Bandsåg (61 Bilder): Hur Fungerar Handhållna Och Bordsmodeller? Egenskaper Hos Sladdlösa Sågar. Varför Behöver Du En Justerbar Maskin? Ägarrecensioner

Innehållsförteckning:

Video: Bandsåg (61 Bilder): Hur Fungerar Handhållna Och Bordsmodeller? Egenskaper Hos Sladdlösa Sågar. Varför Behöver Du En Justerbar Maskin? Ägarrecensioner

Video: Bandsåg (61 Bilder): Hur Fungerar Handhållna Och Bordsmodeller? Egenskaper Hos Sladdlösa Sågar. Varför Behöver Du En Justerbar Maskin? Ägarrecensioner
Video: RMT S-GENIUS CNC Smart Cutting Bandsaw - Spectacular Cut Results 2024, April
Bandsåg (61 Bilder): Hur Fungerar Handhållna Och Bordsmodeller? Egenskaper Hos Sladdlösa Sågar. Varför Behöver Du En Justerbar Maskin? Ägarrecensioner
Bandsåg (61 Bilder): Hur Fungerar Handhållna Och Bordsmodeller? Egenskaper Hos Sladdlösa Sågar. Varför Behöver Du En Justerbar Maskin? Ägarrecensioner
Anonim

Bandsågsmaskinen anses vara högteknologisk utrustning, den kan arbeta med en mängd olika material och klippa lockiga och rektangulära konturer. Funktionsprincipen är baserad på funktionen hos ett band av hållbart flexibelt stål, anslutet i en ring. Maskinen patenterades i England i början av 1800 -talet. Men bara hundra år senare lärde de sig att korrekt ansluta skärbladet, vilket säkerställde smyckets precision i snittet.

Bild
Bild

Särdrag

Bandsågen är det viktigaste verktyget för att arbeta med en mängd olika material. Bandsågen består av ett flexibelt loopband med tänder på ena sidan. Tejpen sätts på remskivorna som är fästa vid motorn.

Sågar kan tillverkas i en mängd olika konfigurationer, vilket gör det möjligt att använda ett sådant verktyg inom en mängd olika områden: från möbelproduktion till tillverkning av byggmaterial. Varianter av bandsågar:

  • tandad;
  • tandlös;
  • electrospark handlingsprincip.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Detta verktyg skiljer sig från enkla hacksågar genom att det har en sluten driftsprincip. Nästan vilket material som helst kan skäras med sådana enheter.

Aggregat som arbetar med friktion och elektrisk gnistaktion skiljer sig något från klassiska bandsågar.

När du väljer en enhet bör du veta hur en sådan enhet fungerar. Till exempel skär en metallbandsåg alla typer av arbetsstycken. Närvaron av roterande mekanismer gör det möjligt att skära i vilken vinkel som helst. Kretsar för urval av bandsåg:

  • motoreffekt;
  • hur mycket enheten väger;
  • vad är måtten på remskivorna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Utrustningsdifferentiering är vanligtvis så här:

  • remskivans diameter 355 mm - anses vara en lätt maskin;
  • remskivans diameter 435-535 mm - medium;
  • om diametern överstiger 535 mm, anses sådan maskin vara tung.

Den första typen av maskiner är utrustad med en motor på 1, 9 kW, om enheten är mer massiv, kan dess effekt nå 4, 2 kW.

Särskilda standarder krävs för duken. Vid skärning av metall används också bimetalliska blad; de är gjorda av flera typer av material. Oftast är det:

  • hållbart plaststål;
  • tråd av speciellt höghållfast stål.
Bild
Bild
Bild
Bild

Blad baserade på kolstål är mycket populära. Tejpblad varierar också:

  • med kongruent densitet Konstant hårdhet;
  • med flexibel bas och hållbar Flex -rygg - Hard Edge -tänder;
  • härdade hårda ryggdukar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De första bladen för vilka hårdhetskoefficienten är identisk kan fungera på remskivor med minsta diametrar; samtidigt kan deras styrka nå 49 enheter (HRc -skala).

Sågar av den andra typen, som är gjorda av segt stål, har en hård tand och har en ganska komplex struktur. Endast skärets övre kant är härdad (hårdhet 64–66 på HRc -skalan).

Och slutligen är den tredje typen den mest hållbara (hårdhet upp till 68 på HRc -skalan).

Tändernas hårdhet ger verktygets produktivitet, dess hållbarhet.

Om bandet har en hög styvhet är det möjligt att utföra sågarbete vid höga matningshastigheter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet

Funktionsprincipen för en bandskärmaskin är enkel: det finns en ram på vilken en elmotor och rullhjul är fästa. En flexibel tejp med tänder rör sig längs dem. Kraften från motorn överförs via en remskiva till denna dynamiska enhet, som justeras med hjälp av huvudutjämningsfjädrar.

Utrustningen fungerar från nätverket i tre faser och en fas, mycket beror på typen av modell . Arbetsstycket matas med en viss hastighet som kan justeras. Parametrarna för tänderna är relaterade till arbetsytans bredd (vanligtvis har det ett förhållande på 1/5).

Maskinen kan ha 4 remskivor, antalet remskivor minskar maskinens storlek och förlänger arbetsbladet. Själva bladet kan spännas hydrauliskt eller manuellt. En töjningsmätare används för att kontrollera bältesspänningsnivån.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Blad kan vara av universella och specialiserade typer, de kan användas för olika typer av stål. Mycket beror på tändernas egenskaper, som varierar enligt följande kriterier:

  • storlekar;
  • hårdhetskoefficient;
  • konfiguration;
  • spannmål;
  • skärpning.
Bild
Bild

Ett exempel är det faktum att stora tandade blad används för att bearbeta metallplåtar. Användning av tänder i olika storlekar övas också, vilket avsevärt minskar vibrationer och ökar klippeffektiviteten.

Verktygets prestanda och dess hållbarhet beror direkt på stålkvaliteten som används . Vanligtvis används M44 -metall (denna beteckning anger kantens styrka på Vickers -skalan - 950 enheter).

För bearbetning av starkt stål finns det få sådana indikatorer, därför krävs hårdhet för stålkvalitet M72 för tänderna (100 poäng finns på Vickers -skalan). Materialets genomsnittliga hårdhet utgår från M52 -märket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Konfigurationen dikterar skärpningsvinkeln samt formen på skärarens profil.

Tänderna måste ha förstärkta ryggar, då blir det möjligt att bearbeta härdat stål, som finns på sådana element:

  • hörn;
  • kanal;
  • rör.

Vid arbete med tufft stål lämnas ett stort gap mellan tänderna.

Tändernas inställning i bandsågar är också viktigt. Om du till exempel måste bearbeta ett stort massivt trä måste du skapa en smal och bred uppsättning, då kan du undvika att nypa verktyget.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Typerna av tejpaggregat beror på densiteten hos strukturen som de arbetar med:

  • såg på sten;
  • såg för aluminium (mjuka metaller);
  • diamantsåg för kolmetaller;
  • såg för bearbetning av rostfritt stål;
  • mini handsåg för trä.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid skärning av täta material förstärks bladet med tänder gjorda av speciallegeringar. Detta måste göras - annars kan verktyget bli oanvändbart. Bandsågar är också:

  • bordsskiva;
  • laddningsbar;
  • vertikal;
  • horisontell.

Snickarbandssågar är monterade på en bas på vilken olika element är monterade. Du kan designa en bandsåg själv om du vill, det är inte särskilt svårt att göra detta. Ett massivt träblock används för sängen för att minska vibrationer. Planen på skrivbordet är mantlad med tjocka plywoodskivor. Hörn fästs på sidoväggen. Bärstången bearbetas från balken. Den nödvändiga ritningen ritas preliminärt, där alla nödvändiga beräkningar utförs.

Det är viktigt att enhetens storlek motsvarar de nödvändiga behoven, då blir arbetet på enheten bekvämt. Var noga med att ta hänsyn till platsen och parametrarna:

  • remskivor (sänk och driv);
  • placering av själva motorn;
  • vart spånen kommer att gå.
Bild
Bild
Bild
Bild

Oftast är sängen gjord i form av ett massivt fyrkantigt block, vars sidor är stängda. Sidoväggen är utformad på ett sådant sätt att spillflis samlas i dem, vilket sedan är bekvämt att samla in.

Bordsskivan är vanligtvis monterad på en ram, ibland är det inte tillräckligt med höjd, så denna typ av struktur kan vara till hjälp

Stången är gjord av en 8x8 cm profil, stöd är fästa på den, på vilka hjulen är fästa. Stöden måste vara tillverkade av hållbart material som tål betydande belastning (trä, metall). Avståndet mellan hjulen ska vara sådant att en massiv stock lätt kan passera mellan dem.

Tjockleken på remskivorna kan vara vilken som helst: ju starkare remskivan är, desto bättre blir resultatet. Det finns allmänt accepterade standarder för förhållandet mellan arbetsbladet och remskivans tjocklek: 1/100. Exempel: om remmen är 5 mm bred bör hjulet vara 500 mm. Remskivornas kant är bearbetad och lutande, vilket gör att mitten kan centreras om automatiskt. På själva remskivan är det nödvändigt att skära ett spår så att remmen fästs där. Ofta fästs cykelrör på remskivan, vilket förhindrar att bältet glider av.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den övre remskivan är monterad på ett block som rör sig horisontellt. Ett block krävs för detta, vars roll framgångsrikt kan spelas av en vanlig stång, som är fäst vid spaken.

Den nedre remskivan består av två hjul som är fästa på axeln . Det ena hjulet utför en drivande funktion, det andra ett drivet. När du sätter upp enheten är det viktigt att hjulet inte har någon motreaktion - detta kommer att undvika att det visas "åttor".

Efter avslutad montering av enheten utförs tester: det är viktigt att alla enheter fungerar harmoniskt, det finns ingen överdriven vibration, vilket har en skadlig effekt på materialet och fästelement.

Det är också viktigt att placera styrningarna korrekt på stången längs sågänden: sågen ska gå smidigt och bandet får inte hänga eller deformeras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta gör de detta: tre lager är fästa på stången, varav två ställer in riktningen vid kanterna, och den tredje stöder tejpen. Ofta, förutom lagren, är trähållare monterade.

Lödning av tejpen är ett viktigt steg som framgång i arbetet beror på . Det sker vanligtvis i en utrustad verkstad. Guider görs oftast dynamiska så att elementen kan justeras. Det är absolut nödvändigt att göra ett skyddsförkläde som täcker remskivan. Vid halkning skadas inte den anställde.

Motorn är också stängd med ett förkläde - detta kommer att förlänga dess livslängd, mindre mekaniska partiklar kommer in i den

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkarnas betyg

De bästa bandsågarna produceras av Makita och Bosch, och recensionerna är 95% positiva.

Makita 2107FW

  • bandsåg;
  • effekt - 715 W;
  • hastigheten regleras successivt;
  • väger 5,8 kg;
  • kostar från 43 till 52 tusen rubel.

Skiljer sig i noggrannhet, prestanda och uthållighet. En förbrukningsvara räcker för att bearbeta upp till 3 ton metall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Makita 2107FK

  • effekt 715 W;
  • hastigheten regleras smidigt;
  • vikt - 6 kg;
  • kostar från 23 till 28 tusen rubel.
Bild
Bild

Bosch GCB 18 V - LI

  • fungerar från strömförsörjningen;
  • hastigheten justeras gradvis;
  • väger 3, 9 kg;
  • kostar från 18 till 22 tusen rubel.
Bild
Bild

Bison ZPL-350-190

  • effekt 355 W;
  • väger 17,2 kg;
  • kostar 11-13, 5 tusen rubel.

Guiderna är inte särskilt starka, sågarna blir också matt ganska snabbt, men i allmänhet är enheten problemfri och fungerar perfekt.

Bild
Bild

Makita LB1200F

En av de bästa bandsågarna är Makita LB1200F:

  • effekt 910 W;
  • väger 83 kg;
  • kostar från 46 till 51,5 tusen rubel.

Bra byggnad. Setet innehåller 4 sågar. Alla knop passar perfekt. Smidigt gjutjärnsbord. Du kan öka snittet till 235 mm. Fungerar tyst. Sågsnitt av utmärkt kvalitet i olika hastigheter. Aluminiumstopp av hög kvalitet. Överdriven vibration visas vid för höga hastigheter (detta är en nackdel). Styrningarna sitter på lager, remskivorna måste justeras. Stor vikt, men det är svårt att kalla det en nackdel, stabiliteten är utmärkt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Proma PP-312

  • motoreffekt 810 W;
  • väger 74 kg;
  • priset är från 49 till 59 tusen rubel.
Bild
Bild
Bild
Bild

JET JWBS-14

  • motoreffekt 1100 W;
  • väger 92 kg;
  • priset är från 89,5 till 100 tusen rubel.
Bild
Bild
Bild
Bild

Övriga tillbehör

Klippenheten kan enkelt uppgraderas. Några ytterligare tillbehör hjälper avsevärt i arbetsprocessen.

  • Den goda rip staket och rip staket tillåta kvalitet raka snitt. Vid bearbetning av smala delar kan stoppet placeras nära maskinen, ibland placeras det till och med under styrblocket. Vissa modeller har ytterligare regulatorer i satsen som ändrar parametrarna för stoppen.
  • För en bandsåg är det nödvändigt att ställa in styrningarna korrekt, då deformeras inte bandet avsevärt.
  • Inställningen av tänderna görs manuellt eller för detta ändamål används en justerbar maskin. Korrekt justerade tänder påverkar verktygets livslängd och buller och vibrationsnivåer under drift.
  • En töjningsmätare är en enhet för att mäta bandspänning, det är svårt att klara sig utan denna enhet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Val

Innan du väljer rätt verktyg, du bör känna till de viktigaste kriterierna för vilka bandsågar skiljer sig åt:

  • snittets storlek;
  • vilken duk är inblandad;
  • elanvändning;
  • motoreffekt;
  • parametrarnas kompakthet;
  • vikt;
  • förmågan att anpassa;
  • typ av materialförsörjning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Utrustningen kan vara annorlunda, i enlighet med detta varierar priserna för den.

Bältet i sig kan också ändra rörelsehastigheten från 12 till 98 meter per sekund.

Enheterna skiljer sig också åt i parametrarna för remspänningen. Tejpen har en effekt på 2100 W och kan nå 3000 W och ännu mer.

När du väljer utrustning, glöm inte bort vikten av skärbältet, som bär huvudbelastningen. Vanligtvis är produkter av en bred typ att föredra, eftersom ett tunt tyg snabbt deformeras och misslyckas. Om du måste bearbeta arbetsstycken där det finns tunn metall måste du använda ett smalt bälte.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visuellt är det lätt att avgöra när man köper: om tejpen har stora tänder betyder det att den skär till ett stort djup. Det finns ytterligare en indikator - det här är tändernas inställning, det påverkar direkt sågens effektivitet. För små jobb räcker det med en vågprofil. Det mest effektiva alternativet är tändernas placering i par.

Driftfunktioner

Under skärning förlorar sågen oundvikligen sina prestandaegenskaper, tänderna blir tråkiga. Periodiskt är det nödvändigt att göra korrekt slipning, spridning och justering. För att justera instrumentet korrekt måste du följa följande faser:

  • preliminär skärpning;
  • rengöring;
  • produktledningar;
  • efterslipning.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att återställa skärverktygets tekniska egenskaper används som regel skärmaskiner. Först och främst bör defekter i tandens sinus elimineras, liksom dess symmetri med avseende på andra element bör återanimeras.

Under routningen ändras lutningsvinkeln för de främre och bakre hörnen. Efterslipning "ger glans", justerar alla element. För att göra ett sådant arbete korrekt krävs praktiska färdigheter: för att tänderna ska återgå till samma tjocklek är det ofta nödvändigt att såga sågkanten till ett ganska stort djup.

Det rekommenderas också att noggrant läsa instruktionerna som bifogas varje enhet i den sålda produkten.

Det kan också vara till hjälp att byta drivrem från kilremmen. Den gamla remskivan "minns" rörelsens bana, med tiden blir den för stel. Orsakar detta fenomen till överdriven vibration. Det rekommenderas att byta ett sådant bälte till ett segment ett, vilket är mer flexibelt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Såghjulens balans bör justeras regelbundet . För att göra detta måste du först klippa av det gamla bältet och se hur remskivorna fungerar i friläge.

Båda remskivorna är markerade i förhållande till sängen, operationen upprepas flera gånger. Om märkena har bra spridning är remskivorna väljusterade. Om märkena är grupperade vid ett tillfälle måste remskivan vara inriktad.

Om du vill såga sidoplattorna behöver du ett brett band med tänder med en speciell skärpningsvinkel. Variabel tandhöjd övas också ganska ofta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dubbla lager är också mycket viktiga: de förhindrar att bladet krullar, minskar vibrationer och friktionskoefficient. Dubbla lager reducerar också uppvärmningstemperaturen för verktygets arbetsdel avsevärt, vilket förlänger dess livslängd avsevärt.

Keramiska kakor är också viktiga - dessa billiga enheter minskar tejpens friktion under drift och sänker temperaturen. Keramiska kakor slipas praktiskt taget inte, tillverkaren ger 50 års garanti på dem.

I arbetet är det också viktigt att ha fjädrar av hög kvalitet, det är lätt att byta ut dem . Det är bättre att sätta mer massiva fjädrar - de är billiga, men de ger en bra spänning till tejpen.

Handratten är också viktiga för bandsågens funktion. Det är bäst att använda ett gjutet litet svänghjul (145 mm) som har en bekväm svängarm. En sådan viktig "bagatell" gör att du enkelt kan justera spänningen på banan.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du arbetar är det viktigt att bra belysning finns. Du kan också köpa LED -lampor som belyser arbetsområdet. Dessa enheter har låg strömförbrukning och batteriet kan placeras längst ner på maskinen.

När du köper en enhet bör du definitivt tänka inte bara på mekanismens prestandaegenskaper, garantivillkor, tillgänglighet för borrar på marknaden och deras kostnad är också viktiga.

Innan du köper är det lämpligt att läsa recensioner på sociala nätverk. Under de senaste åren har innovativa Bilork bandsågar dykt upp på marknaden - de är gjorda av ultrastark stål med olika sammansatta tillsatser, ett sådant material tål rekordmånga slipningar.

Rekommenderad: