Weigela (70 Bilder): Beskrivning Av En Buske, Weigela Rosa, Tidig Och Andra, En Blomma I Landskapsdesign. Vilken Jord Tycker Han Om?

Innehållsförteckning:

Video: Weigela (70 Bilder): Beskrivning Av En Buske, Weigela Rosa, Tidig Och Andra, En Blomma I Landskapsdesign. Vilken Jord Tycker Han Om?

Video: Weigela (70 Bilder): Beskrivning Av En Buske, Weigela Rosa, Tidig Och Andra, En Blomma I Landskapsdesign. Vilken Jord Tycker Han Om?
Video: Coppicing an Old Weigela 2024, Maj
Weigela (70 Bilder): Beskrivning Av En Buske, Weigela Rosa, Tidig Och Andra, En Blomma I Landskapsdesign. Vilken Jord Tycker Han Om?
Weigela (70 Bilder): Beskrivning Av En Buske, Weigela Rosa, Tidig Och Andra, En Blomma I Landskapsdesign. Vilken Jord Tycker Han Om?
Anonim

Bland prydnadsbuskar har weigela en genomsnittlig prevalens. Inte alla amatörträdgårdsmästare vet det. Och därför bör du lära dig om beskrivningen av sorter, funktioner och metoder för att ta hand om växten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Weigela tillhör familjen kaprifol och representeras uteslutande av buskarter. Det fick sitt namn från namnet på upptäckaren Christian Weigel, som ägnade sig åt forskning inom området:

  • botanik;
  • kemi;
  • farmakologi.
Bild
Bild
Bild
Bild

Wild weigela finns i östra och sydöstra delen av Asien. Intervallets norra gräns täcker den ryska Fjärran Östern, och den södra gränsen täcker ön Java.

Totalt finns det 15 arter av lövfällande buskar i släktet . Men 8 av dem anses inte tillräckligt graciösa för trädgårdsodling. Samma sju sorter (och sorter som skapats på grundval av dem), som väljs ut av uppfödare, tillsammans med skönhet, utmärks också av anspråkslöshet.

Bild
Bild

Det noteras att weigela behöver fukt och utvecklas bra när det är skuggat. Bildningen av stoloner är inte typisk. Bladbladen är av motsatt bladbladstyp . Stipules saknas. Blommorna når 0,05 m. Det finns kultursorter med enstaka eller flera blommor anslutna i lösa blomställningar.

Blommornas färg varierar mycket, det finns sorter och arter med grädde, rosa, karmineröd, gul och andra färger.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det ska noteras att i blomningsstadiet växer färgmättnaden bara … Weigelafrukter ser ut som bollar med ett par ventiler. Små frön finns inuti. Höjden på odlade växtsorter varierar från 0, 6 till 2 m. För din information: i naturen är det ibland upp till 2, 5-3 m.

Bild
Bild

Olika sorter

Avelsarbete, utfört i årtionden, tillåtet att få en utmärkt variation av weigela -sorter.

" Carnival" anses vara särskilt attraktiv ., där varje buske har blommor av en annan färg. Tidig weigela växer upp till 2 m. En krona med ökad densitet bildas i den. Under vår- och sommarmånaderna har lövverket en ljusgrön färg, mot slutet av växtsäsongen finns ockra toner.

Bild
Bild

På grund av lövverket och blommorna är det nästan omöjligt att se stjälkarna. Unga skott är täckta med brunaktig och röd bark. Blomningsperioden tar i genomsnitt 20 dagar. Knopparna kännetecknas av ett känsligt utseende och rödlila färger.

Bild
Bild

" Red Prince" -sorten har kommit till oss från USA . Denna växt bildar sfäriska buskar upp till 1,5 m breda. Kronan ser snygg ut och bladen har en saftig grön färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sorten "Minor Black" är också populär .ger rosa blommor med rika röda toner. Buskens höjd överstiger inte 0,6 m. Sorten känns igen av sin unika mörkröda, nästan svarta lövfärg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Knopparna av "Minor Black" blommar under de sista dagarna av våren och under det första decenniet av sommaren. Sorten föredrar helt klart soldränkt mark, den utvecklas dåligt i skuggiga områden.

Enligt experter måste dessa växter klippas av knopparna efter blomningen.

Bild
Bild

När det gäller Magic Rainbow -sorten , då sticker denna gröda ut för lövverkets skiftande färg under säsongen. Under de sista dagarna på våren har den en gul kant med gröna toner, och till hösten blir gränsen röd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan förvänta dig utseendet av rosa knoppar på "Magic Rainbow" under den första tredjedelen av sommaren. Buskar kan överleva halvskugga, men de behöver sol för att trivas.

Viktigt: utan skydd för vintern från grangrenar kan kulturen dö även i de södra delarna av Ryska federationen.

Bild
Bild

Sort "Eva Ratke ", som bildar ett spetsigt elliptiskt lövverk upp till 0,1 m långt, förtjänar polska utvecklares stolthet. Det noteras att denna växt kan blomma alla tre sommarmånaderna, och kanterna på dess knoppar är mörkare än deras mitt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sorten "Rosea" kan också ge bra resultat .erhålls genom att korsa koreanska och blommande arter. Växten bildar en utvecklad krona. Men dess höjd överstiger inte 1,5 m. Men stora blommor av en mjuk rosa färg bildas.

En positiv egenskap hos "Rosea" är dess ökade motståndskraft mot kyla: i större delen av Rysslands territorium behöver växten ett skydd av löv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom blomningens skönhet utmärker sig brokig weigela välförtjänt.

Namnet är inte av misstag: en vit kant visas längs kanterna på de gröna bladen.

Blommornas bredd överstiger inte 0,04 m. De är både singel och samlas i tydliga grupper. Knoppen är målad i en rödrosa ton, längs kanten på kronbladet är något ljusare . Blomningen fortsätter i maj och juni. Under gynnsamma förhållanden kan du förvänta dig att knoppar återuppstår under de första dagarna i september.

Bild
Bild

Sort "Brighella "ger också kompakta buskar, men med en höjd av 1,5-2 m. Växten tål även en ganska svår torka. Under en kort tid kommer "Brighella" att överleva den fullständiga bristen på vattning, men det är bättre att bevattna det regelbundet.

Bild
Bild

Folis purpureus sort Är en weigela med lila eller vinröda blad. Det naturliga utbudet av denna växt täcker Japan, större delen av Kina och det ryska Primorsky -territoriet. Busken har en tät krona med en yttre sektion på upp till 2 m och når en höjd av 1-1,5 m.

Bild
Bild

Blommorna på den lila weigelan är målade i en mörkrosa ton och har ett gulaktigt centrum. Blommande täcker juni och juli är ganska rikligt. Vintring är endast möjlig med skydd av hög kvalitet. Växten kan användas både i en dekorativ grupp och i en häck.

Bild
Bild

Sort "Elvira " är en dvärgbuske med hög densitet. Sådan weigela blommar rikligt och länge. Ett vanligt tillstånd för henne är början av återblommande. Denna gröda används ofta i gräsmattor. Det kan utvecklas normalt både i solen och i låg skugga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varieté "Olympiada " ger buskar, växer upp till maximalt 1,5 m. Karakteristiskt är utseendet på guldgult lövverk med en röd kant nedanför. Viktigt: OS lockar till honungsbin. Blomningen sker i maj och juni. Kulturen planteras ofta i steniga trädgårdar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Weigela "Nain Rouge " bildar saftiga röda blommor. Blad av en tät grön färg är starkt långsträckta.

Bild
Bild

Även om växten älskar solen, om den behövs så kan du plantera den i halvskugga. Höjden och bredden på en vuxen buske är densamma (1, 2 m).

Viktigt: Nain Rouge tål inte stillastående vatten i jorden.

Bild
Bild

Att fylla i översikten över sorter är lämpligt med ett exempel japanska weigela … Det är värt att notera att utsikterna för att odla sorten i ryska trädgårdar på grund av sitt låga vintermotstånd är mycket blygsamma. Busken når en höjd av 1 m, bär frukt i form av kapslar med bevingade frön. Bladen ändrar färg i mitten av hösten. Skott kan utvecklas kraftigt även efter en hård vinter (om rätt skydd görs).

För din information: Japanska weigela förökas av unga skott tagna från en stubbe.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

Weigela älskar fukt och utmärkt ljus. Överlevnadsgraden är dock tillräcklig för att växten ska utvecklas i en tunn nyans. Man behöver bara komma ihåg att skuggning leder till en försvagning av blomningen. Kulturen lider mycket av vinden, särskilt från norr . Weigela bör planteras i öppen mark på våren och väntar på det ögonblick när jorden värms upp och knopparna ännu inte börjat svälla.

Bild
Bild

Viktigt: det är bättre att överlämna försök till höstplantering till proffs. Detta är för riskabelt och inte tillräckligt produktivt för nybörjare.

Först efter att ha fått styrka under sommaren kommer weigela att kunna slå rot och överleva den hårda vintersäsongen och fortsätta utvecklas under nästa säsong. I det här fallet måste kulturen också skyddas från drag, vilket kan leda till att knoppar tappas. Weigela älskar lös jord . Jorden måste vara mättad med näringsämnen.

Bild
Bild

Jord med en neutral eller svag alkalisk reaktion bör ges företräde . Bara weigela Middendorf kan växa på torv. I vilket fall som helst, för plantering, måste du välja plantor som är minst 3 år gamla. Eftersom fukt ska vara måttlig bör lågland eller platser med högt grundvattenbord inte användas. Om jorden är relativt sur, behandlas den med kalk sedan hösten.

Bild
Bild

Tidig weigela, en sort uppkallad efter Middendorf och weigela trevlig, är endast lämplig för södra Fjärran Östern: dessa växter kan inte odlas i Ural och Sibirien.

Resten av sorterna tillåter att sådana experiment utförs, men särdragen hos varje typ måste beaktas. Innan planteringen (under de första tre utvecklingsåren) förvaras vanligtvis weigela i ett badkar. Om jorden är tillräckligt mättad med användbara ämnen görs en utgrävning med 0, 3-0, 4 m. I en smalare jord ökas hålets djup.

Bild
Bild

För att få Weigela att må bättre efter avstigning, gör följande:

  • behandla buskens rötter med en stimulerande komposition;
  • lägg dränering i gropen (0,15 m tegelsten, grus eller sand);
  • toppen är bördig jord, förbättrad genom tillsats av nitrofoska.
Bild
Bild

Några av weigelasorterna bildar stora buskar. Och de måste ge ledigt utrymme för full utveckling: minst 1,5 m.

För vanliga och dvärgvarianter räcker det med ett fritt gap på 0, 7-0, 8 m. Rötterna på den planterade weigeln måste rättas noggrant, utan onödig ansträngning. Överdriven fördjupning av rothalsbandet är oacceptabelt. Riklig vattning av plantan utförs omedelbart efter plantering och de närmaste 3-4 dagarna.

Bild
Bild

Rätt vård

Vattning

I allmänhet är det inte svårare att ta hand om en weigela än för andra blommande buskar. Därför kan alla tillräckligt erfarna trädgårdsmästare klara det.

Bild
Bild

Om platsen har mults, behövs inte ofta bevattning.

Efter en vinter med lite snö, särskilt om frysta skott hittas, bör vattningen vara mer aktiv på våren. För varje buske förbrukas 10 liter vatten . Exakt samma mängd används i varma torrperioder en gång i veckan.

Bild
Bild

Toppdressing

Om nitrofoska och kompost ursprungligen användes i den mängd som krävs, är det inte nödvändigt att applicera nytt gödningsmedel under de kommande 2 åren. Från och med 3 år är det nödvändigt att mata växten med stimulanser för utveckling av grenar och rötter. Ett av alternativen innebär att man applicerar tidigt på våren (innan snösmältningen är slut):

  • 0,02 kg urea;
  • 0,01 kg superfosfat;
  • 0,01 kg kaliumsalter (alla koncentrationer anges per 1 m 2).
Bild
Bild

Istället för denna blandning kan du lägga till:

  • ammophoska;
  • Kemiru-Lux;
  • diammofosku;
  • andra kväve-fosfor-kaliumtillskott.
Bild
Bild

Andra gången måste gödningsmedlet användas när knopparna börjar vika sent på våren. Vid denna tidpunkt rekommenderas att ge varje buske 0,03 kg superfosfat.

Sådan toppdressing aktiverar blomningen och bidrar samtidigt till att grenarna förstärks i början av vintern.

Säsongens sista toppdressning genomförs omedelbart innan grävning för vintern. För tillsatsen används 0, 2 kg träaska per 1 m 2 eller "Kemiru-Lux" i enlighet med instruktionerna.

Bild
Bild

Beskärning

Precis som alla andra buskar kräver weigela också systematisk beskärning. Unga buskar saneras . Det är lättast att hantera frysta och helt enkelt överflödiga grenar i mars och början av april. Sedan blir de av med de trasiga skotten. En vuxen weigela trimmas för att ge önskad form. Denna procedur utförs exakt efter slutet av den första blomningen.

Bild
Bild

Viktigt: om du inte skyndar dig med en sådan manipulation kan du upptäcka att sommarskott redan har dykt upp, vilket ger blommor i slutet av säsongen.

I det här fallet måste du hoppa över proceduren, annars kan du inte räkna med att blomma igen. Den tredje beskärningen utförs mindre ofta än den andra, högst en gång vart 3-4 år, och är utformad för att föryngra busken . Samtidigt tas för gamla grenar bort och resten av växten reduceras med 30%. Ibland, om växten är mycket förfallen, tas alla skott helt bort - det här är den sista utvägen för radikal föryngring.

Bild
Bild

Lossar

Eftersom weigelas rötter är känsliga måste du lossa jorden med stor omsorg och utan brådska. Vart i lossning ska vara ganska djup, minst 1 spadebajonett … Istället för att lossa de nära bagagerumslisterna används ofta mulching. Men om du inte gräver marken alls eller gör det oregelbundet kan du stöta på dålig blomning.

Om jorden inte är muldd krävs ytterligare lossning efter varje vattning.

Bild
Bild

Behöver jag transplantera?

Teoretiskt är det tillåtet att transplantera en weigela till en annan plats. I praktiken är detta dock ett mycket komplext och ansvarsfullt förfarande, som bara måste tillgripas när det är akut nödvändigt. Vissa oerfarna trädgårdsmästare väljer fel plats för plantering, och i sådana fall måste problemet förstås lösas . Men om anläggningen utvecklas normalt och inte upplever problem, är det bäst att lämna den där den var ursprungligen. Även om vissa misstag görs är det bättre att försöka rätta till situationen.

Bild
Bild

Om du inte kan klara dig utan en transplantation måste du genomföra proceduren i april och inte på hösten.

Annars kan ett svagt rotsystem påverkas allvarligt av det tidiga kalla vädret. Valet av en plats för transplantation bör ske av samma skäl som när man planterar en gröda från grunden.

Bild
Bild

För att förbättra den sandiga leran så att de inte tappar vatten för snabbt, tillsätt torv och lera och blanda sedan allt tills det är slätt.

Läggning av tegelstenar och sand eller små fraktioner av grus hjälper till att bli av med överdriven fukt.

I de mest avancerade fallen uppförs dräneringssystem . För att förbättra substratet under transplantation används gödsel, kompost eller komplexa mineralpreparat. Det är absolut nödvändigt att gräva jorden för 1 spade bajonett. Tekniken för avstigning och transplantation är inte mycket annorlunda.

Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

Buskar äldre än 5 år upplever inte något särskilt behov av skydd. Saken är att med tiden växer Weigelas motståndskraft mot kyla bara. Men om du inte täcker plantorna under de första åren av livet kan du möta allvarliga problem. Ett särskilt skydd kommer också att krävas för sjuka och nyligen transplanterade prover.

Man bör komma ihåg att faran inte bara är frost utan även snö, som kan bryta ömtåliga kvistar.

Bild
Bild

Täckningsarbetet påbörjas så snart frostnäring indikeras . Först skapas en ram av flexibla träbågar. En film eller annat starkt material placeras ovanpå och kanterna pressas med jord. Om du kan vara rädd för långa och / eller svåra frost bör du lägga halm eller hö ovanpå. Grenar för vintern måste böjas ner. De är inslagna i säckväv, sedan tas de försiktigt ner och fixeras med krokar.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

För dem som odlar en attraktiv växt som weigela är det bra att veta hur man förökar den. Agronomer har länge funnit att fröuppfödning tillåter:

  • säkerställa högsta produktivitet;
  • öka frostbeständigheten;
  • garantera motståndskraft mot andra negativa påverkan.
Bild
Bild

Weigelafrön når mognad i början av hösten . Det är svårt att samla dem på grund av deras mycket små storlek, men grobarheten är 100%. Såning är möjlig både på hösten och på våren. I de södra regionerna är det andra alternativet att föredra.

Viktigt: skiktning av planteringsmaterial utförs inte, liksom inbäddning i marken.

Samtidigt måste fröna hållas ovanpå med ett lager torv eller humus med en tjocklek på 0,5-1 cm. Dessutom är det något komprimerat för att säkerställa "fällans" styrka. Det är nödvändigt att vattna plantorna rikligt med en sil med en medelstor cell . Plantorna förvaras på ett ställe i 3-5 år och transplanteras först (så snart växten stiger till 0,8-1 m). För mulching av jorden används humus, torv med hög myr eller lövmark.

Bild
Bild

Ett alternativ är att använda lignifierade sticklingar . Ett snitt från skotten under det första året kan slå rot under vilken säsong som helst. De bästa förutsättningarna för dess utveckling är dock under vårmånaderna, innan knopparna börjar blomma. Ibland utövas grön ympning, som utförs 6-7 dagar efter blomningens början. Sticklingar tillagas i november eller under de första vinterdagarna, tills de hårda frosten ännu har kommit.

Bild
Bild

Du kan spara den snittade stjälken i källaren eller bara på en kall plats (diken under snön är perfekta).

Det är oerhört viktigt: du kan inte klippa bort sticklingar från skotten som övervintras i fältet.

När du bildar ett vinterhem för sticklingar måste du se till att det garanterar ett totalt skydd mot övertorkning och frysning. Med vårens början måste plantmaterialet klippas . Att döma av granskare av trädgårdsmästare är reproduktion av weigela genom sticklingar inte svårt.

Bild
Bild

Det nedre snittet görs under njuren, och den övre är 0,01-0,02 m högre än den högsta av njurarna. För plantering direkt i marken används sticklingar med en längd av 0,25-0,3 m . Det är nödvändigt att plantera plantmaterialet i en vinkel så att det finns 4-6 parade knoppar utanför. Rotning kan förväntas i 15-20 dagar. Om förökningsmetoden med gröna sticklingar väljs, ska skottet klippas i början av lignifieringsprocessen (vanligtvis under de första 15 dagarna i juni).

Bild
Bild

Viktigt: det är bättre att ta beskäraren tidigt på morgonen, medan växtens delar är mättade med juicer.

Delvis skärning av skivan hjälper till att minimera avdunstning . Det skurna materialet sänks omedelbart i vatten (inte länge!) Och transplanteras sedan i lös jord placerad i en behållare. 0,01-0,02 m flodsand hälls över den. Tills sticklingarna slår rot (det tar vanligtvis 10-14 dagar) måste lådan förvaras under plastfolie.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Weigela, för all sin anspråkslöshet, blir ofta offer för patologier och skadliga insekter. Den största faran för växten är bladlöss och larver som gnager lövverk . Spindelmider och thrips, som blir aktiva i extrem värme, attackerar sällan buskar. Oftast, vid sommarens mest kvava period, kommer det redan att blekna. I de flesta fall rekommenderar agronomer att använda Nitrafen, Rogor och Keltan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men dessa bekämpningsmedel är extremt skadliga för naturen och farliga även för människor. Från naturliga formuleringar rekommenderas att använda infusioner på växter:

  • röd paprika;
  • malört;
  • vitlök.

När man märker att den nyplanterade weigela blev gul och började blekna, kan man anta att saken är i introduktionen av björnen eller larverna av majbaggar i rotsystemet.

Bild
Bild

För framtiden kommer detta att vara en varning för trädgårdsmästaren: du måste noggrant kontrollera komposten eller humus när du lägger i planteringsnischen. Nu återstår bara att spilla jorden med vattenlösningar av karbofos, "Aktara". Mikrobiella och svampinfektioner undertrycks framgångsrikt av Bordeaux -vätska. För att undvika deras utseende är det nödvändigt att utföra behandling med "Topsin" (lösning 3%) under lövbildning.

Bild
Bild

Möjliga problem

Om Weigela -buskarna torkar efter plantering är växternas utveckling svag och bladen och grenarna ökar inte i storlek, troligen är orsaken frysning. Topdressing och behandling med Epin är en bra behandling . Problemet kan också vara förknippat med bristen på skydd för vintern (eller skydd av dålig kvalitet). Det är nödvändigt att inspektera om de gröna delarna finns kvar på växten.

Om kulturen inte vaknar på länge (till början av juni inklusive) och nya gröna skott inte dyker upp, återstår det bara att rota upp den.

Bild
Bild

Att skära löv och bearbeta med epin hjälper inte alltid när weigela vissnar . Ju tidigare detta görs, desto större chanser att lyckas. Du kan inte anta att allt kommer att gå över av sig självt. Om du måste transplantera en gröda under sommarmånaderna kommer skydd från den brännande solen i 15-20 dagar att hjälpa till att undvika vissnande tills anpassningen till en ny plats är över. Små buskar är täckta med skopor där hål stansas och större - med sköldar eller spunbond.

Bild
Bild

Används i trädgårdsdesign

Det räcker inte bara att odla en weigelabusk - det är viktigt att veta hur den används i landskapskonst och hur den kombineras med prydnadsträd. Som andra buskar, denna typ är trädgårdens huvudfyllmedel och skapar volym … Med hjälp av en snygg buske kan du dela in territoriet i specifika områden, det kommer att betona landskapets skönhet under blomningen.

Viktigt: enligt erfarna designers är weigela lämplig som ett sätt att visuellt koppla ihop stunted årliga gräs och träd. Men det kan också användas autonomt.

Bild
Bild

Ofta är denna kultur "betrodd" med funktionen av en häck . I det här fallet uppträder en barriär inte bara från genomborrande vindar, utan också från olika djur och andra oinbjudna besökare. Om du vill skapa en låg trottoarkant, tar de till en systematisk frisyr. En sådan inramning kan dekorera även den enklaste gräsmattan. Denna lösning kommer att se särskilt bra ut när du går till huset eller i början av gräsmattan.

Bild
Bild

Weigela används ofta som bakgrund för barrträd och andra fleråriga grödor. Det gör utrymmet mer pittoreskt. Med hjälp av beskärningssax och andra verktyg är det lätt att ge växten ett helt ovanligt utseende. Du kan odla denna kultur på en alpin bild. Idealiskt kombinerat med weigela:

  • enbär;
  • förakta;
  • olika typer av rododendron.

Rekommenderad: