Plommonfall: Varför Faller Plommonfrukter Av Innan De Mognar Och Vad Ska Man Göra Om Trädet Tappar Omogna Gröna Plommon?

Innehållsförteckning:

Video: Plommonfall: Varför Faller Plommonfrukter Av Innan De Mognar Och Vad Ska Man Göra Om Trädet Tappar Omogna Gröna Plommon?

Video: Plommonfall: Varför Faller Plommonfrukter Av Innan De Mognar Och Vad Ska Man Göra Om Trädet Tappar Omogna Gröna Plommon?
Video: Why is My Tree Dropping Fruit & How to Stop Fruit Drop 2024, April
Plommonfall: Varför Faller Plommonfrukter Av Innan De Mognar Och Vad Ska Man Göra Om Trädet Tappar Omogna Gröna Plommon?
Plommonfall: Varför Faller Plommonfrukter Av Innan De Mognar Och Vad Ska Man Göra Om Trädet Tappar Omogna Gröna Plommon?
Anonim

Om plommonen fäller fortfarande omogna frukter i en liten andel är detta normalt. Processen kan anses vara naturlig, eftersom trädet är ett självreglerande system som kan bli av med mängden frukt som rotsystemet inte har tillräckligt med styrka för. Men det händer också att ett träd förlorar mycket små frukter, och det märks mycket. Du bör ta reda på varför detta händer och hur du åtgärdar det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Felaktig vård

Alla skäl är indelade i flera grupper: här är skadedjur, sjukdomar och överdriven surhet i jorden och väderförhållanden. Men ofta ligger problemet i vården av plommon. Till exempel, trädet på alla möjliga sätt visar att det saknar fukt, och trädgårdsmästaren reagerar inte . Plommon, förresten, lider av brist på fukt oftare än andra trädgårdsträd. Dess rötter växer horisontellt, de är inte så begravda i marken. Ett träds rotsystem kan inte utvinna vatten från djupet av jorden som det växer på. Och om det kommer en torka riskerar trädet att stå kvar utan grödor.

För att förhindra att vatten svälter bör det ligga mycket snö under avloppet på vintern . Om du måste hämta det från webbplatsen, bör detta göras. Under uppvakningsperioden kommer trädet att ha en tillförsel av fukt. Om det är lite snö och inte mer vårregn, bör den första vattningen göras innan knoppbrytning. Den andra kommer att vara efter blomningen, och den tredje - under fruktets tillväxt. Men den viktigaste referenspunkten är naturligtvis själva landets tillstånd.

Plommon måste vattnas korrekt

  • Trädet grävs in i en cirkel till kronans bredd. Om marken är blöt kan du bygga en jordrulle runt omkretsen för att hålla fukt under trädet.
  • Vattning ska vara rikligt. Referenspunkten är blötläggning av jorden över hela området, djupet är minst 60 cm. Om vädret är torrt behöver ett vuxet träd 20 stora hinkar vatten för 1 vattning. Om växten är ung krävs halva vattnet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Men riklig vattning är inte för varje gång. Marken runt plommon ska inte vara våt hela tiden, annars kan rötterna ruttna . Jordens sammansättning måste också beaktas: leror behöver rikligt vattnas, men är sällsynta. Sandjord bör vattnas oftare, men mindre vatten försvinner. Frukterna faller också av på grund av brist på näringsämnen i jorden. Faktum är att om de verkligen är knappa tvingas plommonen att dumpa en del av skörden i förtid, detta kan till och med kallas en självbevarande instinkt. Det finns oersättliga gödningsmedel, till exempel kalium.

Fundera på hur du förhindrar att frukterna faller

  • På hösten, tillsätt kaliumgödsel till jorden. Ett fruktplommon behöver 10-11 kg humus, 70 g superfosfat, 200 g träaska.
  • Under växtsäsongen måste plommonen matas med ett vattenlösligt komplex efter regn. Om det inte regnar, efter riklig vattning. Denna utfodring bör ske under perioden med fruktbildning.
  • Sprutning för fruktträdet är också viktigt. Dessa kan vara vattenlösliga mikrobiologiska föreningar. För en försvagad kultur är bladmatning, om inte återupplivning, ett operativt förfarande. Det kan vara "Bioclad", "Plantofol", "Agromaster".

Förresten, gödningsmedel kan också skada och inte få frukterna att mogna. Om du till exempel överdriver det med kväve kommer detta att hända, avkastningen minskar och - kraftigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skadedjur och kampen mot dem

Deras negativa inverkan kan inte underskattas. Till exempel, sawfly: fjärilen i detta skadedjur lägger ägg även i blomningsstadiet . Och den allra första larven kommer att äta upp insidan av fostret, och även med ett ben, och sedan kommer det ut och förpuppas. Och processen kommer att upprepa sig. Om trädgårdsmästaren inte gör något, kommer flera generationer av sågflugan att parasitera på plommonen under säsongen. En välkänd fiende är plommonfjärilen, den fungerar som en sågfluga, men skadar äggstockarna och fruktköttet.

Omogna plommon faller av . Och det finns också det förtjockade benet, som bara lägger ägg på döda träd. Larven å andra sidan rätar ut de gröna benen. Frukten smuler snart. Skadedjursbekämpning måste göras utan dröjsmål. För detta finns det kemiska, mekaniska och även biologiska metoder. Kemikalie: Plommon kan behandlas med speciella insekticider efter blomningens slut. Det är efter blomningen, eftersom produkterna kan infektera inte bara skadedjur, utan också bin.

Mekaniska metoder är mindre farliga:

  • djup grävning av jorden, detta görs före frostens början, i slutet av säsongen måste du ta upp de larver som är frusna i luften;
  • samling av äggstockar och frukter med brännande (du kan också begrava dem en halv meter djup);
  • Bred ut ett vitt ark eller liknande under plommonen på en dyster, sollös dag, skaka plommonen kraftigt, vuxna insekter faller på tyget.

Biologiska metoder bör inte ignoreras heller . Till exempel, placera mejsel och bohyllor på trädgårdens territorium, och på vintern kan du hänga fågelmatare. Fåglarna som har kommit till platsen under våren kommer att hjälpa till att hantera skadedjur. Feromonfällor är också en utmärkt lösning för att rädda skörden. Det här är papphus som är mycket attraktiva för insekter. De flyger på dem och håller sig till fällan med tassarna. Du kan också spraya plommonträd med buljonger av malört, kamomill, röd paprika. Skadedjur är också rädda för sådana naturläkemedel.

Kontrollåtgärder mot insekter som är farliga för plommon kan vara komplexa. Dessutom kommer några av dem, till exempel biologiska, att hjälpa inte bara att dränera. Fåglar på platsen kommer också att utrota andra skadedjur som angriper buskar, grönsaker, frukter etc.

Bild
Bild
Bild
Bild

Andra orsaker

Det är värt att analysera ett antal andra orsaker som påverkar det faktum att plommonen skjuter frukten för tidigt

  • Vårens återfrost . Detta är en av huvudorsakerna till att äggstocken tappas. Inte bara de frysta pistillerna lider, utan också bladen (de blir bruna). Om pollinering redan har skett bildas äggstocken, plommonet tål frost. Men om frosten är verklig, under nollan, smuler de frysta frukterna utan att ha tid att mogna. Om prognosen lovar ett starkt temperaturfall bör plommonen vattnas runt kronans omkrets. Det finns också ett sätt att skapa en rökskärm, men du måste vara mycket försiktig med den.
  • Bli av med karga blommor . Ett träd som fäller mycket små äggstockar kan bli av med karga blommor på detta sätt. Antingen är problemet brist på korsbestämmare, eller så behandlades trädgården med insekticider under blomningen, vilket förstörde pollinerarna. Det finns flera vägar ut: glöm användningen av herbicider i en blommande trädgård, locka pollinerare till trädgården, plantera olika plommon på territoriet, försumma inte artificiell pollinering.
  • Svampsjukdomar . Från mjölkglans till fruktrutt, röd fläck och sotig svamp. Så snart ohälsosamma drag uppträdde på bladen, frukterna, barken, bör trädet diagnostiseras och behandlingen ska startas omedelbart.
  • Enorm skörd . Du behöver inte göra något av den anledningen, eftersom själva trädet försöker lösa problemet. Han har inte råd att mata så många frukter, han försöker bli av med de extra för att täcka den möjliga skörden. Trädgårdsmästaren, hur ledsen han än var för de sönderfallande plommonen, måste ignorera detta.
Bild
Bild
Bild
Bild

Men enligt den sista punkten rekommenderar experter trädgårdsmästare att hjälpa till med tömningen, det vill säga att hantera grödans ransonering. Det är nödvändigt att vänta på äggstockarnas naturliga fall och sedan ta bort överskottet från plommonen manuellt.

Det är nödvändigt att skaka alla grenar, bokstavligen en efter en, då faller de döda äggstockarna, som fortfarande hänger på trädet, av sig själva . Då måste du ta bort de döda, ohälsosamma frukterna, på vilka trädet också slösar bort sin energi (förgäves). Oavsett om det är med sax eller beskärningssax, men du måste lämna en eller två av de mest utvecklade äggstockarna per 10 cm av en gren, ta bort resten. På så sätt kan du hjälpa trädet att utnyttja maten optimalt för en rationellt förutsägbar skörd.

För att förhindra att frukten faller är det tillräckligt att följa enkla regler . Det är nödvändigt att undvika förtjockade landningar. Ovanstående beskrev hur rotdräneringssystemet fungerar, du måste ta hänsyn till detta. Sanitär och formativ beskärning - där plommon behöver det utan dem, precis som alla träd och buskar i trädgården. Att ta bort ogräs från växtstammen är också ett måste. Aktualitet av förband, övervakning av trädets delar, identifiering av skadedjur ingår också i regelprogrammet. Tja, och kanske har plommon inte tillräckligt med pollinatorer, vilket betyder att du måste lägga till pollinerande växter och honungsväxter till den på platsen.

Lyckad problemlösning!

Rekommenderad: