Hur Lagrar Man Morötter Hemma? Rätt Förvaring I Lägenheten Och I Huset. Var är Det Bättre Att Förvara Det På Vintern?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Lagrar Man Morötter Hemma? Rätt Förvaring I Lägenheten Och I Huset. Var är Det Bättre Att Förvara Det På Vintern?

Video: Hur Lagrar Man Morötter Hemma? Rätt Förvaring I Lägenheten Och I Huset. Var är Det Bättre Att Förvara Det På Vintern?
Video: Övervintra morötter - TRE sätt för dig att spara morötterna över vintern 2024, April
Hur Lagrar Man Morötter Hemma? Rätt Förvaring I Lägenheten Och I Huset. Var är Det Bättre Att Förvara Det På Vintern?
Hur Lagrar Man Morötter Hemma? Rätt Förvaring I Lägenheten Och I Huset. Var är Det Bättre Att Förvara Det På Vintern?
Anonim

Knappast kommer någon att tvivla på fördelarna med morötter. Denna läckra och friska grönsak används för matlagning nästan varje dag. Det är svårt att göra den första eller andra kursen utan den. Morötter är ett utmärkt komplement till sallader, de fungerar som en av huvudkomponenterna i grönsaksgrytor, de används för saftning och bakning. Samtidigt vet många stadsbor, som inte har rymliga svala källare, inte var och hur man bäst ska behålla denna vitamingrönsak så att den behåller alla sina näringskomponenter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förhållanden, temperatur och tidpunkt

Efter att ha odlat en bra skörd av morötter i sin sommarstuga, försöker många bevara den till nästa år hemma. Det är viktigt att förstå att inte bara lagringsplatsen spelar roll, utan också tidpunkten för skörden, under vilka förhållanden . Dessutom bör du vara medveten om att inte alla sorter kommer att bevaras väl även när optimala förutsättningar skapas för dem.

För förvaring i urbana lägenheter är exemplar med en konformad form, upp till 20 cm långa lämpliga. Morötter över 20 cm i form av en cylinder ska ätas omedelbart och inte väljas för långtidsförvaring, eftersom roten grödorna börjar snart försämras. Det rekommenderas att välja sorterna "Red Giant", "Queen of Autumn", "Shantane", "Moscow Winter" och andra som de mest lämpliga alternativen . Det är lämpligt att separera morötter i olika storlekar och vikter - detta gäller både grönsaker tagna från trädgården och köpta i affären.

Det är bättre att skicka en rotfrukter som inte väger mer än 150 gram för lagring, eftersom det är en sådan morot som anses vara den mest saftiga och goda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skörda före den första frosten . För mittfältet inträffar denna period vanligtvis i september. Om du hoppar över den här tiden kan morötterna frysas och dess frukter kommer att förändra smaken, de kommer att få en bitterhet. Dessutom kommer en sådan gröda att lagras mycket sämre.

För skörd är det bättre att välja en torr, solig och fin dag . Du ska inte dra ut moroten vid toppen, troligtvis kommer den att förbli i marken, och bara topparna kommer att vara i din hand. För att dra ut det, är det lämpligt att gräva i marken med en höjd eller spade, lyfta jorden något och sedan försiktigt dra grönsaken vid de gröna topparna.

Bild
Bild

Under dagen ackumuleras grönsaker socker, på kvällen börjar de konsumera det. Det är på kvällen som det är bättre att börja skörda - detta gör att du kan få sötare frukter.

Efter att ha grävt upp morötterna måste du klippa av topparna och lämna 2-3 cm gröna . När grönsakerna är utspridda på trädgårdsbädden och lämna dem tills de torkar ut. Om grödan skördas under dagen är det lämpligt att välja en torkplats där solens strålar inte faller på den. Vid dåligt väder överförs rötterna till ett torrt rum eller en plats och lämnas där i ett par timmar.

Bild
Bild

Träning

Efter skörd sker ytterligare förberedelse av grönsaker direkt för lagring. Genom att ge långsiktig lagring av morötter kan du klippa av huvudet, liksom tunna svansar av grönsaken, eftersom det är de som börjar ruttna först . Efter att ha gjort en sådan manipulation bör du vänta lite längre tills skivorna torkar.

Många vet inte om det är värt att tvätta morötter när de skickar dem till förvaring eller inte. Enligt erfarna trädgårdsmästare är detta inte värt att göra. Rotgrödor rengörs helt enkelt från marken utan att använda vatten . Det är viktigt att inte skada skalet vid skalning, annars leder det till snabb skada på rotgrödorna. Efter att ha rensat grödan placeras frukterna på en sval plats i en dag så att de ligger ner. Men även tvättade morötter kan hålla länge om du lägger dem i kylskåpet.

Bild
Bild

De rotgrödor som framställts på detta sätt bör sorteras ytterligare . Det är nödvändigt att noggrant granska skörden och separat avsätta prover med defekter, sprickor. Och du bör också välja de frukter som skars med en spade medan du grävde. Alla utvalda exemplar används för bearbetning, de läggs inte för långtidsförvaring.

Rotfärg spelar också en roll . Det är lämpligt att välja ljusa rotfrukter, eftersom de innehåller den största mängden användbara komponenter. Det är nödvändigt att inspektera alla exemplar och välja alternativ utan fläckar eller prickar. Du bör också ta bort grönsaker med gröna fläckar, eftersom de vanligtvis smakar bittert.

Förekomsten av långa vener-trådar indikerar förekomsten av parasiter, därför bör sådana rotgrödor inte ätas.

Bild
Bild

Bästa lagringsalternativen

För att njuta av saftiga vitaminmorötter på vintern måste du veta under vilka förhållanden du vill ha dem i lägenheten och hur du gör det korrekt. Om du håller skörden hemma, i ett uppvärmt rum, börjar frukterna efter några dagar bli slöa . Valet av en lämplig plats och skapandet av optimala förhållanden kommer att förlänga hållbarheten för den skördade grödan.

De som bor utanför staden har möjlighet att lagra sina grödor direkt i trädgården . Ett sådant okomplicerat jordalternativ gör att du kan bevara rotgrödor fram till maj. För att göra detta behöver du inte gräva upp rötter, förbered dem för ytterligare lagring. Morötter lämnas helt enkelt i sängarna, och på våren gräver de ut kopior och använder dem till mat. För att bevara skörden till våren bör du noggrant skära topparna på hösten, strö över sängen med sand eller täck den med en film och strö sedan sågspån, torv eller humus.

Bild
Bild

Med denna lagringsmetod kommer alla användbara komponenter att bevaras i frukterna, de kommer inte att ruttna eller frysa. Men det kommer inte att vara möjligt att använda morötter som är täckta på detta sätt för matlagning under vinterperioden, eftersom det inte rekommenderas att öppna det.

Invånare i flervåningshus kan inte skryta med att ha en källare eller källare. Lämpliga platser för förvaring av grönsaker kan vara:

  • skafferi;
  • balkong;
  • loggia;
  • kyl och frys;
  • garage.

De skördade rotfrukterna kan förvaras på olika platser. Genom att använda rekommendationerna kan du bevara saftiga morötter med bevarandet av näringsämnen under lång tid.

Bild
Bild

I kylskåpet

Vid förvaring av den skördade grödan i kylskåp rekommenderas att tvätta rötterna väl med en svamp eller en styv borste . Låt sedan grönsakerna torka. Efter det måste du klippa av ändarna från båda sidor från varje rotgröda och vänta tills skivorna torkar.

Därefter läggs de förberedda rötterna i plastpåsar, luft släpps ut från dem och knyts . För större tillförlitlighet kan du ta ett annat paket genom att lägga dem över det första. Grönsaker som är beredda på detta sätt läggs i en behållare och skickas till facket längst ner i kylskåpet. Efter ett tag börjar kondens bildas inuti påsarna, men snart försvinner det.

Bild
Bild

Vanligtvis får hela rotfrukterna förvaras på grönsakshyllan. I det här fallet är det värt att ha hackade frukter i frysen, så de tar mycket mindre plats.

Innan morötter läggs i frysen måste de tvättas och torkas helt. Efter det rekommenderas att hugga frukterna, skära dem i vilken form som helst eller helt enkelt riva dem med ett rivjärn. För förvaring, välj behållare som passar storleken på pallen i frysen, eller bara vanliga påsar med dragkedja.

I den förberedda behållaren läggs de hackade morötterna vidare, luft släpps ut från förpackningarna, sedan läggs de snyggt och kompakt ut . Hackade rotfrukter kan förvaras i frysen i 6 månader eller mer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid rumstemperatur

Den skördade grödan rekommenderas inte att förvaras obearbetad bara i rummet, annars måste en sådan morot helt enkelt slängas efter 3-4 veckor. För att hålla rotfrukterna i rumstemperatur rekommenderas att de beläggs med en krita- eller lerlösning.

För att förbereda den nödvändiga produkten måste du ta leran och späda ut den med vatten, så att den får en krämig konsistens. Efter tillagning bör du växelvis sänka grönsakerna i massan, sprida ut dem till torkning och sedan lägga dem på en mörk plats, till exempel under sängen.

Dessutom används en 30% kritlösning för att spraya morötterna . Vid bearbetning av 10 kg rotfrukter, tillsätt 100 ml av en kalklösning. Därefter torkas hela grödan och läggs i lådor. Grönsakerna strös sedan med sand och behållaren skickas till en sval plats för ytterligare förvaring.

Bild
Bild

På balkongen

En loggia eller balkong kan vara en lämplig plats för att säkerställa säkerheten för den skördade grödan. Samtidigt kan du hålla rotfrukter både på en oisolerad och på en isolerad balkong.

Det valda utrymmet är det bästa alternativet till källaren . För att hålla dina grönsaker bättre är det viktigt att skapa optimala förutsättningar för dem. En av de viktiga parametrarna är att upprätthålla den erforderliga temperaturen. Det ska inte vara högre än +2 grader.

För förvaring av grönsaker kan en låda, panna, burk, paket användas.

Bild
Bild

Att hålla rotfrukter färska tillåter deras innehåll i sågspån, samt sand- eller lerlösning

Om grönsaker kommer att finnas på en oisolerad balkong måste de vara täckta, skydda dem från solen eller damm, och också skyddade från fåglar som vill äta dem. Detta gör att du kan behålla de skördade grönsakerna där nästan till början av allvarligt kallt väder, varefter skörden överförs till rummet.

Men om balkongen eller loggian är inglasad kan grönsaker lagras här även i frostigt väder

Bild
Bild

I skafferiet

Vanligtvis är lufttemperaturen i garderoben lägre än i vardagsrummet, eftersom solen praktiskt taget inte tittar dit och ljuset sällan kommer in. Tack vare detta kommer grödan att lagras bättre här än i rummet.

Om det finns hyllor sprids säckväv på dem och grönsaker hälls . För att bevara grödan rekommenderas att bearbeta den med lera, eller använda en kalklösning.

Grönsaker bör inspekteras regelbundet och frukter som visar tecken på röta bör tas bort.

Bild
Bild

Istället för hyllor kan du också använda lådor som är vertikalt arrangerade och strös med sand. Detta säkerställer den nödvändiga luftfuktigheten och ventilationen.

Förutom dessa metoder och förvaringsplatser kommer konserveringsgrönsaker att hjälpa till att bevara skörden . Du kan göra en kryddig eller kryddig aptitretare av morötter, marinera den, göra den i tomatsås eller vegetabilisk olja. Vissa grönsaker kan användas för att göra såser eller grönsaksjuicer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga problem

Många hemmafruar, även om de följer alla rekommendationer, står inför olika lagringsproblem, eftersom grödan fortfarande börjar försämras

  • Frysning av grödan . Om grönsaker finns på en öppen balkong kan en kraftig temperaturförändring leda till frysning av enskilda exemplar. Med en liten temperaturminskning till 2-3 grader frost bör rötterna isoleras med gamla filtar och filt. Vid svår frost förs boxarna in i rummet, där de ligger tills vädret är lämpligt. Det rekommenderas inte att hålla dem varma länge så att grönsakerna inte överhettas.
  • Groning . Detta kan bero på tillväxtpunkten kvar på huvudet. Vid groddar måste morötter beskäras igen.
  • Mögeltillväxt . Regelbunden inspektion av grödan minskar sannolikheten för mögel, men om detta händer är det nödvändigt att ta bort de ruttna exemplaren och fylla resten av rotgrödorna med en blandning av träaska och sand. Om grönsakerna började ruttna massor bör du reda ut dem, tvätta och ta bort platser med defekter. Därefter rivas morötterna, viks i en påse och skickas till frysen för ytterligare förvaring.
  • Utseendet på vissnade rotgrödor . Detta kan hända på grund av otillräcklig luftfuktighet i rummet. För att undvika detta rekommenderas att täcka behållaren med en tjock trasa. Dessutom kommer att lösa detta problem genom att svepa rotgrödor med plastfolie eller ordna hinkar med vatten.

Efterlevnad av dessa rekommendationer kommer att spara grödan och avsevärt minska förstörelse och förfall.

Rekommenderad: