Zemklunika (16 Bilder): Beskrivning Av Sorter Av En Hybrid Av Jordgubbar Och Jordgubbar. Vad är Det Och Varför Heter Det Så? Hur Man Planterar Plantor På Hösten?

Innehållsförteckning:

Video: Zemklunika (16 Bilder): Beskrivning Av Sorter Av En Hybrid Av Jordgubbar Och Jordgubbar. Vad är Det Och Varför Heter Det Så? Hur Man Planterar Plantor På Hösten?

Video: Zemklunika (16 Bilder): Beskrivning Av Sorter Av En Hybrid Av Jordgubbar Och Jordgubbar. Vad är Det Och Varför Heter Det Så? Hur Man Planterar Plantor På Hösten?
Video: Plantera Jordgubbar och odla Jordgubbar och Jordgubbsplantor Knepen för att få många jordgubbar 2024, April
Zemklunika (16 Bilder): Beskrivning Av Sorter Av En Hybrid Av Jordgubbar Och Jordgubbar. Vad är Det Och Varför Heter Det Så? Hur Man Planterar Plantor På Hösten?
Zemklunika (16 Bilder): Beskrivning Av Sorter Av En Hybrid Av Jordgubbar Och Jordgubbar. Vad är Det Och Varför Heter Det Så? Hur Man Planterar Plantor På Hösten?
Anonim

Ett relativt nytt resultat av uppfödarnas arbete med odlade jordgubbar och skogsgubbar är daggmaskens bär. Hybriden bildar frodiga, robusta buskar täckta med mycket frukt. För närvarande har flera sorter av nya bärgrödor redan testats framgångsrikt på många trädgårdstomter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Alla sorter av hybridbärkulturen zemplunika förenas med utseendet på frukterna, som har en rödfärgad färg med en lila nyans, och när de når mognad avger de en stark jordgubbsarom. Bären mognar senare än vanliga trädgårdsgrödor, och de första mogna frukterna kan skördas i slutet av juni . Den nya kulturen kallas så ovanlig eftersom den är en hybrid av jordgubbar med jordgubbar, som fick en söt smak och aromatisk lukt från sina förfäder.

Den korsade grödan visar emellertid inte den stora storleken på bär som kan ses på olika trädgårdsgubbsorter, men de är märkbart större än deras skogsmotsvarig. Busken ser ut som en rundad, utmärkt lövväxt med kraftfulla skott av peduncles som inte böjer sig ens under vikten av en riklig skörd.

Hybridblandningen har sina egna växande egenskaper, och bären tolererar transport och lagring på grund av sin fasta massa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av de bästa sorterna

Fröplantor av dvärguppfödare är svåra att skilja från sina ursprungliga släktingar, och för köp av riktiga hybridvarianter av en ny bärgröda bör du kontakta plantskolor som förtjänar förtroende för produktens kvalitet. För närvarande odlar och säljer gårdar flera testade sorter, varav flera av de vanligaste kan särskiljas.

  • " Jordgubbe " - är en medelstor buske med upprättblommande skott. Sorter behövs för att odla angränsande sorter av en liknande gröda för korsbestämning. Växten är resistent mot gråröta och höga skördar på grund av det stora antalet bär - upp till 250 gram per buske.
  • " Rapportera " - är en vacker, spridande och stark lågväxande buske, men för all sin dekorativa effekt ger den lite frukt - 200 gram från varje buske.
  • " Penelope " -tillhör mellansäsongen, självpollinerande sorter och är mycket resistent mot olika sjukdomar, inklusive mjöldagg. Skörden av stora bär från år till år är stabil och hög - i genomsnitt 300 gram per buske.
  • " Köpmannens fru " - Trädgårdsorten Zemplunika, som officiellt erkänts av statsregistret, har många positiva egenskaper hos de bästa representanterna i sitt slag. Bären är stora, upp till 25 gram, med en behaglig dessertsmak och delikat doft. Varje växt kan skördas upp till 320 gram, och frukterna tål transport över långa sträckor utan skada, även om de skördas i fullmognad.
  • " Muscat Biryulevskaya " - kännetecknas av en genomsnittlig storlek på buskar, som ger bra utbyte - upp till 300 gram. Blommor på något spridande peduncler kräver inte pollinering med ytterligare sorter och är opretentiösa i vården.
  • " Raisa " - har en frodig markkrona av buskar med starka peduncler, på vilka daggmaskens bär med en ovanlig konisk form bildas. Frukterna av denna sort är stora, vilket ökar det totala utbytet till 400 gram per växt.

Alla beskrivna sorter är utmärkta för odling i hobbyträdgårdar, och bären används för färsk och bearbetad konsumtion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsnyanser

Hybridbuskar har en stor volym jämfört med vanliga trädgårdsgubbar, så de måste ta mer plats på platsen för en mer sällsynt plantering. Under det första året får plantorna roten och luftmassan i busken, och från det andra året börjar de bära frukt. På ett ställe kan kulturen odlas i 5 år, varefter marken utarmas och bären måste transplanteras till nya områden i trädgården.

Tidpunkt

Liksom alla plantor kan utgrävningen planteras på platsen på våren, men planteras korrekt på hösten, och i de nordligaste regionerna kan detta göras redan från slutet av augusti och i mer sydliga regioner - i mitten eller slutet september, när värmen avtar. De bästa förutsättningarna för plantering är grumligt, regnigt väder, och när det är torrt och soligt på gården måste plantorna förvaras i en behållare med vatten så att rötterna inte hinner vittra och torka ut.

Bild
Bild

En plats

Vid plantering bör man komma ihåg att en blandning av jordgubbar och jordgubbar i riklig utsträckning slingrar sig för att spridas i olika riktningar, och den måste planteras bort från andra bärgrödor så att den inte återtar sitt territorium. Stark av naturen kan utgrävningen till och med förtrycka många typer av trädgårdsväxter som ligger nära kanterna på området hon upptar.

För den goda utvecklingen av bärbuskar är det nödvändigt för dem att välja platser som inte är översvämmade med säsongsvatten, väl upplysta platser . Kulturen känns bra om platsen på norra sidan är skyddad mot kalla vindar av byggnadsmurar, ett fast staket eller en tät flerårig plantering.

Bild
Bild

Teknologi

Denna typ av växt föredrar leriga jordar med humus och organiskt gödningsmedel. Det område som tilldelats ett hybridbär måste grävas upp i förväg på en bajonett av en spade, och sedan läggs 15 gram nitroammofoska-gödselmedel och 3,5-4 kg fast gödsel per kvadratmeter till jorden . Du kan först sprida den nödvändiga mängden aska, gödsel och superfosfat på marken och sedan gräva upp det och skapa ett bördigt lager som kan hålla i 2-3 år. 50 cm bör lämnas mellan raderna, där buskarna ska planteras på ett avstånd av 40 cm från varandra. De kan ordnas både i enradiga rader och i en schackbräda eller häckningsordning. Innan växten skickas till hålet måste dess rötter doppas i en kokt pratare gjord av mullein och lera. När du täcker plantorna med jord är det nödvändigt att se till att de centrala utloppen inte är täckta med jord eller ett mulchskikt.

När torvmark läggs till jorden håller sängarna sin form länge och smulas inte i kanterna . Unga plantor av daggmaskar kommer att må bättre i områden som var upptagna med baljväxter, dill eller persilja strax före plantering. Bärkulturen är goda "vänner" med vitlök, som kan planteras bredvid den i sängarna. Enskilda tänder stannar kvar i jorden efter skörd och växer på egen hand och skyddar angränsande buskar från många sjukdomar och skadedjur. Vi märkte också ett användbart område i daggmask med lupin, vars bleka stjälkar kan begravas i gångarna för befruktning. Sängarnas form med utgrävningen kan vara valfri - fyrkantig, rektangulär eller L -formad.

Det finns spaljessorter som kan placeras på runda jordfläckar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Det är inte svårt att odla hybridsorter av daggmaskar enligt agrotekniska metoder, men det är fortfarande användbart att följa vissa regler för att få bästa resultat. Till exempel, efter skörd är det nödvändigt att ta bort alla morrhår som aktivt bildas mitt på sommaren efter att bären mognar . En buske kan växa upp till 70 rankor, som försvagar växten och fyller området, vilket gör den för mättad. När buskens täthet i raderna blir stor kan utgrävningen bli sjuk med gråröta på grund av dålig ventilation av landningsplatsen. Samma sjukdom kan orsakas av överdriven mättnad av jorden med fukt. Därför ger försummade planteringar mindre avkastning och kräver mer ansträngningar för att återställa.

Hybrid trädgårdsbärsorter bör vårdas på ett sådant sätt att jorden är måttligt fuktig, men inte för tung eller fuktig . När plantorna planteras ordentligt på hösten räcker det med en riklig vattning av plantorna, cirka 1 vanlig hink vatten för varje kvadratmeter av tomten. För att behålla fukt i jorden måste den mulkas runt buskarna med ett 2 cm lager humus eller kompost. Som förberedelse för vintern kräver hybridvarianter av daggmaskar inte ytterligare skydd, eftersom de är frostbeständiga.

En ny bärgröda är inte särskilt svårodlad på grund av dess extraordinära vitalitet och opretentiöshet . Flera gånger per säsong, liksom för andra växter i trädgården, avlägsnas ogräs och bäddarna ogräs för bättre markventilation. Vid torka, vatten efter behov, eftersom överskott av fukt är oönskat. På hösten appliceras mineralgödsel upplöst i vatten. Detta kan vara toppdressing med superfosfat och kaliumsulfat, som läggs i 1 tsk per hink vatten och blandas. Du kan hälla en behållare på en halv liter under varje växt.

Efter att snön smälter på våren måste jorden traditionellt lossas och försiktigt kringgå buskens rotsystem . För att förbereda växterna för tillväxt- och fruktperioden bör de matas med nitroammofos, vars lösning bereds från 1 matsked för varje hink vatten, fördelat på 10 buskar av daggmask. På sommaren är det möjligt att inte applicera mineralgödsel under växterna, men se till att gångarna inte är övervuxna med ogräs och lossa jorden efter kraftig nederbörd. På vintern är det viktigt för en frostbeständig bärgröda att behålla ett gott snötäcke. För detta är det användbart att täcka sängarna med utgrävningen med grangrenar, som med sina nålar perfekt håller snötäcket. När det är möjligt, när du tar bort snö på vintern, är det bra att lämna en extra mängd av det på områden planterade med buskar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Hybridbärkulturen är mycket produktiv och förökar sig genom att producera många skott med rosetter. De flesta av dem måste tas bort, och för plantering är det nödvändigt att välja de första och andra barnen som har vuxit på moderbuskens antenner . De ska ha minst tre starka blad och ett tätt, välutvecklat rotsystem.

Till salu finns plantor med öppna rötter, som planteras på våren eller hösten . Och också odlas, och ibland blommar buskar med slutna rötter. Sådana plantor kan planteras i marken på sommaren, eftersom de redan har rotat sig i en tillfällig behållare och inte kommer att uppleva stress vid plantering.

Hybridsorter förökas inte av frön, eftersom växterna blir till vilda djur, men metoden för att dela buskarna används ibland för detta.

Rekommenderad: