använd material som är hälsosäkert. Företräde ges till en ekskiva, men om den inte finns där används rostfritt stål, plast, etc.
  • Sedan förbereds och installeras en behållare för mottagning av kakan, och dess storlek i den övre delen måste matcha ramens parametrar.
  • En ram med rullar och en behållare är monterad ovanpå kakmottagaren.
  • Axeln på en av axlarna ska fortsätta med ett handtag som driver enheten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla trädelar är lackerade. En hemgjord design kan alltid förbättras genom att lägga till en elmotor och därigenom öka prestandan avsevärt.

För tillverkning av en kamavskiljare krävs ett fint nät (10–12 mm), ytterligare en horisontell axel med blad i rostfritt stål. Bladen svetsas eller fästs med självgängande skruvar på axeln i en spiral. Hantverkare gör ett skaft av björksticklingar. Nätet hindrar åsarna från att komma in i massan och leder dem till ett annat fack.

Rekommenderad: