Vad är Skillnaden Mellan Rovor Och Rädisor? Hur är De Visuellt Olika? Skillnader I Smak. Odling Och Tillämpning

Innehållsförteckning:

Video: Vad är Skillnaden Mellan Rovor Och Rädisor? Hur är De Visuellt Olika? Skillnader I Smak. Odling Och Tillämpning

Video: Vad är Skillnaden Mellan Rovor Och Rädisor? Hur är De Visuellt Olika? Skillnader I Smak. Odling Och Tillämpning
Video: What Is the Difference Between Radishes and Turnips? 2024, April
Vad är Skillnaden Mellan Rovor Och Rädisor? Hur är De Visuellt Olika? Skillnader I Smak. Odling Och Tillämpning
Vad är Skillnaden Mellan Rovor Och Rädisor? Hur är De Visuellt Olika? Skillnader I Smak. Odling Och Tillämpning
Anonim

Kålrot och rädisor är två rotfrukter som mänskligheten började odla för flera århundraden sedan . Moderna trädgårdsmästare fortsätter att odla båda grönsakerna. Utåt har de vissa likheter. För att inte förväxla kulturer med varandra är det nödvändigt att bekanta sig med var och en av dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visuella skillnader

Kålrot och rädisor tillhör kålfamiljen . De kan vara både ettåriga och tvååriga. Varje grönsak har en köttig, förtjockad och ätlig rotfrukter, berikad med många vitaminer B1, D2 och C. Trots de uppenbara likheterna finns det vissa skillnader mellan de två rotfrukterna. Först och främst bör visuella skillnader lyftas fram. För att förstå vilken rotgröda som ligger framför dina ögon måste du vara uppmärksam på formen . Kålrot är platt i de flesta fall. Vissa sorter producerar runda eller ovala rötter, men har fortfarande en viss plattning. Rädisan är också rund eller oval, men den blir aldrig platt. Den största skillnaden ligger i formen.

För att skilja rotfrukter från varandra kan du också titta på deras färg .… Kålrot är oftast ljusgula, men det finns också sorter som producerar vita rötter. Rädisans hud är oftast svartfärgad. Men förvirring kan uppstå om en rädisa Daikon eller Margelanskaya tas som ett exemplar. Här blir hudfärgen vit eller ljusgrön. Rädisan har ganska kraftfulla stjälkar, som kan nå 1 meter i höjd. Lövverket är tätt, bladen är lagerformade. Kålrot har ännu större stjälkar, eftersom de ofta når 1,5 m. Lövverket är tätt och rikligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur skiljer sig smaken?

Om du fortfarande kan se några tvivel i utseendet, är det ganska svårt att förvirra dem om du smakar rotfrukterna. Kålmassa är alltid söt … Rädisa har tvärtom en ganska skarp bitter smak. "Daikon" och "Margelanskaya" smakar mer känsligt, men det finns fortfarande en skärpa i dem. Den kulinariska användningen i dessa fall kommer också att skilja sig åt. Rädisan är lämplig för att äta rå, för att förbereda kalla mellanmål och sallader.

Det finns praktiskt taget inga kulinariska recept där värmebehandling krävs för rädisan. Det är anmärkningsvärt att rädisan i alla fall inte skärs i kuber eller strimlor, utan rivs . Kålrot, å andra sidan, värmebehandlas oftast, men råförbrukning är inte uteslutet.

De mest populära alternativen är bakad rädisa, grytor, grytor och potatismos.

Bild
Bild

Funktioner för odling av grödor

Skillnaden mellan de två rotgrödorna ligger i odlingsförhållandena och tidpunkten. Om vi pratar om rovor, kan de planteras tidigt på våren omedelbart efter att snön har smält. Denna period faller vanligtvis i mitten eller slutet av april. Men beroende på region och klimatförhållanden kan landningsdatumen skifta åt ena eller andra hållet.

Kålrot är inte särskilt kräsen när det gäller att lämna, men det har vissa krav:

  • föredrar soliga områden;
  • älskar riklig vattning, men utan mycket uthållighet för att förhindra röta;
  • i växande process kommer denna rotgröda att kräva gallring.

En viktig punkt: kålröda kan skördas inte en gång utan två gånger om året . Frön för den andra skörden odlas i början eller mitten av juli. Återigen är tidpunkten individuell beroende på väderförhållandena under ett visst år och en viss region. Med rätt organisation av platsen, liksom med iakttagande av växtföljd, kan du få en bra skörd av rovor i din personliga tomt.

Rädisan planteras lite senare än den tidigare rotgrödan. Så för sommarsorter är början eller mitten av maj mer lämplig. Vintersorter börjar förberedas och planteras i öppen mark i juli. Rädisa är opretentiös i vården och på platsen för utplacering på marken. Som den huvudsakliga vården för denna rotgröda behövs bara tillräckligt med vattning, liksom snabb ogräs.

Vinterrädessorter bör tas bort i september innan de första frosten börjar dyka upp.

Bild
Bild

Trots skillnaderna i smak och utseende tillhör båda växterna kålfamiljen, vilket innebär att de är benägna att samma sjukdomar. Tänk på de vanligaste skadedjur som angriper rovor och rädisor.

  • Röda loppor … Skadedjuret angriper kålrot och rädisor under tillväxtperioden, vilket gör ett stort antal små hål i topparna. Som ett resultat av angreppet av detta skadedjur minskar tillväxten och som ett resultat minskar grödans mängd och kvalitet.
  • Kålfluga … Vuxna gör också hål i topparna. Men det är larverna av detta skadedjur som orsakar särskild skada. De ligger direkt i jorden och äter rötterna själva.
  • Knäpparlarv … Inte ofta, men detta skadedjur kan också attackera frukterna av rovor och rädisor.

Gråröta är en annan vanlig sjukdom hos dessa rotfrukter . Det är anmärkningsvärt att en sjukdom uppstår redan vid lagringsstadiet. Om det utförs på fel sätt eller hållbarheten ökar kraftigt börjar gråröta sprida sig och täcker fler och fler rotgrödor varje dag.

Många grönsaksgrödor är mottagliga för mjöldagg. Kålrot och rädisor ingår inte i listan över undantag, så pulveriserad mögel kan uppträda på dem absolut under alla tillväxt- och utvecklingsperioder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökan

Den huvudsakliga och mest utbredda användningen av dessa två rotgrödor var just i matlagningen .… De används som den viktigaste och extra ingrediensen i beredningen av rätter från olika kök. Dessa grönsaker kan ätas av både vuxna och barn, men det finns vissa kontraindikationer. Det är bättre att vägra att äta dem om det finns överkänslighet, vilket kan vara huvudorsaken till en allergisk reaktion … Kålrot kan och bör ätas av gravida kvinnor, eftersom det innehåller nödvändiga vitaminer och mineraler. Men användning av rädisor i olika stadier av graviditeten är strängt förbjuden. Faktum är att denna grönsak kan provocera en ökning av livmodertonen, vilket kommer att leda till missfall eller för tidig födsel.

Rotfrukter används aktivt inte bara i matlagning, utan också i medicin. Rädisa rekommenderas som en profylax mot sjukdomar i mag -tarmkanalen, gallstenssjukdom, njurproblem . För dem som har problem med matsmältningen är det bättre att ge upp att äta rovor. I kombination med naturlig bi honung har denna grönsak utmärkta antiinflammatoriska egenskaper.

För att inte förvirra rovor och rädisor måste du vara uppmärksam på skalets färg och rotgrödans form. Och för att äntligen bli övertygad om din åsikt måste du smaka på rotfrukterna.

Rekommenderad: