Svartvinbärsvård: Odlingsteknik, Vård Efter Skörd Och Vid Andra Tillfällen. Hur Man Täcker Buskarna? Gödsel Och Ett Strumpeband Till Spaljén

Innehållsförteckning:

Video: Svartvinbärsvård: Odlingsteknik, Vård Efter Skörd Och Vid Andra Tillfällen. Hur Man Täcker Buskarna? Gödsel Och Ett Strumpeband Till Spaljén

Video: Svartvinbärsvård: Odlingsteknik, Vård Efter Skörd Och Vid Andra Tillfällen. Hur Man Täcker Buskarna? Gödsel Och Ett Strumpeband Till Spaljén
Video: Irit - Shifshuf Naim 2024, Maj
Svartvinbärsvård: Odlingsteknik, Vård Efter Skörd Och Vid Andra Tillfällen. Hur Man Täcker Buskarna? Gödsel Och Ett Strumpeband Till Spaljén
Svartvinbärsvård: Odlingsteknik, Vård Efter Skörd Och Vid Andra Tillfällen. Hur Man Täcker Buskarna? Gödsel Och Ett Strumpeband Till Spaljén
Anonim

Vinbär anses vara ett av de hälsosammaste bären. Dess näringsämnen är ganska koncentrerade, vilket gör det till en av de första livsmedel som behövs för att stödja immunitet. Tyvärr gillar de flesta barn henne inte. Men trots detta växer det på platsen för alla trädgårdsmästare, även en nybörjare.

Att ta hand om denna kultur är inte svårt, men det kommer ändå att kräva ansträngning, liksom att följa reglerna och vissa tidsfrister . Läs allt om hur du tar hand om denna kultur på rätt sätt i artikeln.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lossning och mulching

Den mest grundläggande vården för vinbär inkluderar obligatorisk mulching, samt lossning

  • Lossar … Den första lossningen utförs under våren. På grund av att växtens rötter inte är på ett stort djup måste du lossa marken noggrant med en liten kratta för detta, men inte en spade. Återlossning bör utföras under hösten. Innan detta rensas jorden runt vinbären från ogräs, löv och annat. Därefter måste du täcka vinbär. Ask används vanligtvis för detta. Således utförs först rengöring, sedan lossning och sedan mulching.
  • Kompostering … Efter skörd kräver buskarna riklig vattning. På grund av att vinbärens rötter är fibrösa (ligger på ytan) måste du hjälpa det att behålla fukt. Därför är det absolut nödvändigt att göra mulching. På våren måste all mulch tas bort. Detta görs vanligtvis med en spade och en hink. Det är nödvändigt att ta bort mulch i området där vinbär växer för att jorden ska värma upp snabbare. Skadedjur och sporer av olika svampar kan också leva i kompressen. Som mulch kan du använda kompost, ruttnad gödsel, halm, sågspån, dekorativa flis. I sällsynta fall är det tillåtet att använda torv och till och med torr jord.

Det är nödvändigt att täcka vinbär även om våren är extremt torr och utan nederbörd. Även torr jord kan minska avdunstningshastigheten av fukt från jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Vattning måste vara regelbunden och riklig . Om vattningen är oregelbunden och det också finns en otillräcklig mängd vatten, kan detta omedelbart ses från bärens tillstånd. Vattning bör göras bra under alla årstider utom vintern. Om du vattnade vinbär bra på våren och sommaren, och efter skörden, slutade du vattna eller minska mängden vatten, då kan detta också påverka plantans hälsa. I vissa fall, under förhållanden med vattenbrist på hösten, kan vinbär inte överleva vintern. Detta kommer att bli klart först under våren.

Omedelbart efter vinterperioden rekommenderas det inte att vattna vinbär i stora mängder - vanligtvis tillräckligt med smältvatten och smält snö . Om vintern visade sig vara utan snö är det nödvändigt att vattna rikligt omedelbart med vårens början. Vattning är särskilt nödvändig under perioden med äggstockbildning, liksom mognad av frukter. Vanligtvis vattnas växten efter 5 dagar. Varje kvadratmeter bör ta från 20 till 30 liter vatten. Marken måste bli fuktig 40 cm djup. Men i praktiken rekommenderar trädgårdsmästare och vattnar dem själva en gång i veckan, 3 eller 4 hinkar (per buske).

Det rekommenderas att vattna med varmt vatten. Vinbär är inte särskilt förtjusta i is eller kallt vatten.

Bild
Bild

Toppdressing

Vissa sommarboende tror att det bästa gödningsmedlet för vinbär inte alls är gödsel, som du kanske tror, utan potatisskalning . De innehåller en stor mängd stärkelse, som vinbär älskar. Om du applicerar sådant gödningsmedel på jorden där vinbär växer, kommer bären att vara relativt stor. Vissa trädgårdsmästare hävdar att de till och med kan växa till storleken på ett körsbär. Du kan inte ersätta potatisskal med stärkelse, som finns på stormarknadens hyllor. Du måste förstå att för vinbär är detta inte samma sak. Det rekommenderas också att göra infusioner av potatisskal. Denna buljong kan användas för att mata vinbär under blomningsperioden, såväl som på hösten eller ännu tidigare, i augusti. Potatis kommer att ha en gynnsam effekt på vinbärens tillstånd under våren. Rengör växten och blanda den lätt med jorden under busken.

För vinbär rekommenderas att utföra flera grundförband per år

  • Den första utfodringen sker innan knopparna sväller .… Lufttemperaturen bör stiga till +5 grader och inte vara högre än +10. Det är sant att vid denna tidpunkt rekommenderas att endast använda kvävegödsling. Ersättning med urea är tillåten, men i små mängder.
  • Den andra utfodringen görs före blomningen .… Den här gången måste du använda lite kvävegödselmedel, liksom gödselmedel med högt innehåll av fosfor och kalium.
  • Den tredje utfodringen kommer i början av frukten (när bären just har dykt upp och de är gröna) . Fosfat-kaliumgödselmedel används.

Toppdressing görs endast på våt mark. Till exempel kan du vattna växten på kvällen och lägga till toppdressing på morgonen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Behandling mot sjukdomar och skadedjur

Om några knoppar påverkas av en kvalster måste de avlägsnas tillsammans med skadedjur. Detsamma gäller sjuka blad och grenar. På grund av dem växer vinbär alltid dåligt. Det är förbjudet att behandla buskar med kemikalier en månad innan bären mognar. Under denna period måste du försöka bekämpa skadedjur och sjukdomar mekaniskt eller spara folkmedicin. Den bästa perioden för bearbetning är tidig vår . Det är nödvändigt att bearbeta buskarna redan innan de första knopparna sväller. Växter sprutas med 1% kopparsulfatlösning. Det kan också ersättas med karbofos eller Bordeaux -vätska. Tillsammans med själva växten odlas den närliggande jorden.

På våren rekommenderar många trädgårdsmästare kokande vatten. Den bästa tiden för detta är innan knopppaus, tidig vår. Det är sant att det är bäst att inte vattna med kokande vatten, utan att minska graden av uppvärmning av vattnet till 85 . På sommaren rekommenderas att regelbundet inspektera platsen där vinbäret växer med avseende på ogräs. Om det finns ogräs måste de dras ut. Om vinbäret har torkat kraftigt, kanske är saken i rotens död. En vanlig orsak till att en rot ruttnar eller redan ruttnar är en svampsjukdom. Mycelet syns tydligt på rhizomen, det ser ut som en vit skala. Med konstant närvaro i fuktig jord börjar myceliet aktivt utvecklas. Detta kan vara upp till flera år. Därför är det viktigt att utföra svampdämpande behandlingar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Det finns ingen anledning att slumpmässigt plocka bort vinbärsblad och grenar. Detta bör göras noggrant och med en kniv eller sekatörer. Grenar skärs precis ovanför knopparna. Snittet måste göras i en liten vinkel. De längsta grenarna klipps. Senare kan de användas som sticklingar. Grenar över 6 år klipps ändå.

Med korrekt beskärning kommer noll skott (markskott) att växa årligen. Det är absolut nödvändigt att kontrollera deras antal och lämna 3 eller 4 bitar av de starkaste . Det rekommenderas också att klippa av alla skott som är tjockare än en penna. De bär frukt dåligt, men tar mycket energi.

Bild
Bild

Under våren

Beskärning efter vintern är ett måste. Beskärning utförs så att vinbär ger nya skott. Om du inte skär skotten på våren, kan du på hösten se att växten inte gav nya skott utan fortsatte att "växa" de gamla skotten som plantan hade. En oklippt buske har gula blad och ser också väldigt gles ut.

Den beskurna busken blir "tät", bladen är gröna och ett stort antal skott märks. Från två liknande buskar på hösten kan olika växter visa sig på våren.

Bild
Bild

På hösten

När du beskär på hösten, börja om igen genom att eliminera alla löv och annat skräp runt jorden .… Under denna period förblir rekommendationerna desamma som för vårperioden. Gamla och tjocka grenar skärs först. De kommer att skugga de unga. Du måste också inspektera växten för förekomst av sjuka och torkade grenar. De måste också beskäras. Under denna period är det nödvändigt att ta bort de grenar som under sommaren har starkt böjt till marken.

Nästa år kommer dessa grenar inte att kunna ge bra frukter på grund av brist på ljus. Beskärning bör göras nästan i själva jorden. Det är inte tillrådligt att lämna stubbarna. Äldre grenar är mörkbruna i färgen. Ofta täckt med lavar. I unga skott skärs en tredjedel av längden av. Detta görs för att aktivera deras tillväxt nästa vår.

Bild
Bild

Strumpeband

Det finns ingen anledning att knyta upp unga buskar . Detta bör endast göras med buskar som är äldre än 4 år. De har vanligtvis upp till 15 olika grenar. En insats placeras i mitten av busken i jorden. Den ska vara ungefär lika stor som busken själv. Alla grenar av busken samlas "i en bukett", garnet kastas över dem och stramas. Vissa trädgårdsmästare använder hemlagade strumpeband. Till exempel är en del av "ok" gjord av tråd, och den andra är gjord av tätt rep. En stor vinbärsbuske kan kräva upp till 4 strängar. Dra inte åt "klämmorna" för hårt. De bör tillåta fri tillgång till marken runt busken och inte heller skada själva växten.

Vissa trädgårdsmästare föredrar att byta strumpeband genom att installera specifika kapslingar. Mestadels är de tillverkade oberoende av PVC -rör. De representerar en båge med tre ben. PVC -rör kan böjas med en konstruktion hårtork, och ett däck eller fat kan användas som en stencil. För buskar planterade i rad är det mest acceptabla sättet ett strumpeband på en spaljé. För att göra detta körs två pinnar in längs kanterna på raden där vinbärsbuskar planteras. Trådar dras på dem i flera rader parallellt med varandra.

Var noga med att strö humus på buskens mark innan du knyter vinbären. Man tror att humus bekämpar parasiter och mättar jorden med de nödvändiga användbara elementen. En bra period för ett strumpeband är blomningstiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

Under det tredje decenniet i september är det redan nödvändigt att börja förbereda vinbär för vintern. Under denna period appliceras gödningsmedel - organiska såväl som mineraler . Behandling mot skadedjur och sjukdomar utförs också. Alla fallna löv tas bort för vintern. Som redan nämnts kan skadedjur leva i dem, som övervintrar på vintern och börjar vakna på våren. Ett annat viktigt förberedelsesteg är noggrann beskärning. Det är nödvändigt att klippa av alla onödiga grenar, vars antal kunde ha ökat från våren och under sommarperioden.

För vintern finns 4 eller 5 noll starkaste och friskaste skott kvar. Fosfor-kaliumgödselmedel appliceras före vintern … Gödsel läggs på marken, varefter du måste gräva upp jorden med en högfurk. Du behöver inte göra detta för djupt, det räcker med att lossa marken till ett djup av 15 cm. Lite längre från växten kan du gräva djupare. Det är också nödvändigt att lossa jorden runt växten så att den på vintern inte fryser för mycket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer

Att odla svarta vinbär är en enkel process. Med rätt anslutning till jordbruksteknik kommer resultatet att glädja varje trädgårdsmästare. Här är några tips om hur du sköter dina buskar ordentligt.

  • För att få en bra skörd får kemiska och organiska gödningsmedel inte blandas . Det vill säga att du inte kan använda dem samtidigt. Detta har en dålig effekt på plantans tillstånd och den efterföljande skörden.
  • Trädgårdsvinbär älskar tre typer av gödningsmedel - kväve, fosfor och kalium … Kväve absorberas endast vid temperaturer över 5 grader. Det är viktigt att respektera proportionerna av dessa tre element. Instruktioner finns på etiketterna på dessa produkter. Det är nästan omöjligt att förbereda dessa gödningsmedel hemma på egen hand.
  • När du skördar kan du plocka vinbär antingen individuellt eller i hela grenar . I detta avseende är svart vinbär universell. Vissa vinbärssorter kan bara plockas med penslar. Om du planerar att transportera bär måste du skörda grödan i förväg, även innan den mognar. Förstörda frukter måste plockas och kasseras. De kommer att förstöra både själva växten och resten av grödan.
  • Professionella trädgårdsmästare gillar inte att gödsla vinbär med potatis . De anser att denna metod är ohygienisk. De hävdar att potatis är en bra grogrund för djur som inte behövs för en växt. Därför rekommenderar de att man väljer kemisk matning.

Rekommenderad: