Bearbetning Av Druvor Efter Blomning: Hur Man Behandlar Sjukdomar Och Skadedjur? Hur Bearbetas Med En Tankblandning Och Folkmedicin?

Innehållsförteckning:

Video: Bearbetning Av Druvor Efter Blomning: Hur Man Behandlar Sjukdomar Och Skadedjur? Hur Bearbetas Med En Tankblandning Och Folkmedicin?

Video: Bearbetning Av Druvor Efter Blomning: Hur Man Behandlar Sjukdomar Och Skadedjur? Hur Bearbetas Med En Tankblandning Och Folkmedicin?
Video: Vin 2024, April
Bearbetning Av Druvor Efter Blomning: Hur Man Behandlar Sjukdomar Och Skadedjur? Hur Bearbetas Med En Tankblandning Och Folkmedicin?
Bearbetning Av Druvor Efter Blomning: Hur Man Behandlar Sjukdomar Och Skadedjur? Hur Bearbetas Med En Tankblandning Och Folkmedicin?
Anonim

Druvor betraktas som en ganska finkornig gröda och behöver regelbundet underhåll under hela växtsäsongen. Perioden efter blomningen är inget undantag. Vid denna tidpunkt är det viktigt att bevara alla bildade äggstockar och skydda växten från sjukdomar och parasiter.

Bild
Bild

Vad kan bearbetas?

Vid förhållanden med hög luftfuktighet och värmebegränsning är vinstockens främsta fiender svampsporer som orsakar mögelsjukdom, samt gråröta som påverkar växter under kalla och regniga somrar. Om proaktiva åtgärder inte vidtas under denna period kommer det att vara mycket problematiskt att återställa vingården även med hjälp av kemiska medel. Förutom behandling mot sjukdomar och skadedjur, efter blomningen, behöver vinstocken ytterligare näringsämnen - vid utfodring. För att förhindra utvecklingen av olika sjukdomar, liksom för att behandla dem, används både kemiska preparat och folkmedicin i stor utsträckning.

De senare har en mer skonsam effekt på växter, men de kan inte längre hjälpa till med en avancerad progressiv sjukdom. I sådana fall används kemikalier.

Bild
Bild
Bild
Bild

Läkemedel

Innan du använder kraftfulla medel är det nödvändigt att bestämma sjukdomens art och bedöma graden av skador på vinstockarna. I milda fall kan du behandla druvorna med järnvitriol eller Bordeaux -vätska, och vid allvarliga skador måste du ansluta komplexa preparat.

Till exempel, för att förhindra utveckling av larver av insekts skadedjur en vecka efter blomningen, kan insekticidmedel användas:

  • Bi-58;
  • "Utelämna";
  • "Neoron";
  • "Confidor".

Och som profylax för oidium och mögel bör du använda:

  • "Hom";
  • "Tiovit Jet";
  • "Kuprozan";
  • kolloidalt svavel.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett par veckor efter blomningen bearbetas de gröna delarna av växterna:

  • "Vectroy";
  • "Topas";
  • "Quadris";
  • "Blixt";
  • "Mancozebom";
  • "Ridomilom Old".

Dessa läkemedel är systemiska fungicider och kan förebygga många sjukdomar. I början av juli -regnet används strobiluriner som förebyggande av gråröta:

  • "Pyraclostrobin";
  • "Dimoxystrobin";
  • "Azoxystrobin";
  • "Picoxystrobin";
  • "Kresoxim-metyl".
Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa produkter är syntetiska bekämpningsmedel som ersätter naturliga fungicider. De är mycket effektiva för att förhindra förruttnande infektioner.

När det gäller skydd av vinstocken från parasiter, tolererar spindelmiten inte effekterna av Envidor, Amitraz och Pyridaben acaricides , och endast ympning på phylloxera-resistenta rotstammar hjälper till att klara löviga phylloxera. Det är mycket svårt att besegra detta skadedjur på ett annat sätt, eftersom det på grund av mutationer snabbt anpassar sig till kemi och blir resistent mot dess effekter. Goda resultat uppnås genom att använda en tankblandning - ett komplext preparat av insekticider och fungicider.

Sådana kompositioner kan samtidigt skydda druvbuskar från både sjukdomar och skadedjur, men när de görs oberoende är det nödvändigt att ta hänsyn till kompatibiliteten hos vissa kemiska preparat och objektivt bedöma förhållandet mellan risk och miljö med fördelar för växter.

Bild
Bild

Folkmedicin

Till skillnad från kemiska föreningar fungerar improviserade medel mer försiktigt och skadar inte varken växterna själva eller miljön. Frukter som bearbetas på ett folkligt sätt kan ätas den andra dagen efter proceduren, medan klasarna inte kan beröras på cirka 3 veckor efter kemiska beredningar. Nackdelen med folkmedicin är det faktum att behandlingar måste utföras regelbundet var 7: e dag, medan kemiska preparat kan hantera sjukdomar eller skadedjur i 1-2 applikationer. Folkmedicin hjälper inte heller i fall av för stora skador på druvor genom infektion eller skadedjur, så deras användning är mer lämplig endast i förebyggande syfte.

Jäst, honung, celandinblad, läsk, tvål, smörgås och pionrot används ofta som improviserade medel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tänk på det mest effektiva och prisvärda sättet att skydda mot sjukdomar och skadedjur som finns i alla hem

  • Infusion av lökskal . För att förbereda infusionen, ta en halv hink med skal, fyll den med vatten, koka i 20 minuter, ta bort från värmen och ta bort i en dag för att infusera. Tillsätt sedan vatten till en volym på 10 liter, lägg en sked honung, filtrera och spraya vinstocken.
  • Avkok av celandine eller comfrey beredd enligt följande: krossade löv, stjälkar och rötter läggs i en hink i 2/3, vatten hälls, kokas i cirka 20 minuter, kyls, filtreras och behandlas ovan markdelar av växter.
  • Infusion av gammalt hö Det är mycket effektivt mot oidium och bereds enligt följande: en 10-liters hink är fylld med gammalt hö eller höstoft, vatten hälls och avlägsnas till en mörk plats för infusion i 7-10 dagar. Därefter filtreras den resulterande infusionen, en halv liter mjölkvassle tillsätts till den och buskarna bevattnas.
  • Soda bra för gråmögel, larver och mjöldagg. För att förbereda en lösning för gråröta, lägg till 7 tsk i en 6-liters hink vatten. läsk och spraya vinrankan. Om stora områden påverkas löses 1 msk i 1 liter vatten. l. läsk, samma mängd vegetabilisk olja och flytande tvål. Blandningen appliceras på den gröna delen av växterna på kvällen i torrt väder. För behandling av mjöldagg 1⁄2 tsk. läsk löses i 1 liter vatten och bladen sprutas med denna lösning varannan dag tills deras yta är rengjord.
  • För att förebygga svampinfektioner i 7 liter vatten löses upp 20 g flytande tvål, 2 msk. l. läsk och spraya vinrankan. Proceduren upprepas två gånger med ett intervall på 10 dagar. För att föryngra druvor, bered följande blandning: tillsätt 1 tsk till 6 liter vatten. läsk, samma mängd Epsom salt (magnesiumsulfat) och 15 droppar ammoniak. Den resulterande lösningen används för att behandla gröna växtdelar.
  • Jod skyddar väl druvor från olika sjukdomar, inklusive gråröta och mögel, och hjälper till att öka avkastningen. För att förbereda lösningen, tillsätt 1 ml jod till 1 liter vatten, blanda väl och spraya buskarna. Som en förebyggande åtgärd upprepas behandlingen var 7: e dag.
  • Trichopolus klarar sig bra mot mögel. För att göra detta, ta 1 liter varm mjölk, lösa upp 9 tabletter trichopolum i den, tillsätt 20 droppar jod, blanda och häll den resulterande blandningen i en hink med 9 liter vatten. Bevattning utförs var tionde dag.
  • Kaliumpermanganat används också vid behandling av vindruvor mot mögel. För att göra detta löser du 1,5 g av ämnet i en liter vatten och bevattnar bladen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom fungicider och insekticider kräver druvor efter blomning också utfodring . Kvävegödselmedel som infusioner av örter, kycklingspillning eller gödsel är lämpliga för detta. Från färdiga preparat kan du rekommendera GroGreen 20.20.20 eller Master 20.20.20 med en mängd av 25-50 g gödselmedel för varje buske. För att förhindra ärtdruvor, vilket är en följd av brist på bor, rekommenderas att behandla vinstocken med borsyra. Behandlingen utförs under spirande perioden med följande lösning: 10 liter vatten, 5 g borsyra och samma mängd zinksulfat blandas i en hink och vattnas över ärter.

Bild
Bild

Hur ska man spraya korrekt?

För att bearbetningen av druvor ska ge en större effekt måste ett antal enkla regler följas:

  • stänk på buskarna ska vara uppifrån och ner;
  • bevattningsvätska bör filtreras väl och blandas;
  • sprutning bör utföras i torrt väder efter solnedgången;
  • Sprutpistolen bör väljas med flera sprutlägen, så att du kan styra mängden lösning och applicera den så mycket som vinstockens skick kräver.
Bild
Bild

Hjälpsamma ledtrådar

Bearbetningen av druvor utförs under större delen av växtsäsongen, men det är sprutning efter blomning som spelar den viktigaste rollen i bildandet av klasar. I detta avseende bör detta förfarande behandlas ansvarsfullt, med beaktande av råd från erfarna vinodlare.

  • Den mest effektiva effekten på virus och skadedjur tillhandahålls med hjälp av kombinerade egenskaper, så det är bättre att välja dem.
  • Vid varje bevattning av buskarna med fungicider kan preparaten "Mospilan" eller "Plantafol" tillsättas till lösningen. De är mycket kompatibla med många droger och tillåter inte att skadedjur förökar sig.
  • Efter kemisk behandling av vinstocken bör sjuka blad och skott avlägsnas och kasseras. Skadade delar kan inte återställas.
Bild
Bild

Bevattningen är klar i slutet av juli, i augusti bearbetas inte druvorna. Detta beror på det faktum att om det inte var möjligt att bota busken i juni / juli, då med senare bearbetning, börjar kemi ackumuleras i druvorna och det är redan osäkert att äta dem.

Rekommenderad: