Mulching Jordgubbar: Hur Man Mulkar Dem På Hösten? Kan Jag Göra Detta Med Färskt Sågspån Och Halm? Den Bästa Mulch För Vintern

Innehållsförteckning:

Video: Mulching Jordgubbar: Hur Man Mulkar Dem På Hösten? Kan Jag Göra Detta Med Färskt Sågspån Och Halm? Den Bästa Mulch För Vintern

Video: Mulching Jordgubbar: Hur Man Mulkar Dem På Hösten? Kan Jag Göra Detta Med Färskt Sågspån Och Halm? Den Bästa Mulch För Vintern
Video: Gångar av HALM - Såhär gör jag enkla gångar i min trädgård med tidningspapper och halm 2024, April
Mulching Jordgubbar: Hur Man Mulkar Dem På Hösten? Kan Jag Göra Detta Med Färskt Sågspån Och Halm? Den Bästa Mulch För Vintern
Mulching Jordgubbar: Hur Man Mulkar Dem På Hösten? Kan Jag Göra Detta Med Färskt Sågspån Och Halm? Den Bästa Mulch För Vintern
Anonim

Varje trädgårdsmästare och sommarboende som respekterar sig själv försöker nödvändigtvis se till att bärens drottning - jordgubbar - mår bra på sin webbplats. Men kulturen är ganska nyckfull och kräver ytterligare uppmärksamhet.

I publikationen kommer vi att berätta allt om mulching av denna bärväxt: vilka material är lämpliga för detta, inom vilken tidsram dessa aktiviteter utförs för att slutligen få en skörd utan motstycke

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Kompostering - en sådan agroteknisk teknik som gör att du kan täcka växter. Mulching jordgubbar görs både med organiska material (halm, hö, kompostkomposition, humus och andra) och oorganiska (plastfolie, agrofiber, takmaterial, till och med kartong och andra material). Välj en grund för mulch, baserat på deras förmågor och omständigheter. Under ett sådant skydd är busken inte bara skyddad mot frost, organisk mulch skapar till exempel bra förutsättningar för att förbättra jordens struktur, vilket är mycket viktigt, särskilt för öppen mark.

Erfarna trädgårdsmästare mulch trädgård jordgubbar buskar även när de planterar . Efter ett sådant mottagande, med tiden, blir jorden under växterna lösare och mer bördig, chanserna att få stora bär av hög kvalitet ökar betydligt. Fördelen är att mulch förhindrar att jorden överhettas och skyddar jorden från att torka ut, förhindrar att ogräs utvecklas på jordgubbsplantagen. Efter att ha utfört mulching i rätt tid kommer du inte att ogilla grödan så ofta och ständigt lossa jorden.

Men det viktigaste är att trädgårds jordgubbar får god immunitet, och även efter regn faller ogräs inte ihop med det. Låt oss ta reda på det ytterligare när det fortfarande är nödvändigt att täcka jordgubbsbuskar?

Bild
Bild
Bild
Bild

Tidpunkt

Enligt erfarenheten från dem som länge har ägnat sig åt odling av jordgubbar hemma, görs mulchning av denna gröda två gånger om året

  • Detta inträffar på våren när äggstockarna dyker upp. Således är peduncles inte i kontakt med marken. Mulch lämnas till slutet av sommaren, tills det sista bären plockas från buskarna.
  • På hösten (runt slutet av oktober) mults jordgubbar igen. Detta görs redan mer för att skapa skydd för växten för vintern. Mulchlagret skördas tidigt på våren när grödan blir levande.

Förresten, inte alla material är lämpliga för bärets höst-vinterskydd. För detta evenemang är följande mer relevanta:

  • torra löv;
  • nålar;
  • sugrör;
  • hö;
  • klippa gräs.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mulching under denna period utförs i ett tjockt lager, men det är inte så mycket buskarna som de täcker, eftersom de sprider mulchen i gången och runt buskarna . Om processen utförs på detta sätt är mulching effektiv. Oavsett tid på året när denna agrotekniska händelse genomförs (vår eller höst) måste både växten och jorden vara förberedd för detta. Ta bort torra löv från buskarna, bli av med överflödiga antenner och tillväxt. På en jordgubbsodling är det lämpligt att ogräs, ta bort ogräs. Den lossna jorden måste vattnas, matas med säsongsgödsel och först därefter mullas. Valet av material är ett separat ämne.

Definitivt kommer knappast någon att svara på frågan: vad är det bästa sättet att täcka jordgubbar? Varje material är bra på sitt eget sätt, och här måste du fokusera på den typ av jord som jordgubbarna växer på, även ta hänsyn till mångfalden av kultur och det område av plantagen som upptas. Den organiska sammansättningen av mulch är bra för jorden genom att den berikar den med användbara element, vilket ökar fruktsamheten. Men organiskt material, som gradvis bryts ned, förvandlas till jord. Oorganiska material kan inte ge ytterligare mat till jorden, men de är hållbara vid användning. Låt oss titta närmare på fördelarna och nackdelarna med olika kompositioner av mulch och ta reda på vad du ska göra det av.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över oorganiska material

En mängd olika material kan tjäna som grund för oorganisk mulch.

Svart polyetenfilm (tjocklek minst 30 mikron)

Denna film används oftast av trädgårdsmästare från oorganiska material för mulching av jordgubbar .… Bland fördelarna med ett sådant skydd är att filmen behåller fukt väl, inte låter ogräs stiga, hindrar antenner från att rota, genererar värme, och detta gör det möjligt att få en gröda lite tidigare än vanligt. Men den här filmen används endast för vårmullning. På vintern kan hon inte skydda buskarna i frost och svår kyla.

Dessutom kan rötterna ruttna under den, eftersom den har dåligt luftutbyte. Tja, ytterligare en minus - droppbevattning behövs för det, och detta är extra arbete och kostnader för trädgårdsmästaren. Som regel mullas unga jordgubbsplantningar med svart polyeten. Dessutom sträcker de först filmen och gör sedan tvärsnittsslitsar i den för uttag. Hål grävs genom dessa slitsar och en ung jordgubbsskott planteras. Säkra filmen med ett tungt föremål eller en speciell hårnål.

Bild
Bild

Agrofibre (svart spunbond)

Detta material är dyrare än svart plastfolie, men är ändå mycket populärt bland trädgårdsmästare . Agrofibre behåller fukt och temperatur, är hållbart och lätt att använda i trädgården. Genom det kan du vattna och gödsla växter. Tekniken för att lägga den på sängarna är densamma som för den svarta filmen. Och för att jordgubbarnas groddars rötter inte ska förstöras rekommenderas det att periodiskt höja agrofibrerna runt kanterna och ge ventilation.

Bild
Bild

Kokosfiber (mulchagram)

Detta material är mycket dyrt, men på grund av dess naturliga sammansättning används det i stor utsträckning både inom trädgårdsodling och inomhusodling . Kokosfibrer är inte kemiskt impregnerade, det finns inget lim eller färg, den består helt och hållet av naturliga ingredienser som sönderfaller med tiden och förbättrar markstrukturen. Påverkar inte jordens surhet, vilket jämförs positivt även med organisk mulch.

Mulchagram skyddar rötterna perfekt från extrema temperaturer, hindrar dem från att torka ut och skyddar jorden från utmattning och vittring. Den läggs på stigar och gör rundade hål där jordgubbar groddar planteras. Genom dessa hål sker vården av buskarna.

Bild
Bild

Kartong

Mulching med kartong är endast lämpligt för våren och sommaren, men för vintern rekommenderas det att ersätta det med ett annat material, eftersom gnagare gillar att vila under kartong och andra skadedjur av jordgubbsplantager som denna plats . Och till våren, fyll på kartonger eller specialtjockt papper för förpackning och mulch framtida jordgubbsbäddar. Kartong eller pappersark läggs med en överlappning, sedan är de täckta med ett ganska tjockt jordlag (inom 10 centimeter) och i denna form kostar mulch 6-7 dagar.

Därefter görs hål i ett sådant skydd med hjälp av en trädgårdsspackel eller en byggspackel, och en rosett av en ung skott planteras. Vattna bara busken själv, fukta inte gången för att inte mjukna kartongen. När de unga buskarna tar över kan mulken dessutom förstärkas med organiska föreningar från hö, halm, klippt gräs. Denna kombinationsbädden skyddar jordgubbsbuskarna perfekt från värmen och ger fukt runt växterna.

Som du kan se är tekniken för att lägga oorganisk mulch nästan densamma för alla liknande material. Överväg ytterligare mulching med organiska föreningar, som är lättare att extrahera och inte kräver extra kostnader.

Bild
Bild

Organisk

Oavsett hur bra oorganiska material det är, kommer det inte att vara möjligt att odla jordgubbar ordentligt utan organisk mulching, eftersom ett sådant lager inte bara täcker sängar och buskar, utan också ger näring åt växter och jord, och skyddar också mot sjukdomar och skadedjur.

Organiskt material kan erhållas även från ringblommor som växer i närheten, även från klippt gräs, kottar eller hö och halm. Det viktigaste är att lägga ett sådant lager under busken, i gången och skapa gynnsamma förhållanden, inte bara mot frysning, utan också för utveckling.

Kottar

Om dina jordgubbsplantager ligger nära en granskog eller tallskog, använd sedan kottar som mulch . Detta lager är hållbart, kottarna ruttnar länge, så lägg dem runt buskarna.

Förutom att de kommer att fungera som skydd för växter från dåligt väder, kommer kottarna att bevara jordens fuktighet och ge sängarna en prydnad och dekorativ effekt.

Bild
Bild

Barrträd

Nålarna är lämpliga för mulching av jordgubbar på våren och hösten. D För mulch är inte bara barrträd, utan också tallnålar, liksom tunna kvistar och till och med barken av barrträd lämpliga … Allt detta kan snabbt ruttna, vilket gör att jorden lossnar. Dessutom är barrträ en utmärkt mat för jorden och skydd mot gråröta och andra skadedjur. Lägg ett sådant lager till en höjd av 3-6 cm. Barrträdsmullning kommer att vara ett pålitligt skydd för jordgubbar från att frysa på vintern.

Det finns en nyans som trädgårdsmästare bör vara medvetna om när de odlar trädgårdsjordgubbar på jordar med hög syra . Barrträdsmjölk oxiderar jorden ännu mer när den sönderfaller, så applicera försiktigt och blanda med aska om det behövs.

Bild
Bild

Låglands torv

Denna komposition med en porös struktur behåller perfekt fukt, "fungerar" i rätt riktning vid överhettning eller hypotermi, tillåter inte ogräs att växa. Torvmullning är särskilt användbart på lerjord. Med tiden kommer kompositionen att berika sådan jord med användbara element och göra den mer luftig.

Och om du multer sandjorden med torv blir det mer fuktkrävande och löst. Det är låglandstorv som används som mulch; hästtorv kan ge en tät skorpa genom vilken vatten inte kommer att sippra väl. Dessutom ökar ridkompositionen jordens surhet.

Bild
Bild

Halm och hö

Sugrör är mest populär bland trädgårdsmästare bland organiska komponenter som används som mulch. För det första är det ett tillgängligt material, och för det andra är ett halmskydd idealiskt för växter och jord: det hindrar inte att fukt passerar in i marken och låter det inte avdunsta, reflekterar solens strålar. Dessutom låter halmskiktet bären hålla sig rena även efter kraftigt regn. Och vad skönt det är att plocka rena frukter. Så fyll på torrt halm, bred det runt buskarna i ett ganska tjockt lager (upp till 15 cm kan du säkert sprida det, med tiden kommer mulken att sätta sig lite).

Men du måste veta att halm som täckmaterial är perfekt för mulch, men det kan inte ge jorden rätt näring, eftersom det inte är rikt på användbara element. Dessutom drar halm ut kväve ur jorden, så det är bättre att blanda det med ruttnat gödsel eller kompostkomposition och mulch. Och eftersom olika gnagare gillar att bygga sina minkar i halm, rekommenderas det inte under höst-vinterperioden att använda det som grund för mulch. Tvärtom, på hösten, vid rengöring av platsen, försöker de noggrant bli av med halmrester.

När det gäller hö är det mer näringsrikt för mark och växter än halm, men det sönderfaller snabbt. Hö läggs vanligtvis i ett lager på upp till 10 centimeter, om det görs högre, kan de nedre lagren ruttna, vilket kommer att påverka kulturen negativt . Alla som använder hö som mulch försöker byta lager oftare (en gång var 15: e dag), det vill säga det fungerar mer som en tillfällig utfodring. Dessutom är det mer krångel med sådant material: det rekommenderas att piska höet innan det läggs för att bli av med ogräsfrön och sedan suga det i vatten och torka det i solen.

Bild
Bild

Humus och kompost

Dessa material fungerar som ett bra skydd för jordgubbsbuskar från överhettning och nedkylning och förhindrar att jorden torkar ut . Sådana organiska material är också en utmärkt matning för jordgubbar: dessa kompositioner hjälper till att förbättra jordens struktur och utgör ett hinder för utvecklingen av patogen mikroflora.

Men en sådan mörk mulch höjer jordens temperatur, och om produktionen var oregelbunden kan humus och kompost infektera jorden med ogräs och sjukdomar. Om du ändå bestämmer dig för att täcka med dessa föreningar, måste skiktet ständigt uppdateras - jordmikroorganismer bearbetar denna kompost ganska snabbt.

Bild
Bild

Sågspån och spån

Färskt spån och sågspån ser estetiskt tilltalande ut i trädgården . Detta är en bra reflektor av solljus, dessutom behåller sådant material också fukt väl, tillåter inte sniglar och sniglar att "hysa" i gångarna och tillåter inte ogräs att växa. Man tror att sågspån och spån klarar dessa uppgifter ännu bättre än hö- och halmskum. Men i sågspån älskar olika skadliga insekter att skapa sina bon. Sågspån bryter också ut jorden och tar upp kväve.

Därför är det bättre att mata växterna med kvävegödsel eller använda gammalt sågspån, men ruttnat, innan du sprider sängarna med dem. I denna serie är trädgårdspåner det mer hållbara och pålitliga mulchmaterialet. Du kan strö det på buskar med ett lager på 6-7 cm (för flis är det bättre att ta tallbark eller lärkbark). Endast sådan mulch måste vattnas ofta, eftersom den inte behåller fukten väl. Tänk på att jorden under är komprimerad, vilket inte är helt fördelaktigt för jordgubbsbuskar, som gillar lös jord.

Det är svårt att ta bort trädgårdsflis från sängarna, men det tjänar länge och ger bären ett attraktivt utseende.

Bild
Bild

Ogräs och gräsklippning

Ogräs och gräs som klippts från gräsmattan är en värdig konkurrent till hö när man mullar jordgubbar

  • gröna sönderdelas snabbt och ger näring till buskar,
  • det är lätt att hitta (ogräs används dock utan rotsystem och utsädesdel).
  • inga problem när du staplar denna råvara. Men gräset ska förtorkas så att det inte ruttnar. Baserat på dessa överväganden är denna mulch endast lämplig för sommaren. Under regn och snö kommer det att vara irrelevant.

Lägg ut det i samma lager (6-7 cm) som höet, och byt lagret på samma sätt efter 2 veckor. Det finns ett plus i ett sådant skydd på sommaren: efter mulching kan buskarna inte vattnas på minst en vecka.

Bild
Bild

Fallna löv

På hösten finns det tillräckligt av detta slag i vilken trädgård som helst, så många fallna löv används för mulching av jordgubbar . Denna sammansättning är inte särskilt näringsrik, men ruttnar snabbt och förbättrar markstrukturen. Även den tätaste jorden, som ligger under lövverket, ökar efter en stund dess luft- och vattenpermeabilitetsegenskaper.

Fallna löv läggs ut i 4-5 cm. Ett sådant lager kommer att hjälpa till i torrt väder, men under en regnig sommar kommer det bara att orsaka problem: lövverket börjar ruttna, varför det finns risk för att infektera växter med olika sjukdomar. Och sedan avger aspblad, ek- och nötslövverk, pilgrenar tanniner, som har en nedslående effekt på trädgårdsgubbar.

Bild
Bild

Strimlat gräs

Strimlat gräs ruttnar snabbare, så hacka om möjligt gräset - åtminstone det som finns kvar, säg efter att ha klippt gräsmattan . Det kommer att ge ytterligare näring till jorden och skydda den från att torka ut, och kommer också att fungera som ett skyddande lager för bären (förhindrar att de rör vid marken). Detta är ett bra alternativ för vår / sommar mulching av jordgubbar.

Bild
Bild

Användbara tips

För att inte skada jordgubbsbuskar vid mulching bör du följa följande rekommendationer:

  • Övervaka tjockleken på det organiska lagret. Det bör inte vara högre än 10 centimeter om mulching görs på lätta jordar. På en tätare jord bör denna tjocklek vara 2-5 cm mindre, och på en leryta, lägg det organiska materialet i 2 cm totalt. Om du inte följer dessa regler och lägger till mer mulch, då med kraftigt regn eller överdriven vattning i en sådan miljö kommer sniglar att skilja sig, rotsystemet kan ruttna.
  • Observera villkoren för mulching 2 gånger om året: på våren och hösten. I det senare fallet görs detta efter att skörden är klar.
  • Täckningen måste vara lämplig för säsongen. På sommaren är det bättre att täcka med organiska råvaror eller film. Ovävt tyg är också lämpligt. Men på vintern behövs bra organiskt material, som kommer att ruttna och tillåta fukt att absorberas väl i jorden på våren.

Följ reglerna för att förbereda jorden före mulching. Det är nödvändigt att lossa platsen och bli av med ogräset.

Rekommenderad: