Kinesiska Rosblad Blir Gula Och Faller: Vad Ska Jag Göra Om Inomhushibiskus Vissnar I En Kruka? Av Vilka Skäl Tappar Han Löv På Vintern? Subtiliteter Av Hemtjänst

Innehållsförteckning:

Video: Kinesiska Rosblad Blir Gula Och Faller: Vad Ska Jag Göra Om Inomhushibiskus Vissnar I En Kruka? Av Vilka Skäl Tappar Han Löv På Vintern? Subtiliteter Av Hemtjänst

Video: Kinesiska Rosblad Blir Gula Och Faller: Vad Ska Jag Göra Om Inomhushibiskus Vissnar I En Kruka? Av Vilka Skäl Tappar Han Löv På Vintern? Subtiliteter Av Hemtjänst
Video: How to get big Hibiscus flowers 2024, Maj
Kinesiska Rosblad Blir Gula Och Faller: Vad Ska Jag Göra Om Inomhushibiskus Vissnar I En Kruka? Av Vilka Skäl Tappar Han Löv På Vintern? Subtiliteter Av Hemtjänst
Kinesiska Rosblad Blir Gula Och Faller: Vad Ska Jag Göra Om Inomhushibiskus Vissnar I En Kruka? Av Vilka Skäl Tappar Han Löv På Vintern? Subtiliteter Av Hemtjänst
Anonim

Mer än 250 växtarter är kända i släktet hibiskus från den malvösa familjen, som är representerade i subtropen och tropikerna i båda halvklotet. Under lång tid har växten odlats i botaniska trädgårdar och växthus. Hibiskus är mycket populär inom hemodling. Den vanligaste kinesiska rosen eller kinesisk hibiskus, född i tropikerna i Sydostasien och Polynesien.

Många sorter av kinesisk hibiskus är kända, som skiljer sig åt i storlek, färg på blommor och graden av deras dubbelhet . En ros är en mycket vacker blomma, och liksom alla levande saker är den inte immun mot sjukdomar och skadedjur. Det är viktigt att vårda växten ordentligt för att ge en bekväm livsmiljö.

Bild
Bild
Bild
Bild

Orsaker

Den kinesiska rosen är krävande, den kommer att lida av brister i att ta hand om den, om ouppmärksamhet på växten inte utvecklas till ett permanent fenomen. Av objektiva skäl blir bladen oftare gula och faller av rosen. Det är viktigt att förstå vad som händer och vidta åtgärder för att eliminera svagheter i vården, för att inte låta blomman dö.

Tänk på de vanligaste orsakerna till gulhet och lövfall.

Naturlig

I den kinesiska rosen, som förberedelse för den vilande perioden, blir bladen gula och faller. Blomman fäller en del av bladen på vintern, den behöver vila efter blomningen och återhämta sig för framtiden. En ros blir av med de gulnade gamla när många unga blad dyker upp på busken.

Gamla växter som är på väg att dö slänger också sina löv. Dessa är naturliga orsaker till bladvisning.

Bild
Bild

Påfrestning

Hibiskus gillar inte att flyttas från plats till plats. En enkel vändning eller överföring till ett annat rum orsakar mycket stress på växten. Blomman fäller gulnade blad innan den anpassar sig till nya förhållanden. Ett svårt test för en ros är att transplantera in i en ny kruka. Hon är sjuk länge, eftersom rötterna ofta skadas under omlastning. Medan nya rötter återhämtar sig och växer, blommar blomman.

Påverkan av fukt

Torkad jord i en kruka med kinesisk ros leder till rotdöd och massivt lövverk. Orsaken är en trång kruka eller otillräcklig fukt. Den nödvändiga mängden näring levereras inte till bladen, de blir gula och faller av. Ta reda på den exakta orsaken genom den torkade jorden i mitten av blomkrukan. För att göra detta vattnas rosen på morgonen, och närmare natten ser de för att se om jorden i behållarens mitt har torkat. Torrhet tyder på att blomman är trång i denna behållare. På sommaren känner den kinesiska rosen brist på fukt även med konstant vattning på morgonen och kvällen.

Överskott av fukt kan påverka blomman negativt . Hibiskus vissnar. Jorden i krukan komprimeras, luft kommer inte in där. Stagnerat vatten dyker upp, jorden blir vattentät, vilket leder till uppkomst av bakterier och svampar. Detta beror på den stora grytan. Växterötter ruttnar och dör i denna miljö. Sjuka rötter ger inte tillräckligt med näring för hibiskusens normala existens. Bladen blir gula och faller av.

Bild
Bild

Temperaturregim

Som infödd i tropikerna tål den kinesiska rosen inte kyla och drag och hålls borta från luftkonditioneringsapparater. När den ventileras stängs rosen från luftströmmen. En inomhusblomma förvaras i en acceptabel temperaturmiljö på + 18,30 ° C. På vintern, när rosen är vilande, hålls rumstemperaturen på + 13,15 ° C, förutsatt att det finns ytterligare belysning. På våren och fram till början av hösten bibehålls + 17,23 ° C i rummet. Kylning till + 10 ° C framkallar gulning och bladfall.

Belysning

En annan anledning till att bladen på den kinesiska rosen blir gula och faller av är felaktig belysning. Som vanligt blir de gula på sidan av växten som är i skuggan. Hibiskus bör dock inte utsättas för direkt solljus. Överskott av sol kommer att orsaka brännskador, vilket gör att bladen blir gula och de kommer att falla av.

Hibiskus reagerar fortfarande på brist på ljus. Spridd belysning har en gynnsam effekt på blomman. Och på vintern kompletteras bristen på naturligt ljus med ljuset från lysrör.

Bild
Bild

Kloros

Bevis på kloros i kinesisk hibiskus gulnar bladplattan, medan venerna förblir gröna. Dessutom visas fläckar på bladen. Anledningen till dessa fenomen kallas jordens ökade surhet, som provoceras av kranvatten. Kloros påverkar inte hela växten på en gång. Oftare är unga rötter och toppar på en ros sjuka och gula löv faller av.

Brist på mineraler

Det är viktigt att märka i vilken del av den kinesiska hibiskus bladen blir gula. Brist på näringsämnen sägs om blommans övre blad blir gula. Bladen blir gula när innehållet av zink, mangan, magnesium och järn är otillräckligt. Det ökade innehållet av klor och kalcium i vattnet orsakar att de nedre bladen lossnar och nya växer gula. Om det inte finns tillräckligt med kväve eller järn upprepas fenomenet.

Gödsel måste appliceras noggrant, det viktigaste är att inte gå över normen . Om det inte finns tillräckligt med kväve blir bladets vener gula, om kalium blir hela plattan gul. Det ökade innehållet av magnesium och kalium skadar inte utvecklingen av hibiskus.

Innehållet av kväve och fosfor som överskrider normen leder till massiv gulning av bladen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spindelkvalster

Skadedjuret aktiveras på växten när luften är torr i rummet. Förutom gulning av bladen bildas spindelnät och vitaktig blomning på blomman. Spår av fästingar spåras på bladens baksida i form av små prickar. För att inte provocera aktivering av kvalster fuktas luften bredvid växten och kärl med vatten placeras bredvid den.

Vad ska man göra?

För att hibiskusens blad inte ska bli gula och inte falla av, och rosen kan leva bekvämt hemma, måste du sköta den ordentligt året om, övervaka blommans hälsa och skydda den från skadedjur.

Bild
Bild

Byte av blomkruka

En liten kruka tillåter inte rosen att växa och utvecklas korrekt, så den ändras till en stor, som är 2-3 cm bredare i diameter än den föregående. Blomman transplanteras med omlastningsmetoden för att inte skada rötterna. Hibiskus placeras i en ny kruka med fuktad jord och dränering, vattnas endast den tredje dagen.

Överskott av vatten i pannan indikerar att krukan är för stor för växten . Den ersätts med en mindre så att rötterna inte ruttnar och växten dör. Innan du planterar en blomma, undersök dess rotsystem, rengör den från marken, ta bort sönderfallna fragment, behandla rötterna med en fungicidlösning och strö sektionerna med Kornevin -pulver eller krossat aktivt kol. Efter transplantation sprayas blomman med "Zircon" eller "Epin".

Bild
Bild

Korrekt vattning

För den frodiga blomningen av den kinesiska rosen, utvecklingen av vackert och friskt lövverk på sommaren, vattnas blomman rikligt. Det viktigaste är att inte överdriva det, växten vattnas igen efter att det översta lagret har torkat med 2-3 cm. Marken ska inte vara antingen torr eller våt, utan konstant våt. Vid varmt blåsigt väder rekommenderas att vattna blomman varje dag, eller till och med 2 gånger om dagen, samt spraya den med vatten.

På vintern är den kinesiska rosen vilande, men det betyder inte att den inte behöver vattnas ., du behöver bara öka tiden mellan vattningarna. Uppvärmning torkar ut luften i rummet under den kalla årstiden, så det är viktigt att spruta blomman och luften bredvid den och placera en behållare med vatten bredvid den. Torr luft kan orsaka sjukdom.

Bild
Bild

Toppdressing

Kloros sjukdom uppstår i en växt på grund av bevattning med obehandlat och ostadigt vatten. Det är bättre att transplantera den kinesiska rosen i ny jord eller mata den med komplexa gödningsmedel som innehåller magnesium men ingen kalk. Epsomsalt eller magnesium används ibland i kelaterad form. Järnkelat tillsätts till vattnet som hälls över blomman om det saknas järn.

Du måste mata den kinesiska rosen på morgonen eller efter solnedgången på molniga, svala dagar . Från början av våren till september matas blomman en gång i veckan, eller gödningsmedel appliceras oftare, men i reducerade doser. På vintern appliceras utfodring endast på blommande växter och endast en gång i månaden. Vissa trädgårdsmästare använder vatten med tillsatt socker som toppdressing - en halv tesked socker i ett glas vatten.

Hibiscus matas med kvävegödsel med försiktighet - övermättnad leder till en brännskada. Bruna fläckar visas på bladen, vilket indikerar att växten är övermättad med kväve. Bladen dör gradvis och blomman dör. För att rädda rosen får hon en paus från att klä sig. Två veckor vattnas med rent vatten utan föroreningar. När växten återhämtar sig, matar de och tillsätter kväve i små doser, gradvis justerar koncentrationen till ett acceptabelt värde.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spindelmider kontroll

De börjar snabbt bekämpa skadedjur, annars går det inte att rädda blomman. Om parasiten inte hade tid att allvarligt skada bladen, tvättas lövverket och stjälkarna noggrant med tvålvatten. Om lesionen är allvarlig måste rosen behandlas med insekticider . Bladen sprutas på båda sidor. För detta är preparat lämpliga - "Fitoverm", "Aktofit", "Fufan", "Antiklesh", "Aktellik". Sprutning utförs var 4-5: e dag 4 gånger i rad.

Dessutom placeras kärl med vatten eller luftfuktare bredvid blomman. Spraya plantorna och luften runt dem med vatten 1-2 gånger om dagen. Det är viktigt att skapa fuktig luft runt blommorna. Kvalster är rädda för fukt. De kommer att dö i den fuktiga luften. Bladen förblir gröna och vackra.

För att bekämpa kvalsten använder blomsterodlare också folkmedicin. För detta hälls 1 del torr rödpeppar med 2 delar vatten, kokas i 1 timme, filtreras. Hibiskus behandlas med tvålvatten, till vilket 10 g av den resulterande lösningen med peppar tillsätts.

Bild
Bild

Uppföljningsvård

Den kinesiska rosen växer fritt nytt lövverk efter att ha botats och befriats från skadedjur. För att göra detta, ta bort alla torkade grenar och löv. Varje vår behöver en ung växt en transplantation, det görs med omlastningsmetoden och blomman transplanteras varje gång till en rymligare kruka, vilket ger utrymme för rotväxt.

Hibiskus transplanteras till lätt och näringsrik jord. Det är önskvärt att det består av blad - 1 del, gräs - 2 delar och humusjord - 1 del. Dessutom tillsätts grov sand till jorden, benmjöl kan tillsättas. Dränering läggs i botten av krukan, som kan bestå av trasigt tegel, keramiska skärvor, krossad sten, grus eller expanderad lera. Huvudvillkoret är att dränering inte ska skada rötterna.

För att bilda en vackert formad buske måste du klippa för långa skott . Gamla, torra, skadade eller svaga skott tas bort. Ibland klämmer de på toppen av skotten på en ung växt för att bilda en krona. Snittplatser är pulveriserade med kol. Efter trimning sänks rumstemperaturen med 2 ° C. Torka inte över jorden, så plantan ska sprutas varje dag med vatten vid rumstemperatur.

En vuxen blomma som är mer än 3-4 år gammal transplanteras vart tredje år. Varje vår läggs ett litet lager ny jord till potten på den gamla jorden.

Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

Så att bladen på den kinesiska rosen alltid förblir gröna och friska, uppfylla följande villkor:

  • inte vattnas för ofta, men regelbundet, låt inte jorden torka ut;
  • lämna inte i direkt solljus, men rengör i halvskugga;
  • matas en gång i veckan fram till september, och sedan - en gång i månaden;
  • vattnas mindre ofta på hösten och vintern, hålls inomhus vid en temperatur som inte är lägre än + 15 ° C;
  • sprutas med vatten varje dag året runt;
  • transplanteras i tid till ett lämpligt land med dränering;
  • så att inomhusväxter inte blir solbrända, de utsätts för solen under en kort tid, ökar vistelsen gradvis;
  • regelbundet inspekterad för skadedjur;
  • rengörs regelbundet från damm med en varm dusch, som täcker marken.

Rekommenderad: