Thuja -vård På Våren: Transplantera Till En Annan Plats Efter Vintern. Hur Man Behandlar Thuja Och Hur Man Sköter Det I April? Hur Man Sprayar Om Det Blir Svart?

Innehållsförteckning:

Video: Thuja -vård På Våren: Transplantera Till En Annan Plats Efter Vintern. Hur Man Behandlar Thuja Och Hur Man Sköter Det I April? Hur Man Sprayar Om Det Blir Svart?

Video: Thuja -vård På Våren: Transplantera Till En Annan Plats Efter Vintern. Hur Man Behandlar Thuja Och Hur Man Sköter Det I April? Hur Man Sprayar Om Det Blir Svart?
Video: Thuja Stecklinge von Koniferen ganz einfach vermehren zeigt der Gärtner 2024, April
Thuja -vård På Våren: Transplantera Till En Annan Plats Efter Vintern. Hur Man Behandlar Thuja Och Hur Man Sköter Det I April? Hur Man Sprayar Om Det Blir Svart?
Thuja -vård På Våren: Transplantera Till En Annan Plats Efter Vintern. Hur Man Behandlar Thuja Och Hur Man Sköter Det I April? Hur Man Sprayar Om Det Blir Svart?
Anonim

Thuja är en växt som aktivt används för att organisera attraktiv landskapsdesign. För att det ska se vackert ut måste trädgårdsmästaren veta när han ska skydda henne från kylan, hur man tar hand om det, om det är värt att mata.

Bild
Bild

När ska man öppna thuja?

Thuja, även om det tillhör barrträd, kan lida av frost och frysningstemperaturer i ung ålder, så det rekommenderas att täcka det med syntetiskt material. Efter vintern, redan tidigt på våren ute, blir lufttemperaturen mindre kritisk, så även en ung växt kan redan tas bort från skyddet . Det rekommenderas att behålla en vuxen växt tills den lämnar på våren, för även i februari i vissa regioner i landet blir solen på gatan ganska aktiv, rotsystemet sover, eftersom jorden inte har värmts upp tillräckligt, men fukt från nålarna avdunstar. Som ett resultat tappar växten mycket fukt och kan torka ut. Skadade skott blir omöjliga att reparera, så det är bättre att täcka thuja med ett ogenomträngligt material.

Bild
Bild

På dacha öppnas ett träd efter att rotsystemet vaknat. Under de första vårmånaderna kan den redan förse stammen och grenarna med de nödvändiga användbara mineraler som konsumeras från jorden och fukt. Du kan fokusera på lövväxter på platsen, om knoppar började svälla på sina grenar är det dags att ta bort skyddet . Innan dess, flera veckor i rad, när solen gömmer sig bakom moln, är det bättre att öppna thuja i flera timmar så att den kan anpassa sig till solen. Detta är nödvändigt eftersom trädet var länge utan ljus. Hans nålar kan tappa färg, men det här är inte skrämmande, skuggan kommer att återställas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överför till en annan plats

En av fördelarna med thuja är att den enkelt kan anpassa sig till de föreslagna förhållandena, därför rotar den sig bra på en ny plats om trädgårdsmästaren transplanterar den i april enligt de befintliga reglerna. Den dekorativa thujan är populär för sin attraktivitet och livslängd . Det uppskattas högt av landskapsdesigners i processen att skapa gångvägar och häckar. Unga buskar kan planteras i öppen mark i mitten av våren, när det inte finns någon risk för frost, och marken redan är tillräckligt varm. Och plantering utförs också tidigt på hösten, innan den första snön har thujan tid att lägga ner unga rötter. Vissa trädgårdsmästare försöker dessutom rota de första nedre grenarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid transplantation är platsen där det är planerat att överföra växten av särskild betydelse . Thuja gillar inte skugga, eftersom den tillhör ljusälskande träd. Om solens strålar verkar på sina nålar hela dagen, kan nålarna börja bli gula och sedan torka. En idealisk plats för transplantation är en plats där solens strålar faller på växten på morgonen och vid middagstid är grenarna i skuggan. Det tål inte thuja och drag, så det är värt att plantera det bakom högre träd eller en byggnad.

Bild
Bild

När det gäller jordens kvalitet spelar det inte så stor roll . Det viktigaste är att grundvattnet inte är nära ytan, annars blir det nödvändigt att organisera dränering av hög kvalitet. Thujas rotsystem är ytligt, det liknar mycket svampmycel. Med en ökning av luftfuktigheten börjar den ruttna. För organisering av dränering kan du använda en speciell jordblandning. För att skapa det använder de torvmark, sand och torv.

Bild
Bild

Innan du transplanterar thuja måste du förbereda dig så att den inte drabbas av lägesändring så smärtsamt. Unga buskar är alltid lättare att överföra, eftersom deras rotsystem ännu inte är så omfattande. Jorden runt kommer att behöva genomborras med en skarp spade och markera gränsen som bestämmer rotklumpens storlek . Sedan är det nödvändigt att lätt bända thuja och ta bort den från jorden tillsammans med jorden. Det är omöjligt att förstöra den befintliga klumpen. Vid denna tidpunkt bör planteringsgropen redan förberedas. Växten är nedsänkt i den till rotkragen och strös med jord, varefter den vattnas rikligt.

Bild
Bild

Beredningen av stora träd följer samma princip, bara mer krångel. Bajonettera jorden 10 månader före den planerade transplantationen. Detta är nödvändigt för att växten ska kunna bilda nya rötter inom snittområdet. Planteringsprocessen är följande:

  • ett hål har tidigare förberetts på en ny plats, vars bredd bör vara 40 centimeter mer i bredd och 30 i djup än rotklumpen; om du planerar att transplantera flera växter samtidigt, är minimiavståndet mellan dem 1 meter, maximalt 5 meter; thuja kan växa bra ensam;
  • innan trädet installeras, hälls en förberedd dräneringsjord i planteringsgropen;
  • thuja placeras strikt vertikalt och strös med jord, varefter jorden runt är något tampad och vattnad.
Bild
Bild

Stammen ska strös högt, och efter vattning, strö jorden runt med mulch. Sådana åtgärder gör att växten kan förberedas för övervintring. Mullningsskiktet bör inte falla på de nedre grenarna och stammen, eftersom interaktion med växten kan leda till dämpning av barken. I områden med kraftigt snöfall är grenar bundna med garn, annars kan många nederbörd bryta dem.

Hur ska man ta hand om jorden?

Jorden kräver också ordentlig vård, även om växten inte är för kräsen med avseende på kvalitet och kvalitet. Det första en nybörjare bör veta är att jorden ska hållas måttligt fuktig, väl befruktad och lossas då och då. Ju bättre att ta hand om marken runt thuja, desto vackrare blir det . Ogräs måste ogräs. En gång i månaden måste jorden runt lossas något, men du ska inte fördjupa spaden djupt, eftersom du kan skada rotsystemet. Lossning hjälper syre att tränga in bättre i jorden, fukt absorberas snabbare och tränger djupare. Du kan gå djupare i marken med högst 10 centimeter.

Bild
Bild

Ogräs är orsaken till många problem. De tar näringsämnen från jorden, är ofta bärare av sjukdomar och fungerar som en plats för ackumulering av många skadedjur. I de södra delarna av landet rekommenderas att mulch jordytan runt växten. Ett sådant lager behåller fukt bättre, så thuja lider inte av brist på vatten. Följande används som täckmaterial:

  • humus;
  • sågspån;
  • kompost;
  • barrträd.
Bild
Bild
Bild
Bild

Viktig! Ogräs växer inte under täcken. Som ett trevligt tillskott berikar det jorden med mineraler och spårämnen.

Vattningsfunktioner

De flesta erfarna odlare är överens om att det är bättre att vattna med varmt vatten. Påståendet att vattning endast krävs vid uppkomsten av värme är felaktigt. I vissa regioner i Ryssland blir värmen redan i mars, under påverkan av den aktiva solen börjar fukt avdunsta från ytan på små nålar, så thuja kräver vatten. Medan det är något varmt, är det nödvändigt att vattna växten en gång i veckan, om jorden torkar ut snabbare är det möjligt tre gånger . Om trädet är från 3 till 5 år gammalt, räcker en hink med vatten för det, för äldre växter - från 2 till 3 hinkar. På sommaren bör volymen av den applicerade vätskan fördubblas.

Bild
Bild

Sprinkling påverkar utvecklingen av unga thuja särskilt bra på sommaren. Det tillåter inte bara att fylla på fukt utan också att tvätta bort damm från nålarnas yta. Det är svårt att inte märka hur doften av nålarna från trädet intensifieras. Växten börjar växa snabbare . Sprutning bör utföras tidigt på morgonen eller efter solnedgången. Detta kan förklaras mycket enkelt - i kombination med aktivt solljus blir små droppar till linser som orsakar irreparabel skada på thuja i form av brännskador.

Bild
Bild

Regler för beskärning och dekorativa hårklippningar

Beskärning kan vara både profylaktisk och dekorativ. I varje fall klipps håret annorlunda. Skott som börjar bli gula, torra måste tas bort omedelbart så att de inte drar i sig de näringsämnen som rotsystemet förbrukar från jorden . De kommer inte att återhämta sig. Detsamma gäller de områden av nålar som har blivit svarta. En sådan färgförändring indikerar närvaron av en svampinfektion.

Bild
Bild

Innan du börjar trimma thuja måste växten undersökas noggrant. Grenarna skjuts isär, inspekteras inuti, där grenarna också dör av och kräver beskärning. Oavsett vilken typ av beskärning som utförs är den bästa tiden april. Tunna kronan på sommaren och våren, men det är tillåtet att ta bort skott som är skadade av svampinfektioner när som helst tills de orsakar hela trädets död . Förebyggande beskärning är viktigt eftersom det hjälper till att förbättra luftcirkulationen inuti. Det är känt att en av anledningarna till råttans utseende är en för tät krona där skotten inte blåses, därför kvarstår destruktiv fuktighet.

Bild
Bild

Erfarna odlare rekommenderas att följa följande regler:

  • skär av skadade skott uteslutande i torrt väder; efter regnet eller före nederbörd gör de inte detta; om du försummar rådet kan kronan ändra sin form till en oattraktiv;
  • sjuka och torra grenar tas bort först, först efter det undersöker de thuja och gallrar; det finns ingen anledning att ta bort många skott, annars blir kronan skallig;
  • om du vill göra trädet frodigt, vidrörs inte sidosektionerna, bara toppen klipps av;
  • växter som växer i skuggan skiljer sig inte åt i en tät krona, så det finns inget behov av gallring.
Bild
Bild

Profylaktisk beskärning krävs för mogna växter varje år. Plantor som är upp till tre år gamla ska inte beröras. Skärpunkterna måste behandlas med pasta, som kan köpas i en specialaffär eller med en trädgårdshöjd. Betyder "Zhivitsa" och Robin Green har visat sig ganska bra. De innehåller tallharts, som skyddar skadade områden från infektion.

Bild
Bild

Dekorativ

Den produceras i följande fall:

  • inte nöjd med kronans densitet;
  • gillar inte formen.
Bild
Bild

Beskärning kan göras en eller två gånger om året, allt beror på hur många thuja som planteras på platsen. Vissa sorter ökar kronan med 20 centimeter per år. I detta fall avlägsnas överskott av skott på sommaren och våren. En enda beskärning görs när kronan växer högst 15 centimeter under samma period . Det finns dvärgtuja, de berörs inte alls, eftersom thujan redan har en snygg, jämn form. Trädgårdsmästaren kan bara behöva trimma skotten, som starkt slås ur kronan.

Bild
Bild

Erfarna trädgårdsmästare vet att beskärningstidpunkt är lika viktig som beskärningskvalitet. Om skotten tas bort före knoppbildning, saktar vegetationen ner. Detta bör användas vid borttagning av gamla, sjuka processer. Om huvuduppgiften är att bygga upp grön massa sker beskärning efter att thujan har bleknat.

Häck

Att klippa en växt när den är i en häck är lika lätt som att pilla päron. Alla träden står tätt mot varandra, grenarna avlägsnas endast från två sidor och sidorna berörs inte. Varje thuja skärs uppifrån så att alla är av samma höjd. Du kan inte ta bort mer än 2/3 av trädets ursprungliga storlek.

Bild
Bild

Topiary

Detta är en av de svåraste typerna av hårklippningar, men sådana träd blir mer och mer populära som en del av dekorativ landskapsdesign. Mästaren ger thuja olika former, med hjälp av en speciell sax kan han skapa vilken form som helst. De som inte har praktiken och nödvändiga kunskaper rekommenderas att börja med enkla geometriska former . Kronens spiralform är särskilt populär, men befälhavaren måste lägga mycket arbete på att skapa den. För att skapa en inredning är sorter som "Barbant" och "Smaragd" bäst lämpade.

Bild
Bild

Vad och hur man matar?

På våren kan du behandla växten med Bordeaux -vätska eller kopparsulfat. De låter dig skydda thuja från invasion av insekter, till exempel bladlöss. Bearbetningen bör utföras på en torr dag, efter applicering av kompositionen är det önskvärt att det inte kommer regn, annars blir det ingen effekt. När du planterar en planta kan gödselmedel appliceras på hålet vid roten. Om sådana manipulationer har ägt rum är det inte nödvändigt att befrukta växten under hela året. Efter utfodring varje år är det lämpligt att använda ett komplext mineralgödselmedel.

Bild
Bild

Förstärkta thujas behöver inte ytterligare näring, men det gör att de kan se sitt bästa ut . Nålarna blir ljusare, kronan - bredare. Tillväxtstimulerande medel behövs inte, thujan lägger redan aktivt till i bredd och höjd. De flesta trädgårdsmästare minskar trädunderhållet till tidig bevattning och beskärning. Om växten behöver näringsämnen är det bättre att applicera dem tidigt på våren, så snart den sista snön smälter. Tack vare sådan matning kommer aktiv tillväxt att börja, vilket kommer att förbättra trädets attraktivitet.

Bild
Bild

På marknaden och i specialaffärer finns preparat som skapats exklusivt för barrträd. De rekommenderas att användas först. Du kan applicera 1 matsked ammoniumnitrat på en hink med vatten. Fertika och zirkonmatning visade sig vara ganska bra . Den senare lösningen hjälper till att förbättra absorptionen av näringsämnen och fukt från jorden, vilket har en fördelaktig effekt på utseendet på thuja.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Thuja ska sprutas omedelbart när skotten blir svarta eller nålarna blir bruna. Det är inte alltid möjligt att återuppliva en mycket försummad växt, så den dör. Vårbehandling anses vara det bästa förebyggandet. Sprutning utförs med färdiga preparat, till exempel "Rogor", "Karbofos ". Deras för tidiga applicering på kronan undviker infektion av insekter och svampinfektioner. Thuja som drabbats av bladlöss kan återställas. Fram till tre års ålder rekommenderas att använda "Epin", eftersom det bildar ett bra immunsystem, tack vare vilket växten senare blir mindre sjuk.

Rekommenderad: