Reparera Jordgubbar Och Jordgubbar (41 Bilder): Vad Betyder Det? Olika Sorter. Ger Hon Mustasch? Varför Blommar Inte Trädgårdsgubben En Andra Gång?

Innehållsförteckning:

Video: Reparera Jordgubbar Och Jordgubbar (41 Bilder): Vad Betyder Det? Olika Sorter. Ger Hon Mustasch? Varför Blommar Inte Trädgårdsgubben En Andra Gång?

Video: Reparera Jordgubbar Och Jordgubbar (41 Bilder): Vad Betyder Det? Olika Sorter. Ger Hon Mustasch? Varför Blommar Inte Trädgårdsgubben En Andra Gång?
Video: Проведем эксперимент 2024, April
Reparera Jordgubbar Och Jordgubbar (41 Bilder): Vad Betyder Det? Olika Sorter. Ger Hon Mustasch? Varför Blommar Inte Trädgårdsgubben En Andra Gång?
Reparera Jordgubbar Och Jordgubbar (41 Bilder): Vad Betyder Det? Olika Sorter. Ger Hon Mustasch? Varför Blommar Inte Trädgårdsgubben En Andra Gång?
Anonim

Under de senaste åren har remontant jordgubbssorter blivit allt mer populära bland trädgårdsmästare. Detta är inte förvånande, eftersom det ger en skörd av läckra saftiga bär två till tre gånger per säsong. Idag kommer vi att ge en detaljerad beskrivning av denna kultur, prata om dess fördelar och nackdelar, de bästa sorterna, liksom reglerna för plantering och vård.

Bild
Bild

Vad det är?

Återstående avser vissa grödors förmåga att blomma och ge flera gånger per säsong. En tid efter avslutad första fruktbildning bildas blomknoppar på grenarna igen, och den andra etappen av växtsäsongen börjar . Det är möjligt att odla remontanta jordgubbar inte bara i öppna områden, utan också i växthus och till och med på en fönsterbräda.

Bild
Bild

De flesta sorterna tillhör gruppen storfrukter: med en massa bär från 60 till 100 g . I det här fallet bildas bären inte bara på föräldrarna, utan också på unga växter. Men nästa år har många sorter mindre frukter. Dessutom åldras remontanta buskar snabbt.

Bild
Bild

Det är därför erfarna trädgårdsmästare kombinerar både remontant och traditionella sorter på plantagen - detta gör att du kan uppnå konstant frukt under hela säsongen.

Fördelar och nackdelar

I traditionella jordgubbar knyts generativa knoppar i slutet av augusti, därför börjar bildandet av bär under första halvan av sommaren nästa säsong. Således minskar dagsljuset i utvecklingsprocessen. Dessa växter klassificeras som korta dagsljus (KSD).

Knoppning hos remontanta arter sker annorlunda

  • Kontinuerlig - denna jordgubbe klassificeras som neutrala dagsljus (NDL).
  • Vågliknande - fruiting sker två till tre gånger under växtsäsongen beroende på den ökande belysningsnivån. Följaktligen klassificeras sådana växter som långa dagsljus (LDS).
Bild
Bild

Jordgubbar NSD har många fördelar jämfört med traditionella trädgårdsjordgubbar och andra remontanter . Dessa buskar ger en rik skörd flera gånger om året, och bären växer stora, saftiga och mycket söta. Plusserna med jordgubbs DSD inkluderar möjligheten att justera skörden. Till exempel, om du tar bort alla peduncles vid en tidig våg, kan du öka fruiting avsevärt på nästa våg i slutet av sommaren.

Bild
Bild

Emellertid spenderar växande växter för mycket energi på att bilda frukt och få dem att bli mogna, så trädgårdsbädden kräver ständig föryngring och förnyelse.

Frågan om vilken trädgårdsgubbe som är att föredra: vanlig eller remontant är kontroversiell och har inget entydigt svar . Långsiktig frukt kräver noggrann vård av grödor: tidig befruktning, bevattning och förnyelse av gamla buskar. Dessutom kräver sådana buskar obligatoriskt skydd för vintern, annars är det hög risk för frysning och död av peduncles. Det är därför traditionella sorter odlas i de flesta av vårt land. Detta är särskilt bekvämt för ägare av sommarstugor, som på grund av sin upptagenhet kan ta hand om bärväxten bara på helgerna och under semestrar.

Bild
Bild

Typer och sorter

Alla remontanter av jordgubbar är indelade i tre grupper

Skägglös - vanligtvis storfruktiga hybrider, reproduceras genom att dela busken eller med frön.

Bild
Bild

Littlesaya - ger ett minimum av mustasch, som regel bara under det första levnadsåret.

Bild
Bild

Whiskered - Det multipliceras snabbt med vegetativa metoder, men för full fruktning krävs att alla dotteruttag tas bort i tid.

Bild
Bild

Bland de vanligaste typerna av remontanterande jordgubbar utmärks följande

" Elizabeth II " - en storfruktig växt med höga säljbara och exceptionella smakegenskaper. I de södra regionerna, där vårvärmen kommer tidigt, kan den första skörden skördas i slutet av våren. Den genomsnittliga fruktvikten är 50-60 g, när den odlas under gynnsamma förhållanden växer vissa exemplar upp till 110 g.

Bild
Bild

" Grandian F1 " - en hybridvariant av den första generationen, ger saftiga bär som väger 30-50 g. Söt smak, med muskatnötarom, saftigt men fast kött. Liksom alla hybrider är den resistent mot svamp- och bakteriesjukdomar och ökad produktivitet. Varje vuxen växt kan utveckla upp till 20 bär med en totalvikt på upp till 1,5 kg.

Bild
Bild

" Moskvas delikatess " - liten fruktsort med kraftfulla buskar. Storleken på en frukt är 15–20 g. Sorten är populär på grund av sin ovanliga eftersmak med uttalade körsbärsnoter.

Bild
Bild

Jordgubbar är opretentiösa, tål frost och långvarig torka väl.

" Diamant "- storfruktsort med spridande buskar. Det är optimalt för områden där det är möjligt att ta mycket plats under bären, eftersom växterna börjar släppa en mustasch i skeden av den aktiva fasen av bärens äggstock. Frukterna är ljusröda, håller kvalitet och kan förvaras länge. Men för många sommarboende är detta snarare en nackdel, eftersom bärens densitet inte ger den förväntade mjukheten när den äts färsk.

Bild
Bild

" Albion "- en hybrid, växten sätter de första frukterna redan ett år efter plantering. Fruktoppar uppstår under det sista decenniet i maj, början av juli, det sista decenniet i augusti och mitten av oktober. Det är en mycket produktiv gröda och är resistent mot torka och svampinfektioner som gråmögel och antraknos. Varje buske kan mogna från 500 g till 2 kg läckra bär.

Bild
Bild

" Ostara " - sorten kännetecknas av anspråkslös vård, i kombination med hög produktivitet. Växten ger ett stort antal peduncles, den allra första frukten inträffar under första halvan av juni. Bären är stora, väger 20–25 g, men den andra grödan är vanligtvis mindre. Massan är saftig, mjuk och öm, så fruktkvaliteten är extremt låg.

Bild
Bild

" Everest " - en remontant sort med låg bildningshastighet. Bären är stora, väger 25–30 g. Den lila massan är tät, därför odlas den ofta för handel.

Bild
Bild

" Portola " - remontant jordgubbar från amerikanska uppfödare. Storfruktig högavkastande sort. Varje bär växer upp till 60-70 g, smaken är söt, utan surhet.

Bild
Bild

" Ymnighet " - Den största fördelen med denna sort är fruktighetens kontinuitet från juni till oktober. Grödan kännetecknas av ökad produktivitet, bärvikt - 45-50 g, motståndskraft mot svampar och trädgårdsskadegörare.

Bild
Bild

" Cesan " - remontant jordgubbe, uppfödd speciellt för områden med riskfylld jordbruk (nordvästra Ryssland och Ural). Bildar många morrhår som börjar blomma och bär frukt samma år. Har ett dekorativt utseende.

Bild
Bild

" Sasha " - buskar av sådana jordgubbar liknar en liten boll. Bären är söta, utan surhet. Om alla jordbrukstekniska regler följs kan upp till 1,5–2 kg bär skördas från varje buske. Massan är tät, optimal för frysning och all bearbetning.

Bild
Bild

" Gult mirakel " - en sort med blekgula frukter som lockar fåglar. Enligt dess smak- och aromegenskaper sätter många trädgårdsmästare "Yellow Miracle" långt före alla rödfruktiga sorter av remontant jordgubbar. Avkastningen är riklig.

Bild
Bild

Landning

En reparationsgröda måste planteras på bördig jord med en lätt sur eller neutral reaktion. Marken måste ha en lös struktur, annars ger den inte tillräcklig luft- och vattenpermeabilitet. Platsen ska vara väl upplyst hela dagen, plantering i skugga av träd, staket och byggnader rekommenderas inte. De bästa föregångarna är persilja, baljväxter och vitlök.

Webbplatsen måste vara förberedd i förväg. För att göra detta gräver de upp det till djupet av en spadebajonett, lägger till humus med krossad träaska och tar också bort ogräsrötterna. För att öka fertiliteten införs dessutom kaliumsulfat och superfosfat.

Du kan plantera jordgubbar både på våren och på hösten - plantningstekniken förändras inte från detta. Det måste dock komma ihåg att vårplanteringen kan göras först efter att jorden har värmts upp tillräckligt, risken för återkommande frost undviks helt.

Bild
Bild

På hösten utförs arbete i september så att buskarna slår rot innan det kalla vädret anländer.

Reparerade jordgubbar planteras med mattmetoden enligt schemat 20x20 cm. Vid vanlig odling finns ett avstånd på 20-30 cm kvar mellan hålen, radavståndet är 50-70 cm. Plantering av plantor utförs enligt schemat som beskrivs nedan.

  • I det förberedda området bildas hål, de spills noggrant med vatten och busken transplanteras tillsammans med en jordklump.
  • Strö jordgubbarna med jord så att hjärtan ligger ovanför dess yta. Rötterna i fossan ska inte böja sig.
  • Jorden i cirkeln nära stammen komprimeras noggrant och vattnas väl.
  • Marken är täckt med mulch för att behålla fukt.
Bild
Bild

Vård

Vård är av stor betydelse för växternas tillväxt och utveckling. Om det är osystematiskt kan det leda till minskade skördar och till och med döds av plantager.

Vattning

Efter plantering kräver remontant jordgubbar mycket vatten, så vattning bör göras varje dag. Men samtidigt, se till att ingen stagnation av vatten skapas, annars kommer rötterna att ruttna, växten dör. När plantorna slår rot minskar vattnets frekvens. Det är bäst att använda en dropptyp bevattning, om detta inte är möjligt kan du använda en vattenkanna med en klyva . Vatten måste hällas direkt under roten, undvika droppar på peduncles och utloppet.

Bild
Bild

Toppdressing

Det är omöjligt att få en skörd flera gånger per säsong om växterna har brist på användbara mikroelement. Reparerade jordgubbar kräver ökad jordfruktbarhet, så bären bör matas regelbundet.

  • Omedelbart efter att snön har smält introduceras kväverik urea. eller ekologisk. Sådana gödningsmedel bidrar till den aktiva tillväxten av vegetativ massa.
  • I knoppbildningsstadiet är fosfor-kaliumkomplex mer relevanta.
  • Efter den sista frukten är det bättre att använda färdiga mineralgödselmedel märkta "höst", de innehåller en garanterad uppsättning mineraler som är nödvändiga för att förbereda växter för vilande perioden.
Bild
Bild

Beskärning

Efter den första frukten är det nödvändigt att förbereda jordgubbarna för det andra stadiet av fruktbildning. För att göra detta trimmas bladen noggrant och försöker att inte skada blomknopparna. Men i vissa sorter av remontant jordgubbar bildas bär på rosetterna i mustaschen - i detta fall måste bladplattorna bevaras.

Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

Med höstens ankomst minskar antalet vattningar gradvis och sanitär beskärning utförs. Samtidigt utförs förebyggande behandling för att skydda kulturen från utvecklingen av patogena mikroorganismer under nästa säsong. För att göra detta kan du använda alla fungicida preparat med exakt dosöverensstämmelse.

Var noga med att ge de återstående jordgubbarna möjlighet att överleva de första frostarna - först efter det kan du täcka dem med agrofibre. Svaga första frost kommer inte att skada henne mycket, men de kommer att tillåta bildandet av stark immunitet och motståndskraft mot kallt väder.

Vanliga jordgubbar transplanteras vart 3-4 år. Med remontant sker utarmningen av jorden efter ett eller två år - detta leder till att bären krossas. I det här fallet måste du överföra bären till en ny plats. Detta arbete utförs i slutet av augusti så att buskarna kan anpassa sig till nya förhållanden och fullt förbereda sig för frost.

För detta behöver du:

  • gräva ett nytt område noggrant till ett djup av 20 cm och ta bort alla ogräsrötter;
  • applicera gödselmedel med en hastighet av 30 g superfosfat och 10 kg humus per kvadratmeter;
  • då måste platsen begravas och lämnas i 10-15 dagar;
  • efter det återstår bara att gräva nya hål, transplantera buskarna i dem med omlastningsmetoden och krama ihop trädgården ordentligt;
  • det nya bären vattnas noggrant och mulas.
Bild
Bild

Det händer att remontant jordgubbar inte bär frukt. För att förstå hur man hjälper en växt måste du ta reda på orsakerna till låga skördar.

  • Degeneration . Livslängden för remontantväxter är kort. Efter cirka tre år slutar buskarna att bilda blommor och bära frukt, så det är lämpligt att uppdatera bären vartannat år.
  • Transplantation för sent . Om du transplanterar en växt i öppen mark för sent på hösten kommer den inte att ha tid att anpassa sig till vinterfrost. Som ett resultat kommer buskarna att se svaga ut och bären blir för små.
  • Överdriven fördjupning vid plantering . Detta blir en av de vanligaste faktorerna i den kraftiga nedgången i antalet bär.
  • Kvävebrist . Orsakar en minskning av växternas gröna massa. En effektiv förebyggande åtgärd i detta fall kommer att spillas av bären med en svag lösning av ammoniak.
  • Brist på ljus . Det orsakar försvagning av buskarna och framkallar därför en minskning av frukterna.

En annan vanlig orsak till dåliga avkastningar av jordgubbar som är återkommande är sena frost på senvåren. För att undvika negativa effekter är det lämpligt att hålla jordgubbarna täckta med agrofibre i början av månaden.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Om du vill få plantmaterial kan du självständigt odla jordgubbar från frön. Plantor planteras i slutet av februari - början av mars. För att göra detta måste du förbereda en jordblandning av humus och torv, häll det rikligt och blanda så att det inte finns några klumpar kvar.

Bild
Bild

Såarbete innebär flera steg

  • Behållaren är fylld med bördig jordblandning och planteringsmaterialet är jämnt fördelat, och toppen är täckt med ett tunt lager av flodsand eller torr jord.
  • Sprutas lätt från en sprayflaska, täckt med glas eller film och placeras på en varm, ljus plats.
  • Innan de första skotten visas, tas skyddet bort i en timme om dagen för luftning.
  • Vanligtvis, vid en temperatur på 18-22 grader, uppträder plantor efter 2 veckor. Så snart skotten kläcks avlägsnas skyddet omedelbart. Behållaren flyttas till ett väl upplyst ställe eller artificiell belysning med fytolampor organiseras.
  • Så snart plantorna har ett par äkta blad, gör de ett dyk i enskilda behållare.
  • Släckningen bör påbörjas två veckor före plantering i öppna områden. För att göra detta tas plantorna ut i frisk luft: de börjar vid en timme och ökar gradvis vistelsens varaktighet utanför.
Bild
Bild

Metoden att odla jordgubbar från frön är mödosam, varför trädgårdsmästare ofta använder vegetativa tekniker. De är produktiva och låter dig bevara alla startegenskaperna hos moderplantan.

Mustasch

För att sprida remontanta jordgubbar är det nödvändigt att skära av antennerna i det andra planet. Samtidigt är det viktigt att bevara de första uttagen utan att skilja dem från den överordnade instansen. Medan de växer grön massa bör jorden omkring dem ogräs och bevattnas regelbundet. Separationen utförs 7-10 dagar före överföring av en ung buske till en permanent plats.

Bild
Bild

Genom att dela busken

Fortplantning genom att dela busken tillgrips om det är nödvändigt att transplantera jordgubbar till en ny plats eller om det inte finns tillräckligt med planteringsmaterial. Välutvecklade starka exemplar 2–3 år gamla med högt utvecklade rötter tas som grund . Proceduren utförs på våren eller hösten.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

De vanligaste sjukdomarna hos trädgårdsjordgubbar inkluderar:

  • mjöldagg;
  • fläckig;
  • rotröta;
  • svart ruttna;
  • grå och vit röta;
  • mosaik.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Insekter är ett annat problem:

  • bladlus;
  • penny;
  • myror;
  • spindelkvalster;
  • jordgubbsnematod;
  • jordgubbsgräs;
  • sniglar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förebyggande anses vara det mest effektiva sättet att bekämpa skadedjur . Det innebär regelbunden omplantering av jordgubbsbuskar och obligatorisk plantering i gångarna eller längs omkretsen av växter med en skarp lukt - används oftast i ringblommor. De kommer inte bara att driva bort skadedjuret, utan också dekorera trädgården.

Bild
Bild

Vid skador måste alla sjuka fragment tas bort och brännas. Detta undviker att sprida problemet.

På hösten, efter fruktning och på våren, omedelbart efter att snön smält, behandlas de med en lösning av Bordeaux -vätska . Du kan använda fungicider först efter den andra frukten, annars hinner toxinerna inte att tas bort från organen och vävnaderna - användningen av sådana frukter är förgiftad.

Rekommenderad: