Trä Bandsåg: Ett Urval Av Handhållna Och Bordsskivor För Hemverkstaden. Varför Behöver Du En Duk? Betyg Av De Bästa Sågarna

Innehållsförteckning:

Video: Trä Bandsåg: Ett Urval Av Handhållna Och Bordsskivor För Hemverkstaden. Varför Behöver Du En Duk? Betyg Av De Bästa Sågarna

Video: Trä Bandsåg: Ett Urval Av Handhållna Och Bordsskivor För Hemverkstaden. Varför Behöver Du En Duk? Betyg Av De Bästa Sågarna
Video: Top 5 Best Benchtop Bandsaws Review | Only Top Models Listed in 2021 2024, April
Trä Bandsåg: Ett Urval Av Handhållna Och Bordsskivor För Hemverkstaden. Varför Behöver Du En Duk? Betyg Av De Bästa Sågarna
Trä Bandsåg: Ett Urval Av Handhållna Och Bordsskivor För Hemverkstaden. Varför Behöver Du En Duk? Betyg Av De Bästa Sågarna
Anonim

Träbearbetning med en handsåg ersatte en gång skärning med en yxa på grund av dess större effektivitet. Men framstegen står inte stilla. Nu har bandsågar dykt upp, som är mycket mer produktiva än handhållna, men innan du köper dem måste du studera deras huvudsakliga detaljer.

Bild
Bild

Egenskaper och egenskaper

Det är lämpligt att inleda en konversation om en bandsåg för trä med en presentation av dess skillnader från manuella versioner (bågsågar). Den yttre skillnaden är lätt att fånga, titta bara på duken. Kanten är täckt med tänder, vilket gör det möjligt att såga både tjocka stockar och obehandlat virke. Viktigare är att andra typer av verktyg inte tillåter dig att klara stora arbetsstycken. Bandsågar är indelade i hem och professionella; en av skillnaderna mellan dessa grupper är materialets bearbetningshastighet, men dukarnas bredd måste också beaktas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet och driftsprincip

Förutom bladet innehåller bandsågarna även skärdelar installerade ovanpå det. När växeln börjar snurra delas arbetsstyckena i bitar. I smala sågar överstiger arbetsbreddens bredd inte 5 cm. Vid breda sågar är den minst 3 cm bredare. Men skärtändernas geometri spelar också en viktig roll.

Bild
Bild

Om höjden på dessa delar är mer än 20% i förhållande till arbetsytans bredd, finns det en hög risk för knivbrott på grund av överbelastning. Naturligtvis bör uppmärksamhet ägnas åt noggrannheten i tandinriktningen. Om luckorna som skiljer dem från varandra är för små, på grund av ackumulering av sågspån, kommer verktyget att misslyckas . Förutom skärdelen och dess bas har bandsågen alltid ett bord för arbetsstycket som ska bearbetas och en speciell motor. Arbetsytan i hemgjorda konstruktioner är gjord av tjockt trä.

Bild
Bild
Bild
Bild

En speciell remskiva används för att överföra kraften från motorn till skärelementet. Den sätts på ett hjul i ett noggrant beräknat format. Själva hjulet måste fixeras så noggrant som möjligt. För detta används olika typer av styva stopp. Hjulets yta är avfasad något, annars kommer tejpen att glida av.

Vad är det för?

Men innan vi utför en detaljerad konversation om typerna av bandsågar och funktionerna i deras användning, är det nödvändigt att tydligt ange för vilket syfte de kommer att användas. Den allmänna definitionen av sågning stockar klargör inte mycket. När allt kommer omkring kan detta arbete utföras av sågar av andra sorter. Å andra sidan kan du byta blad för att öka verktygets funktionella egenskaper. Det blir möjligt att använda en bandsåg vid bearbetning av inte bara trä utan även plast och till och med metall.

Duken kan placeras både vertikalt och horisontellt . Viktigt är att sådana skärmaskiner kan användas även av icke-professionella. Och inte bara för att applicera, utan också för att få en mycket ren snittlinje. Ytterligare bearbetning (slipning) krävs inte. Klippprofilen ändras efter eget gottfinnande; elimineringen av gnistor gör att du kan arbeta så säkert som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är dem?

Huvudindelningen av bandsågar inkluderar:

  • tandad;
  • tandlös;
  • elektrosparkformat.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den tandade produkten är utrustad med en sluten sågkontur. Det låter dig såga och skära igenom en mängd olika material. De andra två typerna skiljer sig bara åt i typen av tänder. En handhållen (aka bärbar) bandsåg kan:

  • fälla träd i trädgården;
  • förbereda ved;
  • skära träämnen till exakta mått;
  • sand trämöbler.
Bild
Bild

Minisågen har en remskiva med en diameter på högst 30 cm. Medelstorleksgruppen inkluderar produkter med remskivor från 42 till 50 cm. Och tunga sågaggregat har ett drivrem med en diameter på mer än 50 cm. Lätta maskiner är utrustade med motorer upp till 2000 W. För kraftfullare enheter används enheter upp till 4000 W.

Enheter kompletterade med bimetalliska blad kan användas för att bearbeta inte bara trä utan även metall. Huvuddelen av en sådan duk bildas av ett speciellt fjäderstål. Själva arbetsområdet är tillverkat av genomslipat verktygsstål. Men det finns en annan uppdelning av dukar:

  • för släckt genom hela volymen;
  • på dem som inte har härdats;
  • på flexibla blad med starka tänder.
Bild
Bild
Bild
Bild

Produkter med samma hårdhet som bredden är mycket väl kompatibla med remskivor med medeldiameter. Ju hårdare tänderna, desto mindre trubbiga blir de. Dessutom beror den tillåtna rotationshastigheten för sågen på denna egenskap. Bänkbältessystemet, oavsett tändernas styrka och andra delar, har utmärkt kraft, det fungerar så tillförlitligt som möjligt. Dess viktiga egenskap är arbetsytans lutning, som bestämmer materialets skärvinkel.

Bild
Bild

Dukens orientering är ett annat viktigt differentieringskriterium . Horisontella och vertikala bandsågar skiljer sig mycket från varandra. Armaturens vertikala format kan med nästan alla anledningar kallas en stor industriell sticksåg. Trots sina små dimensioner kan en sådan enhet arbeta med tjockt material. Skärning kan göras längs den mest komplexa vägen.

Bild
Bild

Dubbelsidiga sågar kännetecknas vanligtvis av ökad skärnoggrannhet . Men förutom prestandafunktionerna måste andra tekniska parametrar också beaktas, inklusive skärdjup. Den kan nå från 8 till 50 cm. Ett tunt blad kan lätt gå sönder vid arbete med trä som är svårt att bearbeta. Om du använder en mycket kraftfull såg skadas ofta tunna stänger.

Bild
Bild

Betyg av de bästa modellerna

Att undersöka de tekniska parametrarna i allmänhet är bra, men inte tillräckligt. Det är nödvändigt att titta närmare på funktionerna i specifika ändringar. Bandsåg finns konsekvent i nästan alla recensioner Metabo BAS 261 Precision … Mestadels gynnsamma recensioner lämnas om henne. Tysk kvalitetsmontering och förstklassigt material har resulterat i en professionell maskin som kan klippas utan avbrott.

Bild
Bild
Bild
Bild

Konsumenter noterar att denna enhet inte genererar starka vibrationer. Med det kan du göra snitt i en vinkel, i en rak linje, enligt ett komplext lockigt mönster. Det är möjligt att göra ett radiellt hål om det behövs. En bekväm pusher är också till stor nytta. En induktionsmotor med en effekt på 0,4 kW används som drivenhet, vilket inte skapar överdrivet buller. Säkerhetsnivån för denna produkt är inte sämre än för andra europeiska produkter.

Bild
Bild

Förutom en knapp för att förhindra en oplanerad start finns det en blockering av motorn efter att kåpan lyfts. Utvecklarna har tillhandahållit en effektiv belysning av arbetsområdet. En typisk adapter ger anslutning till en dammsugare.

BAS 261 Precision utrustad med en gjutjärnssäng och ett vridbart bord. Designen möjliggör ett mycket exakt snitt, vilket är mycket viktigt för många människor. Inte mindre relevant är möjligheten att justera klipphöjden. Tejpen byter snabbt och utan nyckel. Men ingen kan nämna några uppenbara brister i den här modellen. En bandsåg är också ett bra alternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Scheppach Basa 1 ". Denna enhet har en lång livslängd. Jämfört med den nyss demonterade modifieringen från Metabo är den märkbart billigare. Prisreduktionen uppnås genom att minska skärets bredd och höjd. Men dess kvalitet är inte sämre.

Bild
Bild

" Scheppach Basa 1 " perfekt för träbearbetning och möbeltillverkning. De positiva egenskaperna hos denna enhet är dess lilla storlek och anständiga effekt. Bandsågen är utrustad med en asynkron motor, vilket inte kräver några speciella underhållssvårigheter. Motorn är skyddad på hög nivå. Tillförlitlig fastsättning av arbetsstyckena tillhandahålls med hjälp av gummiklämmor, vilket leder till att arbetsstycket inte glider. Men man måste komma ihåg att "Scheppach Basa 1" inte är utrustad med hörnstopp.

Bild
Bild

När det gäller de schweiziska enheterna alltså Jet JWBS-9X kan knappast kallas en budgetmodell. Men den är utrustad med en motor med hög effekt. Den driver sågklingan 0,3-1 cm bred. Arbetsytan kan belysas av en inbyggd lampa, och ett bekvämt parallellt stopp finns också.

Bild
Bild

Den kraftfulla gjutna sängen vilar på 4 ben. Under dem finns gummikuddar för att undertrycka vibrationer. Allt du behöver är en vanlig vingskruv för att dra åt bladet. I grundpaketet ingår ett vinkelstopp utrustat med en mätskala. Det är dock värt att komma ihåg om produktens begränsade effekt.

Om denna indikator är kritisk bör du vara uppmärksam på Metabo BAS 318 Precision WNB … Det är svårt att hitta en modell som är lika med denna bandsåg när det gäller kraft. Motorn utvecklar en effekt på nästan 1 kW. Impulsen överförs till klippaggregatet tack vare remmekanismen. Även om sågen rör sig med en hastighet av 880 m per minut rör den sig mycket smidigt utan ryck. För att ge önskad hastighet och exakt ställa in sågens rörelseriktning används svänghjul utrustade med gummikuddar. Tack vare detta är det möjligt att till fullo bearbeta material med olika hårdhet. Belysning tillhandahålls. Precision WNB skiljer sig åt i atypisk design av sängen - den placerades på en trapetsformad plattform. Denna lösning är mycket robust.

Bild
Bild

När vi återgår till tyska produkter är det värt att lyfta fram " FDB Maschinen MJ 350N " … Denna bandsåg är exceptionellt kraftfull och av utmärkt kvalitet. Motorn utvecklar en kraft på 0,75 kW, medan snittet görs till en höjd av 20 cm. En mycket kraftfull säng är monterad på stödbenen. Noggrant utvalda gummikuddar dämpar vibrationer. Sågen kan arbeta i en vinkel, göra en smidig sväng eller arbeta i en strikt verifierad vinkel.

Bild
Bild

Det finns inga motreaktioner och fel när du skär trä med det här verktyget. Utmärkt noggrannhet i arbetet garanteras. Remskivorna är optimalt balanserade. Användare kan välja mellan två hastigheter. Produktrecensioner är ganska stödjande.

Jet JBS-12 perfekt för timmer och breda brädbredder. Designerna kunde ge en enhetlig, om än mycket snabb inverkan på materialet. Sagen på denna modell kan utföra både raka snitt och lockiga snitt från tjockt trä. Den maximala bredden på arbetsstyckena som ska sågas når 30 cm. Motorn, som genererar en kraft på upp till 0,8 kW, hjälper till att skära även mycket starka träslag. Man bör dock komma ihåg att denna enhet väger 60 kg.

Bandsågar av rysk produktion, som t.ex. " Enkor Corvette-35 " … Enheten är mycket kraftfull och fungerar med hög hastighet. Det rekommenderas för de mest trafikerade workshops. Bandet rör sig med en hastighet av 15 m per sekund. Denna takt räcker för att såga olika typer av arbetsstycken, inte bara trä, utan också av plast. Bandsågsmaskin " Corvette-35 "levereras till kunder med höga ställningar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lyftningen av den övre ramen är tillräcklig för att enkelt göra även svåra sticklingar. Arbetsbordet är utformat för att lämna plats för både arbetsstycken och operatörernas händer. Det är viktigt att de roterande delarna av den ryska tillverkade sågen är isolerade med stålkåpor. Detta ökar säkerheten på jobbet avsevärt. Bältet stöds av en speciell rulle, som undviker att riva eller fastna.

Bild
Bild

Fraktpaket " Corvette-35 " inkluderar en gradskiva för att underlätta det sneda snittet. Möjligheten att variera hastigheten minskar belastningen på motorn. Enheten kan anslutas till 220 V -nätverk. Snittet görs till ett djup av 20 cm, men det är ganska svårt att ordna om bältet.

Bild
Bild

Subtletter av val

Den viktigaste övervägningen för att välja de optimala bandsågarna är den oklanderliga kvaliteten på de nya brädorna. Alla "dips", "vågor" och så vidare är kategoriskt oacceptabla. När det gäller effekt är dessa enheter indelade i:

  • professionell;
  • halvprofessionell;
  • hemlagad.
Bild
Bild

För en hemverkstad ska du inte köpa mycket kraftfulla enheter. Ja, de är mycket produktiva, men strömförbrukningen kommer också att öka avsevärt. Dessutom tar kraftfulla enheter mycket plats och genererar mycket buller. Små mekanismer utformade för hemmet är vanligtvis tystare. Det är dock osannolikt att de klarar bearbetningen av hållbara träslag.

Den halvprofessionella produkten rekommenderas för småföretag och tillhörande verkstäder . Ett sådant verktyg kan fungera ganska länge, inklusive vid skärning av hårt material. Men om du behöver bearbeta frusen skog med stor diameter är endast professionella enheter lämpliga. Skärdjupet spelar också en viktig roll. Den är direkt proportionell mot motorns effekt. Du måste också vara uppmärksam på täckbredden. Bredden på de bearbetade brädorna beror på denna indikator. Maskinerna som installeras i stora industrier kan skära arbetsstycken upp till 61 cm breda. Det är nödvändigt att kontrollera tandens skärpningsgrad, vilket påverkar snittets jämnhet. Sågar som låter dig ändra arbetshastigheten är klart bättre än de vanliga versionerna.

Bild
Bild

Men vi måste komma ihåg att ett hushållsverktyg sällan har en sådan funktion. Betalningen för hjälpalternativ är inte särskilt stor, men de återspeglas i bekvämligheten av arbetet omedelbart. Möjligheten att snabbt spänna knivarna minskar tidslösningen och minskar också arbetets intensitet. Det är också lämpligt att välja versioner med millimetervåg. De ökar snittets noggrannhet, särskilt om det finns 2 eller fler stopp.

Bild
Bild

Användningstips

Det är viktigt att tänka på att du måste vara försiktig när du arbetar med bandsågen. Regelbundet underhåll inkluderar ledningar och noggrann slipning. Dessa manipulationer är ganska komplicerade, och i avsaknad av arbetslivserfarenhet är det lämpligt att använda hjälp av servicecenter. Du kan slipa sågar med ett arbetsband med specialhjul. Valet av skärpningsanordningar görs i enlighet med styrkan hos instrumentets tänder.

Bild
Bild

Men skärpningsdelarnas geometri bestäms också av sågens tekniska parametrar . Innan slipning, se till att verktygets tänder kan skära ytor så jämnt som möjligt. Om man tar på sig sådant arbete kan man inte göra ryck. Kylvätskans tillräckliga nivå i slipmekanismen måste kontrolleras. Noggrannheten i tändernas justering beror på detta. När slipningen är klar måste du inspektera bandsågen. Eventuella grader, skräp och partiklar måste tas bort. Skärpa av verktyget krävs strikt i skyddsglasögon, med andningsskydd på. Det rekommenderas att föredra slipmaskiner av professionell kvalitet.

Bild
Bild

Att sätta tänderna är lika viktigt som att vässa dem. Uppgiften för sådan manipulation är att minska friktionskraften. Komplexa kabeldragningar utförs endast av utbildad personal. Det är också viktigt att justera bandsågen. Denna procedur krävs för varje nymonterad maskin och efter byte av blad. Rengöring av remskivorna är ett måste. Det behövs även med stabilt dammskydd. Inställningen innehåller också den erforderliga spänningen hos dukarna. Det försvagas om de planerar att inte arbeta på 2-3 dagar.

Rekommenderad: