Jordgubbar Under Agrofiber: Ett Schema För Att Plantera Dem På Hösten Under Ett Täckmaterial. Tre-linjers Teknik Och Två-linjers Teknik, Funktioner I Användningen Av Agrofiber I Od

Innehållsförteckning:

Video: Jordgubbar Under Agrofiber: Ett Schema För Att Plantera Dem På Hösten Under Ett Täckmaterial. Tre-linjers Teknik Och Två-linjers Teknik, Funktioner I Användningen Av Agrofiber I Od

Video: Jordgubbar Under Agrofiber: Ett Schema För Att Plantera Dem På Hösten Under Ett Täckmaterial. Tre-linjers Teknik Och Två-linjers Teknik, Funktioner I Användningen Av Agrofiber I Od
Video: Odla jordgubbar -föröka enkelt och få nya plantor till trädgården! 2024, April
Jordgubbar Under Agrofiber: Ett Schema För Att Plantera Dem På Hösten Under Ett Täckmaterial. Tre-linjers Teknik Och Två-linjers Teknik, Funktioner I Användningen Av Agrofiber I Od
Jordgubbar Under Agrofiber: Ett Schema För Att Plantera Dem På Hösten Under Ett Täckmaterial. Tre-linjers Teknik Och Två-linjers Teknik, Funktioner I Användningen Av Agrofiber I Od
Anonim

Många trädgårdsmästare odlar jordgubbar på sina tomter. För närvarande har ett stort antal olika tekniker för att plantera denna gröda utvecklats. Plantering under speciell agrofiber blir mer och mer populär.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Att plantera en gröda under ett sådant täckmaterial har ett antal fördelar

  • Kompostering . Produkten kommer att klara mulningsförfarandet perfekt, det behöver inte utföras på egen hand.
  • Återfuktande . Materialet förhindrar snabb avdunstning av fukt, upprätthåller ett lämpligt fuktinnehåll, vilket gör att du kan minska antalet bevattningar.
  • Förhindrar bildandet av ogräs . Agrofibre hindrar ogräs från att växa, så du behöver inte regelbundet ogräs.
  • Det är enkelt att skörda . I det här fallet kommer mogna ljusa frukter att sticka ut starkt mot en svart bakgrund, medan alla inte kommer i kontakt med marken, så de kommer att förbli rena.
  • Mättnad med ljus . Dessa textilbaser släpper lätt in solens strålar, som är nödvändiga för normal tillväxt och kulturutveckling.
  • Ruttning är uteslutet . Med kraftiga och frekventa regn kommer vegetationen inte i kontakt med den våta marken och kommer inte att ruttna.
  • Skydd mot skadedjur och svampsjukdomar . Agrofibre förhindrar skadliga organismer från att komma in i jordgubbsrotsystemet. Ofta ger geotextiler tillförlitligt skydd mot vittring.
  • Flera användningsområden . Ett och samma täckmaterial räcker i 4-5 säsonger.
  • Snabb frukt . När en kultur planteras under geotextiler börjar den bära frukt efter bara 2-3 veckor.

Men det finns några nackdelar med denna planteringsmetod

  • Högt pris . Idag kan du i specialaffärer hitta budgetalternativ, men om du planerar att plantera stora områden måste du spendera mycket.
  • Låg styrka . Sådana geotextiler kan lätt skadas av mekanisk påfrestning, så du måste arbeta med det så noggrant som möjligt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av material

För närvarande produceras olika typer av geotextiler för denna kultur

  • Svart . Detta material används för att täcka tomten som ett täckskikt. Det kallas ofta också svart spunbond. Produkter har samma densitet, vilket är 50 gram per kvadratmeter. m. De förhindrar tillväxt av ogräs.
  • Vit . Denna geotextil skapar en växthuseffekt. Men samtidigt kan den passera fukt och luft. Som regel används den vita sorten som ett pålitligt skydd mot regn och vind. Det gör det möjligt att hålla värmen. Men för jordgubbar används denna agrofiber sällan.
  • Svartvitt . Detta täckningsalternativ läggs med den svarta sidan på marken. Den har alla samma egenskaper som vanlig svart agrofiber. Den vita sidan är placerad mot solen: det vita ljuset kommer att reflektera strålarna, så att växterna inte överhettas.

Dessutom kan sådana geotextiler variera i sin densitet. Ju tätare material, desto bättre skyddar det grödan från frost.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Datum för avstigning

Det är bäst att plantera jordgubbar under en täckduk under vårsäsongen. I regioner med varma klimatförhållanden genomförs detta i april, med kalla sådana - i maj . Unga plantor utvecklas ganska snabbt på våren, och nya sargar dyker också upp snabbt.

Nästa år blir det möjligt att få full skörd . Ibland utförs plantering på hösten. Men detta kan bara göras före frostens början - i oktober. Det kommer att vara mest praktiskt att arbeta under den varma höstsäsongen, i det här fallet kommer kulturen definitivt att ha tid att slå rot.

Bild
Bild

Landning

Därefter kommer vi att analysera planen för plantering av jordgubbar under agrofiber under hösten.

Träning

Till att börja med bör du utföra alla nödvändiga förberedande procedurer. För att göra detta bör du välja den lämpligaste platsen på din tomt. Kom ihåg att den måste vara väl upplyst av solen och också väl ventilerad.

Platsen för framtida sängar rengörs noggrant, allt ogräs måste avlägsnas från det, tillsammans med rötterna . Därefter läggs gödselmedel ut på platsen. I det här fallet är det bättre att använda humus, superfosfat, kaliumdioxidkomponenter, träaska.

Då är det nödvändigt att gräva upp territoriet med alla kompositioner som introduceras. Det ungefärliga grävdjupet bör vara cirka 25-30 cm. Platsen är något utjämnad med en trädrev.

Bild
Bild
Bild
Bild

Teknologi

Därefter läggs själva agrofibern. Det är nödvändigt att sprida materialet i strikt överensstämmelse med måtten på raderna som du tidigare förberett för kulturen. Om du tar separata bitar av geotextil, kom ihåg att de ska fixeras ovanpå varandra med en liten överlappning (högst 20-25 cm). Det är bäst att vattna alla rader innan du drar i fibern. I det här fallet blir det mycket lättare att göra landningshål . Därefter bör materialets kanter tillfälligt fixeras, detta kan göras med stenar eller andra tunga föremål.

Därefter kommer det att vara nödvändigt att säkert fixa geotextilen till marken. För detta är det bäst att använda specialklammer av metall. Du kan göra ett lämpligt fäste med dina egna händer. För detta förbereds bitar av tjock metalltråd, vars längd är cirka 75–80 cm. De böjs på båda sidor samtidigt, så att slutresultatet blir en konsol.

Med hjälp av metallfästen fixeras trädgårdsdukens kanter vid kanterna. Kom ihåg att agrofibern ska vara ganska tät. Därefter kan du fortsätta att plantera plantor direkt. Detta kan göras på två huvudsakliga sätt.

  • Enradig teknik . I detta fall bör avståndet mellan jordgubbsbusken vara cirka 15-25 cm, och mellanrummet mellan de enskilda raderna bör vara cirka 75-80 cm.
  • Tvåradig teknik . I detta fall kommer avståndet mellan buskarna att nå 30-40 cm, och den andra raden av växter planteras genom samma avstånd. Efter 70–80 cm börjar ytterligare en rad med två rader bildas.
  • Tre-linjers teknik . Denna metod används ganska sällan: den är mycket mödosam. Avståndet mellan linjerna kommer att vara cirka 40 cm, mellan buskarna - cirka 30 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta görs schematiska markeringar på agrofibre, beroende på den valda planteringsmetoden. För att göra detta kan du använda enkel krita. Då bör du omedelbart beskriva den plats där du kommer att göra vägar längs vilka en person kan röra sig.

Vidare görs hål i den sträckta duken. I framtiden kommer grödor att planteras i dem . Du kan använda en vanlig verktygskniv för att forma dem, men ett annat skarpt verktyg kan också fungera. Det är mest praktiskt att klippa ut cirklar eller göra korsformade snitt med dimensioner på 10x10 centimeter. För små hål ska inte skäras, annars blir vegetationen för trång.

Det är bättre att omedelbart linda in alla skarpa kanter på snittet i den inre delen . Senare bildas planteringshål, deras djup bör vara cirka 10-15 cm. Om du använder vegetation med ett slutet rotsystem, bör hålens djup motsvara storleken på en koma med marken. Kontrollera att det inte finns några stötar på ytan, materialet ska vara jämnt.

Om du inte har applicerat gödselmedel tidigare kan detta göras i detta skede . Ofta placeras en liten mängd humus och träaska på botten av varje planteringsgrop, och allt detta strö över jorden. Först då kan vegetation planteras. Planter placeras i förberedda hål. I detta fall rekommenderas att något räta ut växternas rotsystem. Om du använder plantor med ett öppet rotsystem måste de placeras rakt.

Tillväxtpunkten för varje planta måste placeras på markytans nivå . I det sista skedet är de planterade plantorna lätt beströdda med jord och lätt tampade. Omedelbart efter proceduren bör buskarna vattnas väl (ungefär en liter vatten bör falla på en buske).

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Att ta hand om denna gröda, som planterades under agrofiber, är nästan densamma som för buskarna med en standardplantering. Dessutom blir det ännu enklare att lämna. För att din täckduk ska tjäna så länge som möjligt bör du inte gå på den. Det är bättre att lägga träskivor på de formade stigarna eller hälla sågspån och halm där.

För agrofibrer är droppbevattning bäst . Strukturen är tillåten både att fixeras under geotextiler, och helt enkelt att fixeras ovanpå ytan. För områden med milda vintrar utan minusgrader är det första alternativet att föredra. Om vätskan börjar frysa kan tejpen skadas, därför fästs den huvudsakligen över täckmaterialet så att det under höstsäsongen enkelt och snabbt kan läggas undan för förvaring.

När du fixar sådana band måste du först korrekt beräkna var jordgubbsbusken kommer att placeras. Strikt efter dessa linjer läggs droppbevattningsstrukturen. Efter att ha fixat det är raden täckt med geotextiler. I det här fallet behöver du inte dra för mycket. Annars kan du enkelt flytta elementen. Det kommer att vara möjligt att kontrollera igen om delen inte har vänt, om den är tillräckligt nära hålen. Om du planerar att placera systemet helt enkelt ovanpå agrofibrer, ska alla element placeras så nära plantorna som möjligt.

Om du ska vattna med en slang måste du använda lämpliga extra munstycken för det, för ett för hårt vattentryck kan helt enkelt erodera jorden nära rotsystemet. Det rekommenderas inte att använda kall vätska; sedimenterat vatten är det bästa alternativet för bevattning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Periodisk hydrering gör att jordgubbsbuskar kan rota mycket lättare efter plantering. Under de första två veckorna efter plantering rekommenderas att vattna vegetationen när jorden torkar ut. Efter det, ungefär en gång i veckan.

Om vädret är varmt och torrt, är fuktgivande bäst att göra tre gånger i veckan . Dessutom för 1 kvm. m. bör stå för cirka tio liter vatten. Men under blomningen, 1 kvm. m. det är värt att använda redan cirka 25 liter vätska, eftersom plantorna under denna period måste fuktas så mycket som möjligt. Glöm inte överdressing. De måste tas in från det andra året efter plantering. När de växer behöver jordgubbar olika mineralelement: fosfor, magnesium, kväve. Du kan köpa speciella komplexa mineralgödselmedel för jordgubbar i trädgårdsbutiker. Första gången de används på våren efter en grundlig grävning av jorden. När du utför denna procedur är det värt att lägga till humus och gödsel.

Under aktiv fruktning kommer växter inte att behöva ytterligare näringsämnen, så ingen gödning appliceras under denna period . Efter skörd kan du använda ett komplex av gödningsmedel eller helt enkelt utspädda mineralkomponenter. För jordgubbar som planterades på agrofibre för 3-4 år sedan är oorganiskt gödselmedel det bästa alternativet.

Glöm inte regelbunden beskärning. Sådana procedurer utförs under våren. I detta fall undersöks alla buskar noggrant. Sjuka och skadade delar tas bort omedelbart. Under sommarsäsongen måste du klippa av alla antenner, förutom de som du planerar att använda för plantor.

Rekommenderad: