Jordgubbar (24 Foton): Vad är Det - Ett Bär, En Frukt Eller En Nöt? Hur Skiljer Det Sig Från Victoria? Hur Ser Trädgårdsgubben Ut Och Var Växer Den?

Innehållsförteckning:

Video: Jordgubbar (24 Foton): Vad är Det - Ett Bär, En Frukt Eller En Nöt? Hur Skiljer Det Sig Från Victoria? Hur Ser Trädgårdsgubben Ut Och Var Växer Den?

Video: Jordgubbar (24 Foton): Vad är Det - Ett Bär, En Frukt Eller En Nöt? Hur Skiljer Det Sig Från Victoria? Hur Ser Trädgårdsgubben Ut Och Var Växer Den?
Video: Vad skiljer ett E från ett A – sex bedömningsaspekter 2024, April
Jordgubbar (24 Foton): Vad är Det - Ett Bär, En Frukt Eller En Nöt? Hur Skiljer Det Sig Från Victoria? Hur Ser Trädgårdsgubben Ut Och Var Växer Den?
Jordgubbar (24 Foton): Vad är Det - Ett Bär, En Frukt Eller En Nöt? Hur Skiljer Det Sig Från Victoria? Hur Ser Trädgårdsgubben Ut Och Var Växer Den?
Anonim

Jordgubbar är mycket populära bland trädgårdsmästare. De är söta och läckra. Jordgubbar kan antingen helt enkelt ätas eller användas för matlagning eller konservering. Därför odlas den i nästan varje sommarstuga.

Bild
Bild
Bild
Bild

allmän beskrivning

Jordgubbar är en populär flerårig växt som tillhör den rosa familjen. Hennes livsform är gräs, klassen är tvåbladig, släktet är jordgubbe . Buskens struktur är mycket enkel. Den består av ett rotsystem, löv, senor, peduncle och ett litet ettårigt horn. Bären är utbredd i både Europa och Asien. Den odlade växten är liten i storlek. Små och låga buskar i sen vår är täckta med vita eller ljusrosa blommor. Med tiden knyts frukter på dessa buskar. När de mognar blir bären röda och stora. Frukterna är täckta med små gula frön. Smaken av frukten kan vara antingen söt eller något syrlig. Det beror på vilken sort du väljer, liksom var jordgubben växer.

Jordgubbar kan repareras och renoveras . Reparationsanläggningen kan bära frukt upp till tre gånger under säsongen. För första gången visas bär av denna grupp på buskarna i juni. Jordgubbar börjar bära frukt igen i mitten av sommaren. I vissa fall dyker bären upp på buskarna i början av september. Förutom den botaniska beskrivningen är det värt att prata om hur fördelaktiga jordgubbar är för människors hälsa. Dessa söta röda frukter hjälper till att normalisera blodtrycket, minska risken för stroke och stärka tänder och ben.

Jordgubbar är bra för både vuxna och barn. Det kan ges till alla som inte är allergiska mot det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det - ett bär eller en nöt?

De flesta kallar jordgubbar som bär. Men detta är inte helt sant. I botanik är detta namnet på en typ av växt med saftig massa och frön inuti. Därför är jordgubbar inte officiellt ett bär. Frukten som växer på buskarna är en multimutter . När allt kommer omkring, på ytan, efter mognad, finns det små frön eller torra nötter. Men folket fortsätter att kalla jordgubbar för bär.

Utseendets historia

Jordgubbe är en växt som har ett ganska intressant ursprung. Vilda buskar växte i Italien för mer än tvåtusen år sedan . Men på den tiden värderades de av andra skäl. Jordgubbar var älskade för sina medicinska egenskaper. Människor uppmärksammade dess välsmakande frukter först på 1700 -talet. Det hände i Amerika. Det var där som de första fullfjädrade sorterna dök upp, bildade genom att korsa olika bärsorter.

Med tiden började denna kultur dyka upp i europeiska länder . Därifrån kom hon till Ryssland. Jordgubbar började odlas helt först på 1800 -talet. De mest populära var sorter ursprungligen från Amerika. Numera odlas jordgubbar nästan över hela världen. Denna växt är anpassad för olika typer av klimat. Därför känns det bra överallt.

Bild
Bild

Hur skiljer det sig från Victoria?

Många trädgårdsmästare som vill börja odla denna växt på sin webbplats är intresserade av hur den vanliga trädgårdsgubben skiljer sig från Victoria -bäret. Skillnaden ligger i några viktiga punkter.

  • Buskens storlek. Jordgubbsbuskar är mycket större. De växer också uppåt. Samtidigt brukar Victoriabuskar ligga på marken.
  • Avlämningsplats. För att få en bra skörd av jordgubbar rekommenderas det att plantera dem i ett soligt område. Victoria bär växer bättre i skuggan.
  • Bärens utseende. En annan viktig skillnad är fruktens storlek. I jordgubbar är de inte särskilt stora och har en rödaktig eller rosa nyans. Victoria bär är mörkare och större.

Annars är dessa växter lika. Därför kan trädgårdsmästare plantera både vanliga jordgubbar och "Victoria" på sin webbplats.

Bild
Bild

Översikt över arter och sorter

När du väljer växter för din webbplats bör du vara uppmärksam på att det nu finns flera typer av jordgubbar. Några av dem bär frukt en gång per säsong. Dessa bär är indelade i tidiga och sena sorter. Andra bär frukt flera gånger under sommaren och är remontant. Samtidigt är det värt att komma ihåg att det är mycket lättare att ta hand om vanliga jordgubbar.

En lista över de mest populära jordgubbssorterna hjälper en nybörjare trädgårdsmästare att välja rätt växter för sin webbplats

  • Alba . Denna sort utvecklades i Italien. Denna sort är populär bland dem som odlar jordgubbar i industriell skala. Det är resistent mot sjukdomar såväl som mot skadedjur. Trädgårdsgubbar är stora och ser vackra ut. Frukten är utmärkt för konservering eller frysning.
  • " Rosana ". Hemorten för denna sort är Ukraina. Frukter dyker upp på buskarna väldigt tidigt. Du kan njuta av deras smak i början av sommaren. Bären har en behaglig smak och doft. De är lätta att förvara och transportera från plats till plats.
  • " Evangeline " … Detta är en annan tidig jordgubbsort. Frukterna som visas på buskarna har en behaglig smak och är ljusröda. De ser väldigt vackra ut. Det är också värt att notera att jordgubbsbuskar är vinterhärdiga.
  • " Symfoni ". Denna jordgubbe är en mitten av sen sort. Den uppskattas för sin goda avkastning, långa livslängd och goda smak. Alla dessa egenskaper gör jordgubbar lämpliga för plantering även i små områden.
  • " Storbritannien ". Denna sena sort har dykt upp relativt nyligen. Ett stort antal smakrika och aromatiska bär kan skördas från buskarna. Växten är opretentiös i vården, men tolererar inte torka bra.

Genom att välja någon av dessa sorter kan en person räkna med en bra skörd av bär.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsdatum

För att bären ska bära frukt väl är det viktigt att plantera dem på din webbplats i tid. Detta kan göras både på våren och hösten. Allt beror på anställningsnivån för trädgårdsmästare. Höstplantering av jordgubbar kan pågå från mitten av augusti till andra halvan av september. Efter plantering rotar buskarna ganska snabbt. Därför kan trädgårdsmästaren skörda en bra skörd nästa år.

På våren utförs planteringsoperationer efter uppkomsten av varmt väder . Detta händer vanligtvis i mitten av april. I kalla områden planteras buskar i öppen mark i slutet av maj. När du planterar jordgubbar är det viktigt att ta hänsyn till det lokala klimatets särdrag, samt att vägledas av väderprognosen.

Bild
Bild

Växtmetoder

Oftast planteras jordgubbsbuskar direkt i öppen mark. Detta kan göras på två sätt.

  • En linje . Denna planteringsmetod är lämplig för små områden. På detta sätt kan jordgubbar planteras inte bara i sängarna, utan också i trädgården, mellan träden. Avståndet mellan olika växter bör vara minst 15 centimeter.
  • Två rader . På detta sätt planteras jordgubbar oftast på sommaren. Avståndet mellan jordgubbaraderna är cirka 30 centimeter, mellan de enskilda plantorna - 20 centimeter. Genom att odla bär på detta sätt kan du räkna med ett större utbyte.

Det finns mer intressanta metoder att odla jordgubbar

  • I påsar . Denna metod är lämplig för plantering av växter i ett litet område. Jord av hög kvalitet hälls i smala plastpåsar. Därefter desinficeras jorden och sedan planteras plantorna i den. För att göra detta görs små hål i påsarna och små hål grävs i spåren. Du kan odla jordgubbar på detta sätt både inomhus och utomhus.
  • Under agrofiber . Denna metod för att odla jordgubbar gör att du kan öka deras avkastning, samt avsevärt minska tiden som läggs på att ta hand om dem. Jordgubbar planteras på en tomt täckt med tät agrofiber med speciella hål. Där mognar det snabbt och attackeras inte av skadedjur eller sjukdomar.
  • I krukor . Den vertikala metoden för att odla bär är nu populär bland sommarboende. Buskar kan planteras inte bara i krukor, utan också i flaskor eller till och med rör. Det är väldigt lätt att ta hand om sådana växter. Därför växer de snabbt och glädjer människor med en bra skörd.

Det är värt att välja hur man planterar jordgubbar, med fokus på din egen förmåga, liksom på webbplatsens storlek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsteknik

För att jordgubbar ska slå rot väl och njuta av en utmärkt skörd är det viktigt att följa enkla regler när du planterar dem

  • Observera växtföljd . Jordgubbar planteras bäst på den plats där gröngödsel brukade växa. Det rekommenderas inte att plantera bär där det tidigare fanns rödbetor, vitlök eller lök.
  • Välj rätt webbplats . Den ska vara väl upplyst. När du väljer en plats bör platser med lätt sandig mark föredras.
  • Välj plantor av hög kvalitet . De måste vara starka och friska. Det är bäst att köpa plantor på beprövade platser. Du bör inte snåla med deras kvalitet.
  • Förbered webbplatsen i förväg . Marken måste grävas upp i förväg. Gödsel eller humus måste läggas till jorden. Vissa trädgårdsmästare föredrar att använda specialgödselmedel som är avsedda för jordgubbar eller jordgubbar. Det förberedda området måste lämnas ensamt ett tag.
  • Gräva djupa hål . Rhizomen måste passa helt in i hålet. I detta fall kommer ränderna inte att rynka.

Hål med buskar måste omedelbart strös med jord och vattnas sedan rikligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

I framtiden behöver unga växter också särskild vård.

Vattning

Alla buskar bör vattnas regelbundet. Brist på vatten leder till att växternas rötter börjar torka ut snabbt. Vattna dock inte jordgubbarna för ofta. Detta kan leda till röta på växterna.

I genomsnitt vattnas jordgubbar var 11-12 dagar . Vid varmt väder görs detta oftare. Det är värt att vattna buskarna bara på morgonen. Så det blir inga brännskador på bladen. Det är nödvändigt att hälla vatten vid roten, försök att inte skada blomställningarna och lövverket.

Bild
Bild

Toppdressing

Under det första året efter plantering matas jordgubbar vanligtvis inte. När man planterar en växt placeras en stor mängd gödselmedel i hålen. I framtiden matas buskarna tre gånger om året . På våren, efter avlägsnande av överflödigt lövverk, appliceras mineralgödselmedel eller mulleininfusion utspädd i förhållandet 1 till 10. En halv liter vätska hälls vanligtvis under varje buske.

Under perioden med fruktbildning matas växten med aska eller infusion av kycklingavfall . Detta bidrar till ökningen av antalet bär. För växtmatningen i augusti kan du använda karbamid. Efter sådan matning vattnas området med mycket vatten.

Bild
Bild

Överföra

Jordgubbar kan växa på ett ställe i cirka 3-4 år. Därefter minskar dess avkastning markant. På grund av detta måste växterna transplanteras till en ny plats . För att göra detta bör du alltid bara välja friska och starka buskar.

Du kan transplantera jordgubbar både på våren och i slutet av sommaren . Till att börja med grävs de ur marken. Därefter placeras växternas rötter i en lösning av lera och gödsel. Jordgubbarna planteras sedan på vanligt sätt. Efter transplantation vattnas buskarna och mulas sedan.

Bild
Bild

Beskärning

Mogna växter behöver också beskärning. Trädgårdsmästare rekommenderas att regelbundet inspektera sängarna och ta bort torkade eller fläckiga löv och rankor från buskarna . Detta bör göras antingen tidigt på morgonen eller efter solnedgången. En skarp beskärare används vanligtvis för beskärning. Han tar noggrant bort allt onödigt från buskarna utan att skada dem.

Bild
Bild

Fortplantning

För att öka antalet bär på webbplatsen kan du försöka föröka jordgubbar själv. Detta görs på flera huvudsakliga sätt.

Mustasch

En av de mest populära metoderna är att föröka jordgubbar med mustasch. För arbete är det värt att välja tvååriga eller årliga buskar . Företräde ges vanligtvis till de växter som bär frukt väl. Stora rosetter måste separeras från buskarna. De måste planteras i plantkrukor och fästs noggrant. Endast de största morrhåren ska vara kvar på en buske. Tunna och försvagade måste tas bort.

I mitten av sommaren, när unga löv dyker upp på utloppet, måste även resterande mustasch trimmas. Själva utloppet vid denna tidpunkt måste transplanteras till en ny plats . Det bör vattnas väl omedelbart efter plantering.

Bild
Bild

Genom att dela busken

Denna metod är lämplig för förökning av remontanta jordgubbar. För delning används friska buskar vid 2-3 års ålder. De måste ha ett väl utvecklat rotsystem. Busken kan grävas upp och delas både på våren och hösten. Det är viktigt att varje enskild del har en rosett och starka rötter . Efter delning planteras busken omedelbart i ett nytt område.

Bild
Bild

Utsäde

Detta är det svåraste sättet att föröka jordgubbar. Den består av flera steg.

  • Under andra halvan av sommaren måste du samla de mogna och största bären.
  • Från dem är det nödvändigt att noggrant skära av fruktköttet med frön. Därefter måste allt detta torkas genom ostduk och torkas i solen.
  • Efter att fröna har separerats måste de vikas i en papperspåse. Det kommer att vara möjligt att börja plantera först i slutet av vintern. Vid denna tidpunkt måste de blötläggas i smältvatten. Det behöver ändras regelbundet.
  • Efter en vecka kan du börja plantera frön. Först måste du förbereda en bekväm behållare. Ett dräneringsskikt placeras i botten, liksom humus. Fruktbar jord läggs ovanpå.
  • Därefter måste jorden fuktas. Små spår måste göras på markens yta. Fröna läggs i dem. Behållaren måste täckas med glas eller film och sedan överföras till en varm plats. Fröbehållaren måste regelbundet ventileras och vattnas.
  • Efter att de första skotten har dykt upp måste plantorna överföras till en ljus plats. Efter bildandet av unga löv på dem kan plantorna dykas.
  • Efter den andra plockningen får groddarna planteras på en permanent växtplats.

Om det görs korrekt kommer jordgubbar att rota sig väl.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Det är viktigt för trädgårdsmästare att uppmärksamma och skydda växter mot sjukdomar och skadedjur. Vanligtvis lider jordgubbar av sjukdomar som frukt eller gråröta, brun eller vit fläck och gulsot . Du kan skydda dina sängar från dessa sjukdomar genom att regelbundet behandla dem med förebyggande läkemedel. Detta görs tidigt på våren och även efter skörd. För att förhindra spridning av sjukdomar är det också viktigt att observera växtföljd och regelbundet inspektera din webbplats.

De vanligaste insekterna som kan skada buskar är nematoder, lövbaggar, skalbaggar och mörka klickare . Tidig förebyggande behandling hjälper också till att skydda platsen från dessa skadedjur. Vanligtvis används Bordeaux -vätska eller kopparsulfat för detta. På våren och hösten rekommenderas det också att lossa jorden i sängarna. Detta görs för att förstöra ägg från skadedjur, liksom de varelser som planerar att tillbringa vintern i varm jord.

Bild
Bild
Bild
Bild

Intressanta fakta

Jordgubbar är en populär ört. Många intressanta fakta är kopplade till det. Här är bara några av dem.

  • Bär kan användas för att förbereda en mängd olika rätter. De passar bra inte bara med desserter, utan också med kötträtter.
  • Även diabetiker kan äta jordgubbar.
  • Färsk frukt kan användas för att göra ansiktsmasker. De låter dig bleka din hud och bekämpa akneärr.
  • Jordgubbar är ett naturligt afrodisiakum. Därför ingår det ofta i menyn med rätter som tillagas för romantiska middagar.

I allmänhet är odling av jordgubbar inte en mycket svår process. Därför kan även en nybörjare trädgårdsmästare försöka få en bra skörd av bär, efter att ha studerat alla dess funktioner.

Rekommenderad: