Orange Morötter: Vilken Naturlig Färg Ger Dem Sin Orange Färg? Vegetabiliska Förfäder Och Avel

Innehållsförteckning:

Video: Orange Morötter: Vilken Naturlig Färg Ger Dem Sin Orange Färg? Vegetabiliska Förfäder Och Avel

Video: Orange Morötter: Vilken Naturlig Färg Ger Dem Sin Orange Färg? Vegetabiliska Förfäder Och Avel
Video: Måltidspedagogik: Smakar olika lika? 2024, April
Orange Morötter: Vilken Naturlig Färg Ger Dem Sin Orange Färg? Vegetabiliska Förfäder Och Avel
Orange Morötter: Vilken Naturlig Färg Ger Dem Sin Orange Färg? Vegetabiliska Förfäder Och Avel
Anonim

Vi är vana vid att bara apelsin morötter växer i trädgården, och inte, säg, lila. Men varför? Låt oss ta reda på vilken roll urval spelade i detta fenomen, vilka var förfäderna till vår favoritgrönsak, och också vilket naturligt färgämne som gav morötterna en orange färg.

Bild
Bild

Vegetabiliska förfäder och avel

Det är allmänt accepterat att trädgårdsväxter är resultatet av odling av deras vilda förfäder. Betyder detta att moderna morötter är en direkt ättling till vilda? Men nej! Överraskande är vilda och hemma morötter inte släktingar, rotgrödor tillhör olika typer. Än idag har forskare misslyckats med att ta bort ätliga morötter från vilda morötter. Husfarrotens förfader är fortfarande okänd. Men vi känner till rotodlingsuppfödningens historia.

De första uppgifterna om odling tillhör östländerna. Odlade sorter av morötter odlades för 5000 år sedan i Afghanistan, och i norra Iran finns en dal med ett självförklarande namn - Morotfält. Intressant nog odlades morötter ursprungligen för doftande löv, inte rotfrukter. Och det är inte förvånande, för det var omöjligt att äta morötter - de var tunna, hårda och bittra.

Forskare skiljer två grupper av tamade morötter. Den första, asiatiska, odlades runt Himalaya. Den andra, västra, växte i Mellanöstern och Turkiet.

För cirka 1 100 år sedan resulterade en mutation av den västerländska gruppen grönsaker i lila och gula morötter.

Dessa sorter valdes ut av jordbrukare i framtiden.

Bild
Bild

På 900 -talet planterade muslimer, som erövrade nya territorier, det med nya växter för området, såsom oliver, granatäpplen och morötter. Den senare var vit, röd och gul. Dessa sorter började spridas över hela Europa.

Det är också möjligt att den orange moroten i form av frön fördes till Europa av islamiska handlare . Detta hände 200 år före upproret i Nederländerna, ledd av William av Orange, med vars namn utseendet på den orange moroten kommer att förknippas.

En hypotes är att apelsinmoroten utvecklades av nederländska trädgårdsmästare på 1500- och 1600 -talet för att hedra prins William av Orange.

Faktum är att hertig William av Orange (1533-1594) ledde det nederländska upproret för självständighet från Spanien. William lyckades invadera till och med det mäktiga England vid den tiden, ändra det utan erkännande, och New York kallades New Orange för ett helt år efter. Orange blev förfädernas färg på Orange -familjen och personifieringen av tro och makt för holländarna.

Bild
Bild

Det var en explosion av patriotism i landet. Medborgarna målade sina hus apelsin, byggde slott Oranjevaud, Oranienstein, Oranienburg och Oranienbaum. Uppfödarna stod inte åt sidan och tog som ett tecken på tacksamhet för självständigheten fram den "kungliga" sorten morötter - apelsin . Snart fanns en delikatess av just denna färg kvar på Europas bord. I Ryssland dök apelsin morötter tack vare Peter I.

Och även om teorin om "holländska uppfödare" stöds av nederländska målningar med bilder av den kungliga sorten, motsäger vissa data det. Så, i Spanien, under XIV -talet, dokumenterades fall av växande apelsin och lila morötter.

Det kunde ha varit lättare.

Det är troligt att nederländska bönder valde apelsin morot på grund av dess fuktiga och milda väderanpassning och söta smak. Enligt genetiker åtföljdes urvalet av aktiveringen av genen för ackumulering av betakaroten i fostret, vilket ger apelsinfärgen.

Det var en olycka, men de nederländska bönderna använde det gärna i en patriotisk impuls.

Bild
Bild

Vilket naturligt färgämne ger orange färg?

Den orange färgen är resultatet av en blandning av vita, gula och lila sorter. Kanske uppfödde holländarna en apelsinrotgröda genom att korsa röda och gula morötter. Rött erhölls genom att korsa vitt med lila, och blandning med gult gav orange. För att förstå mekanismen, låt oss ta reda på vilka ämnen som ger växter deras färg.

Växtceller innehåller:

  • karotenoider - ämnen av fet karaktär som ger röda nyanser från lila till orange;
  • xantofyller och lykopen - pigment av karotenoidklassen, lykopen färgar vattenmelonen röd;
  • antocyaniner - blå och violetta pigment av kolhydratursprung.
Bild
Bild

Som redan nämnts var morötter tidigare vita . Men den vita färgen beror inte på pigment, utan på deras frånvaro, som hos albinoer. Färgen på moderna morötter beror på deras höga betakaroteninnehåll.

Växter behöver pigment för metabolism och fotosyntes. På tanken på morötter under jorden, det finns ingen anledning att ha en färg, eftersom ljus inte kommer in i marken.

Men spel med urval har lett till det vi har nu - en ljusorange rotgröda finns i vilken trädgård som helst och på hyllorna.

Bild
Bild

Skillnader från sorter av en annan nyans

Konstgjord urval har förändrat inte bara morotens färg utan också dess form, vikt och smak . Kommer du ihåg när vi nämnde att morötter brukade odlas för sina löv? För tusentals år sedan var grönsaken vit, tunn, asymmetrisk och seg som ett träd. Men bland de bittra och små rötterna fann byborna något större och sötare, och de blev uppskjutna för plantering nästa säsong.

Rotgrödan anpassas mer och mer till de hårda klimatförhållandena. De gula, röda exemplaren skilde sig i kemisk sammansättning från den bleka vilda förfadern. Ackumuleringen av karotenoider åtföljdes av förlusten av vissa eteriska oljor, vilket gjorde grönsaken mycket sötare.

Bild
Bild

Så, en person, som ville äta mer och godare, förändrade växterna runt honom utan erkännande. Visa oss nu de vilda förfäderna till våra frukter och grönsaker, vi skulle grimas.

Tack vare urvalet har vi ett val om hur vi ska skämma bort oss till middag … Du kommer till sådana fantastiska slutsatser genom att ställa en till synes enkel "barnslig" fråga, och de är de mest djupgående och intressanta.

Rekommenderad: