Beskärning Av Clematis (19 Bilder): Grupper. Behöver Jag Beskära Clematis För Vintern? När är Det Bättre: Höst Eller Vår? Beskrivning Av 1 Och Andra Klematis Beskärningsgrupper

Innehållsförteckning:

Video: Beskärning Av Clematis (19 Bilder): Grupper. Behöver Jag Beskära Clematis För Vintern? När är Det Bättre: Höst Eller Vår? Beskrivning Av 1 Och Andra Klematis Beskärningsgrupper

Video: Beskärning Av Clematis (19 Bilder): Grupper. Behöver Jag Beskära Clematis För Vintern? När är Det Bättre: Höst Eller Vår? Beskrivning Av 1 Och Andra Klematis Beskärningsgrupper
Video: Clematis Pruning Groups 1,2 and 3 explained 2024, April
Beskärning Av Clematis (19 Bilder): Grupper. Behöver Jag Beskära Clematis För Vintern? När är Det Bättre: Höst Eller Vår? Beskrivning Av 1 Och Andra Klematis Beskärningsgrupper
Beskärning Av Clematis (19 Bilder): Grupper. Behöver Jag Beskära Clematis För Vintern? När är Det Bättre: Höst Eller Vår? Beskrivning Av 1 Och Andra Klematis Beskärningsgrupper
Anonim

Clematis är en kultur som nödvändigtvis kräver beskärning för dess framgångsrika utveckling. Till skillnad från de flesta andra växter kan behandlingen av även liknande sorter variera avsevärt.

Utnämning

Beskärning anses vara en extremt viktig del av klematisvård. Om allt görs korrekt, med hänsyn till egenskaperna hos en viss sort, är det möjligt att garantera en korrekt utveckling av kulturen, dess livslängd och vackra regelbundna blomning . Själva proceduren är enkel - du behöver bara ta bort överskottet med en sekatör. Tidpunkten, platsen och mängden avskärning bestäms dock beroende på vilken snittgrupp clematis -sorten tillhör.

Bild
Bild

Typer av trimning

Varje typ av trim n Det är producerat för ett specifikt syfte och har sina egna funktioner.

  • Först och främst, oavsett vilken grupp clematis -sorten tillhör, kräver det sanering, som utförs på hösten eller våren. Huvudpunkten med ett sådant förfarande är att eliminera redan icke-livskraftiga processer, det vill säga torkade, trasiga eller sjuka grenar.
  • Som förberedelse för vintern måste clematis också ta bort alla tillgängliga löv och följa de regler som är karakteristiska för en viss grupp. Detta anses vara den viktigaste typen av beskärning.
  • Dekorativ beskärning utförs på begäran av ägarna och ordnas för att göra buskens form mer attraktiv och begränsa dess tillväxt. Det finns inga särskilda regler för dekorativ bearbetning.
  • Ungefär vart femte år genomgår clematis beskärning mot åldrande, som utförs omedelbart efter blomningen av knopparna. Under proceduren tas alla gamla vinstockar bort och alla förutsättningar skapas för utseende av nya skott. Föryngring sker i två steg: att ta bort en del av de gamla grenarna under det första året och en annan del nästa år.
Bild
Bild

Bläddra bland sorter efter grupp

I klematis är det vanligt att skilja på tre huvudgrupper, enligt reglerna för vilka höstbeskärning utförs.

Beskrivningen av den första gruppen bör börja med det faktum att den förenar de sorter som blommar vid korsningen av vår och sommar på skott som är över från förra året. Till exempel, vi pratar om sådana typer av klematis som sibiriska, berg och även alpina … Dessa växter kräver inte skydd alls, och därför behöver de inte ens klippas innan frosten börjar. Trädgårdsmästare utför dock fortfarande lätt bearbetning i slutet av blomningen, frigör busken från sjuka och försvagade grenar och förkortar också skotten vid överdriven höjd.

I den första beskärningsgruppen ingår representanter för artgruppen Atragene … Dess sorter bildas, som är resultatet av valet av olika bergarter, till exempel alpina, koreanska, Okhotsk, berg, sibiriska, stora kronblad och Turkestan. Alla kan överleva frost ner till minus 40 grader precis på spaljén.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den andra gruppen beskärning inkluderar klematis, vars knoppar blommar både på förra årets skott och på färska . Växter ska beskäras två gånger om året. Den första beskärningen utförs på förra årets skott efter att knopparna bleknat. Detta görs antingen i maj eller i juni, och det är fjolårets skott som tas bort - de färska ska inte beröras. Den andra beskärningen ordnas på hösten efter den första frosten, men redan innan växten har förberetts för övervintring. Alla tunna, sjuka eller försvagade skott i år skärs helt och starka förkortas med en tredjedel. Vidare rullas alla skott upp i ringar och läggs ut på marken, varefter klematisen är täckt med grangrenar eller specialmaterial.

Storblommiga hybrider av denna grupp kommer från arten Patens, Florida och Lanutinoza … På hösten förkortas de så att 10 till 15 noder återstår på skotten, vilket motsvarar en och en halv meters växthöjd. I ett vuxet exemplar återstår bara 10-12 friska skott. Vi pratar om sorter Dr Ruppel, Yulka, Gladys Picard, Akaiishi, Solidaritet, Sunset, Miss Bateman, Asao och andra.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den tredje beskärningsgruppen förenar klematis, som blommar endast med färska skott, och knopparna plöjs upp från juli till september. Vi pratar om representanter för sorterna " Vititsella", "Integrifolia", "Orientalis", "Zhakmana " … Förkortningen av skotten utförs i maximal utsträckning för att säkerställa riklig blomning för nästa säsong. Skott skärs så att bara 2-3 knop återstår, rör sig från marken. Om clematis ännu inte har passerat det andra levnadsåret, rekommenderas stark beskärning, oavsett vilken grupp den tillhör. I det här fallet pratar vi om sorter " Warsaw Night" (eller "Warszawa Nike"), "Viticella", "Pink Fantasy ".

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kombinerad beskärning rekommenderas för vissa clematis av underarterna "Lanuginoza ". Faktum är att i juni öppnar knopparna på förra årets skott, och i mitten av sommaren blommar de på de nuvarande grenarna. Du måste kombinera trimning av den andra och den tredje gruppen. På hösten förkortas färska skott något och tas bort under tak, men gamla grenar elimineras nästan helt så snart de bleknar. Enligt en annan princip för kombinerad beskärning sker förkortningen på ett sådant sätt att tre nivåer bildas.

Den första bearbetas på en metersnivå från marken, den andra - på ett avstånd av 0,5 meter och den tredje - vid ett märke av ett par njurar. Efter bearbetning tar anläggningen skydd för vintern. På våren, så fort den eller den här skottet bleknar, måste den klippas ut nästan helt. De nya grenarna kommer också att klippas i olika höjder.

Bild
Bild

Hur och när ska jag klippa rätt?

Man tror att beskärning av klematis i grupper är mer relevant för specialister, och amatörer, och särskilt nybörjare, behöver inte fördjupa sig i invecklingarna och följa allmänna regler. På hösten är förkortningen av skotten densamma, oavsett grupp . För vintern är det bättre att förkorta skotten så att en eller två knoppar blir kvar över marken. Detta gör att rotsystemen kan vakna snabbare på våren och sedan blomma mer aktivt.

Det är vanligt att kombinera beskärning med nypning; det kan utföras på sommaren i början av juni. Detta förfarande främjar bättre förgrening av växter. E Om klematis tillhör den första eller andra gruppen, bör den klämmas så att 30 centimeter hålls från marken till det valda märket . Vidare, när fransarna växer upp, bör höjden ökas till 50 centimeter. Clematis från den tredje gruppen kläms för första gången på en femton centimeters höjd, sedan på cirka 20-30 centimeter och sedan på en halv meters höjd.

Själva beskärningen utförs med en konventionell beskärare eller en slipad kniv. Skärningen ska göras på ett sådant sätt att minst 5 centimeter återstår mellan den och närmaste njure. Det är viktigt att göra en sned rörelse av verktyget så att fukt inte kvarstår på den resulterande platsen, vilket kan provocera utseendet på röta.

Dessutom får vi inte glömma desinfektionen av punkten, särskilt om en anläggning bearbetas efter den andra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som regel har en frisk och korrekt utvecklande klematis 10 till 15 fransar. Men i vissa arter ökar antalet skott betydligt, och därför måste de tunnas ut för att undvika förtjockning. Det är bättre att göra detta efter att clematis har blommat. Alla anläggningar kräver också sanering, vilket kan göras oavsett årstid . Trasiga eller sjuka grenar tas bort omedelbart.

Genom utseendet på clematis är det nästan omöjligt att avgöra vilken grupp det tillhör. I de flesta fall är det enda sättet att ta reda på det att kontakta säljaren eller läsa etiketten. Experter tror dock att knopparnas dubbla kronblad endast är karakteristiska för den andra beskärningsgruppen. Småblommig klematis tillhör i de flesta fall den första gruppen. Om du är osäker är det vettigt att utföra en kombinerad beskärning och empiriskt avgöra vilken grupp clematis som fortfarande tillhör.

Vårbeskärning utförs i början av säsongen, eftersom det är nödvändigt att vara i tid innan knopparna vaknar och saften börjar röra sig . Samtidigt bör sanitets- och gallringsbehandling utföras. Många trädgårdsmästare föredrar vårproceduren, eftersom detta ger en tydligare förståelse för hur mycket växten ska förkortas, vilka knoppar som redan har vaknat och vilka som är frusna på vintern och måste tas bort. Efter avslutad procedur kopplas clematis omedelbart till det befintliga stödet. Höstbeskärning sker var som helst från mitten av oktober till slutet av november.

Valet av datum bör utföras på ett sådant sätt att man hinner slutföra allt innan frost börjar. Trots att inte alla grupper av klematis krävs för övervintring, kan det utföras i alla fall, men i syfte att gallra grenarna och genomföra sanitära förebyggande åtgärder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer

Om clematis -sorten omedelbart efter plantering bara utvecklas på grund av en enda stjälk, bör den fortfarande klippas av före övervintring. Du måste förkorta det ganska starkt och lämna bara ett par friska njurar. På grund av detta kommer clematis nästa år att börja utveckla basalskott och tillväxt av buskar på sidorna.

I växter i den tredje gruppen kan en eller två skott ibland lämnas utan beskärning . förutsatt att klimatet i den befintliga zonen är milt och utan skarpa temperaturfluktuationer. Dessa starka skott börjar blomma på våren, och resten kommer att glädjas åt öppna knoppar, som börjar i juli och fram till mitten av september.

Många amatörträdgårdsmästare är oroliga för frågan om det är nödvändigt att skära plantor när de planterar direkt. De flesta experter ger ett negativt svar, trots de felaktiga rekommendationerna för att förkorta de växande fransarna. I en planta som utvecklas ordentligt och som har nått två års ålder anpassar sig rotsystemet väl till den nya situationen och skotten har vuxit tillräckligt, så att beskära alla delar är inte meningsfullt. Men hos unga plantor kan du nypa skottens toppar för att ytterligare stimulera tillering.

Vid beskärning, när man tänker på antalet noder kvar, är det viktigt att förstå att ett stort antal knoppar kommer att leda till mer intensiv blomning, och ett mindre antal kommer att ge en större diameter av öppna knoppar.

Rekommenderad: