Gör-det-själv Träbänkar (56 Foton): Trädgårdsbänkar För Ett Sommarboende Och På Verandan Enligt Ritningarna. Hur Gör Man En Enkel Träbänk Utan Rygg?

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv Träbänkar (56 Foton): Trädgårdsbänkar För Ett Sommarboende Och På Verandan Enligt Ritningarna. Hur Gör Man En Enkel Träbänk Utan Rygg?

Video: Gör-det-själv Träbänkar (56 Foton): Trädgårdsbänkar För Ett Sommarboende Och På Verandan Enligt Ritningarna. Hur Gör Man En Enkel Träbänk Utan Rygg?
Video: Lär dig bygga Ernsts trädgårdsbänk - Sommar med Ernst (TV4) 2024, April
Gör-det-själv Träbänkar (56 Foton): Trädgårdsbänkar För Ett Sommarboende Och På Verandan Enligt Ritningarna. Hur Gör Man En Enkel Träbänk Utan Rygg?
Gör-det-själv Träbänkar (56 Foton): Trädgårdsbänkar För Ett Sommarboende Och På Verandan Enligt Ritningarna. Hur Gör Man En Enkel Träbänk Utan Rygg?
Anonim

Trä är ett mångsidigt material som kan användas för att skapa en mängd olika saker. Till exempel kan den användas för att bygga mycket bekväma och vackra bänkar. Färdiga strukturer placeras på verandan, på gården och i andra områden. I den här artikeln lär vi oss hur du kan göra en bra träbänk med egna händer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man en bänk med rygg?

De mest bekväma och praktiska bänkarna är de med ryggstöd. Det är mycket bekvämare att sitta på sådana grunder, eftersom en persons rygg i detta ögonblick också vilar, inte upplever spänning.

En bänk med ryggstöd är ganska lätt att göra . Det viktigaste är att agera stegvis och förlita sig på tidigare upprättade diagram och ritningar. På projektet för framtida design måste befälhavaren ange alla dimensioner och funktioner för den framtida produkten. Om du har en skiss av det planerade hantverket till hands blir det mycket lättare att göra det, samtidigt som du undviker allvarliga misstag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss i detalj överväga vilka steg processen med att göra en bekväm bänk med rygg består av.

Verktyg

Det första en hantverkare bör göra är att förbereda alla nödvändiga verktyg, tillsammans med korrekt utvalda material. Brädorna som bänken ska tillverkas av måste vara av hög kvalitet, utan spår av förstörelse och ruttning. Dessutom kommer befälhavaren att behöva fylla på med sådana verktyg:

  • lim för trä;
  • ett ark sandpapper;
  • primer och färg;
  • borsta;
  • skruvar;
  • Cirkelsåg;
  • borr med en uppsättning olika borrar;
  • försänkningsbit;
  • elektrisk sticksåg och bågfil;
  • plan;
  • klämmor och måttband.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det rekommenderas att ha alla verktyg nära till hands, på ett ställe. Många hantverkare försummar denna enkla regel, varför de slösar bort mycket extra tid på att leta efter den nödvändiga enheten.

Arbetsprocess

Om alla nödvändiga komponenter (både material och verktyg) är förberedda kan du gå direkt till en högkvalitativ bänk med rygg. Befälhavaren måste nödvändigtvis agera i etapper, utan att försumma något av stegen. Låt oss i detalj överväga arbetets framsteg.

  • Baserat på parametrarna som återspeglas i de tidigare ritade ritningarna är det nödvändigt att skära ämnen från träskivor för montering av bänken.
  • Alla träytor måste behandlas ordentligt. För dessa ändamål är ett elektriskt eller manuellt plan perfekt. Naturligtvis kommer det att gå lättare och snabbare med ett elverktyg.
  • Därefter måste du noggrant klippa av de sneda sektionerna från ryggstödet och de nedre tvärgående delarna.
  • Nästa steg är att montera stödstrukturerna för den framtida bänken. Spikar eller självgängande skruvar kan användas för fästelement, men de kan lossna något. När du ansluter olika element är det värt att kontrollera placeringen av alla komponenter med en kvadrat.
  • Träkonstruktionens stödkomponenter måste vara säkert anslutna med den nedre tvärstången.
  • Flera lameller är fixerade ovanpå, vilket kommer att utgöra planet för bänkstolen.
  • Därefter måste du noggrant och fast fixa plankorna, som kommer att spela rollen som bänkens baksida.
  • Den monterade strukturen bearbetas noggrant med en slipmaskin för att bli av med alla vassa kanter, grovhet, grader och andra defekter som kan finnas kvar efter att ha arbetat med planet. Det rekommenderas att ta bort avfasningarna för att inte av misstag splittra händer eller andra utsatta delar av kroppen.
  • En välslipad struktur måste beläggas med 2 lager färg. Du måste vänta tills produkten är helt torr innan du applicerar nästa färglager. Ibland utförs mellanlagerslipning, vilket kan göra ytorna mer exakta och släta. Det finns inga särskilda krav på antalet lager, befälhavaren måste uteslutande styras av strukturens utseende.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den resulterande bänken kan placeras på gården eller på verandan. Om alla åtgärder var korrekta kommer trästrukturen att visa sig vara stark och hållbar.

Alternativ för att skapa enkla bänkar utan rygg

Välgjorda bänkar med rygg är utan tvekan mycket bekväma, men det betyder inte att modeller utan rygg är mindre bekväma att använda. Med dina egna händer kan du göra en mycket bra modell av en bänk som inte har stöd under ryggen.

Bild
Bild

Det finns många alternativ för att skapa en vacker och hållbar bänk utan rygg. I produktionen är sådana strukturer enklare. Även en oerfaren hantverkare kan enkelt klara arbetet med att skapa en sådan bänk.

För att montera en bänk av hög kvalitet utan rygg är det också nödvändigt att förbereda detaljerade ritningar i förväg, köpa material och verktyg . En mycket bra och lättmonterad struktur kan byggas av plankor och balkar med rundade kanter. Från de sista detaljerna kommer det att vara möjligt att göra starka och pålitliga stödelement i bänken. För sådana ändamål kan du också använda små stockar som bearbetas längs kanterna - effekten blir densamma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss ta reda på hur man gör en vacker bänk utan rygg, 120 cm lång, 45 cm bred och 38 cm hög

  • Det kommer att vara nödvändigt att försiktigt runda av alla sidor av virket. En högkvalitativ fräs passar bäst för detta. Vissa hantverkare föredrar att omedelbart köpa beredda barer som inte behöver bearbetas vidare. Dessa delar är dyrare, men det är mycket lättare att arbeta med dem, och tid sparas betydligt.
  • Baserat på den valda delen av virket måste du korrekt beräkna den längd som kommer att behövas. Bestäm hur många staplar som måste staplas ovanpå varandra för att uppnå den planerade höjden. Det kan till exempel vara 5 barer per bänkben.
  • Sitsen kan tillverkas av en 40 mm tjock och 90 mm bred skiva. För sätet måste du förbereda 5 brädor 1,5 m långa.
  • Först och främst skärs delarna från vilka sätet för den framtida bänken kommer att göras. De måste skäras och bearbetas noggrant - det här är en mycket viktig punkt vid tillverkningen av en struktur. Om befälhavaren inte har en högkvalitativ fräs eller slipmaskin i bruk måste du arbeta med vanligt slippapper.
  • Det är nödvändigt att klippa brädorna av lika längd, slipa dem och se till att belägga dem med lack.
  • Benen för benen ska läggas bredvid varandra och trimma kanterna. Rita linjer med en penna och en kvadrat där fästelementen ska installeras. Det ska vara ett avstånd på 7-10 cm mellan remsorna.
  • Trä- eller metallnålar kan användas. Hål måste borras under dem. Sedan hamras de i en bit, och en andra bit måste sättas in i samma hål ovanifrån. Fästelementen kommer att visa sig vara starka, men för ytterligare förtroende är det inte överflödigt att lägga till lite lim.
  • Stiften måste vara förskjutna. Bänkens stödben måste också säkras med stift. Om sätet har spikats är det lämpligt att ta lite mastik för en lämplig nyans av trä, tillsätt sågspån till det och rör om allt. Den resulterande kompositionen ska smetas med alla områden med anslutningar, och efter torkning behandlas de med sandpapper. Alla element slipas till jämnhet och beläggs med antingen lack eller färg för utomhusbruk.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man fixar de olika delarna av en sådan bänk - varje mästare bestämmer själv. Naturligtvis kommer det att vara svårare att fästa med hjälp av stift än när man använder spik.

En utmärkt bänk utan rygg kan göras av en framgångsrik kombination av material - trä och betongplattor. Vid tillverkning kommer designen att vara mycket enkel, men den kommer att ha ett mer solid utseende. För att bygga det angivna alternativet behöver du:

  • brädor 3, 8 cm tjocka;
  • 12 betongplattor.
Bild
Bild
Bild
Bild

En sådan modell av en bänk är gjord enligt följande

  • Du måste markera alla 2 meter brädor. Det är nödvändigt att dra in från de två ändarna av varje del med 10 och 40 cm. I mitten av brädorna sätter du märken, borra hål i dem.
  • Det är också nödvändigt att markera betongplattorna. Sätt åt sidan ett indrag från överkanten på 7,5 cm, och från höger och vänster - 10 cm. Vid skärningspunkterna sätter du fler märken och borrar hål.
  • Behandla alla träkomponenter i bänken med en antiseptisk lösning, låt dem torka.
  • Gå vidare till montering av bänkstolen. Placera plattorna mellan brädorna, installera M16 -gängstängerna i de förberedda hålen (det borde finnas 4 stycken). Fäst stavarna med brickor och muttrar. Det rekommenderas att vrida dem samtidigt från olika sidor.
  • Behandla träkomponenter med lack.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

På samma sätt kan du göra en originalbänk med rygg. Strukturen kommer att ha ett intressant dekorativt utseende och kommer att dekorera det lokala området.

En mycket stark och hållbar bänk utan rygg är fullt möjligt att montera med en metallprofil. Designen kommer att visa sig vara inte bara slitstark, utan också estetisk, gjord i modern stil. Fundera på hur du kan bygga en sådan bänk själv.

  • Rektangulära delar måste svetsas från metallprofilen. Små hoppare ska svetsas på väggarna på sidorna - brädor vilar senare på dem, som kommer att användas som säten.
  • Det är möjligt att montera en mer avancerad modell med armstöd, ryggstöd, mysiga kuddar. I det här fallet förvandlas det breda sätet till en riktigt bekväm soffa.
Bild
Bild
Bild
Bild

I produktionen är dessa strukturer elementära. Det viktigaste är att köpa metalldelar och träskivor. Dessutom bör hantverkaren vara bekant med svetsmaskinens arbete.

Då kommer bänken (både enkel och bekvämare) att visa sig vara mycket pålitlig.

Hur gör man från stockar?

Det finns olika typer av träbänkar. Olika material används för konstruktion av olika strukturer. Så mycket bra alternativ kan erhållas från en logg. Om du gör en bänk korrekt kommer den att ha ett attraktivt, icke-trivialt utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trädstammar huggna för ålderdom eller markröjning är material som är enkla och enkla att interagera med. Även nybörjare som inte tidigare har stött på de angivna råvarorna kan göra en slitstark och vacker bänk av stockar. I det här fallet, som med allt ovan belyst, är det nödvändigt att först göra en detaljerad ritning av den framtida strukturen som anger måtten. Med alla ritningar till hands kan du börja göra bänken.

  • Först och främst måste stammen som är förberedd för arbete skäras på längden, så att en del visar sig vara större och den andra är mindre. Den tätare delen kommer att användas som sittplats, och den tunnare kommer att bli strukturens baksida.
  • I elementen i den framtida bänken kommer det att vara nödvändigt att göra hål för installation av metallstift.
  • Vid slutmonteringen av bänken måste fästpinnarna drivas in i hålen som görs med en slägga eller hammare.
  • Träkomponenter i den sammansatta strukturen måste behandlas med skyddande och sedan dekorativa (färg eller lack) föreningar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hemlagad pallbänk

Få människor vet, men en vacker och pålitlig bänk kan byggas av vanliga pallar. Ofta uppvisar människor sådana mönster inte bara på de intilliggande tomterna, utan också hemma. Till exempel kan en vackert gjord pallbänk dekorera en loggia eller balkong och till och med en hall. Det viktigaste är att uppmärksamma utformningen av en intressant struktur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tänk på ett av sätten att göra en originalbänk av pallar för placering i trädgården

  • Bänkar av enkla lastpallar kan användas som trädgårdsmöbler. Dessutom är det inte alls nödvändigt att demontera dem för detta. Bara en av delarna kan installeras som säte, och från den andra kan du bygga en rygg. Allt du behöver är noggrant utformade armstöd och ben för stödbenen.
  • En av de förberedda pallarna måste förstärkas vid fästpunkterna genom att sätta in stycken stänger. Efter att ha installerat den senare måste de skruvas med hjälp av självgängande skruvar på båda sidor.
  • Från en stång med en sektion på 100x100 mm ska 4 identiska delar skäras i form av segment 80 cm långa. De måste skruvas i de områden som just har förstärkts ytterligare. Lämna minst 20-25 cm på konstruktionens ben. Fästdon ska förses med längre självgängande skruvar (minst 150 mm).
  • Det är mycket viktigt att bibehålla den idealiska vertikaliteten hos strukturen och lämna lika avstånd för benen. Först då blir sätet plant och stabilt. Om det ens finns de minsta fel i konstruktionens höjd kan du fila de nödvändiga sektionerna lite, men då måste du såga uppifrån så att armstöden också visar sig vara jämna.
  • En annan pall måste skruvas fast på bakbenen och på sidorna - brädor för att fästa armstöden.
  • De sista förbättringarna kvarstod. Du bör ta möbelskumgummi, mantla det med textilier. För ryggen kan du förbereda mjuka kuddar. Om du inte planerade att göra en så bekväm bänk är det tillräckligt att bearbeta trädelarna med en kvarn och måla dem i en vacker färg.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Pallstrukturen är klar. Klart, du har en vacker bänk i loftstil som kommer att locka mycket uppmärksamhet.

Hur bearbetas?

I alla ovan angivna instruktioner, bland de sista punkterna, nämndes bearbetning av trä inte bara med dekorativa utan också med skyddande kompositioner. Faktum är att trä är ett material som inte tolererar kontakt med vatten och fukt dåligt, därför börjar det verkligen försämras och ruttna utan ytterligare bearbetning. Bänkar byggda av naturliga komponenter måste vara belagda med lämpliga föreningar, särskilt om det här är gatu- och sommarstugalternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika blandningar används för att bearbeta träbänkar. Låt oss bekanta oss med de mest relevanta alternativen.

  • Högkvalitativa ogenomskinliga färger i olika färger och nyanser kan helt dölja strukturen i naturligt trä. För bearbetning av trädgårdsmöbler kan kompositioner av olika typer användas, men akrylalternativ är de mest pålitliga och praktiska. Blandningar med en sådan bas bildar en mer hållbar och långvarig beläggning, som kan ha olika färger. Stelning sker i form av en film.
  • Det finns en annan populär komposition - azurblå, som i många avseenden liknar en vanlig lack, men det är det faktiskt inte. Till skillnad från lack, vid användning av produkten i fråga, finns inte en ånggenomsläpplig film kvar på träet - träet fortsätter att "andas" fritt ytterligare. Azure kommer att berika det naturliga materialet med rika, djupa toner. Dessutom penetrerar den angivna produkten fritt in i trästrukturen och skyddar den från att bränna ut under solens strålar, samt från försämring under påverkan av nederbörd.
  • Standard lacker bildar en filmbeläggning på ytan av träkonstruktioner, låt inte fukt och fukt tränga in under den. Produkten kan vara antingen transparent eller med en viss nyans. Det rekommenderas att välja yachtlack för utemöbler, eftersom de håller mycket längre, skyddar mer effektivt och lyser vackert i solen. Färglösa lacker appliceras ofta i kombination med olika impregneringar, till exempel fläckar.
  • Den äldsta lösningen är behandling av träunderlag med oljor. Sådana kompositioner kan lätt tränga in i träkonstruktionernas djup, vilket ger dem vattenavvisande egenskaper, och med detta en attraktiv nyans.

Oftast är golvbeläggningar på bryggor eller nära pooler belagda med oljor, vilket indikerar de höga skyddande funktionerna hos sådana föreningar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Praktiska tips och råd

Låt oss ta en titt på några användbara tips för att göra en träbänk av hög kvalitet på egen hand

  • För att göra en bra bänk måste du noggrant välja det naturliga materialet. Befälhavaren måste se till att träet inte är fuktigt, inte har spår av råta eller mögel. Material av låg kvalitet kan inte användas för att skapa en hållbar och slitstark struktur.
  • Om du vill göra en bärbar bänk är det lämpligt att göra den av lättare material för att bli av med onödiga viktdekorationer. Dimensionerna på sådana produkter får inte heller vara för stora. Den bästa lösningen är en liten och snygg bänk.
  • Om befälhavaren inte tidigare gjorde trädgårdsmöbler med egna händer, är det bättre för honom att använda färdiga diagram och ritningar av bänkar. Endast erfarna hantverkare som tidigare har stött på liknande arbete kan utarbeta exakta och korrekta projekt för alla trädgårdsmöbler.
  • I förberedelsestadiet och fästningen av alla bänkens komponenter är det mycket viktigt att övervaka konstruktionens nivå och jämnhet. Det är bättre att märka och korrigera eventuella misstag direkt, i de första stadierna. Annars måste du justera alla delar under lång tid och försöka justera dem.
  • Om du bara täcker den färdiga bänken med lack, kommer dess yta från detta att få en grov konsistens. För att göra designen helt smidig och snygg måste befälhavaren först belägga den med ett lager lack, vänta tills den torkar. Efter det, med sandpapper, kommer det att vara nödvändigt att bearbeta de resulterande grova områdena. I slutet täcks bänken igen med ett par lager lack.
  • För träbearbetning (både dekorativ och skyddande) bör endast blandningar av hög kvalitet och märken användas. Lyckligtvis är utbudet av sådana formuleringar idag enormt och är i allmänhetens område.
  • Sådana mönster av landbänkar, som är byggda runt ett träd som växer på platsen, är ganska populära. Denna lösning ser väldigt original ut, och det är trevligt att vila under sådana förhållanden. Om en bänk ställs upp runt ett ungt träd måste hantverkaren lämna utrymme för ytterligare tillväxt. Annars, vid något tillfälle, kommer det övervuxna trädet helt enkelt att förstöra trädgårdsmöblerna.
  • Det är lämpligt att tänka noga på utformningen av den framtida strukturen i förväg. För att bänken harmoniskt ska passa in i det lokala områdets omgivning måste den motsvara den. Till exempel, mot bakgrunden av ljusa och färgglada gårdsdekorationer, kommer en mörk gotisk bänk med en åldrande effekt att se konstig ut.

Alla detaljer ska vara i harmoni med varandra och skapa en enda estetisk ensemble.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel

Det finns många alternativ för hur man gör och ordnar en bekväm bänk för ett sommarboende eller heminredning. Här kan befälhavaren släppa sin fantasi och bygga en modell av absolut vilken typ som helst. Ofta ser hemgjorda butiker med genomtänkt design ut som ett riktigt konstverk. Tänk på några framgångsrika hemlagade produkter.

De ursprungliga bänkarna, stiliserade i antiken, ser väldigt ovanliga och rika ut. De kan ha en ojämn baksida av brädor i olika längder, grova linjer och spår av nötning. Det är lämpligt att måla en sådan icke-standardiserad trädgårdsbutik i en mörk nyans, för att behandla den väl med en blank, blank lack. Resultatet är en vacker design, som om den kom från en saga

Bild
Bild

Om du vill sätta på gatan en attraktiv, men minimalistisk träbänk, är det lämpligt att göra den av perfekt plana och tydligt sågade plankor. Den fasthållna designen kan målas i klassiskt vitt. Det är ingen mening att dekorera en sådan butik med ytterligare dekorationer. Det kommer att se strikt ut, men snyggt och modernt

Bild
Bild

En träbänk kan vara multifunktionell. Så från välbearbetat trä kan du bygga en pålitlig struktur med ett fällbart säte, under vilket en nisch är gömd för att lagra olika saker. Detta kan vara en praktisk barnaffär där barnet kan förvara sina favoritleksaker. Naturligtvis kommer tillverkningen av denna design att bli mer komplex och kostsam, men den kommer att klara flera funktioner och helt enkelt dekorera förortsområdet

Bild
Bild
Bild
Bild

En ovanlig och solid bänk kommer att visa sig om dess stöddelar är byggda av 2 tjocka och starka stubbar. Mellan dem kan du installera ett träsäte och ryggstöd, som ser lite orörda ut, har ojämna linjer och en uttalad trästruktur. Konstruktionen kommer att visa sig vara otroligt stark och hållbar

Det kan målas i din favoritfärg för att dekorera det lokala området.

Rekommenderad: