Hur Ska Man Lagra Morötter? Förvaring I Källaren. Korrekt Temperatur Och Hållbarhet För Morötter, Lagringsförhållanden På Vintern Till Våren. Varför Ruttnar Hon?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Ska Man Lagra Morötter? Förvaring I Källaren. Korrekt Temperatur Och Hållbarhet För Morötter, Lagringsförhållanden På Vintern Till Våren. Varför Ruttnar Hon?

Video: Hur Ska Man Lagra Morötter? Förvaring I Källaren. Korrekt Temperatur Och Hållbarhet För Morötter, Lagringsförhållanden På Vintern Till Våren. Varför Ruttnar Hon?
Video: Morötter x 2 2024, April
Hur Ska Man Lagra Morötter? Förvaring I Källaren. Korrekt Temperatur Och Hållbarhet För Morötter, Lagringsförhållanden På Vintern Till Våren. Varför Ruttnar Hon?
Hur Ska Man Lagra Morötter? Förvaring I Källaren. Korrekt Temperatur Och Hållbarhet För Morötter, Lagringsförhållanden På Vintern Till Våren. Varför Ruttnar Hon?
Anonim

Hösten är tiden för skörd, och vid den här tiden funderar sommarboende på hur de ska lagra rotgrödor på vintern. Den mest krångliga grönsaken att lagra anses vara morötter. En ökning av luftfuktigheten leder till dess förfall, och i värmen vissnar rotgrödan. Bakterier och svamp tränger lätt igenom den tunna huden. Med fel lagring förlorar morötter sin smak och unika näringsämnen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grundläggande regler och villkor

Optimala skördeförhållanden bidrar till ett framgångsrikt bevarande av rotgrödans kvalitet och fördelar. Det beror också på odlingsområdet och skördetiden. Det är viktigt att vara försiktig när man skördar rotfrukter för att inte förstöra morötterna, eftersom skadade grönsaker inte har lång hållbarhet . Det är viktigt att gräva upp grödor i torrt väder. På så sätt kan du torka rötterna helt och förhindra massiv ruttning. Det är bättre att torka morötter på en torr och ren träyta i ett rum som en källare eller garage, under en baldakin eller utanför (på en fin dag). En av förutsättningarna för högkvalitativ torkning är konstant luftcirkulation med minimal luftfuktighet. I genomsnitt varar torkperioden från 2 till 5 dagar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du skickar grönsaker till förvaring är det viktigt att sortera dem noggrant och ordentligt förbereda dem . Torkade morötter rengörs från föroreningar. Det kommer att vara bekvämt att försiktigt torka det för hand med handskar. Det är oönskat att slå rotfrukter på marken och kasta dem för att inte skada. Alla exemplar med spår av skador och skador ska kasseras. Även på grund av en förstörd rotgröda kan infektion och förlust av alla reserver uppstå. Endast fasta sorter av mogna grönsaksgrödor är lämpliga för lagring. Det är bäst att behålla friska kopior av "Moskva vinter", "Nantes 4", sorter "Samson", "Shantane", samt "Nigel", "Cascade" och "Vitaminnaya 6 ". Och om du vill behålla morötterna "Parisian Carotel" eller "Amsterdam" kommer inte att fungera.

Lagringstiderna kan variera beroende på var grönsakerna placeras:

  • i påsar i kylskåpet behåller frukterna sin kvalitet och smak i 2 månader;
  • i slutna lådor i källare är morötter lämpliga i upp till 8 månader;
  • lagras i barrspån eller i en "päls" av lera tills den nya skörden mognar;
  • den kan förvaras i sanden i upp till 8, ibland upp till 9 månader;
  • morötter kvar i marken är ätbara till nästa säsong.

Om du vill behålla lagren under en mycket lång period bör du tänka på att köpa (skapa) en termisk cell eller en ugn. Det är lätt att bibehålla önskad temperatur i en sådan behållare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förvaringsmetoder i källaren

För att morötterna ska bevaras är det nödvändigt att tillhandahålla det nödvändiga mikroklimatet i lagringsområdet .… Det är absolut nödvändigt att skapa ventilation, en gynnsam temperatur från -1 till +1 grader och luftfuktighet i atmosfären 90-95%. En sval källare uppfyller dessa krav fullt ut. Innan du skickar grönsaker för långtidsförvaring är det nödvändigt att förbereda placeringsområdet: fri från allt onödigt, rengör, ventilera rummet. Om det behövs måste källaren torkas, isoleras eller vattentätas. Måttlig ventilation är viktigt.

Låt oss överväga olika lagringsalternativ

  • I sågspån . Morötter är välbevarade i torrt sågspån från barrträd. Rotgrödor läggs i en behållare och strös med spån. Nålarna innehåller fenoler, som hjälper till att skydda lager från sjukdomar, hämmar sönderfallsprocesser. Man måste komma ihåg att förra årets sågspån inte är lämpligt för detta. Sådant material kan innehålla sporer av svampar, mikrober.
  • I sand . Ett intressant sätt att lagra morotfrukter är att stapla dem i pyramider. Försiktad och kalcinerad flodsand kommer att krävas. Skapandet av en blank har en enkel algoritm. Våt sand sprids i ett tjockt lager längst ner i en tom låda eller helt enkelt på hyllorna. En rad morötter läggs ut och ovanpå den - ett extra lager sand. Efter det - nästa rad morötter, som följer ett rutmönster i jämförelse med föregående rad. Åtgärder upprepas sekventiellt, medan det är viktigt att inte bygga en pyramid som är högre än en meter.
  • I påsar . Denna metod förutsätter förvaring i rena och torra plastpåsar. Det är lämpligt att stapla grönsaker i förpackningar på cirka 2-2,5 kg i varje påse. Under regelbundna kontroller kommer det därför att vara möjligt att ta bort paketet med förstörda rotgrödor i tid, och de återstående förpackningarna av grödan kommer att förbli intakta. I sådana påsar måste en rad ventilationshål göras för att eliminera kondens. Detta förhindrar att moroten torkar ut eller vissnar i upp till 4 månader. Det är omöjligt att knyta PVC -påsar för att inte öka koncentrationen av koldioxid, vilket medför skada på lager.
  • I torven . I detta material kommer morötterna att förbli saftiga och elastiska. Endast högmyr, dåligt sönderdelad lös torv krävs. Det är nödvändigt att öka dess fuktinnehåll till 40-50%. Trä och kartonger kommer att göra. Det första lagret är torv. Grönsaker sprids på den och bibehåller luckorna mellan frukterna. Det översta lagret i lådorna ska vara torv. Grönsaker skördas i ett rum i källartyp.
  • I mossa . Sphagnummosen innehåller ett ämne som förhindrar ruttnande och svampens spridning. Moss säljs färdigt i specialaffärer. Om du samlar det själv måste du först torka mossan. Sedan förpackas den i påsar och används som substrat för morötter som skördats för vintern. Denna mossa kan bara användas en gång. Nästa år måste vi förbereda en ny portion.
  • I krukor . Kräver emaljerade rätter som inte utsätts för korrosion och oxidation. Rotgrödornas toppar skärs preliminärt, de tvättas ur kontaminering och läggs ut för torkning. Sedan placeras de i en behållare vertikalt. Rätterna med morötter är täckta med en servett eller ett papper.
  • Lergjutning … Lera används också för att hälla morötter. Det kommer att ta en halv hink torr lera. Den fylls med vatten och lämnas orörd i 24 timmar. Blanda sedan blandningen noggrant och häll i en ny portion av vätskan. I konsistens kommer lösningen att likna smet. Efter att blandningen har beretts måste du förbereda lådor eller plasthinkar. De är täckta med ett lager av polyeten. Lägg sedan ut grönsakerna så att deras ytor inte vidrör. Häll lera och låt torka lite, varefter du kan lägga ut nästa lager. Stegen upprepas tills behållaren är fylld till brädden.
  • Blötläggning i en lerlösning . Detta är en gammal teknik för konservering av vegetabiliska produkter. I ett lerskal är morötter skyddade från ruttnande. Innan de läggs i en låda doppas proverna omväxlande i en lersats och torkas. Morötterna ska vara helt täckta med leruppslamning. När frukterna är helt torra läggs de i en låda och tas till en förberedd plats.
  • I krita pulver … Du kommer att behöva krita i form av pulver. För 1 kg grönsaker måste du förbereda 20 g av en pulverformig substans. Det är viktigt att torka rötterna noggrant innan de dammas. Därefter strös varje grönsak med krita pulver och läggs i en låda i reserv.
  • I kalk . Det är nödvändigt att blanda kalk med vatten tills en homogen massa som ser ut som en flytande kondenserad mjölk. Varje rotfrukter doppas i en kalklösning och torkas helt. Sedan läggs den i trälådor eller förvaras på källargolvet till våren.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Balkongalternativ

Grönsaker kan ligga på den glaserade loggian i alla tillgängliga behållare. Vilket som helst av de tidigare beskrivna fyllmedlen fungerar som ett underlag. Det är tillåtet att sätta morötter horisontellt eller vertikalt. Men vid temperaturer över noll på balkongen kommer det inte att ligga på länge, som det skulle göra i en sval källare.

På en oisolerad balkong på vintern är det bättre att lägga en påse eller en låda med rotfrukter under balkongdörren . Vid den första frosten flyttas behållaren till andra sidan av dörren. Så kylan från balkongen hjälper bestånden att bevaras och inte frysa. Huvudvillkoret är att det inte finns några batterier i närheten, eftersom grönsaker försämras från torr luft.

När de är frysta kan du linda in grönsakerna väl med något slags tätt material, till exempel filt

  • I lådor . Lådorna måste förberedas helt torra, starka och rena. Lägg rader med rotfrukter i behållare som är lämpliga för egenskaperna, men inte mer än 20 kg vardera. Täck behållaren med ett lock. Förvaras på ett avstånd av 10 cm eller mer från en fuktig vägg. Detta skyddar frukten från kondens. Om möjligt placeras lådorna på stöd. Så det är möjligt att kompakt placera ett stort lager grönsaker, även i ett litet område. Morötter kommer inte att förlora sin friskhet, kommer inte att gro, kommer inte att ruttna eller vissna.
  • I paraffin . Smält paraffinet i en eldfast skål och sänk ner de tvättade och torkade rötterna där. I ett paraffinmantel förvaras de på balkongen i upp till 4 månader.
  • I lökskinn … Om det är mycket skal kvar när du skördar lök för vintern kan det vara användbart för lagring av morötter. Råvaror läggs i behållare och färska apelsinfrukter läggs där. Skalet är tänkt att absorbera överskott av fukt, vilket förhindrar processer av sönderfall och groning av morötter.

Dessutom förhindrar fytonciderna som frigörs av växtsubstratet spridning av bakterier och minimerar sannolikheten för att utveckla sjukdomar. Det skulle vara bättre att placera behållaren på en höjd.

Bild
Bild

Hur förvaras i kylskåpet?

Om det inte finns någon källare, källare eller annan förvaring kan frukterna förvaras i ett hushållskylskåp. De måste vara rena och torra .… De läggs i plastpåsar och läggs i en grönsaksbehållare. Hållbarheten i detta fall är relativt kort - upp till 2 månader. I frysen håller morötter mycket längre - cirka 14 månader. Hårda men saftiga sorter är lämpliga för frysning ..

Om rotgrödan är slapp eller har ett uttorkat utseende är den inte lämplig för frysning. Utvalda morötter kan frysas oskurna. Väl tvättade, torra grönsaker utan toppar och skal viks i påsar för frysning och skickas till frysen på begäran.

Och det är också praktiskt att lagra morötter hackade på något bekvämt sätt. De beredda råvarorna läggs upp i portioner i små behållare, påsar med dragkedja eller något liknande.

Bild
Bild
Bild
Bild

Garage förvaring

Om garaget är utrustat med en källare är det tillåtet att lagra morötter på vilket lämpligt sätt som helst genom att lägga det i sand, sågspån och smörja det med lera. Utan en källare är det också möjligt att lagra grödan, men under en kort period, därför är detta alternativ endast lämpligt för blygsamma reserver.

I detta fall lindas varje frukt i en tidning och läggs i en låda i lager .… Eller så kan du slå in varje bit i plastfolie och lägga den så att det blir luckor mellan frukterna. Skörden kommer att vara upp till 45 dagar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bokmärke i grönsaksaffärer

Grönsaksförvaring är nödvändig för storskalig organisation av lagring av stora sändningar grönsaker … Vanligtvis är de utrustade i produktion. Och eftersom grödor vanligtvis förvaras efter mekaniserad skörd, måste rötterna sorteras noggrant. I grönsaksaffärer lagras de i besättningar eller i speciella behållare. Det rekommenderas att besättningarna inte är högre än 3 meter … Om skörden ska lagras i behållare eller pallar, bör du inte överskrida stapelhöjden med mer än 5,5 m.

I det här fallet måste du vidta följande åtgärder:

  • regelbundet ventilera lagret;
  • täck grönsaksbuljongen med säckväv;
  • hålla luftfuktigheten på önskad nivå.

Du kan öka luftfuktigheten på lagret på ett enkelt sätt genom att placera behållare med vatten där, eller genom att spruta de övre lagren av morötter som finns i luften. Alternativt, spill regelbundet vatten över passagerna. Men den bästa prestandan underlättas av installationen av kylutrustning.

Nackdelen med detta alternativ är en stor budget, därför har sällsynta gårdar hittills organiserat lagring av morötter på detta sätt. Resten accepterar ödmjukt vad de förlorar i grönsaksaffärer upp till 30% av grödan på grund av dess förstörelse.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lämnar i marken

Denna metod praktiseras ofta - en del av grödan grävs inte ur marken, men de gör det med vårens ankomst och äter morötter fram till nästa skörd . För sådan lagring måste du klippa topparna, strö jorden med ett lager våt sand och täck med en tät oljedukduk. Ovanpå ska splitter, lövverk och humus hällas, täck allt detta med ett tak av takmaterial.

Under en sådan värmare kommer morötter aldrig att bry sig om höstregn och vind på vintern, de kommer att behålla sin saftighet och friskhet under lång tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga problem

Om moroten ruttnar kan orsakerna vara olika:

  • bokmärke i den totala massan av exemplar med skada;
  • en kraftig temperaturförändring;
  • överdriven fukt;
  • att lagringsreglerna inte följs.

Det är därför Det är viktigt att hålla sig mycket noga till det invecklade med att förbereda grönsaker för lagring … Eftersom denna rotgröda lätt kan skadas av stötar, bör den inte ens slås lätt från jordklumpar eller kastas från plats till plats. Dessa skador kommer att vara subtila, men i framtiden kommer de att bli platsen där rotgrödan börjar försämras och leda till utvecklingen av en svampsjukdom. Sjukdomen kan spridas till grannfrukter.

Ett temperaturhopp leder till att kondens uppstår, vilket blir en drivkraft för fruktröta. De blir mjuka och sönderfaller på kort tid. Grönsaker är särskilt benägna att förstöra i plastpåsar. För att eliminera kondens måste du göra hål i botten av PVC -påsarna. Även lite frusna rötter (vid -1 ° C) blir svarta och ruttnar. Med ett överskott, precis som med brist på fukt, minskar hållbarheten för vegetabiliska preparat. Därför är det viktigt att hålla det normalt. Ofta leder en kränkning av lagringstekniken till bildandet av ett överskott av koldioxid. Han har i sin tur en skadlig effekt på rotfrukternas tillstånd. De blir mjuka, mörknar och vissnar. Därför är det nödvändigt att mycket noga följa tekniken för lagring av grönsaksbestånd .… Då kommer de inte att smaka bittert efteråt och kommer inte att torka ut. Om gnagare syns i underjorden måste du lägga över behållare med grödor med torr mynta. Servetter som blötläggs i en oljelösning av pepparmynta läggs ut i hörnen av rummet.

Förvara morötter nära äpplen är inte tillåtet . Kontakt med äppeleten förvränger smaken av apelsinrotfrukterna. Och många trädgårdsmästare rekommenderar inte att hålla morötter nära potatis.

Huvudvillkoret för säkerheten i lager av morötter är överensstämmelse med de optimala temperatur- och luftfuktighetsstandarderna. Då kommer färska och aptitretande morötter att finnas kvar på menyn året om.

Rekommenderad: