Edelweiss (42 Bilder): Vad är Och Var Växer En Blomma? Fjällleontopodium Och Andra Trädgårdsarter. Plantera Och Lämna

Innehållsförteckning:

Video: Edelweiss (42 Bilder): Vad är Och Var Växer En Blomma? Fjällleontopodium Och Andra Trädgårdsarter. Plantera Och Lämna

Video: Edelweiss (42 Bilder): Vad är Och Var Växer En Blomma? Fjällleontopodium Och Andra Trädgårdsarter. Plantera Och Lämna
Video: Hjälp till att stoppa invasiva främmande arter | Naturvårdsverket 2024, April
Edelweiss (42 Bilder): Vad är Och Var Växer En Blomma? Fjällleontopodium Och Andra Trädgårdsarter. Plantera Och Lämna
Edelweiss (42 Bilder): Vad är Och Var Växer En Blomma? Fjällleontopodium Och Andra Trädgårdsarter. Plantera Och Lämna
Anonim

Trädgårdsälskare nöjer sig inte längre med banala asters, dahlior och gladioli på sina bakgårdar - ge dem exotiska. Och vad kan vara mer ovanligt än en fjällblomma som växer på robusta toppar? Vi pratar om en vacker edelweiss. Hur "få vänner" med honom och var man kan få plantor? Läs i vår artikel.

Bild
Bild

Vad är det och var växer det?

Det finns en vacker legend om ursprunget till edelweiss . I forna tider i Alperna på höglandet bodde det en vacker fe. Och hon blev kär i en kille som bodde vid foten av berget. De var dock inte avsedda att vara tillsammans: den unge mannen kunde inte nå toppen, och feen förbjöds att gå ner. Hon fällde bittra tårar om sitt öde, och de föll till marken och förvandlades till edelweiss. Denna sorgliga och underbara historia gjorde edelweiss till en symbol för sann kärlek . - eftersom den växer i svår terräng, kan den bara erhållas genom att klättra högt upp i bergen och tillbringa flera dagar där för att leta. Mannen som gav den älskade edelweiss, bekräftade därmed sina uppriktiga och ivriga känslor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Är denna blomma verkligen så svår att hitta? Låt oss vända oss till vetenskapen: i naturen växer edelweiss i de alpina och subalpina zonerna på klippiga sluttningar, på en höjd av cirka 2 tusen meter över havet … Inte alla, även en utbildad person, kommer att kunna ta sig dit. Edelweiss blommar på sommaren, juni och juli. Dess vetenskapliga namn är leontopodium. Den består av två grekiska ord: "leon" - lejon och "podion" - tass. Denna kombination är ingen slump: denna blomma ser verkligen ut som en leontass. Det vanligare namnet är edelweiss, en kombination av de tyska orden "edel" - "ädel" och "weiss" - "vit ".

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Leontopodium tillhör släktet av tvåbladiga örtartade växter av familjen Asteraceae eller Asteraceae. Det är en årlig och flerårig. Blommans höjd varierar från 12 till 25 cm.

Blomställningen är tät, består av flera blomkorgar, samlade i ett gäng. De är vanligtvis vita eller gulaktiga och omgiven av linjära eller lansettformade stellatblad med en silveraktig "dammning". På grund av dess sällsynta och otillgänglighet var edelweiss hotad under lång tid, eftersom det fanns många "jägare" för det. Det är för närvarande listat i den röda boken.

Bild
Bild

Olika arter

Cirka 40 sorter av leontopodium är kända, men blomsterodlare använder bara 8 av dem för trädgårdsodling. Nedan följer en kort beskrivning av dem.

Alpint . Den vanligaste typen. Det kännetecknas av närvaron av frotté apikalt lövverk, vikande till en "asterisk". Den kan nå en höjd av 20 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Edelweiss-liknande . Höjden är cirka 35 cm, bladen är spetsiga, linjära, med en nyans av grå filt, ofta nästan nakna ovanpå. Blomställningen består av en "handfull" korgar (upp till 5 stycken), var och en med en diameter på 0,4-0,8 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Siberian (Palibina) . När det gäller egenskaper liknar den den alpina sorten, men buskarna är större och med mindre blommor.

Bild
Bild

Blekgul trångt . Den har skalliga, enda stammar. Skivornas blad är lansettformade, långsträckta, med svagt vända kanter, gröngula.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kurilskiy . En endemisk växt som växer uteslutande i bergen på Kurilöarna. Stjälkarna är upprätt, kan nå en höjd av 20 cm. Skivorna är förkortade, breda och bildar en "asterisk". De är kantade på båda sidor, liknar vit filt i konsistensen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dvärg . Som namnet antyder är den minsta av alla leontopodium -arter bara 10 cm i höjd. Under naturliga förhållanden "klättrar" det höga berg - upp till 3500 meter över havet. Korgar, upp till 5 stycken, samlas ovanpå stammen, bladen är spatlade och bildar inte en "asterisk".

Bild
Bild
Bild
Bild

Två tonig . Stammen har en höjd av upp till 35 cm, skovelbladets löv är inte lika långa, vik till en "asterisk" med en diameter på 3-4 cm med antalet "strålar" upp till 10 bitar. Ovanifrån är bladen gröna, underifrån - vitfiltade.

Bild
Bild

Stäpp . Den växer upp till 20 cm i höjd. Stammarna växer i ett "gäng", har en spindelnät-fluffig konsistens och en gråvit nyans. Bladen är spetsiga, linjära eller linjära lansettformade, gulaktiga eller vitaktiga i skivorna. Vik ihop till en lös "asterisk" med oregelbunden form.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

Till att börja med, låt oss klargöra att edelweissfrön för närvarande kan hittas i Ryssland vid fri försäljning i specialaffärer eller på Internet. Tror dock inte att om hans naturliga växtförhållanden är så hårda kommer han att vara "nöjd" med mer eller mindre acceptabel jord. Det är faktiskt ganska svårt att odla det på en personlig tomt. Detta är kraven för leontopodium.

  • Marken måste vara torr, lätt, permeabel och innehållande kalksten.
  • Inget gödselmedel! Denna växt gillar varken organiskt material eller mineraltillsatser. Och om du "kryddat" planteringsplatsen med färsk gödsel kan du säga adjö till tanken att odla leontopodium i din trädgård.
  • Tillräcklig sol exponering. Den nyckfulla edelweiss, som är van vid att växa på höglandet upplyst av solen, kommer inte att slå rot på en skuggig plats.
Bild
Bild

Så alla tre villkor är uppfyllda. Nu kan du plantera leontopodium.

  • I slutet av vintern eller tidig vår, förbered blandningen genom att blanda 2 delar trädgård eller lövjord och en del perlit, grov sand.
  • Strö ut fröet över ytan, tryck ner något med handflatan.
  • Strö över en sprayflaska för att förhindra övermättnad av jorden med fukt.
  • Täck behållaren med cellofan eller en glasplatta med en konstant t = 10 ° C.
  • När de första groddarna uppträder tar du bort täckmaterialet genom att placera behållaren på en välisolerad varm plats.
  • När den unga tillväxten når en höjd av 2 cm, plantera plantorna i olika behållare.
  • Vattning är tillåten endast måttligt, utan att torka jorden, men också utan översvämning, för att undvika uppkomst av förorenande processer.
  • Avstigningen av unga edelweiss sker runt slutet av april eller början av maj. Ett mellanrum på minst 15 cm bibehålls mellan växterna.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rent generellt, under naturliga förhållanden reproducerar leontopodium genom att sprida frömaterial med vinden … Fröna är igensatta i klippans sprickor och växer där, och behöver inte särskilt fullvärdig jord. Det är på denna grund som det inte rekommenderas att fördjupa dem för djupt i marken när man sår frön för hand - det blir svårt för dem att gro genom ett tjockt jordskikt. Om du inte vill röra med plantorna kan du prova att så fröna direkt i det öppna fältet. Som regel kräver detta en alpin rutschkana i trädgården.

Bild
Bild

På våren, när hotet om frost har passerat, plantera din kulle med edelweissfrön . Kom ihåg att förbjuda överdriven fördjupning - 1-2 cm räcker. Det är inte värt att förtjocka planteringarna, annars kommer gallring att krävas senare. Det optimala avståndet mellan fröna är 8 cm. Oavsett vilken plantningsmetod du väljer, rekommenderas det att utföra en preliminär skiktning av frömaterialet: blanda det med fuktad jord och gömma dig i kylen i 7-14 dagar.

Bild
Bild

Om allt gjordes korrekt kommer fröna att gro inom 10 dagar. I vissa fall kan väntetiden vara upp till 2 månader.

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Leontopodium kräver inte mycket underhåll. Det ska vattnas mycket sparsamt om det är varmt och det inte har regnat på länge. Och så har han tillräckligt med naturlig nederbörd. Att lossa jorden är inte värt det - det kan skada växten . Men ogräs krävs. Leontopodium är ganska kalltåligt, men för vintern bör det täckas med ett lager av mulch: nedfallna löv, sågspån eller torv. En gång vartannat år behöver edelweiss en transplantation.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Det finns två effektiva sätt att odla leontopodium: dela busken och fröna. Låt oss överväga båda.

Om växten redan växer i ditt område, du kan försöka dela upp den i flera delar … Dess rötter är starka och motståndskraftiga nog för att hantera stress och anpassa sig till nya förhållanden. Förresten, det är denna metod som låter dig bevara alla egenskaper hos "moder" -växten. Delningsförfarandet kan utföras under våren eller i augusti-september. Delenka kommer att blomma om 2-3 år efter avstigning. Använd endast en vässlipad kniv eller beskärningssax med vassa blad. Gräva försiktigt ut busken och, utan att skaka marken från rötterna, skär den i 2 eller 3 delar, se till att var och en av dem har en tillväxtpunkt. Plantera de resulterande delarna på ett avstånd av minst 25 cm.

Bild
Bild

Ett effektivt sätt att odla leontopodium är att samla frö . Efter att blomman vissnar bildas många frön. Var och en av dem är utrustad med en "fallskärm" som liknar en maskros. Det är tack vare honom som fröna lätt plockas upp och bärs av vinden. Frömaterial bör samlas in och sås i öppen mark i början av november. Var noga med att strö den med grov sand vid plantering och täck den med grontassar för vintern. Nästa år, på våren, kommer de att ge de första skotten.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Edelweiss som växer på höglandet är ganska resistent mot de allra flesta sjukdomar och skadliga insekter. Dock inte alla. Leontopodium kan bli sjuk av en anledning - av överskott av fukt i jorden . För att undvika detta rekommenderas att plantera denna växt bredvid barrträd som absorberar överskott av vatten. Att skapa en konstgjord torka eller plantera om till en ny plats leder inte alltid till ett positivt resultat.

Bild
Bild

De skadedjur som angriper edelweiss är sniglar och bladlöss. Om sniglar kan samlas in för hand och förstöras, är bladlusattack dödlig. Om du inte behandlar leontopodium med ett insekticidmedel i tid kommer det att dö. Inga andra metoder, inklusive folkliga, hjälper inte här.

Använd i landskapsdesign

Det kanske mest uppenbara man tänker på när man nämner användningen av edelweiss i landskapsdesign är landningen på en alpin bild. Och det är inte förvånande: med tanke på dess naturliga odlingsförhållanden ser det väldigt organiskt ut där. Det används också av:

  • för bildandet av "torra" buketter - för detta skärs växten under perioden med maximal mättnad av dess färg och torkas "huvud" ner;
  • för plantering i en stenträdgård, klippträdgårdar, klippor i tandem med asters, saintpaulias, violer;
  • som en kant i tandem med miniatyrrosor;
  • dvärgvariet odlas som en marktäckande växt;
  • högre sorter avfärdar perfekt barrträd av träd och buskar (till exempel thuja, cypress, enbär) eller blommande buskar (forsythia, hortensia).

Rekommenderad: